ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σε εξέλιξη η ρυμούλκηση φορτηγού πλοίου που είχε πιάσει φωτιά στα ανοικτά της Ολλανδίας

Η ρυμούλκηση του φλεγόμενου φορτηγού στα ανοικτά της Ολλανδίας που μετέφερε χιλιάδες αυτοκίνητα άρχισε χθες Κυριακή, μια ημέρα αργότερα από ό,τι προβλεπόταν, εξαιτίας του ανέμου, ανακοίνωσαν οι αρχές, διευκρινίζοντας πως η ένταση της πυρκαγιάς πάνω στο σκάφος μειώθηκε «πολύ».

Η μετακίνηση του Fremantle Highway «άρχισε χθες μετά το μεσημέρι», σχεδόν πέντε ημέρες αφού εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, ανακοίνωσε το ολλανδικό εθνικό ινστιτούτο διαχείρισης των υδάτων (Rijkswaterstaat).

Διευκρίνισε πως «πολύ λιγότερος καπνός» αναδιδόταν εκείνη την ώρα από το φορτηγό υπό σημαία Παναμά που μετέφερε, σύμφωνα με την εταιρεία μεταφορών K Line, η οποία το είχε μισθώσει, 3.783 καινούργια αυτοκίνητα, ανάμεσά τους 498 ηλεκτρικά.

Το φορτηγό θα ρυμουλκηθεί προς νέα προσωρινή τοποθεσία: 16 χιλιόμετρα βόρεια των νήσων Σιέρμονικογκ και Άμελαντ, μερικές δεκάδες χιλιόμετρα ανατολικά από την τελευταία του επίσημη θέση, δηλαδή 18 χιλιόμετρα βόρεια του Τερσκέλινγκ.

Τα συγκεκριμένα ολλανδικά νησιά βρίσκονται στα όρια ανάμεσα στη Θάλασσα του Βάντεν -μέρος της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, με μεγάλη βιοποικιλότητα, πάνω από 10.000 θαλάσσια και χερσαία είδη- και τη Βόρεια Θάλασσα.

Πλοίο επέμβασης για την περίπτωση πετρελαϊκής ρύπανσης παραμένει σε μικρή απόσταση, σημείωσαν οι αρχές, που ελπίζουν ότι θα κατορθωθεί το φορτηγό να ρυμουλκηθεί σε λιμάνι, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος οικολογικής καταστροφής.

Το φορτηγό «ρυμουλκείται αργά και με ελεγχόμενο τρόπο (με περίπου 3 κόμβους, 5,5 χιλιόμετρα την ώρα) από 2 ρυμουλκά», διευκρίνισε η Rijkswaterstaat.

Η ρυμούλκηση προβλεπόταν να αρχίσει προχθές Σάββατο, όμως αναβλήθηκε εξαιτίας νοτιοδυτικού ανέμου που ωθούσε τον καπνό πάνω σε ρυμουλκό, εγείροντας κίνδυνο για την υγεία του πληρώματος.

«Η σταθερότητα του πλοίου επιτηρείται μόνιμα», επέμεινε η Rijkswaterstaat, η οποία την Παρασκευή τόνισε πως το φορτηγό είναι άθικτο κάτω από την ίσαλο γραμμή.

Η διάρκεια της ρυμούλκησης θα εξαρτηθεί «από τις μετεωρολογικές συνθήκες, την εξέλιξη του καπνού, τα ρεύματα και την παλίρροια». Προηγουμένως, η εκτίμηση ήταν πως θα χρειάζονταν περίπου 14 ώρες.

Το φορτηγό 18.500 τόνων είχε αναχωρήσει από το Μπρέμερχαφεν και είχε ενδιάμεσο προορισμό το Πορτ Σαΐντ (Αίγυπτος). Από εκεί θα αναχωρούσε για τη Σιγκαπούρη, τον τελικό του προορισμό.

Η αιτία της πυρκαγιάς, που εκδηλώθηκε τη νύχτα της Τετάρτης, παραμένει άγνωστη· εκτιμάται ωστόσο πως μπορεί να οφειλόταν στη μπαταρία κάποιου από τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που μετέφερε.

Ένα από τα 23 μέλη του πληρώματος του πλοίου έχασε τη ζωή του, αρκετά άλλα τραυματίστηκαν.

Η επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς ανεστάλη την Πέμπτη, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος το σκάφος να αποσταθεροποιηθεί εξαιτίας της ποσότητας του νερού που εισερχόταν σε αυτό.

 

ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Διπλωματικές πηγές: Παραβιάζεται το δικαίωμα της δίκαιης δίκης και το τεκμήριο της αθωότητας του Φρέντι ΜπελέρηΚόσμος

Η χθεσινη ανακοίνωση της αλβανικής Ειδικής Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς σχετικά με την παραπομπή του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντη Μπελέρη, και ενός συνεργάτη του σε δίκη...

Δίωξη στον Ντ. Τραμπ για προσπάθεια ανατροπής του εκλογικού αποτελέσματος του 2020Κόσμος

Σώμα ενόρκων ομοσπονδιακού δικαστηρίου αποφάσισε να ασκηθεί δίωξη στον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για τις προσπάθειές του να ανατραπεί το εκλογικό αποτέλεσμα του 2020, υπόθεση πο...

Φονικές πλημμύρες στην Κίνα λόγω τροπικής καταιγίδας – 20 νεκροί και 33 αγνοούμενοιΚόσμος

Εφιαλτική είναι η κατάσταση στην Κίνα, που βρίσκεται στο έλεος καταστροφικών πλημμυρών . Τουλάχιστον 11 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο Πεκίνο και άλλα εννέα στην επαρχία Χεμπ...

Aυστραλία: Για σεξουαλικές επιθέσεις σε 91 νήπια διώκεται πρώην εργαζόμενος σε παιδικούς σταθμούς – «Η πιο φρικτή υπόθεση κακοποίησης»Κόσμος

Σε μια τρομακτική αποκάλυψη προέβη η αστυνομία της Αυστραλίας μετά τη δίωξη εναντίον ενός πρώην εργαζόμενου σε παιδικούς σταθμούς ο οποίος διώκεται για σεξουαλικές επιθέσεις με θύμ...

Στο έλεος της πύρινης λαίλαπας η έρημος Μοχάβι στις ΗΠΑ – Σε κίνδυνο η άγρια φύσηΚόσμος

Ανυπολόγιστη είναι η πύρινη καταστροφή στην έρημο Μοχάβι στην Καλιφόρνια , σε μια περιοχή προστατευόμενη για τη βιοποικιλότητά της. Εκτός από τις χελώνες, τις αλεπούδες και τους λύ...

Μητσοτάκης από Κύπρο: Δεν είναι ανεκτή η παρουσία κατοχικού στρατού σε μέλος της ΕΕΚόσμος

Εκτός ατζέντας συζήτησης κάθε διχοτομική σκέψη περί δύο κρατών, τόνισε ο Πρωθυπουργός μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Αθήνα και Λευκωσία «συνεχίζουν ...

Δύο άνδρες έκαψαν αντίτυπο του κορανίου μπροστά από το κτίριο του Κοινοβουλίου στην ΣτοκχόλμηΚόσμος

Δύο άνδρες έκαψαν αντίτυπο του κορανίου κατά την διάρκεια συγκέντρωσης μπροστά από το κτίριο του Κοινοβουλίου στην Στοκχόλμη, σε μία στιγμή έντασης στις σχέσεις ανάμεσα στην Σουηδί...