ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διάλογο με την Αθήνα χωρίς παρέμβαση από την ΕΕ θέλει η Άγκυρα

Τους όρους του διαλόγου με την Αθήνα για τις «διαφορές στο Αιγαίο, στα νησιά και στην ανατολική Μεσόγειο» επιχειρεί να θέσει η Άγκυρα με τις χθεσινές δηλώσεις του διπλωματικού συμβούλου του Ερντογάν.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης, ο Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς δήλωσε χτες πως «η Τουρκία θέλει διάλογο με την Ελλάδα δίχως την παρουσία και παρέμβαση της ΕΕ». Πρόσθεσε πως «έχουμε σοβαρές διαφορές στο Αιγαίο, στα νησιά και στην Ανατολική Μεσόγειο».

 
 
 

Αναλυτικά ο Κιλίτς είπε: «Έχουμε σοβαρές διαφορές απόψεων στο Αιγαίο, στα νησιά, στην Ανατολική Μεσόγειο, αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στο νησί της Κύπρου. Ωστόσο υπάρχει μια ιστορία που μοιραζόμαστε, ζούμε μαζί στην ίδια γεωγραφία, ζούμε μαζί στην ίδια περιοχή. (...) Με άλλα λόγια, αν προσεγγίζετε τα πάντα στο πλαίσιο της αλληλεγγύης εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν θα μπορέσουμε να βρούμε λύση. Αν όμως τα εξετάσουμε σε διμερές πλαίσιο, τότε ίσως να είναι δυνατόν να σημειωθεί πρόοδος σε ορισμένα σημεία. Εμείς αυτό προσπαθούμε να προωθήσουμε». 

Επανέρχονται οι χάρτες της Γαλάζιας Πατρίδας

Επανεμφανίστηκαν οι χάρτες της Γαλάζιας Πατρίδας στα τουρκικά ΜΜΕ, με αναλυτές να αναφέρουν ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα, δεν έχουν επήρεια.

Ο ταξίαρχος εα Οζγκιουρ Τορ ανέφερε: «Eδώ κανονικά τα νησιά δεν διαθέτουν υφαλοκρηπίδα αλλά μόνο χωρικα ύδατα. Δεν έχουν υφαλοκρηπίδα. Αλλο είναι το θεμα για αρχιπελαγικό κράτος. Αυτός ο χάρτης εδώ με την λευκή γραμμή είναι ''ο χάρτης Σεβίλλης''.

» Aυτό εδώ το νησί, όπως το μικρό  Καστελλόριζο  που πρέπει να βρίσκεται κάπου εδώ κοντά δεν μπορεί να έχει επήρεια. Διότι το νησί δεν έχει  υφαλοκρηπίδα αλλά μόνο χωρικά ύδατα. Αλλά η πραγματική ΑΟΖ είναι αυτή. Μεγάλη η διαφορά. Και μιλάμε για Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη αλλά έχει σημασία όχι μόνο στον υποθαλάσσιο πλούτο αλλά έχει σημασία και για την αλιεία».

Αναταράξεις από το δημοσίευμα του L' Express

Ενόχληση στην Τουρκία από το σενάριο ελληνοτουρκικού πολέμου και την πιθανή παρέμβαση της Γαλλίας, που παρουσίασε το γαλλικό περιοδικό L'Express.

«Η Ελλάδα ήδη παραλαμβάνει γαλλικά μαχητικά Rafale με γαλλικές φρεγάτες Belharra - Οι Γάλλοι θέλουν να εγκατασταθούν και στην Αλεξανδρούπολη, αναφέρει το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού δικτύου Haber Global, σύμφωνα με όσα μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο ανταπορκιτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης.

Το τουρκικό κανάλι ανέφερε: «Ως δικαιολογία της πιθανής επέμβασης της Γαλλίας παρουσιάζεται η συμφωνία αμυντικής συνεργασίας Γαλλίας- Ελλάδας. Στα πλαίσια αυτής συμφωνίας που το 2021 επικυρώθηκε απο το κοινοβούλιο της Ελλάδας, η Αθήνα αγοράζει φρεγάτες Belharra και μαχητικά Rafale. Ήδη η Ελλάδα έχει παραλάβει 17 μαχητικά Rafale και η πρώτη φρεγάτα το 2025 θα βρίσκεται στην Ελλάδα.

Επίσης, προκαλεί εντύπωση πως ως ημερομηνία σεναρίου πολέμου επελέγη η 17η Φεβρουαρίου του 2027. Αυτή η ημερομηνία είναι λίγο πριν από την προεκλογική περίοδο για τις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας. Το τελευταίο διάστημα προκαλεί εντύπωση η αμυντική προσέγγιση Ελλάδας-Γαλλίας. Καθώς υπάρχει η συζήτηση της χρήσης του λιμένα της Αλεξανδρούπολης απο τον στρατό της Γαλλίας, μια περιοχή που απέχει 50 χιλιόμετρα από την Τουρκία».

CNN Turk: Γαλλική προβοκάτσια

Το CNN Turk ανέφερε ότι το σενάριο ελληνοτουρκικού πολέμου είναι μια γαλλική προβοκάτσια, ωστόσο στα τουρκικά ΜΜΕ εκφράζεται ανησυχία από την πιθανότητα επέμβασης της Γαλλίας σε ελληνοτουρκικό πόλεμο.

Το CNN Turk ανέφερε: «Την ώρα που λιώνουν οι πάγοι μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, από τον δυτικό Τύπο εμφανίστηκε μια προβοκατόρικη είδηση. Στο σενάριο του γαλλικού Τύπου, στις 17 Φεβρουαρίου του 2027 οι δυνάμεις της Τουρκίας κάνουν απόβαση σε δυο νησιά του Αιγαίου στην επιχείρηση αυτή συμμετέχουν πλοία του τουρκικού ναυτικού και 1.000 άνδρες των ειδικών δυνάμεων. Στα νησιά υψώνεται η τουρκική σημαία. Κρατούνται όμηροι 50 Έλληνες στρατιώτες. Οι Έλληνες επιχειρούν να επέμβουν αλλα χάνουν 5 περιπολικά σκάφη και 10 μαχητικά. Μήπως θα μπορούσαμε να πούμε πως αυτό είναι μια γαλλική πρόκληση για ελληνοτουρκικό πόλεμο;».

Πηγή: skai.gr

Διαβάστε επίσης

Βρετανία: Το πρόβλημα διορθώθηκε, λέει η Εθνική Υπηρεσία Εναέριας Κυκλοφορίας - Θα χρειαστούν ώρες για την ομαλοποίηση των πτήσεωνΚόσμος

Συνεχίζεται η αναστάτωση στα αεροδρόμια της Βρετανίας, παρά το γεγονός πως η Εθνική Υπηρεσία Εναέριας Κυκλοφορίας (NATS) δήλωσε ότι «εντοπίστηκε και διορθώθηκε» το τεχνικό ζήτημα π...

Παραλύει η εναέρια κυκλοφορία στην Ευρώπη: Μετά το Ην. Βασίλειο, προβλήματα σε Ελλάδα, Ισπανία και ΠορτογαλίαΚόσμος

Η  Εθνική Υπηρεσία Εναέριας Κυκλοφορίας (NATS)  της Βρετανίας  αναγκάστηκε να προβεί σήμερα (28/8) σε  περιορισμούς της εναέριας κυκλοφορίας,  καθώς αξιωματούχοι της υπηρεσίας εργά...

Περισσότερα από επτά εκατομμύρια δολάρια συγκέντρωσε ο Τραμπ από την ημέρα της σύλληψής του Κόσμος

Περίπου είκοσι εκατομμύρια δολάρια συγκέντρωσε τις τελευταίες τρεις εβδομάδες ο Ντόναλντ Τραμπ, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της προεκλογικής  εκστρατείας του, αναφερόμενος στην περίοδο ...

Πύραυλοι στο Κίεβο, drones στη Μόσχα - Νέα κλιμάκωση στη διάρκεια της νύχταςΚόσμος

Συναγερμός για ρωσική αεροπορική επιδρομή σήμανε τα ξημερώματα στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας. Σύμφωνα με τη στρατιωτική διοίκηση του Κιέβου πύραυλοι κρουζ εκτοξεύτηκαν από στρατηγι...

Νέα δασική πυρκαγιά απειλεί κατοικημένη περιοχή στη νήσο Μάουι της Χαβάης Κόσμος

Η υπηρεσία διαχείρισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης στη Χαβάη έδωσε πριν από λίγο εντολή εκκένωσης περιοχών στο βορειοδυτικό άκρο της νήσου Μάουι, καθώς δασική πυρκαγιά απειλεί σπί...