ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Χαμάς έχασε τον έλεγχο της βόρειας Γάζας – Την κατάληψη προπυργίου της ανακοίνωσαν οι Ισραηλινοί

Ισραηλινές αεροπορικές επιδρομέςσφυροκόπησαν την Πέμπτη την πόλη της Γάζας, καθώς οι στρατιώτες έδιναν μάχες δρόμο με δρόμο με τους μαχητές της Χαμάς. Κατά τη διάρκεια μιας 10ωρης μάχης, ο στρατός δήλωσε ότι οι στρατιώτες του αντιμετώπισαν και σκότωσαν μαχητές και στελέχη της Χαμάς, κατέλαβαν προπύργιό της και κατέστρεψαν τούνελ. Παράλληλα, υποστηρίζουν ότι η Χαμάς έχασε πλέον τον έλεγχο της βόρειας Γάζας.

 

Ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε πλήγματα κοντά στο νοσοκομείο Αλ Σίφα, τη μεγαλύτερη ιατρική εγκατάσταση στη Γάζα και μία από τις λίγες που εξακολουθούν να λειτουργούν, σύμφωνα με το Al Jazzera. Το νοσοκομείο υπέστη μεγάλες ζημιές, όπως και οι γύρω υποδομές, σπίτια και δρόμοι.

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν, μετά από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή τα ξημερώματα στην περιοχή του νοσοκομείου Αλ Νασρ στη δυτική Γάζα, σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Δεκάδες Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε έντονους ισραηλινούς βομβαρδισμούς κατά τη διάρκεια της νύχτας και στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλίγια στο βορρά και στη Σάμπρα στη δυτική Γάζα. Νωρίτερα, το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa είχε μεταδώσει ότι από το χτύπημα κοντά στο νοσοκομείο στην Ταμπαλίγια σκοτώθηκαν τουλάχιστον 19 άνθρωποι και τραυματίστηκαν αρκετοί άλλοι.

Η Χαμάς έχασε τον έλεγχο της βόρειας Γάζας – Την κατάληψη προπυργίου της ανακοίνωσαν οι Ισραηλινοί

Σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa, τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν μετά από ισραηλινή επίθεση σε πολυκατοικία στην πόλη Μπάνι Σουχεΐλα, ανατολικά της πόλης Χαν Γιουνίς, στη νότια Γάζα. Αρκετοί τραυματίες στην επίθεση μεταφέρθηκαν επίσης στο Νοσοκομείο Νασσέρ για νοσηλεία.

Ισραηλινό αεροσκάφος βομβάρδισε επίσης ένα αρτοποιείο στη συνοικία Αλ Σαγιαγιά, καθώς και διάφορους στόχους στην Μπέιτ Λαχίγια. Σε μια ξεχωριστή αεροπορική επίθεση τα ξημερώματα της Πέμπτης, ένα σπίτι κοντά στην περιοχή της πλατείας Σάβα της πόλης της Γάζας χτυπήθηκε επίσης και πολλοί άνθρωποι τραυματίστηκαν. Τα τραυματισμένα θύματα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Αλ Σίφα.

Οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν επιδρομή και στον καταυλισμό Αμάρι στη Ραμάλα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Οι πρώτες αναφορές που επικαλείται το Al Jazzera λένε ότι αρκετοί άνθρωποι έχουν τραυματιστεί και έχουν συλληφθεί. Έντονοι πυροβολισμοί ακούστηκαν καθώς θωρακισμένα ισραηλινά οχήματα εισήλθαν στην κατεχόμενη πόλη Τούμπας της Δυτικής Όχθης. Σε βίντεο που ανήρτησε το Al Jazeera Arabic στο Χ, φαίνονται δύο ισραηλινά οχήματα να περνούν μέσα από έναν οχυρωμένο δρόμο στην Τούμπας.

Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις στη Δυτική Όχθη

Το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής αναφέρει ότι δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με τον ισραηλινό στρατό στην πόλη Μπέιτ Φατζάρ της Δυτικής Όχθης, κοντά στη Βηθλεέμ, και στη Ντούρα, κοντά στη Χεβρώνα.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις δεν σχολιάζουν αυτές τις συγκρούσεις, αλλά λένε ότι στρατεύματα επιχείρησαν στον προσφυγικό καταυλισμό Τζενίν τη νύχτα με θωρακισμένες μπουλντόζες D9, καταστρέφοντας δεκάδες αυτοσχέδιες βόμβες που ήταν κρυμμένες στην περιοχή.

Τα στρατεύματα συγκρούστηκαν με ένοπλους στην Τζενίν, με τον Ισραηλινό Στρατό να λέει ότι πραγματοποίησε επίθεση με drone εναντίον μιας ομάδας ένοπλων Παλαιστινίων που πυροβολούσαν κατά των ισραηλινών δυνάμεων.

Από τις 7 Οκτωβρίου, το IDF υποστηρίζει ότι τα στρατεύματα έχουν συλλάβει περίπου 1.430 καταζητούμενους Παλαιστίνιους σε όλη τη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 900 που συνδέονται με τη Χαμάς.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής, περισσότεροι από 155 Παλαιστίνιοι της Δυτικής Όχθης έχουν σκοτωθεί από ισραηλινές δυνάμεις από τις 7 Οκτωβρίου.

Η Χαμάς έχασε τον έλεγχο της βόρειας Γάζας – Την κατάληψη προπυργίου της ανακοίνωσαν οι Ισραηλινοί

Κατελήφθη προπύργιο της Χαμάς – Νεκρός διοικητής της ομάδας

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις υποστηρίζουν ότι τα στρατεύματα της Ταξιαρχίας Πεζικού Nahal κατέλαβαν ένα προπύργιο της Χαμάς, γνωστό ως φυλάκιο 17, στη δυτική Τζαμπαλίγια μετά από 10 ώρες μάχης.

Οι στρατιώτες πολέμησαν με στελέχη της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ στο προπύργιο, οι οποίοι βρίσκονταν και «υπέργεια και σε υπόγεια διαδρομή στην περιοχή». Σύμφωνα με τους IDF, δεκάδες τρομοκράτες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των μαχών.

Υποστηρίζουν ότι τα στρατεύματα εντόπισαν πολλά όπλα και αποκάλυψαν σήραγγες, συμπεριλαμβανομένης μιας που βρισκόταν δίπλα σε ένα νηπιαγωγείο. Τα στρατεύματα βρήκαν επίσης «σημαντικά» σχέδια μάχης της Χαμάς στο φυλάκιο 17.

Η Χαμάς έχασε τον έλεγχο της βόρειας Γάζας – Την κατάληψη προπυργίου της ανακοίνωσαν οι Ισραηλινοί

Τα ισραηλινά στρατεύματα που επιχειρούν στη Λωρίδα της Γάζας εντόπισαν εξάλλου ένα εργοστάσιο κατασκευής μη επανδρωμένων αεροσκαφών της Χαμάς και μια αποθήκη όπλων μέσα σε ένα συγκρότημα κατοικιών.

Την ίδια ώρα, οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας υποστηρίζουν ότι σκότωσαν έναν ανώτερο διοικητή της Χαμάς, υπεύθυνο για τις επιχειρήσεις της ομάδας με αντιαρματικούς κατευθυνόμενους πυραύλους (ATGM) στην κεντρική Γάζα. Σε κοινή δήλωση με την υπηρεσία ασφαλείας Σιν Μπετ, οι IDF λένε ότι ο Ιμπραχήμ Αμπού Μαγκσίμπ ήταν ο επικεφαλής της συστοιχίας ATGM της Χαμάς στη λεγόμενη ταξιαρχία κεντρικών στρατοπέδων.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ δήλωσε την Τετάρτη ότι οι δυνάμεις του “σφίγγουν τον ασφυκτικό κλοιό” γύρω από την πόλη της Γάζας, καθώς συνεχίζουν την επίθεση που εξαπέλυσαν ως απάντηση στις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε 1.400 ανθρώπους στο Ισραήλ, κυρίως αμάχους. Οι μαχητές πήραν επίσης περισσότερους από 240 ανθρώπους ομήρους, ανάμεσά τους μωρά και ηλικιωμένους.

Ορκιζόμενο να καταστρέψει τη Χαμάς, το Ισραήλ ανταπέδωσε με ανελέητους βομβαρδισμούς και χερσαία εισβολή που σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς στη Γάζα έχουν σκοτώσει περισσότερους από 10.500 ανθρώπους, πολλοί από αυτούς παιδιά.

Μια σπάνια παράδοση επειγουσών ιατρικών προμηθειών έφτασε στο κεντρικό νοσοκομείο Αλ Σίφα της πόλης της Γάζας την Τετάρτη, μόλις η δεύτερη από την έναρξη του πολέμου, δήλωσαν ο ΟΗΕ και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, προειδοποιώντας ότι “απέχει πολύ από το να επαρκεί για να ανταποκριθεί στις τεράστιες ανάγκες“.

Πηγή: AFP, Times Of Israel, Al Jazzera

Εξάλλου, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι ο πλοίαρχος Ελιάχου Μπέντζαμιν Ελμακάγιες, στρατιώτης του 8219ου Τάγματος του Σώματος Μηχανικών Μάχης, σκοτώθηκε χθες κατά τη διάρκεια μαχών στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας. Ο Ελμακάγιες, 29 ετών, ήταν από την Ιερουσαλήμ. Ο θάνατός του ανεβάζει τον αριθμό των νεκρών στρατιωτών στην χερσαία επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα σε 34 και σε 352 από τις 7 Οκτωβρίου.

Τρομερή η ανθρωπιστική κατάσταση

Μετά από περισσότερο από ένα μήνα έντονων βομβαρδισμών, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν παγιδευμένοι σε μια “τρομερή ανθρωπιστική κατάσταση” σε ζώνες μάχης χωρίς αρκετό φαγητό και νερό, ανέφεραν τα Ηνωμένα Έθνη.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι50.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους στην κύρια ζώνη μάχης της βόρειας Γάζας την Τετάρτη, μια απότομη αύξηση του αριθμού από τις αρχές της εβδομάδας. “Φεύγουν επειδή καταλαβαίνουν ότι η Χαμάς έχασε τον έλεγχο στο βορρά και στο νότο είναι πιο ασφαλές“, δήλωσε ο ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος Ντάνιελ Χαγκάρι.

Ο Αραβόγλωσσος Εκπρόσωπος των Αμυντικών Δυνάμεων του Ισραήλ, Αντισυνταγματάρχης Avichay Adraee, λέει ότι το Ισραήλ θα ανοίξει ξανά έναν διάδρομο για τους αμάχους της Γάζας στα βόρεια της Λωρίδαςγια να διαφύγουν προς τα νότια. Το Ισραήλ θα ανοίξει την οδό Salah-al-Din για κυκλοφορία προς τα νότια μεταξύ 10:00 π.μ. και 4:00 μ.μ.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει επανειλημμένα απορρίψει την προοπτική κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα. Την Τετάρτη επανέλαβε την άρνησή του, λέγοντας ότι δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός αν δεν απελευθερωθούν οι όμηροι που κρατούνται στη Γάζα.

Σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στη Χαμάς, διεξάγονται συνομιλίες για την απελευθέρωση 12 ομήρων, μεταξύ των οποίων έξι Αμερικανοί, με αντάλλαγμα τριήμερη κατάπαυση του πυρός. Διαπραγματεύσεις διεξάγονται για την απελευθέρωση ομήρων, που κρατούνται από τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, παράλληλα με μια διήμερη έως τριήμερη κατάπαυση του πυρός, γνωστοποίησε σήμερα στο Γερμανικό Πρακτορείο πρόσωπο που γνωρίζει για τις συνομιλίες αυτές.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν υποστηρίξει την άρνηση του Ισραήλ για κατάπαυση του πυρός και οι υπουργοί Εξωτερικών της G7 την Τετάρτη στην Ιαπωνία δήλωσαν ότι υποστηρίζουν “ανθρωπιστικές παύσεις και διαδρόμους” στον πόλεμο.

Η Χαμάς έχασε τον έλεγχο της βόρειας Γάζας – Την κατάληψη προπυργίου της ανακοίνωσαν οι Ισραηλινοί

Συλλογική τιμωρία

Ο επικεφαλής των δικαιωμάτων του ΟΗΕ Βόλκερ Τερκ καταδίκασε το Ισραήλ για τους βομβαρδισμούς του και τις εντολές του προς τους κατοίκους της Γάζας να φύγουν προς τα νότια. “Η συλλογική τιμωρία των Παλαιστινίων αμάχων από το Ισραήλ ισοδυναμεί επίσης με έγκλημα πολέμου, όπως και η παράνομη βίαιη εκκένωση αμάχων“, δήλωσε στους δημοσιογράφους στο συνοριακό πέρασμα της Ράφα.

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε χθες ότι ο αριθμός των αμάχων που έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας δείχνει ότι κάτι «σαφώς δεν πάει καλά» με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ εναντίον των μαχητών της Χαμάς.

Περισσότερα από 100 φορτηγά που μετέφεραν βοήθεια πέρασαν στη Γάζα από την Αίγυπτο την Τετάρτη, ανέφερε το OCHA, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό σε 756 από την έναρξη των μαχών τον περασμένο μήνα, λιγότερα από όσα θα εισέρχονταν κανονικά στη Γάζα σε μόλις δύο ημέρες πριν από τον πόλεμο.

Διαβάστε επίσης

Δυτική Όχθη: Οκτώ Παλαιστίνιοι νεκροί σε επιδρομή του ισραηλινού στρατού στη ΤζενίνΚόσμος

Σε οκτώ ανέρχονται οι Παλαιστίνιοι που σκοτώθηκαν σήμερα στη διάρκεια επιδρομής του ισραηλινού στρατού στη Τζενίν, στο βόρειο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης , ανακοίνωσε το υπ...

Κυρ. Μητσοτάκης: Συνεισφορά για αυξημένη ανθρωπιστική βοήθεια μέσω θαλάσσης προς τη ΓάζαΚόσμος

«Είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε με οποιαδήποτε προσπάθεια για την ανακούφιση του πόνου» επισήμανε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη  Διεθνή Ανθρωπιστική Διάσκεψη  για τους Αμάχους ...

Στόλτενμπεργκ: Νέες πιέσεις στην Ουγγαρία για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟΚόσμος

Ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, κάλεσε το ουγγρικό κοινοβούλιο να επικυρώσει «το ταχύτερο δυνατό» την ένταξη της Σουηδίας στον Οργανισμό. «Όσο γρηγορότερα, τόσο το καλύτερο» απά...

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Δραματική η κατάσταση των αμάχων - Σε εξέλιξη οι ισραηλινές επιχειρήσειςΚόσμος

Το Ισραήλ είναι αντιμέτωπο με την πίεση μερικών από τους πιο στενούς του συμμάχους εξαιτίας της δραματικής δοκιμασίας, στην οποία υπόκεινται οι άμαχοι στη Λωρίδα της Γάζας όπου ακό...

Μετά από 16 χρόνια κλείνει το club της Ζανκτ Πάουλι στην Αθήνα γιατί η ομάδα στηρίζει το ΙσραήλΚόσμος

Την απόφαση να σταματήσει την λειτουργία του, μετά από 16 χρόνια, ανακοίνωσε και επίσημα χθες ο επίσημος σύνδεσμος της Ζανκτ Πάουλι στην Αθήνα. Ο λόγος έχει να κάνει τόσο με την θέ...

Ευρωκοινοβούλιο: Παρέμβαση της Κέιτ Μπλάνσετ για πρόσφυγες και μετανάστεςΚόσμος

Η Κέιτ Μπλάνσετ ως πρέσβειρα καλής θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών, μίλησε σήμερα, Τετάρτη (8/11) στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, για τις πρωτοβουλίες που πρέ...

Γκουτέρες: Ο υψηλός αριθμός των νεκρών αμάχων στη Γάζα δείχνει ότι "κάτι δεν πάει καλά" με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του ΙσραήλΚόσμος

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες είπε σήμερα ότι ο αριθμός των αμάχων που έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας δείχνει ότι κάτι «σαφώς δεν πάει καλά» με τις...