ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Νέα χερσαία επιδρομή στη Γάζα – Αεροπορικοί βομβαρδισμοί και μπαράζ επιθέσεων από τη Χαμάς

Συμπληρώνονται 20 ημέρες πολέμου στο Ισραήλ, ένας πόλεμος που δεν αφορά μόνο το Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους, καθώς υπάρχει ανησυχία για ενδεχόμενη επέκταση της σύγκρουσης.

Όπως μεταδίδει ο απεσταλμένος της ΕΡΤ Κώστας Καντούρης, σύμφωνα με δημοσίευμα της Ιερουσαλήμ, καθώς δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη από τον στρατό, χθες τη νύχτα χθες έγινε νέα χερσαία επιδρομή πεζικού και τεθωρακισμένων στη Γάζα, πάλι περιορισμένη. Υπενθυμίζεται ότι ο στρατός χαρακτήρισε την προηγούμενη επιδρομή στοχευμένη επιδρομή, πρόκειται για αυτή με τα τεθωρακισμένα που μπήκαν και χτύπησαν στόχους.

Την ίδια στιγμή έγιναν νέοι αεροπορικοί βομβαρδισμοί με τις παλαιστινιακές αρχές να μιλούν για νεκρούς στην περιοχή της Λωρίδας της Γάζας. Σειρήνες ήχησαν ακόμη και τα ξημερώματα, γύρω στις 3, σε πόλεις του Ισραήλ που περικλείουν τη Λωρίδα της Γάζας, ενώ και στο κέντρο του Ισραήλ μέχρι και χθες το βράδυ συνεχίστηκε το μπαράζ επιθέσεων από τη Χαμάς από την πλευρά της Λωρίδας της Γάζας, με στόχο πόλεις του κεντρικού Ισραήλ.

Συντρίμμια ρουκέτας αυτή τη φορά έπεσαν στην πόλη Ρεχοβότ, επάνω σε ένα ηλεκτρικό στύλο, χωρίς να υπάρχουν τραυματίες.

Ανταλλαγή πυρών σημιεώθηκε στην Τζενίν, στη Δυτική όχθη τα ξημερώματα. Οι Ισραηλινοί μιλούν για έναν ένοπλο νεκρό, ενώ στα βόρεια μέχρι τώρα είναι λίγο περιορισμένες οι μάχες, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που εκδίδονται και από τις δύο πλευρές. Το Ισραήλ ανακοίνωσε μία επίθεση από αέρος χθες το βράδυ με στόχο θέσεις της Χεζμπολάχ, ενώ η Χεζμπολάχ είχε επιβεβαιώσει κάποιους νεκρούς.

Το ενδιαφέρον στρέφεται ξανά στους ομήρους. Το Ισραήλ τοποθετεί τους ομήρους στους 224. Χθες πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση των οικογενειών των ομήρων στο κέντρο του Τελ Αβίβ. Πήγαν στην αιγυπτιακή πρεσβεία και κατέληξαν πάλι στον χώρο όπου καθημερινά συγκεντρώνονται, δηλαδή μπροστά από το Μουσείο της Τέχνης και με σύνθημα «φέρτε τους ομήρους πίσω» και μάλιστα σε αναρτήσεις τους, οι συγγενείς αφήνουν και αιχμές στην κυβέρνηση. Χθες ο υπουργός πολέμου δήλωσε ότι προτεραιότητα είναι η ζωή των ομήρων και για πρώτη φορά είπε ότι η χερσαία επιχείρηση συνδέεται και με αυτόν τον παράγοντα, ενώ από την άλλη εκπρόσωπος της Χαμάς δήλωσε ότι από τις ισραηλινές επιδρομές σκοτώθηκαν 50 Ισραηλινοί όμηροι, χωρίς βέβαια αυτό να έχει επιβεβαιωθεί πουθενά.

Σύνοδος Κορυφής: Οι Ευρωπαίοι ζητούν ανθρωπιστικούς διαδρόμους και «παύσεις» πυρός στη Γάζα

Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν σε «ανθρωπιστικούς διαδρόμους και παύσεις» για να φτάσει στη Γάζα η ανθρωπιστικούς βοήθεια που χρειάζεται επειγόντως, αφού συναντήθηκαν σε σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της Συνόδου τονίζεται ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράζει τη βαθύτατη ανησυχία της για την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα και καλεί για συνεχή, ταχεία, ασφαλή και απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση και βοήθεια για να φτάσει σε όσους έχουν ανάγκη μέσω όλων των απαραίτητων μέτρων, συμπεριλαμβανομένων ανθρωπιστικών διαδρόμων και παύσεων για ανθρωπιστικές ανάγκες».

Την ίδια στιγμή ο επικεφαλής της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ προειδοποίησε ότι η βοήθεια “μόλις και μετά βίας” φτάνει στη Γάζα, αφού μόλις 12 φορτηγά με βοήθεια μπήκαν στη Γάζα χθες και αυτά χωρίς καύσιμα. Η Χαμάς δήλωσε ότι περίπου 50 όμηροι που κρατούνταν από μαχητές της στη Γάζα σκοτώθηκαν ως αποτέλεσμα των βομβαρδισμών του Ισραήλ στη Λωρίδα, μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς αναφέρει ότι πάνω από 7.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου.

Ο Μπένι Γκαντζ, μέλος του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ, δήλωσε ότι η χώρα θα λάβει τις δικές της αποφάσεις σχετικά με τα πολεμικά της σχέδια στη Γάζα με βάση τα δικά της συμφέροντα και προειδοποίησε ότι θα χρειαστούν χρόνια για να αποκατασταθεί η ασφάλεια στο νότιο Ισραήλ.

Ο Παλαιστίνιος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Ριγιάντ Μανσούρ κάλεσε τους παγκόσμιους ηγέτες να βοηθήσουν “να σταματήσουν τις βόμβες”, ενώ ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ Γκιλάντ Ερντάν δήλωσε ότι το Ισραήλ βρίσκεται σε “πόλεμο με τη Χαμάς και μόνο με τη Χαμάς”.

Από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε τη Δύση ότι δεν λαμβάνει μέτρα κατά των επιθέσεων του Ισραήλ στη Γάζα επειδή “το αίμα που χύνεται είναι αίμα μουσουλμάνων”.

Πλήγματα των ΗΠΑ στη Συρία

Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ διεξήγαγαν την Πέμπτη (26/10) πλήγματα εναντίον δυο εγκαταστάσεων στην ανατολική Συρία που χρησιμοποιούν οι Φρουροί της Επανάστασης, επίλεκτο σώμα του στρατού του Ιράν, και «οργανώσεις συνδεόμενες με αυτούς», ανακοίνωσε ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν.

Τα «πλήγματα ακριβείας», σε «νόμιμη άμυνα», αποτελούν «απάντηση στη σειρά συνεχιζόμενων και στην πλειονότητά τους αποτυχημένων επιθέσεων εναντίον αμερικανικού (σ.σ. στρατιωτικού) προσωπικού στο Ιράκ και στη Συρία από παραστρατιωτικές οργανώσεις υποστηριζόμενες από το Ιράν» μετά τη 17η Οκτωβρίου, πρόσθεσε ο υπουργός, διευκρινίζοντας πως έγιναν κατά διαταγή του προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Τέσσερα υψηλόβαθμα στελέχη της Χαμάς νεκρά σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα-Τραυματίες από ρουκέτα σε πόλη της Αιγύπτου

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν πως σκότωσαν χθες Πέμπτη (26/10) τέσσερα υψηλόβαθμα στελέχη της Χαμάς σε αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας. Μεταξύ αυτών, είναι ο Σάντι Μπαρούντ, αναπληρωτής επικεφαλής της Διεύθυνσης Πληροφοριών της Χαμάς και ένας εκ των φερομένων «εγκεφάλων» της επίθεσης που εξαπέλυσε την 7η Οκτωβρίου η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση.

Έξι άνθρωποι τραυματίστηκαν τα ξημερώματα στην πόλη Τάμπα της Αιγύπτου, στα σύνορα με το Ισραήλ, εξαιτίας ρουκέτας που χτύπησε ένα κτίριο, ανέφεραν ΜΜΕ και αυτόπτες μάρτυρες. Η Τάμπα, αντίκρυ στην Εϊλάτ, είναι τουριστικός προορισμός. Απέχει πάνω από 350 χιλιόμετρα από τη Λωρίδα της Γάζας.

«Στο πλαίσιο της τρέχουσας κλιμάκωσης στη Γάζα, ρουκέτα έπεσε στην Τάμπα, προκαλώντας έξι τραυματισμούς και υλικές ζημιές σε πολυκατοικία», μετέδωσε το αιγυπτιακό τηλεοπτικό Αλ Καχέρα, που γενικά θεωρείται πως έχει πηγές στην αιγυπτιακή υπηρεσία πληροφοριών.

Πηγές: ΕΡΤ, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Το Ισραήλ σκότωσε τέσσερα υψηλόβαθμα στελέχη της Χαμάς στη Γάζα - Δυνάμεις του εισέβαλαν και στον κεντρικό τομέαΚόσμος

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν σήμερα το πρωί πως το πεζικό τους πραγματοποίησε «στοχευμένη επιδρομή στον κεντρικό τομέα της Λωρίδας της Γάζας» υποστηριζόμενο από «κατα...

Ανθρωποκυνηγητό για τον δράστη του μακελειού στην πόλη Λιούιστον των ΗΠΑΚόσμος

Η αστυνομία στο Μέιν των ΗΠΑ συνέχιζε σήμερα το πρωί (τοπική ώρα) τις έρευνες για τον εντοπισμό του Ρόμπερτ Καρντ, ενός εφέδρου του αμερικανικού στρατού ο οποίος φέρεται να σκότωσε...

Μητσοτάκης: “Η Ελλάδα προσηλωμένη στη λύση των δυο κρατών” – Τηλεφωνική επικοινωνία με Αμπάς – Στα δύο η ΕΕ για τη σύγκρουση Ισραήλ-ΓάζαςΚόσμος

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς, θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σήμερα, το απόγευμα, όπως ο ίδιος ο Έλληνας πρωθυπουργός γνωστοποίησε από τις Βρυξ...

Δορυφορικές εικόνες πριν και μετά τους βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της ΓάζαςΚόσμος

Δορυφορικές εικόνες πριν και μετά τους βομβαρδισμούς στη Γάζα βλέπουν το φως της δημοσιότητας.   Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, κτίρια, σπίτια και δομές έχουν μετατραπεί σε ερ...

Σοκ: Παιδόφιλοι χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη για να μετατρέψουν διάσημους καλλιτέχνες σε παιδιάΚόσμος

Το Ίδρυμα Internet Watch Foundation (IWF) εντόπισε εικόνες γνωστών ηθοποιών και τραγουδιστών ως παιδιά, σε ένα φόρουμ του σκοτεινού Διαδικτύου. Το ίδρυμα εντόπισε επίσης εικόνες πα...