ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Βρετανία: Στο τέλος κερδίζει πάντα… ο Λίνεκερ

Σε στροφή 180 μοιρών υποχρεώθηκε η διεύθυνση του BBC, επαναφέροντας τον διάσημο παρουσιαστή και παλιό θρύλο του αγγλικού ποδοσφαίρου Γκάρι Λίνεκερ ύστερα από την κατακραυγή της κοινής γνώμης και την ανταρσία δημοσιογράφων του σταθμού, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για την απομάκρυνσή του.

 

«Ο Γκάρι είναι ένα πολύτιμο κομμάτι του BBC και γνωρίζω τι σημαίνει το BBC για τον Γκάρι, γι’ αυτό και ανυπομονώ να τον δω και πάλι να παρουσιάζει την εκπομπή του το ερχόμενο Σαββατοκύριακο», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του σταθμού, Τιμ Ντέιβι. Την ικανοποίηση της Ντάουνινγκ Στριτ για τη διευθέτηση του προβλήματος εξέφρασε εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ, μαρτυρώντας το πολιτικό κόστος που εισέπραττε η κυβέρνηση των Συντηρητικών για τη σύγκρουση της διεύθυνσης του BBC με μία από τις μεγαλύτερες φυσιογνωμίες του αγγλικού ποδοσφαίρου.

Στα 16 χρόνια της ποδοσφαιρικής του καριέρας ο Λίνεκερ δεν είδε ούτε μία φορά κίτρινη ή κόκκινη κάρτα. Ο,τι δεν χρειάστηκε να κάνει κάποιος διαιτητής, το αποτόλμησε όμως η διεύθυνση του BBC με αφορμή ένα tweet του 62χρονου Λίνεκερ, που επέκρινε με καυστικό τρόπο την κυβέρνηση Σούνακ για τη νέα πολιτική ασύλου που εγκαινιάζει.

Αφορμή στάθηκε αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο της κυβέρνησης, που αφαιρεί εκ των προτέρων το δικαίωμα ασύλου σε οποιονδήποτε θα φτάνει, στο εξής, χωρίς χαρτιά στη Βρετανία και υποχρεώνει τις Αρχές να τον απελάσουν είτε στη χώρα προέλευσής του είτε σε τρίτη, ασφαλή χώρα. Το επίμαχο tweet του Λίνεκερ χαρακτήριζε το κυβερνητικό σχέδιο «απείρως σκληρό» και συνέκρινε τη φρασεολογία της υπουργού Εσωτερικών Σουέλα Μπρέιβερμαν για τους μετανάστες με εκείνη «της Γερμανίας κατά τη δεκαετία του ’30». Η αντίδραση της βρετανικής Δεξιάς ήταν άμεση και σφοδρή. Η κυβέρνηση χαρακτήρισε «προσβλητική και απαράδεκτη» τη σύγκριση του Λίνεκερ και ορισμένοι Συντηρητικοί βουλευτές ζήτησαν την απομάκρυνσή του από τον σταθμό. Οι συντηρητικών αποχρώσεων και πάγια κριτικές έναντι του BBC εφημερίδες Daily Telegraph και Daily Mail ύψωσαν τους τόνους, θυμίζοντας ότι ο Λίνεκερ είναι ο πιο ακριβοπληρωμένος παραγωγός ενός σταθμού που οφείλει να είναι πολιτικά αμερόληπτος, καθώς λειτουργεί χάρη στις εισφορές των φορολογουμένων (κάθε Βρετανός που διαθέτει τηλεοπτικό δέκτη υποχρεούται να πληρώνει ετήσια εισφορά ύψους 159 λιρών, δηλαδή 180 ευρώ).

 

«Λευκή απεργία»

Το περασμένο το Σάββατο δεν ήταν σαν όλα τα προηγούμενα. Αντί για 90 λεπτά με πλούσιο θέαμα, σχόλια και ποδοσφαιρικές αναλύσεις, η εκπομπή την οποία παρουσιάζει ο Λίνεκερ περιορίστηκε σε ένα φτωχό εικοσάλεπτο βιαστικού κολάζ με τις καλύτερες φάσεις, χωρίς τίποτα περισσότερο. Ο λόγος; Ουδείς παρουσιαστής δέχθηκε να πάρει τη θέση του Λίνεκερ, ενώ οι συνήθεις ειδικοί και σχολιαστές έκαναν «λευκή απεργία», μαζί με δημοσιογράφους, σε ένδειξη συμπαράστασης.

Μετά την αποκατάστασή του, ο Λίνεκερ εξέφρασε την ικανοποίησή του που διευθετήθηκε το πρόβλημα, αλλά δεν παρέλειψε να επανέλθει στα δεινά που αντιμετωπίζουν οι πολιτικοί πρόσφυγες, με νέο μήνυμά του προς τα 8,8 εκατομμύρια των ακολούθων του στο Twitter. Η υπόθεση Λίνεκερ ώθησε την αντιπολίτευση να επαναφέρει τις αιτιάσεις της για τις επιλογές της κυβέρνησης στο BBC: Ο Ντέιβι υπήρξε υποψήφιος των Τόρις σε τοπικές εκλογές, ενώ ο πρόεδρος του καναλιού, Ρίτσαρντ Σαρπ, είχε βοηθήσει τον Μπόρις Τζόνσον να εξασφαλίσει τραπεζικό δάνειο.

Ερωτήματα για το κανάλι

Την αντικειμενικότητα του σταθμού έρχονται να αμφισβητήσουν και δημοσιεύματα που αφορούν την εκπομπή μιας άλλης, τεραστίου βεληνεκούς, τηλεοπτικής προσωπικότητας, του Ντέιβιντ Ατένμπορο, παγκοσμίως διάσημου για τα ντοκιμαντέρ φυσικής ιστορίας. Η εφημερίδα The Guardian έγραψε ότι η νέα σειρά του 96χρονου παραγωγού «Αγρια νησιά», που θα προβληθεί από το BBC, θα έχει πέντε επεισόδια αντί για έξι όπως προβλεπόταν αρχικά, γιατί το τελευταίο, που αφορούσε τις περιβαλλοντικές καταστροφές στο Ηνωμένο Βασίλειο, κόπηκε εξαιτίας φόβων για αντιδράσεις από Συντηρητικούς βουλευτές και μίντια. Η διεύθυνση του καναλιού υποστήριξε ότι ο προγραμματισμός ήταν εξαρχής για πέντε επεισόδια στη δωρεάν τηλεόραση του BBC, ενώ το έκτο επεισόδιο θα προβληθεί στη συνδρομητική υπηρεσία iPlayer.

Ποδοσφαιριστής και ακτιβιστής

O Γκάρι Ουίνστον (πήρε το όνομα του Τσώρτσιλ επειδή έχουν την ίδια ημέρα γενέθλια, στις 30 Νοεμβρίου) Λίνεκερ, γεννημένος το 1960, είναι πρώην επαγγελματίας ποδοσφαιριστής και νυν παρουσιαστής του τηλεοπτικού προγράμματος «Ο αγώνας της ημέρας» από τα τέλη της δεκαετίας του 1990. Πρόκειται για τη μακροβιότερη καριέρα αθλητικογράφου στην ιδιαίτερα δημοφιλή αθλητική εκπομπή του BBC. Ξεκίνησε την ποδοσφαιρική σταδιοδρομία του από την ομάδα Λέστερ Σίτι το 1978, ενώ κατέχει το ρεκόρ τερμάτων της Αγγλίας στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της FIFA. Ουδέποτε δέχθηκε κίτρινη ή κόκκινη κάρτα στη 16ετή πορεία του στο αγγλικό ποδόσφαιρο, στο οποίο αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ για τρεις ομάδες, Λέστερ Σίτι, Εβερτον και Τότεναμ Χότσπερ. Παντρεύτηκε δύο φορές και με την πρώτη του γυναίκα, Μισέλ Κοκάιν, απέκτησαν τέσσερις γιους. Ο μεγαλύτερος θεραπεύτηκε από μια σπάνια μορφή λευχαιμίας κι έκτοτε ο Λίνεκερ υποστηρίζει συστηματικά οργανώσεις για την αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου. Το 2017 το όνομά του δημοσιεύθηκε στα Panama Papers σχετικά με την προσπάθειά του να αποφύγει να καταβάλει τους φόρους που του αναλογούν συστήνοντας εταιρεία με έδρα τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους. Είναι ιδιαίτερα δραστήριος στο Twitter, όπου εκφράζει τις πολιτικές του απόψεις. Το 2016 είχε βαφτιστεί «η δυνατότερη φωνή της βρετανικής Αριστεράς». Ηταν φανατικός υπέρμαχος της παραμονής της χώρας στην Ε.Ε. και παραδοσιακά εχθρεύεται την αντιμεταναστευτική πολιτική των Τόρις, όπως αποδεικνύεται και από το πιο πρόσφατο επεισόδιο σύγκρουσής του με την κυβέρνηση. 

Δηλώσεις που συζητήθηκαν

«Tο ποδόσφαιρο είναι ένα απλό παιχνίδι. Είκοσι δύο άνδρες κυνηγούν μια μπάλα επί 90 λεπτά και στο τέλος κερδίζουν πάντα οι Γερμανοί» (μετά την ήττα της Εθνικής Αγγλίας από τη Γερμανία στα ημιτελικά του Μουντιάλ).
1990

«Εχω δουλειά μόνο το Σάββατο, άρα οι καθημερινές μου είναι μάλλον ελεύθερες».
2014

«Αγαπώ την Ευρώπη, λατρεύω να είμαι μέρος της Ευρώπης. Ψηφίστε Remain» (στο Twitter λίγες ημέρες πριν από το δημοψήφισμα που οδήγησε στο Brexit).
Ιούνιος 2016

«Η συμπεριφορά ορισμένων απέναντι στους νέους πρόσφυγες είναι αποτρόπαια, ρατσιστική και απάνθρωπη. Τι συνέβη στη χώρα μας;» (μετά την πρόταση βουλευτή των Τόρις για οδοντικά τεστ σε πρόσφυγες για τον υπολογισμό 
της ηλικίας τους).
Οκτώβριος 2016

«Το ποδόσφαιρο χάνει την καρδιά του και την αίσθηση του χιούμορ».
2017

«Κάποια πράγματα είναι πιο σημαντικά από το ποδόσφαιρο» (υποστηρίζοντας ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit).
2018

«Ντρέπομαι τόσο πολύ να μοιράζομαι τα ερωτικά μυστικά μου, αν και έχω γράψει στην Ντανιέλ μια ωδή. Είναι περισσότερο κωμική παρά ρομαντική. Η υποδοχή ήταν καλή, αλλά αυτό ήταν προτού αρχίσει να διαβάζει Σαίξπηρ στη θεατρική σχολή. Τώρα αισθάνομαι τόσο αδέξιος».
2018

«Πώς είναι δυνατόν ένας πολιτικός να ψηφίζει υπέρ της απόρριψης λυμάτων στη θάλασσα; Αδιανόητο» (στο Twitter, όπου δέχθηκε επικρίσεις για παραβίαση των κανόνων αμεροληψίας του BBC).
Αύγουστος 2022 

«Το Συντηρητικό Κόμμα θα επιστρέψει άραγε τις δωρεές που έχει λάβει από Ρώσους δωρητές;» (στο Twitter, απαντώντας σε δήλωση της τότε ΥΠΕΞ Λιζ Τρας ότι οι αγγλικές ποδοσφαιρικές ομάδες δεν έπρεπε να παίξουν στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία).
Οκτώβριος 2022

«Απίστευτα ρατσιστική χώρα» (χαρακτηρισμός για τις ΗΠΑ όταν, μιλώντας σε εκπομπή podcast, θέλησε να αποδείξει ότι η κριτική του δεν στρέφεται μόνο εναντίον των διοργανωτών του Μουντιάλ στο Κατάρ, όπως τον είχε κατηγορήσει το ΥΠΕΞ της χώρας του Κόλπου).
Δεκέμβριος 2022

 

Πηγή: Καθημερινή με πληροφορίες από το Reuters

Διαβάστε επίσης

Τόνοι σκουπιδιών «πνίγουν» το Παρίσι - Βουνά από σακούλες δίπλα στα αξιοθέατα και τα μπιστρό (βίντεο - φωτογραφίες)Κόσμος

Πόλη του Φωτός, με 34,5 εκατομμύρια τουρίστες το 2022, είναι θύμα του κινήματος διαμαρτυρίας για την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος που επιχειρεί η κυβέρνηση του Εμανο...

ΗΠΑ, Βρετανία και Αυστραλία ακολουθούν μια επικίνδυνη οδό, σύμφωνα με την ΚίναΚόσμος

Η Κίνα καταδίκασε σήμερα «την εσφαλμένη και επικίνδυνη οδό» της σύμπραξης που συνήφθη ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία για ένα πρόγραμμα υποβρ...

Ευρωβουλή: Ενός λεπτού σιγή για τις ζωές που χάθηκαν στη θάλασσα και στο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα ΤέμπηΚόσμος

Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα κάλεσε τους ευρωβουλευτές να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των ζωών που χάθηκαν πρόσφατα στη θάλασσα και στο σιδηροδρο...

Νέα αδιανόητη τραγωδία στις ΗΠΑ: 3χρονο κορίτσι πυροβόλησε και σκότωσε την 4χρονη αδελφή τουΚόσμος

Αδιανόητη τραγωδία σημειώθηκε στο Τέξας των ΗΠΑ την Κυριακή, όταν ένα 3χρονο κοριτσάκι βρήκε ένα γεμάτο όπλο στο σπίτι και πυροβόλησε με αυτό την 4χρονη αδερφή του, η οποία έχασε τ...

Ιστορική στροφή η προσέγγιση Ριάντ-Τεχεράνης με κινεζική μεσολάβησηΚόσμος

Η ιστορική επανεκλογή του Σι Τζινπίνγκ στην ηγεσία της Κίνας, εξασφαλίζοντας τρίτη θητεία στην ηγεσία της ασιατικής υπερδύναμης (αφού είχε προηγουμένως εξασφαλίσει την παραμονή του...

Διάγγελμα Μπάιντεν για την κατάρρευση των δύο τραπεζών: «Θα διασφαλιστούν οι καταθέσεις»Κόσμος

Να καθησυχάσει τους Αμερικανούς μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank προσπάθησε μέσω διαγγέλματος ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. «Οι μικρές επιχειρή...