ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πλαστικά σε ωκεανούς: Δυσοίωνες προβλέψεις για τριπλασιασμό έως το 2040

Τα πλαστικά σωματίδια που εισέρχονται στους ωκεανούς στον κόσμο αυξήθηκαν σε “άνευ προηγουμένου” ποσότητα από το 2005 και μπορεί σχεδόν να τριπλασιαστούν ως το 2040, αν δεν αναληφθεί περαιτέρω δράση, σύμφωνα με έρευνα που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Υπολογίζεται ότι 171 τρισεκατομμύρια πλαστικά σωματίδια επέπλεαν στους ωκεανούς ως το 2019, σύμφωνα με έρευνα, η οποία αξιολογήθηκε από ομοτίμους και διεξήχθη υπό το 5 Gyres Institute, μια αμερικανική οργάνωση που αγωνίζεται για την μείωση της ρύπανσης από πλαστικά.

Η ρύπανση των θαλασσών από πλαστικά μπορεί να αυξηθεί κατά 2,6 φορές ως το 2040, αν δεν θεσπιστούν νομικά δεσμευτικές παγκόσμιες πολιτικές, προβλέπει η έρευνα αυτή.Κατά την έρευνα εξετάστηκαν δεδομένα για την ρύπανση από πλαστικά της επιφάνειας του νερού από 11.777 ωκεάνιους σταθμούς σε έξι μεγάλες θαλάσσιες περιοχές, τα οποία καλύπτουν την περίοδο από το 1979 ως το 2019.

“Βρήκαμε ότι υπάρχει μια ανησυχητική τάση εκθετικής ανάπτυξης των μικροπλαστικών στον ωκεανό παγκοσμίως από την έναρξη της χιλιετίας”, υπογραμμίζει ο Μάρκους Έρικσεν, συνιδρυτής της 5 Gyres Group, σε ανακοίνωση που εκδόθηκε.

“Χρειαζόμαστε μια ισχυρή, νομικά δεσμευτική, παγκόσμια συνθήκη του ΟΗΕ για την ρύπανση από πλαστικά που θα σταματήσει το πρόβλημα από τη ρίζα”, προσθέτει.

Τα μικροπλαστικά είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα στους ωκεανούς, καθώς δεν μολύνουν μόνο το νερό, αλλά βλάπτουν τα εσωτερικά όργανα των θαλάσσιων ζώων, τα οποία μπερδεύουν το πλαστικό με την τροφή.

Ειδικοί δηλώνουν ότι η έρευνα αυτή έδειξε ότι το επίπεδο της θαλάσσιας ρύπανσης από πλαστικά στους ωκεανούς είχε υποτιμηθεί.

“Οι αριθμοί σε αυτήν την νέα έρευνα είναι συγκλονιστικοί και σχεδόν πέραν της λογικής”, δήλωσε ο Πολ Χάρβεϊ, επιστήμονας και ειδικός στα πλαστικά στην αυστραλιανή συμβουλευτική εταιρεία που εστιάζει στη μείωση της ρύπανσης Environmental Science Solutions.

Ο ΟΗΕ ξεκίνησε τον Νοέμβριο στην Ουρουγουάη διαπραγματεύσεις για συμφωνία αντιμετώπισης της ρύπανσης από πλαστικά, έχοντας στόχο να καταρτίσει μια νομικά δεσμευτική συνθήκη ως το τέλος του ερχόμενου έτους.

Η περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace σημείωσε ότι, αν δεν υπάρξει ισχυρή παγκόσμια συνθήκη, η παραγωγή πλαστικών μπορεί να διπλασιαστεί εντός των επόμενων 10 με 15 ετών και να τριπλασιαστεί ως το 2050.

Ξεχωριστή διεθνής συνθήκη προστασίας της ανοιχτής θάλασσας συμφωνήθηκε την Κυριακή και αποσκοπεί να συμβάλει στην προστασία της βιοποικιλότητας στους ωκεανούς παγκοσμίως.

 

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Διαβάστε επίσης

Τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν από σφαίρες στο Λος Άντζελες - Νεκρός ο ύποπτοςΚόσμος

Οπλοφόρος που πυροβόλησε και τραυμάτισε τρεις αστυνομικούς το βράδυ χθες Τετάρτη προτού οχυρωθεί σε χώρο στάθμευσης σκοτώθηκε στην επιχείρηση των δυνάμεων επιβολής της τάξης, ενώ τ...

Γεωργία: Το κυβερνών κόμμα απέσυρε το νομοσχέδιο περί «ξένων πρακτόρων»Κόσμος

Το κυβερνών κόμμα στη Γεωργία ανακοίνωσε σήμερα πως αποσύρει το επίμαχο νομοσχέδιο περί «ξένων πρακτόρων» έπειτα από δύο νύκτες βίαιων διαμαρτυριών και εν μέσω επικρίσεων ότι το εν...

Η Covid-19 τελικά είχε μικρότερη επίπτωση στην ψυχική υγεία παγκοσμίως από ό,τι αρχικά είχε θεωρηθείΚόσμος

Η ψυχική υγεία του γενικού πληθυσμού, παγκοσμίως, δεν επιδεινώθηκε σε μεγάλο βαθμό κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σε σύγκριση με τα προ-πανδημικά επίπεδα, σύμφωνα με μία νέα διεθν...

Βραζιλία: Μια γυναίκα δολοφονείται κάθε έξι ώρες – Τα μέτρα αντιμετώπισης που ανακοίνωσε ο ΛούλαΚόσμος

Περισσότερες από 1.400 γυναικοκτονίες καταγράφηκαν πέρσι στη Βραζιλία – δηλαδή κάθε έξι ώρες μια γυναίκα έχανε τη ζωή της – σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε σήμερα. Ο πρόεδρο...

Τρίτη οικονομική δύναμη παγκοσμίως, μετά τις ΗΠΑ και την Κίνα, οι 500 μεγαλύτερες οικογενειακές επιχειρήσειςΚόσμος

Σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα διαδραματίζουν οι 500 μεγαλύτερες οικογενειακές επιχειρήσεις στον κόσμο, παρουσιάζοντας ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης από το σ...

Ουκρανία: Ο Πριγκόζιν υποστηρίζει πως η Wagner ελέγχει πλήρως όλο το ανατολικό τμήμα της ΜπαχμούτΚόσμος

Οι μισθοφόροι της εταιρείας Wagner έχουν τον πλήρη έλεγχο του ανατολικού τμήματος της Μπαχμούτ, δήλωσε σήμερα ο ιδρυτής της Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν. «Μονάδες της ιδιωτικής στρατι...