ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πιθανό «τρίτο μέτωπο» για το Ισραήλ στη Δυτική Όχθη - Στα πρόθυρα Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου εάν εμπλακεί το Ιράν

Ηβία στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη έχει αυξηθεί από τότε που το Ισραήλ άρχισε να βομβαρδίζει τη Λωρίδα της Γάζας και να συγκρούεται με τη Χεζμπολάχ στα σύνορα με το Λίβανο, τροφοδοτώντας τις ανησυχίες ότι το παλαιστινιακό έδαφος θα μπορούσε να γίνει ένα τρίτο μέτωπο σε έναν ευρύτερο πόλεμο, γράφει το πρακτορείο Reuters.

Το Ισραήλ διεξάγει πόλεμο κατά της Χαμάς στον παλαιστινιακό θύλακα της Γάζας, αλλά οι Ισραηλινοί στρατιώτες και έποικοι αποχώρησαν από τη Γάζα το 2005. Το Ισραήλ εξακολουθεί να κατέχει τη Δυτική Όχθη, η οποία κατακτήθηκε μαζί με τη Γάζα στον πόλεμο του 1967 στη Μέση Ανατολή.

 

Η Χαμάς, η οποία ελέγχει τη Γάζα, σκότωσε περισσότερους από 1.400 ανθρώπους σε αιφνιδιαστική επίθεση στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, προκαλώντας έναν ισραηλινό βομβαρδισμό που έχει προκαλέσει τον θάνατο 3.500 ανθρώπων στη Γάζα. Το Ισραήλ προετοιμάζει μια χερσαία επίθεση πλήρους κλίμακας στη Γάζα για να καταστρέψει τη Χαμάς.

Οι δυτικές χώρες που υποστηρίζουν το Ισραήλ φοβούνται έναν ευρύτερο πόλεμο που θα απλωνόταν στον Λίβανο, με την υποστηριζόμενη από το Ιράν ομάδα Χεζμπολάχ, ως δεύτερο μέτωπο και τη Δυτική Όχθη ως αυτό που τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αποκαλούν πιθανό τρίτο μέτωπο.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με μάρτυρες στη Ραμάλα που επικαλείται το AlJazeera λένε ότι είδαν ισραηλινά τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού να εισέρχονται στην πόλη στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Βίντεο που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο έδειξαν επίσης τη σπάνια εισβολή στο κέντρο της Ραμάλα.

Οι συγκρούσεις μεταξύ ισραηλινών στρατιωτών και εποίκων και Παλαιστινίων είναι ήδη θανατηφόρες. Περισσότεροι από 70 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε βίαια επεισόδια στη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου και το Ισραήλ έχει συλλάβει περισσότερους από 800 ανθρώπους.

Οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν έφοδο και αεροπορική επιδρομή σε παλαιστινιακό καταυλισμό προσφύγων στη Δυτική Όχθη την Πέμπτη, σκοτώνοντας τουλάχιστον 12 ανθρώπους, δήλωσαν Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι, ενώ η ισραηλινή αστυνομία ανακοίνωσε ότι ένας αστυνομικός σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της επιδρομής.

Η βία αποτελεί πρόκληση τόσο για το Ισραήλ όσο και για την Παλαιστινιακή Αρχή (ΠΑ), το μόνο αναγνωρισμένο διεθνώς παλαιστινιακό κυβερνητικό όργανο που έχει την έδρα του εκεί, σημειώνει το πρακτορείο.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι βρίσκεται σε ύψιστο συναγερμό και προετοιμάζεται για επιθέσεις, μεταξύ άλλων από μαχητές της Χαμάς στη Δυτική Όχθη.Η Χαμάς προσπαθούσε να «βυθίσει το Ισραήλ σε έναν πόλεμο δύο ή τριών μετώπων», συμπεριλαμβανομένων των λιβανικών συνόρων και της Δυτικής Όχθης, δήλωσε στο Reuters ο εκπρόσωπος του στρατού αντισυνταγματάρχης Τζόναθαν Κονρίκους. «Η απειλή είναι αυξημένη», είπε.

 

 

Συρίγος για χερσαία εισβολή στη Γάζα: Στα πρόθυρα Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου εάν εμπλακεί το Ιράν

Τον κίνδυνο η προαναγγελθείσα χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη Γάζα, να αποτελέσει το έναυσμα ώστε ο πόλεμος να λάβει παγκόσμιες διαστάσεις, επισήμανε ο Άγγελος Συρίγος, βουλευτής ΝΔ και καθηγητής Διεθνούς Δικαίου.

Σχολιάζοντας στην ΕΡΤ, τις συνεχείς δηλώσεις από τον ισραηλινό στρατό για μεγάλη εισβολή στην Γάζα, όπου η Λωρίδα είναι η δεύτερη πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή του κόσμου μετά το Χονγκ Κονγκ, ο κ. Συρίγος έκανε λόγο για ψυχολογική επιχείρηση, ενώ τόνισε πως  «οποιαδήποτε κίνηση πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή γιατί όποιος μπει μέσα πρέπει να πηγαίνει στοχευμένα και όχι με πιθανότητα να δημιουργήσει πολλούς άμαχους νεκρούς».

Εκτίμησε, μάλιστα, ότι η Χαμάς θέλει τον ισραηλινό στρατό να εισέλθει στη Λωρίδα της Γάζας όπου η κατάσταση θα είναι εξαιρετικά δυσμενής για τον επιτιθέμενο.

«Εάν μπει στον πόλεμο η Χεζμπολάχ μπορεί να μπει και η Παλαιστινιακή Αρχή στη Δυτική Όχθη ενώ σε περίπτωση στρατιωτικής εμπλοκής του Ιράν ο πόλεμος θα πάρει παγκόσμιες διαστάσεις».

 

Σχολιάζοντας το διάγγελμα του Αμερικανού προέδρου και την αναφορά σε Χαμάς και Πούτιν δήλωσε ότι έγινε για να περάσει το μήνυμα ο Τζο Μπάιντεν ότι θα συνεχίσει τη βοήθεια και προς το Ισραήλ και την Ουκρανία.

«Είναι πολύ σημαντικό ότι η Αμερική από την πρώτη στιγμή κατάλαβε ότι αυτό (η σύγκρουση) μπορεί να διαχυθεί στην περιοχή και το ενδεχόμενο να μπει η Χεζμπολάχ στον πόλεμο».

Η Χεζμπολάχ, όπως είπε, «περιμένει να δει ποια είναι η έκταση της χερσαίας επιχείρησης. Αν μπουν τα τεθωρακισμένα περικυκλώνουν την πόλη και ομάδες στρατιωτών μπαίνουν μέσα για να χτυπήσουν συγκεκριμένους στόχους».

Και όπως τόνισε εάν μπει στον πόλεμο η Χεζμπολάχ μπορεί να μπει και η Παλαιστινιακή Αρχή στη Δυτική Όχθη με τα μάτια όλων να είναι στραμμένα στο Ιράν που σε περίπτωση στρατιωτικής εμπλοκής του ο πόλεμος θα πάρει παγκόσμιες διαστάσεις.

Κοντά σε τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο εάν εμπλακεί το Ιράν
«Αυτή τη στιγμή το Ιράν επηρεάζει άμεσα τρεις περιοχές εκτός από τη Χεζμπολάχ. Επηρεάζει το Ιράκ το οποίο ελέγχει ουσιαστικά, επηρεάζει τη συριακή κυβέρνηση και επηρεάζει και τους αντάρτες της Υεμένης. Επομένως, μιλάμε για συνολική ανάφλεξη στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Δεν είναι τυχαίο ότι οι Αμερικανοί, βλέποντας όλα αυτά, έσπευσαν να στείλουν κατευθείαν δύο αεροπλανοφόρα τους. Και έσπευσαν, επίσης, να στείλουν και τον υπουργό Εξωτερικών τους να κάνει περιοδεία σε όλα τα κράτη», σχολίασε ο κ. Συρίγος.

Αναλύοντας τις επιπτώσεις από μια γενίκευση της σύρραξης δήλωσε πως «επηρεάζεται η παγκόσμια αλυσίδα πετρελαίου. Και το Ιράν είναι μια χώρα η οποία έχει ισχυρότατα όπλα. Μπορεί να μην είναι τελευταίας τεχνολογίας, άλλα είναι απολύτως καταστροφικά και ισχυρά όπλα. Θα αναφλεγεί όλη η περιοχή της Μέσης Ανατολής» είπε προσθέτοντας ότι εάν συμβεί αυτό «πλησιάζει κοντά στην ιστορία ενός Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου. Δηλαδή, το Ιράν δεν προμηθεύει αυτή τη στιγμή πετρέλαιο τη Δύση, αλλά προμηθεύει με πετρέλαιο την Κίνα και τη Ρωσία. Εάν κοπεί η τροφοδοσία της Κίνας από το πετρέλαιο του Ιράν, αυτό θα προκαλέσει παρέμβαση της Κίνας».

 

Όπως είπε δεν μπορούμε να ξέρουμε ποιες θα είναι οι αντιδράσεις και η σύρραξη Ισραήλ – Χαμάς δεν είναι ένα θέμα τοπικό. «Από τη δεκαετία του ’90 και μετά το Παλαιστινιακό έχει πάψει να είναι μόνο ένα εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα. Έχει πάρει διαστάσεις σύγκρουσης του εξτρεμιστικού Ισλάμ με τη Δύση. Η διεθνής τρομοκρατία θα τιναχθεί στα ύψη».

Σε άλλο σημείο της παρέμβασής του ο κ. Συρίγος σημείωσε ότι «δεν μπορείς να βάζεις ως στόχο νοσοκομεία. Δεν μπορείς να βάζεις ως στόχο σημεία στα οποία οι άμαχοι θα είναι πολλαπλάσιοι των ανθρώπων που είναι εκεί. Δεν μπορείς να κάνεις παρατεταμένους αποκλεισμούς περιοχών. Όλα εξαρτώνται από τον χρόνο. Ναι στο δικαίωμα της αυτοάμυνας, απόλυτος σεβασμός όμως στο ανθρωπιστικό δίκαιο», ανάφερε.

 

Ο ρόλος Ελλάδας και Κύπρου – Η στάση της Τουρκίας
Από την πλευρά του διεθνολόγος Ιωάννης Παπαφλωράτος τόνισε ότι «οι Ισραηλινοί προετοιμάζουν με μεγάλη λεπτομέρεια επιχειρησιακά σχέδια γιατί αντιμετωπίζουν μία καινούργια κατάσταση, γιατί υπάρχουν οι όμηροι». Και όπως είπε δεν θέλει στα 1.400 φέρετρα να προσθέσουν άλλα 200. «Αυτή η επιχείρηση θα έχει πολλές ιδιαιτερότητες», πρόσθεσε αναφορικά με τους άλλους εμπλεκόμενους στην περιοχή.

«Όλα αυτά τα κράτη θα μπουν στο παιχνίδι εάν η επιχείρηση του Ισραήλ διαρκέσει επί μακρόν και αν έχουν πολλές εικόνες από θύματα, κυρίως μεταξύ των γυναικόπαιδων», πρόσθεσε ο κ. Παπαφλωράτος εκτιμώντας, όπως αναφέρει η ertnews, ότι «το Γενικό Επιτελείο του Ισραήλ θέλει να είναι ταχεία η επέμβαση, να είναι αποτελεσματική και να επιτευχθούν κάποιοι στόχοι για να μπορέσει να τους δείξει στην εσωτερική κοινή γνώμη».

«Αυτή τη στιγμή Ελλάδα και Κύπρος είναι τα ακραία προπύργια μιας ζώνης ειρήνης απέναντι σε μια περιοχή που βυθίζεται προς την άβυσσο του πολέμου»
Αναφορικά με τη στάση της χώρας μας ο κ. Συρίγος επανέλαβε ότι η επίσημη θέση της ελληνικής πλευράς,  είναι υπέρ της δημιουργίας ενός παλαιστινιακού κράτους. «Στηρίζουμε απολύτως τις συμφωνίες του Όσλο και πιστεύουμε ότι η μόνιμη ειρήνη στην περιοχή μπορεί να επέλθει μόνον από τη συνύπαρξη αυτών των δύο κρατών», ανέφερε και πρόσθεσε πως «αυτή τη στιγμή Ελλάδα και Κύπρος είναι τα ακραία προπύργια μιας ζώνης ειρήνης απέναντι σε μια περιοχή που βυθίζεται προς την άβυσσο του πολέμου».

Σε αντίθεση η Τουρκία του Ερντογάν έχει ένα άλλο ρόλο τον οποίο ανέλυσε στην  ΕΡΤ ο κ. Παπαφλωράτος.

«Ο Τούρκος πρόεδρος ξεκίνησε κρατώντας αρχικά χαμηλούς τόνους, στην πορεία όμως, επειδή ηγείται ενός ισλαμιστικού κόμματος και έχει παίξει πάρα πολλές φορές το χαρτί του αραβικού κόσμου, θα ήθελε πολύ να ηγηθεί όλου του μουσουλμανικού κόσμου, ξεχνώντας ότι οι Τούρκοι δεν είναι άραβες» είπε.

Εκτίμησε, μάλιστα, ότι επειδή ο Ταγίπ Ερντογάν βλέπει ότι δεν μπορεί να παίξει τον διαμεσολαβητικό ρόλο που θα ήθελε, όπως αντίστοιχα και στον πόλεμο στην Ουκρανία, προσπαθεί να να υπερκεράσει την Αίγυπτο,τη Σαουδική Αραβία και το Ιράν και να πάρει τα ηνία.

«Ουσιαστικά ταυτίζεται με τους πιο σκληροπυρηνικούς, λέγοντας δεν πρέπει καν να διεξαχθεί επιχείρηση εις βάρος των Παλαιστινίων. Αυτό βεβαίως τον απομακρύνει έτι περαιτέρω από τη Δύση και κυρίως από το Ισραήλ, για το οποίο έχει καταβάλει μεγάλες προσπάθειες να το προσεγγίσει. Τώρα τα πράγματα αλλάζουν» ανέφερε ο κ. Παπαφλωράτος.

Διαβάστε επίσης

Ο Λευκός Οίκος ζητά από το Κογκρέσο να εγκρίνει πακέτο βοήθειας 106 δισ, δολαρίων για Ουκρανία και ΙσραήλΚόσμος

Ο Λευκός Οίκος ζήτησε σήμερα από το Κογκρέσο να εγκρίνει ένα πακέτο ύψους σχεδόν 106 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη χρηματοδότηση φιλόδοξων σχεδίων για την Ουκρανία, το Ισραήλ και...

Ισραήλ – Επί ποδός για χερσαίες επιχειρήσεις: Πότε και πώς θα ξεκινήσουνΚόσμος

Ενώ το Ισραήλ σε όλους τους τόνους περνάει το μήνυμα ότι οι χερσαίες επιχειρήσεις στη Γάζα είναι αναπόφευκτες , το ερώτημα που τίθεται είναι πότε τελικά θα πραγματοποιηθούν , με πο...

Το 80% των Ισραηλινών θεωρεί ότι ο Νετανιάχου πρέπει να αναλάβει δημόσια την ευθύνη του για την επίθεση της ΧαμάςΚόσμος

Η συντριπτική πλειονότητα των Ισραηλινών, το 80%, θεωρεί ότι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου οφείλει να παραδεχθεί δημόσια την ευθύνη του για το φιάσκο που οδήγησε στην επίθεση της Χαμάς κα...

Άρθρο του Γιουβάλ Νόα Χαράρι στην Washington Post: «Κερδίζει η Χαμάς τον πόλεμο με νοκ άουτ;»Κόσμος

«Κερδίζει η Χαμάς τον πόλεμο;» διερωτάται στον τίτλο άρθρου γνώμης στην Washington Post ο διάσημος συγγραφέας Γιουβάλ Νόα Χαράρι. Πρόκειται για τον συγγραφέας των βιβλίων «Sapiens»...

Γάζα: 8 οι νεκροί μετά τον βομβαρδισμό της εκκλησίας του Αγίου Πορφυρίου – Αγνοούμενοι στα χαλάσματαΚόσμος

Στους 8 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών μετά τον βομβαρδισμό της παλιότερης εκκλησίας της Γάζας. Ο ναός του Αγίου Πορφυρίου παρείχε καταφύγιο σε χριστιανούς και μουσουλμάνους Παλαισ...

Το Ισραήλ ανακοίνωσε την εκκένωση της πόλης Κιριάτ Σμόνα, κοντά στα σύνορα με τον ΛίβανοΚόσμος

Το Ισραήλ ζήτησε την απομάκρυνση των κατοίκων από την Κιριάτ Σμόνα, μια πόλη στο βόρειο τμήμα της χώρας κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο, όπου η κατάσταση είναι τεταμένη μετά την επί...

Δύο νεκροί μετά από «ισραηλινή αεροπορική επιδρομή» σε ελληνορθόδοξη εκκλησία στη ΓάζαΚόσμος

Δύο νεκροί μετά από «ισραηλινή αεροπορική επιδρομή» σε ορθόδοξη εκκλησία στη Γάζα. Εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι που είχαν συγκεντρωθεί σε μια ελληνορθόδοξη εκκλησία στο κέντρο της πόλ...