ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ουκρανία: Επίθεση με drones στο Κίεβο, για πρώτη φορά μετά από 12 ημέρες

Σειρήνες στην ουκρανική πρωτεύουσα και σε άλλες περιοχές ανατολικά και κεντρικά. Προειδοποιήσεις Ζελένσκι για τη Ζαπορίζια.

 

Η Ρωσία εξαπέλυσε επίθεση με drones τη νύχτα εναντίον του Κιέβου, για πρώτη φορά εδώ και 12 ημέρες, δήλωσε σήμερα Ουκρανός συνταγματάρχης, προσθέτοντας ότι καταρρίφθηκαν όλα από την αντιαεροπορική άμυνα.


«Ακόμη μία επίθεση του εχθρού στο Κίεβο», επεσήμανε ο Σέρχιι Πόπκο συνταγματάρχης, επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της ουκρανικής πρωτεύουσας, σε ανάρτησή του στο Telegram. «Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα ή ζημιές», σημείωσε.

Περίπου στις 02:00 τα ξημερώματα (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) ήχησαν στο Κίεβο και σε άλλες περιοχές στην ανατολική και κεντρική Ουκρανία οι σειρήνες προειδοποίησης για αεροπορικές επιδρομές.

Μάρτυρες δήλωσαν στο Reuters ότι ακούστηκαν εκρήξεις που πιθανολογείται ότι υποδηλώνουν κατάρριψη στόχων από την αντιαεροπορική άμυνα.


Νέο καμπανάκι Ζελένκσι για τη Ζαπορίζια
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποίησε εν τω μεταξύ ότι η απειλή για το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια -το οποίο βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο- εξακολουθεί να είναι «σοβαρή» και πρόσθεσε ότι η Ρωσία είναι «τεχνικά έτοιμη» να προκαλέσει έκρηξη στις εγκαταστάσεις.

«Υπάρχει σοβαρή απειλή διότι η Ρωσία είναι τεχνικά έτοιμη να προκαλέσει τοπική έκρηξη στο εργοστάσιο, η οποία ενδέχεται να οδηγήσει στη διαρροή ραδιενέργειας», τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος βρέθηκε χθες στο Κίεβο.

 

Η υπηρεσία Πληροφοριών του στρατού της Ουκρανίας έχει επισημάνει στο παρελθόν ότι ρωσικά στρατεύματα έχουν τοποθετήσει νάρκες στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια.

Παράλληλα ο Ουκρανός πρόεδρος ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να στρέψει περισσότερο την προσοχή της στον πυρηνικό σταθμό, τον μεγαλύτερο στην Ευρώπη, και κάλεσε να επιβληθούν κυρώσεις στη ρωσική κρατική εταιρεία ατομικής ενέργειας Rosatom.

Στη συνέχεια ο Ζελένσκι συναντήθηκε με την ηγεσία του ουκρανικού στρατού και αξιωματούχους της υπηρεσίας ατομικής ενέργειας σε ένα άλλο από τα πέντε πυρηνικά εργοστάσια που διαθέτει η χώρα, στο Ρίβνε, στα βορειοδυτικά.

«Τα βασικά θέματα που συζητήσαμε ήταν η ασφάλεια των βόρειων επαρχιών μας και τα μέτρα για την ενίσχυσή τους», σημείωσε ο Ζελένσκι στο καθιερωμένο νυκτερινό του βίντεο, μιλώντας μπροστά από το εργοστάσιο στο Ρίβνε.

Ο Ζελένσκι επανέρχεται συχνά πυκνά στο θέμα της Ζαπορίζια. Πριν 10 περίπου ημέρες προειδοποιούσε ότι η Ρωσία προετοιμάζει «τρομοκρατική επίθεση» με διαρροή ραδιενέργειας από τον κατεχόμενο από τις ρωσικές δυνάμεις πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στην νότια Ουκρανία.

«Οι υπηρεσίες μας έλαβαν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία εξετάζει το σενάριο τρομοκρατικής επίθεσης στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, μία επίθεση με εκπομπή ραδιενέργειας. Τα έχουν όλα ετοιμάσει με αυτόν τον στόχο», δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας στο Telegram.

Διαβάστε επίσης

ΗΠΑ: Πληροφορίες για πολλά θύματα σε περιστατικό με πυροβολισμούς στη ΒαλτιμόρηΚόσμος

Κλήση για περιστατικό με πολλούς πυροβολισμούς δέχθηκε λίγο μετά τα μεσάνυκτα η αστυνομία της Βαλτιμόρης, στην πολιτεία Μέριλαντ των ΗΠΑ, μετέδωσε το CNN επικαλούμενο εκπρόσωπο της...

Εκατοντάδες προσαγωγές νεαρών στη Γαλλία -  Επεισόδια και χθες σε πολλές πόλεις Κόσμος

Η γαλλική αστυνομία προχώρησε, στη διάρκεια της νύχτας, σε 719 προσαγωγές, αν και ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν επισήμανε ότι η χθεσινή νύχτα ήταν «πιο ήσυχη» σε σ...

Δολοφονία 17χρονου στη Γαλλία: Η χώρα βυθίστηκε στο χάος για τέταρτη νύχτα – Αποκαλυπτικές εικόνεςΚόσμος

Στο χάος βυθίζεται η  Γαλλία  αφού για 4η συνεχή νύχτα ξέσπασαν  ταραχές  σε πολλές πόλεις με αφορμή τη  δολοφονία, του 17χρονου Ναέλ  από πυρά αστυνομικού, η  κηδεία  του οποίου θ...

Ταραχές στη Γαλλία: Νεκρός 19χρονος κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων – Κλιμακώνεται η έντασηΚόσμος

Ο νεαρός άνδρας πήδηξε από κτίριο όταν αυτό "χτυπήθηκε" κατά τη διάρκεια των ταραχών   Νεαρός άνδρας που πήδηξε από κτίριο όταν όροφος σούπερ μάρκετ «χτυπήθηκε» κατά τη διάρκεια τω...

Η Γαλλία φλέγεται: Ο Μακρόν κατεβάζει τεθωρακισμένα στους δρόμους και καλεί τους γονείς να μαζέψουν τα παιδιά τουςΚόσμος

Μίνα Αγγελίνη*   Επιστρέφοντας εσπευσμένα στο Παρίσι από τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ανακοίνωσε επιπρόσθετα μέτρα για την επιβολή της τάξης...

Η δήλωση Σ. Μισέλ για το μεταναστευτικό, μετά το βέτο Ουγγαρίας-ΠολωνίαςΚόσμος

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ προέβη σε δήλωση για το μεταναστευτικό, αφού δεν κατέστη δυνατό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να υιοθετήσει συμπεράσματα, μετά το βέτο της...