ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Γάζα: Ευθύνες στο Ισραήλ επιρρίπτει η Αίγυπτος για το αδιέξοδο με το άνοιγμα της Ράφα – Ύστατη έκκληση για καύσιμα στα νοσοκομεία

Το μοναδικό χερσαίο πέρασμα από τη Γάζα προς περιοχή που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ, η Ράφα, βρίσκεται στο επίκεντρο διπλωματικού θρίλερ. Ηνωμένες Πολιτείες και Αίγυπτος προαναγγέλλουν συμφωνία για προσωρινό άνοιγμα του περάσματος με στόχο την έξοδο ξένων υπηκόων και την διέλευση τόνων ανθρωπιστικής βοήθειας, με προϋπόθεση την κατάπαυση πυρός. Ωστόσο διαψεύδουν οι εμπόλεμοι Ισραήλ και Χαμάς. Η στάση του Ισραήλ δυστυχώς δεν επέτρεψε το άνοιγμα των συνόρων, αν και το Κάιρο το επιθυμούσε από την πρώτη ημέρα της σύγκρουσης» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σαμίχ Σούκρι, μιλώντας για «επικίνδυνη κατάσταση» σε βάρος του παλαιστινιακού λαού.

Με τον απολογισμό των νεκρών να υπερβαίνει τις 4.000 εκ των οποίων 1.400 για την ισραηλινή πλευρά, το Τελ Αβίβ ανεβάζει παράλληλα σε 199 τον αριθμό των ομήρων της Χαμάς, με 44 επιπλέον άτομα σε σχέση με τον αριθμό που ανακοινώθηκε χθες. «Πάνω από 1000 Παλαιστίνιοιπαραμένουν θαμμένοι κάτω από τα ερείπια μετά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς», υποστήριξε η Χαμάς μιλώντας για επιπλέον υγειονομικό κίνδυνο στη Γάζα.

Τους πιο σφοδρούς βομβαρδισμούς από τις 7 Οκτωβρίου εξαπέλυσε το Ισραήλ κατά τη διάρκεια της νύχτας πλήττοντας περιοχές γύρω από δύο νοσοκομεία, όπως ανέφεραν παλαιστινιακές πηγές.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι θα «αποφύγει» να πλήξει για κάποιες ώρες – από τις 08:00 ως τις 12:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας)– τους διαδρόμους απομάκρυνσης προς νότο. Περισσότερο από ένα εκατομμύριο άνθρωποι εκτοπίστηκαν μέσα σε μία εβδομάδα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε παράλληλα ότι έξι υψηλόβαθμα στελέχη της Χαμάς έχουν σκοτωθεί, μέχρι στιγμής.

Έντεκα παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθείστην Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη του πολέμου, ανακοίνωσε το παλαιστινιακό συνδικάτο των δημοσιογράφων και αναφέρει επίσης ότι «20 δημοσιογράφοι τραυματίσθηκαν από την ισραηλινή επίθεση» στην Γάζα.

OHE: Τα αποθέματα καυσίμων στα νοσοκομεία της Γάζας θα εξαντληθούν σε ένα 24ωρο

Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι αποκαθιστούν τα περιορισμένα αποθέματα νερού στη νότια Γάζα, μετά από επικοινωνία μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπένιαμιν Νετανιάχου.

Ωστόσο, το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) των Ηνωμένων Εθνών προειδοποιεί πως τα αποθέματα καυσίμων σε όλα τα νοσοκομεία στη Λωρίδα της Γάζας προβλέπεται πως θα διαρκέσουν για μόλις 24 ώρες ακόμη.

«Η αναστολή λειτουργίας των εφεδρικών γεννητριών θα έθετε τηζωή χιλιάδων ασθενών σε κίνδυνο», τονίζει σε ανακοίνωσή του το OCHA.

«Τα σημεία διέλευσης είναι κλειστά και δεν έχει υπάρξει απόφαση» σχετικά με την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα, δήλωσε ο Ντάνιελ Χαγκάρι εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο Ιζάτ αλ Ρισκ, επικεφαλής του γραφείου Τύπου της Χαμάς, επίσης δήλωσε ότι οι πληροφορίες αυτές «είναι αναληθείς».

Το πέρασμα βρίσκεται στα νότια της Γάζας στα σύνορα με τη χερσόνησο του Σινά της Αιγύπτου, μια αραιοκατοικημένη περιοχή της ερήμου. Οι πόλεις και στις δύο πλευρές των συνόρων είναι γνωστές ως Ράφα.

Στην αιγυπτιακή πλευρά του περάσματος έχει συγκεντρωθεί ανθρωπιστική βοήθεια για τον παλαιστινιακό θύλακα.

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε έκκληση προς την Χαμάς να απελευθερώσει τους ομήρους χωρίς όρους και προς το Ισραήλ να επιτρέψει την ταχεία και απρόσκοπτη μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον Λωρίδα της Γάζας.

Εν τω μεταξύ, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε συνέντευξή του στο CBS που μεταδόθηκε χθες Κυριακή έκρινε πως οποιαδήποτε προσπάθεια του Ισραήλ να επιβάλει εκ νέου κατοχή στη Λωρίδα της Γάζας θα ήταν «μεγάλο λάθος».

Η Χαμάς «δεν αντιπροσωπεύει όλο τον παλαιστινιακό λαό», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντας ωστόσο την «εξάλειψη των εξτρεμιστών» από το Ισραήλ «αναγκαίο μέτρο». Είναι απαραίτητο να υπάρχει μια Παλαιστινιακή Αρχή. Πρέπει να ανοίξει ο δρόμος για Παλαιστινιακό Κράτος, πρόσθεσε.

Ο Αμερικανός υπουργός ΕξωτερικώνΆντονι Μπλίνκεν επιστρέφει στο Ισραήλ, στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή και αναμένεται να συναντήσει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Το Ισραήλ εκκενώνει χωριά στο βόρειο τμήμα

Οι φόβοι για γενικευμένη σύρραξη στη Μέση Ανατολή εντείνονται μετά τις απειλές της Τεχεράνης για κλιμάκωση των συγκρούσεων εάν συνεχιστούν οι ισραηλινές επιθέσεις κατά των Παλαιστινίων. Το Ισραήλ προχωρά στην εκκένωση 28 χωριών κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο μετά την επίθεση από τη Χεζμπολάχ στην περιοχή που είχε ως αποτέλεσμα να χάσει ένας άνθρωπος τη ζωή του.

Οι κάτοικοι 28 κοινοτήτων που βρίσκονται σε απόσταση 2 χιλιομέτρων (1,24 μίλια) από τα σύνορα θα μεταφερθούν σε «ξενώνες που χρηματοδοτούνται από το κράτος», ανέφεραν οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις.

Ένας Ισραηλινός άμαχος σκοτώθηκε σε επίθεση με πυραύλους της Χεζμπολάχ σε ένα από τα χωριά κοντά στα σύνορα την Κυριακή, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Το Ισραήλ πραγματοποίησε κατά τη διάρκεια της νύχτας επιδρομές στον Λίβανο, με στόχο στρατιωτικές υποδομές που ανήκουν στη λιβανική μαχητική οργάνωση Χεζμπολάχ. Δεν έχουν αναφερθεί θύματα.

Reuters: Κοσμοσυρροή στη Ράφα

Μετά από συνομιλίες με Αιγύπτιους αξιωματούχους την Κυριακή, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είπε ότι η ελεγχόμενη από την Αίγυπτο διάβαση θα ανοίξει ξανά για να παραδώσει βοήθεια στη Γάζα, αλλά δεν έδωσε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.

Το πρακτορείο Reuters που μετέδωσε αρχικά ότι κατόπιν συμφωνίας θα άνοιγε στις 9 το πρωί προσωρινά το συνοριακό πέρασμα της Ράφα, μεταδίδει ότι μεταξύ όσων συρρέουν εκεί, είναι και Παλαιστίνιοι με διπλή υπηκοότητα.

«Δεν υπάρχει εκεχειρία και είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα», επεσήμανε σε σύντομη ανακοίνωσή του το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ξένα πρακτορεία υπενθυμίζουν ότι στη διάρκεια του προηγούμενου πολέμου τον Ιούλιο του 2014, εν μέσω μαχών μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων μαχητών, το πέρασμα άνοιξε μόνο για τραυματίες, ασθενείς και αλλοδαπούς.

Οι πρόσφατες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έπληξαν επίσης το συνοριακό πέρασμα, σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης την περασμένη εβδομάδα.

Tην ίδια στιγμή το πρακτορείο Reuters δημοσίευσε βίντεο από την αναχώρηση Αμερικανών υπηκόων ακτοπλοϊκώς από το λιμάνι Χάιφα του βόρειου Ισραήλ προς την Κύπρο.

 

Διαβάστε επίσης

Εκπρόσωπος ισραηλινού στρατού: «Η επόμενη φάση μπορεί να είναι κάτι διαφορετικό» Κόσμος

ια σιβυλλική δήλωση του εκπροσώπου του Ισραλινού στρατού φαίνεται πως μαρτυρά «δεύτερες σκέψεις» στην ηγεσία του Ισραήλ για τη χερσαία εισβολή στη Γάζα. Ο ισραηλινός στρατός είχε α...

Θα βάλει φρένο στις ιχθυοκαλλιέργειες σολομού το «ξεχασμένο» τραγούδι της Μπιορκ;Κόσμος

Η βιομηχανία ιχθυοκαλλιεργειών της Ισλανδίας είναι «κάποιοι τύποι που θέλουν να βγάλουν γρήγορα λεφτά και να θυσιάσουν τη φύση», δήλωσε η Ισλανδή τραγουδίστρια Μπιορκ πριν την κυκλ...

Το ΣΑ του ΟΗΕ απέρριψε το σχέδιο απόφασης της Ρωσίας για τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς - Νέα έκτακτη συνεδρίαση σήμεραΚόσμος

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών απορρίφθηκε χθες Δευτέρα το βράδυ σχέδιο απόφασης που καταρτίστηκε από τη Ρωσία και προέβλεπε να ζητηθεί η κήρυξη «ανθρωπιστικ...

Μέση Ανατολή: Η ιρανική προειδοποίηση για «προληπτικές ενέργειες» και ο φόβος για νέο μέτωποΚόσμος

O υπουργός Εξωτερικών του Ιράν δήλωσε ότι δεν θα επιτραπεί στο Ισραήλ να δράσει στη Λωρίδα της Γάζας χωρίς συνέπειες και προειδοποιεί για «προληπτικές ενέργειες» τις επόμενες ώρες....

Βρυξέλλες: Νεκρός ο δράστης της τρομοκρατικής επίθεσης με τους δύο νεκρούςΚόσμος

Eνας άνδρας που ταυτοποιήθηκε ως ο δράστης της χθεσινής επίθεσης με τους δύο νεκρούς στις Βρυξέλλες, πυροβολήθηκε σε καφετέρια στο προάστιο Σέρμπεεκ της βελγικής πρωτεύουσας και, σ...

Η ΕΕ ξεκινά επιχείρηση αερογέφυρας για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη ΓάζαΚόσμος

Η ΕΕ ξεκινά επιχείρηση αερογέφυρας για παροχή ευρωπαϊκής βοήθειας, η οποία αποτελείται από πολλές πτήσεις προς την Αίγυπτο για να μεταφερθούν προμήθειες σε ανθρωπιστικές οργανώσεις...

Βρυξέλλες: Δύο Σουηδοί νεκροί από πυρά ενόπλου - Διεκόπη ο αγώνας ανάμεσα στο Βέλγιο και τη Σουηδία Κόσμος

Δύο άτομα σουηδικής υπηκοότητας δολοφονήθηκαν από πυρά στο κέντρο των Βρυξελλών, όπως ανέφερε η βελγική εφημερίδα «Het Laatste Nieuws». Το δημοσίευμα μάλιστα αναφέρει ότι είναι πιθ...