Το 2016 οι ΗΠΑ θα αποκτούσαν – σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις – την πρώτη γυναίκα πρόεδρο. Η πρώτη «πλανητάρχης» θα ήταν η Χίλαρι Κλίντον των Δημοκρατικών. Αλλά οι ψηφοφόροι είχαν τον τελευταίο λόγο και οδήγησαν στον Λευκό Οίκο των Ντόναλντ Τραμπ -με λιγότερες ψήφους στο σύνολο, αλλά σαφώς περισσότερους εκλέκτορες, αφού επικράτησε στις κρίσιμες πολιτείες.

Και κάπως έτσι αποκτήσαμε τον πρώτο μεγιστάνα real estate – τηλεσταρ – “αντισυστημικό” ήρωα πρόεδρο των ΗΠΑ, ο οποίος μίλησε για τους «ξεχασμένους», άνοιξε έναν εμπορικό πόλεμο με την Κίνα, αλλά και αντιμετώπισε την πρώτη δύσκολη φάση μίας πανδημίας.

Το 2020 οι Αμερικανοί αποφάσισαν ότι ο νέος οίκος του Λευκού Οίκου θα πρέπει να είναι ο Τζο Μπάιντεν – ο οποίος κέρδισε τις προεδρικές εκλογές, αφού είχε πρώτα κυριαρχήσει στις εξαιρετικά δύσκολες εσωκομματικές για το χρίσμα των Δημοκρατικών. Τώρα οι δημοσκοπήσεις τον θέλουν να βλέπει την πλάτη του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος εν μέσω πληθώρας δικαστικών διώξεων και περιπετειών (κάποιοι λένε ίσως και χάρη σε αυτές) ετοιμάζεται να ανακτήσει τον προεδρικό θώκο στις εκλογές του Νοεμβρίου 2024.

Και ενώ το επιτελείο του Μπάιντεν παλεύει να δώσει νέα πνοή στην εκστρατεία του γηρασμένου νυν προέδρου (η ηλικία του, όπως προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις, είναι ένας από τους κύριους αρνητικούς παράγοντες), η Wall Street φαίνεται να έχει «ξεγράψει» τον Τζο, αλλά και να παλεύει να αποφύγει την επιστροφή Τραμπ.

Ποια σοβαρή εναλλακτική βλέπει; Την Νίκι Χέιλι. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Wall Street Journal, που μίλησε σε 30 κορυφαία στελέχη της Wall Street, τα οποία περιλαμβάνονται στη λίστα των χορηγών των Ρεμπουμπλικάνων, καταβάλλεται το τελευταίο διάστημα μία συστηματική προσπάθεια να στηριχθεί η πρώην πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ στην εσωκατομματική μάχη με τον Τραμπ ώστε να είναι εκείνη που τελικά θα λάβει το χρίσμα.

«Είναι σε εξέλιξη ένα απεγνωσμένο, πραγματικά απεγνωσμένο κυνήγι του Τραμπ» δήλωσε ένα εκ των στελεχών στη WSJ, αποτυπώνοντας το κλίμα που επικρατεί. Αν και βεβαίως υπάρχουν και κάποιοι σκληροπυρηνικοί Δημοκρατικοί της Wall Street  που παραμένουν στο πλευρό του Μπάιντεν, πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι ο επόμενος πρόεδρος θα είναι από το Ρεπουμπλικανικό κόμμα και καθώς θεωρούν τον Τραμπ υπερβολικά απρόβλεπτο και τον Ρον ΝτεΣάντις υπερβολικά αμφιλεγόμενο, κοιτάζουν προς την Χέιλι, η οποία υπήρξε και κυβερνήτρια της Νότιας Καρολίνας.

Η θέση για τις αμβλώσεις

Στο ντιμπέιτ των Ρεπουμπλικάνων την περασμένη εβδομάδα απάντησε με άνεση σε ερωτήσεις που αφορούν τις εμπορικές σχέσεις και την οικονομική πολιτική των ΗΠΑ, ενώ πιστώθηκε μία ισορροπημένη στάση στο ζήτημα του δικαιώματος των γυναικών στην άμβλωση.

Αν και η ίδια δηλώνει κατά των αμβλώσεων σε προσωπικό επίπεδο, πιστεύει ότι δεν πρέπει να περάσει νομοθεσία που να τις απαγορεύει σε ομοσπονδιακό επίπεδο και πως πρέπει να υπάρχει επιλογή τόσο για τις γυναίκες όσο και για τους γιατρούς. Να μην εξαναγκάζεται κάποιος γιατρός, που δεν θέλει να κάνει την επέμβαση, αλλά και να μην διώκεται μία γυναίκα, που επιλέγει να την κάνει.

Οι υποστηρικτές της

Ο Μάικ Σαντίνι της UBS συνδιοργάνωσε μία βραδιά συγκέντρωσης δωρεών για την εκστρατεία της Χέιλι στο Μανχάταν την περασμένη Τρίτη. Περίπου 30 καλεσμένοι, συμπεριλαμβανομένου του ιδρυτή της επενδυτικής τράπεζας LionTree, πλήρωσαν 10.000 έκαστος για να συμμετέχουν.

Η 51χρονη Χέιλι φαίνεται να έχει επίσης τη στήριξη πολλών επιχειρηματιών με δεσμούς με το Elliott Management,  ένα hedge fund αξίας 60 δισ. δολαρίων, του οποίου ιδρυτής είναι ο Πολ Σίνγκερ, πιστός χορηγός των Ρεμπουμπλικάνων, ενώ μεταξύ εκείνων που δηλώνουν «θαυμαστές» της είναι και ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Morgan Stanley, Τζέιμς Μόργκαν.

Και εκείνοι που φλερτάρουν με την ιδέα

H ίδια προσπαθεί να προσεγγίσει και άλλα μεγάλα ονόματα του χώρου όπως τον Λάρι Φινκτης JPMorgan Chase και τον Τζέιμ Ντάιμον της JPMorgan Chase, με τον οποίο και είχε πρόσφατα επικοινωνία, όπως μετέδωσε το Axios.

Ο ιδρυτής του επενδυτικού κολοσσού Citadel, Κεν Γκρίφιν, εκ των κορυφαίων χορηγών των Ρεμπουμπλικάνων, δήλωσε επίσης πρόσφατα στο Bloomberg ότι «εξετάζει σοβαρά» το ενδεχόμενο να στηρίξει τη Νίκι Χέιλι, ενώ σε αυτή τη στάση προσανατολίζεται και ο CEO της Blackstone, Στίβεν Σγουόρτσμαν.

Έχει ακόμη εμπόδια να περάσει

Υπάρχει βεβαίως ένα πρόβλημα. Η Χέιλι εξακολουθεί να είναι όχι μόνο πίσω από τον Τραμπ αλλά και από τον ντε Σάντις στις δημοσκοπήσεις. Παρόλα αυτά εκτιμάται ότι θα μπορούσε να ξεπεράσει το εμπόδιο του ντε Σάντις στις προκριματικές της Αϊόβα τον Ιανουάριο. «Αν περάσει πράγματι τον ΝτεΣάντις, δεδομένων των προβλημάτων του Τραμπ δεν είναι τελείως τρελό τελικά να κερδίσει και το χρίσμα» σχολίασε χρηματιστής που τη στηρίζει.