ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

NASA: Παρουσίασε το σπίτι που θα μείνουν 4 άτομα για 1 χρόνο με σκοπό την προσομοίωση της ζωής στον Άρη

Το σπίτι που παρουσίασε χθες, Τρίτη, η NASA φαίνεται συνηθισμένο, όμως από τον Ιούνιο τέσσερις άνθρωποι θα κλειστούν για πάνω από έναν χρόνο σε αυτό για να επιχειρήσουν μια προσομοίωση της ζωής στον Άρη.

 

Η κατοικία, που ονομάστηκε Mars Dune Alpha, βρίσκεται στο κέντρο ερευνών της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας στο Χιούστον του Τέξας.

 

Αυτοί που θα κατοικήσουν σ’ αυτή θα βοηθήσουν στην προετοιμασία μιας μελλοντικής αποστολής στον κόκκινο πλανήτη. Με τις μετρήσεις που θα γίνουν των επιδόσεών τους και των γνωστικών τους ικανοτήτων, η NASA θα κατανοήσει καλύτερα τους “πόρους” που θα πρέπει να παρέχονται κατά τη διάρκεια αυτού του φιλόδοξου ταξιδιού, εξήγησε η Γκρέις Ντάγκλας, υπεύθυνη του προγράμματος CHAPEA, η οποία επιβλέπει αυτήν την εμπειρία.

Αυτό είναι ένα κρίσιμο ζήτημα, δεδομένων «των πολύ περιοριστικών ορίων βάρους που μπορούν να έχουν οι αποστολές αυτές», πρόσθεσε.

 

aris-2

 

Το σπίτι αυτό των 160 τετραγωνικών μέτρων διαθέτει χώρο κάθετης καλλιέργειας λαχανικών, ένα δωμάτιο αφιερωμένο σε ιατρικές διαδικασίες, έναν χώρο χαλάρωσης ή ακόμη προσωπικούς χώρους εργασίας.

 

 

Ένας αεροθάλαμος οδηγεί σε μια αναπαραγωγή του περιβάλλοντος του Άρη. Στο δάπεδο με την κόκκινη άμμο βρίσκονται ένας μετεωρολογικός σταθμός, μια συσκευή κατασκευής τούβλων, ένα θερμοκήπιο και ένας κυλιόμενος διάδρομος, πάνω στον οποίο οι υποτιθέμενοι αστροναύτες θα περπατούν κρεμασμένοι από ιμάντες.

 

 

«Δεν μπορούμε να τους κάνουμε να περπατούν σε κύκλους για έξι ώρες», λέει χαμογελώντας η Σούζαν Μπελ, η οποία είναι υπεύθυνη του προγράμματος της NASA “Behavioral Health and Performance Laboratory».

 

Σύμφωνα με την ίδια, ο διάδρομος αυτός θα χρησιμεύσει στην αναπαραγωγή της προσπάθειας που απαιτείται για τη σωματική δραστηριότητα στον Άρη, αλλά και για τη συλλογή δειγμάτων, πληροφοριών ή ακόμη για κατασκευές.

 

mars_dune___1_

 

Τα ονόματα των εθελοντών που θα ζήσουν στο σπίτι δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά, αλλά γνωρίζουμε ήδη ότι η ομάδα δεν θα αποτελείται από αστροναύτες. Αυτοί θα υποβάλλονται τακτικά σε στρεσογόνους παράγοντες, με περιορισμούς στο νερό ή υλικές βλάβες.

 

Το σπίτι αυτό έχει άλλη μια ιδιαιτερότητα: είναι προϊόν εκτυπωτή 3D. “Είναι μια από τις τεχνολογίες που μελετά η NASA για την δυνητική κατασκευή κατοικιών στην επιφάνεια άλλων πλανητών ή της Σελήνης”, σημείωσε η Γκρέις Ντάγκλας.

 

Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία προετοιμάζει ένα ταξίδι μετ’επιστροφής στον Άρη, αλλά η αναχώρηση δεν προβλέπεται άμεσα. Το ταξίδι αυτό, το οποίο θα διαρκέσει αρκετές δεκαετίες, θα μπορούσε να γίνει «στα τέλη των χρόνων του 2030», σύμφωνα με τον διευθυντή της NASA Μπιλ Νέλσον.

Διαβάστε επίσης

Θρήνος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι - Σκοτώθηκε ο Κρέιγκ Μπριν σε δοκιμές στην ΚροατίαΚόσμος

Την απώλεια του Κρέιγκ Μπριν σε ηλικία 33 ετών θρηνεί το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι (WRC) και ο μηχανοκίνητος αθλητισμός. Ο Ιρλανδός οδηγός της Hyundai σκοτώθηκε σήμερα, σε δυστύχημ...

Εύα Καϊλή για αποφυλάκιση: Την πρώτη μέρα θέλω απλώς να μείνω στο σπίτι με την κόρη μουΚόσμος

Θέμα ημερών ή ακόμη και ωρών θεωρείται η αποφύλακιση της Εύας Καϊλή. Το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα του Πάσχα αναμένεται να επιστρέψει στο σπίτι της, στις Βρυξέλλες, η Ελληνίδα Ευρωβ...

Η Βραζιλία «επιστρέφει» στη διεθνή σκηνή, δήλωσε ο Λούλα κατά την άφιξή του στην ΚίναΚόσμος

Η Βραζιλία "επιστρέφει" στη διεθνή σκηνή, διαβεβαίωσε σήμερα ο πρόεδρός της Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα κατά την πρώτη ημέρα της επίσημης επίσκεψής του στην Κίνα, η οποία θα επικε...

Αποφυλάκιση και ηλεκτρονική παρακολούθηση για την Καϊλή – Πού βρίσκονται οι έρευνες για το QatargateΚόσμος

Θέμα χρόνου είναι η επιστροφή της  Εύας Καϊλή  στο σπίτι της  με «ηλεκτρονικό βραχιολάκι» παρακολούθηση ς μέχρι την ημέρα της δίκης της. Ο συνήγορός της  Σβεν Μαρί  εμφανίζεται σήμ...

Διαρροή εγγράφων: Οι ΗΠΑ κατασκόπευαν τον Γκουτέρες – Τον κατηγορούν για υποχωρήσεις απέναντι στη ΡωσίαΚόσμος

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ πιστεύει ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ είναι πολύ πρόθυμος να εξυπηρετήσει τα ρωσικά συμφέροντα, σύμφωνα με νέες αποκαλύψεις από  απόρρητα έγγραφα που διέρρε...

Αποφυλακίζεται η Εύα Καϊλή με βραχιολάκι μία ημέρα πριν παρουσιαστεί στον ανακριτήΚόσμος

Με πρωτοβουλία του ανακριτή η αποφυλάκιση  - Ηταν η τελευταία από τους πρωταγωνιστές του Qatargate που παρέμενε στη φυλακή   Η Εύα Καϊλή, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής που έγινε το πιο ...