ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Γάζα: Με αυτοκίνητα, καρότσες και γαϊδούρια φεύγουν οι κάτοικοι – Αντίστροφη μέτρηση για τη χερσαία επίθεση (εικόνες)

Με αυτοκίνηταφορτηγά και πεζή εκκενώνουν τη βόρεια Γάζα οι πολίτες, σύμφωνα με το BBC, μετά το ισραηλινό τελεσίγραφο να μετακινηθούν νότια, το οποίο και λήγει σε λίγες ώρες, υπό την προειδοποίηση για πιθανή χερσαία εισβολή και παρά τις προτροπές της Χαμάς να μην αποχωρήσει κανείς.

 

Την ιδια στιγμή ο ΟΗΕ χαρακτηρίζει αδύνατη τη μετακίνηση τόσο μεγάλου πληθυσμού – περίπου 1,1 εκατομμύριο- μέσα σε ένα 24ωρο. Αν και η Χαμάς, απαντώντας, είπε στους κατοίκους της Γάζας να μην εκκενώσουν, πολλοί κάτοικοι επέλεξαν να μετακινηθούν.

 

 

Είναι χαρακτηριστικά τα όσα λέει ο ανταποκριτής του BBC . «Εκατοντάδες αυτοκίνητα και ολόκληρες οικογένειες περπατούν στον κεντρικό αυτοκινητόδρομο της Γάζας», αναφέρει. Στις φωτογραφίες και τα βίντεο που δείχνει ζωντανά το BBC φαίνονται άνθρωποι να ταξιδεύουν με γαϊδούρια, με καρότσες, ενώ πολλές οικογένειες έχουν διανύσει με τα πόδια αρκετά χιλιόμετρα.

 

 

Γάζα: Με αυτοκίνητα, καρότσες και γαϊδούρια φεύγουν οι κάτοικοι – Αντίστροφη μέτρηση για τη χερσαία επίθεση (εικόνες και βίντεο)
(Photo by MAHMUD HAMS / AFP)

 

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας ρωτήθηκε το μεσημέρι σχετικά με την 24ωρη προθεσμία για τους κατοίκους της Γάζας να μετακινηθούν νότια. Δεν απάντησε στο αν η προθεσμία αυτή έχει αλλάξει, αλλά είπε: «Όσοι θέλουν να σώσουν τη ζωή τους παρακαλούνται να πάνε νότια».

 

 

Γάζα: Με αυτοκίνητα, καρότσες και γαϊδούρια φεύγουν οι κάτοικοι – Αντίστροφη μέτρηση για τη χερσαία επίθεση (εικόνες και βίντεο)
(Photo by MAHMUD HAMS / AFP)

 

 

«Η ατμόσφαιρα κυριολεκτικά μυρίζει μπαρούτι εδώ που βρισκόμαστε στην είσοδο της πόλης Σντερότ», μετέδωσε η απεσταλμένη της ΕΡΤ Ευτυχία Πενταράκη. Όπως είπε συνεχώς οι δρόμοι κλείνουν για να περάσουν «στρατιωτικά, στρατιώτες, τεθωρακισμένα, πυροβολικό, μηχανοκίνητα. Ό,τι έχει να κάνει με την επιχείρηση».

 

 

Γάζα: Με αυτοκίνητα, καρότσες και γαϊδούρια φεύγουν οι κάτοικοι – Αντίστροφη μέτρηση για τη χερσαία επίθεση (εικόνες και βίντεο)
(Photo by MAHMUD HAMS / AFP)
Γάζα: Με αυτοκίνητα, καρότσες και γαϊδούρια φεύγουν οι κάτοικοι – Αντίστροφη μέτρηση για τη χερσαία επίθεση (εικόνες και βίντεο)
(Photo by MAHMUD HAMS / AFP)

 

Λευκός Οίκος: Δύσκολο εγχείρημα η ισραηλινή εντολή για εκκένωση

Η εντολή που εξέδωσε ο ισραηλινός στρατός πάνω από 1 εκατομμύρια άμαχοι κάτοικοι της βόρειας Γάζας να εκκενώσουν την περιοχή εντός 24 ωρών, θα είναι ένα «δύσκολο εγχείρημα», αν και οι ΗΠΑ δεν κάνουν εκ υστέρων κριτική στην ισραηλινή απόφαση, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι.

«Είναι πολλοί άνθρωποι που πρέπει να μετακινηθούν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα», τόνισε ο Κίρμπι σε συνέντευξή του στο MSNBC.

«Κατανοούμε τι προσπαθούν να κάνουν και γιατί προσπαθούν να το κάνουν – να προσπαθήσουν να απομονώσουν τον άμαχο πληθυσμό από τη Χαμάς, που είναι ο πραγματικός στόχος τους», ανέφερε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Συμπλήρωσε ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι συνεργάζονται με το Ισραήλ και την Αίγυπτο για την ασφαλή διέλευση αμάχων που ζουν στη Λωρίδα της Γάζας, όπου ζουν 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι.

«Προφανώς, δεν θέλουμε να δούμε κανέναν άμαχο να τραυματίζεται», ανέφερε αργότερα σε άλλη συνέντευξή του στο CNN. «Υποστηρίζουμε την ασφαλή διέλευση από τη Γάζα και σίγουρα αυτό περιλαμβάνει τη δυνατότητα των ανθρώπων να μετακινούνται με ασφάλεια μέσα στη Γάζα».

 

 

 

«Οι Παλαιστίνιοι, είναι και αυτοί επίσης θύματα. Δεν το ζήτησαν αυτό. Δεν κάλεσαν τη Χαμάς και είπαν, ξέρετε, “Πηγαίνετε να πλήξετε το Ισραήλ”».

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου τόνισε ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει τον ισχυρισμό της Χαμάς ότι 13 άνθρωποι που είχαν πιαστεί όμηροι από την παλαιστινιακή οργάνωση από τις επιθέσεις του Σαββάτου σκοτώθηκαν σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας τις τελευταίες 24 ώρες.

 

Πηγή: ertnews.gr

Διαβάστε επίσης

Κάλεσμα της Αλ Κάιντα για επιθέσεις στο Ισραήλ και στους υποστηρικτές του Κόσμος

Η τρομοκρατική οργάνωση Αλ Κάιντα κάλεσε τους υποστηρικτές της σε όλο τον κόσμο να διαπράξουν επιθέσεις εναντίον εβραίων, του Ισραήλ και των υποστηρικτών τους. «Είθε ο τζιχάντ εναν...

Πρωτοβουλία της Μόσχας για την απελευθέρωση των ομήρων – Συνάντηση με  στελέχη της Χαμάς θα έχει ο ΜπογκντάνοφΚόσμος

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας και ειδικός απεσταλμένος του Κρεμλίνου για τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, Μιχαήλ Μπογκντάνοφ, ελπίζει ότι θα συναντηθεί με στελέχη της παλαιστιν...

Ισραήλ και Αίγυπτος συμφώνησαν να ανοίξει η διάβαση της Ράφα σήμερα το απόγευμαΚόσμος

Το Ισραήλ και η Αίγυπτος έδωσαν «το πράσινο φως» για να επιτραπεί στους Αμερικανούς πολίτες να φύγουν από τη Λωρίδα της Γάζας μέσω του μεθοριακού περάσματος της Ράφα, ανέφερε ένας ...

Νέο τελεσίγραφο για εκκένωση της Γάζας – Ανοίγουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι έως τις 16:00Κόσμος

Μπορεί το ισραηλινό τελεσίγραφο για εκκένωση του βορείου τμήματος της Λωρίδας της Γάζας να έληξε χθες το βράδυ, ωστόσο το Ισραήλ λέει ότι θα επιτρέψει την ασφαλή μετακίνηση των κατ...