ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

G20 : Ο Μακρόν επιχειρεί να κατευνάσει την οργή του Κιέβου για ο κοινό ανακοινωθέν

H G20, η οποία συστάθηκε για να επιλύει διεθνή οικονομικά και όχι πολιτικά ζητήματα, δεν είναι απαραίτητα ο χώρος που θα μπορούσε κάποιος να περιμένει την επίτευξη διπλωματικής προόδου στο θέμα του πολέμου στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν ,επιχειρώντας να κατευνάσει την οργή του Κιέβου, που κατήγγειλε ότι δεν καταδικάζεται η Ρωσία στο κοινό ανακοινωθέν. 


Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η διακήρυξη των ηγετών της G20 μετά την σύνοδο αυτό το σαββατοκύριακο δεν συνιστά διπλωματική νίκη για την Ρωσία, η οποία υπήρξε απομονωμένη στη σύνοδο.

Η διακήρυξη υπογραμμίζει τα δεινά που έχει προκαλέσει η βία στους ανθρώπους και καλεί όλα τα κράτη να μη χρησιμοποιούν βία για να αρπάξουν εδάφη, αλλά δεν κατονομάζει την Ρωσία.

“Αυτή η G20 επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά την απομόνωση της Ρωσίας. Σήμερα, μια συντριπτική πλειονόητα μελών της G20 καταδικάζουν τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις του”, είπε ο Μακρόν σε συνέντευξη Τύπου μετά την τελετή κατά την λήξη της συνόδου.

Σε ό,τι αφορά το κλίμα ο Μακρίν έκρινε ότι τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής της G20 υπήρξαν «ανεπαρκή» και “κάλεσε τους πάντες σε επαγρύπνηση” για την ανάγκη να τεθούν πιο φιλόδοξοι στόχοι, ιδιαίτερα για την έξοδο από το πετρέλαιο.

 

«Δεν απαιτεί έξοδο από τα ορυκτά καύσιμα»
Το τελικό ανακοινωθέν των ηγετών των μεγάλων δυνάμεων και των αναδυόμενων δυνάμεων που συναντήθηκαν στην Ινδία το Σαββατοκύριακο δεν απαιτεί έξοδο από τα ορυκτά καύσιμα, σε αντίθεση με τις ελπίδες αρκετών παρατηρητών.

«Είναι ανεπαρκές», παραδέχτηκε ο Γάλλος πρόεδρος.

«Και από την πλευρά μου ανησυχώ πολύ για το πνεύμα που αρχίζει να επικρατεί, συμπεριλαμβανομένων των μελών της G20, στο θέμα του κλίματος», λιγότερο από τρεις μήνες πριν από τη COP28, πρόσθεσε μιλώντας στους δημοσιογράφους.

«Κρούω των κώδωνα του κινδύνου προς όλους, δεν έχουμε φτάσει εκεί», επέμεινε, λέγοντας ότι άκουσε «μια πολύ εύκολη συζήτηση που επικράτησε μεταξύ ορισμένων αναδυόμενων χωρών ότι μόνο οι πιο πλούσιες χώρες έχουν ευθύνη» .

Ο Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε «να βγούμε από τον άνθρακα πολύ γρήγορα και πολύ πιο γρήγορα από σήμερα», από το «2030», αλλά και «το συντομότερο δυνατό από το πετρέλαιο», «πολύ πριν από το 2050».

«Οι πιο πλούσιες χώρες πρέπει να κάνουν την προσπάθεια, είμαστε στη διαδικασία να το κάνουμε, μας κοστίζει», «αλλά το κάνουμε, είναι θεμιτό και φυσιολογικό», είπε, ζητώντας παράλληλα από τις αναδυόμενες χώρες, ιδιαίτερα τους παραγωγούς πετρελαίου, να κάνουν το χρέος τους.

 

Πηγή: ΑΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Πούτιν: Οι σχέσεις Ρωσίας-Κίνας έχουν φθάσει σε «επίπεδο άνευ ιστορικού προηγουμένου»Κόσμος

Οι σχέσεις της Ρωσίας και της Κίνας έχουν φθάσει σε επίπεδο «άνευ ιστορικού προηγουμένου», δήλωσε σήμερα ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον αν...

Μετατίθεται η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στη Νέα Υόρκη - Λόγω των καταστροφικών πλημμυρώνΚόσμος

Εξαιτίας των καταστροφικών πλημμυρών το πρόγραμμα του πρωθυπουργού αλλάζει   Αρχικά η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν ήταν προγραμματισμένη για τις 18 Σεπτεμβρίου, αλλά εξαιτίας των...

Η Ινδία αλλάζει όνομαΚόσμος

Του Howard Chua-Eoan Η διοργανώτρια χώρα της φετινής Συνόδου Κορυφής της Ομάδας των 20 (G20) έχει δύο επίσημα ονόματα: Ινδία και Bharat. Το πρώτο κληρονομήθηκε από τους Βρετανούς π...

Τουλάχιστον 2.012 οι νεκροί από τον σεισμό στο Μαρόκο – Μάχη με τον χρόνο δίνουν τα σωστικά συνεργεία Κόσμος

Μάχη με τον χρόνο δίνουν τα σωστικά συνεργεία στο Μαρόκο για να εντοπίσουν επιζώντες στα ερείπια των κτιρίων που κατέρρευσαν από τον φονικότερο σεισμό εδώ και έξι δεκαετίες στη χώρ...

Κίνα: Εργάτες έκαναν τρύπα στο Σινικό Τείχος για να "κόψουν δρόμο" και να περάσουν τον εκσκαφέα τουςΚόσμος

Τμήμα του Σινικού Τείχους, στην κεντρική επαρχία Σανσί της Κίνας υπέστη σοβαρές ζημιές από εργάτες κατασκευών. Η αστυνομία αναφέρει ότι δύο άτομα προσπάθησαν να δημιουργήσουν μια ”...

Σαουδική Αραβία: Προσελκύει ξένους γιατρούς, δίνοντας «το βάρος τους σε χρυσό»Κόσμος

Χιλιάδες γιατροί και νοσοκόμες εγκαταλείπουν την Ευρώπη και άλλες περιοχές του κόσμου, για να εργαστούν στις χώρες του Κόλπου, κυρίως στη Σαουδική Αραβία: Ο λόγος; «Το Ριάντ τους π...