ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η βία κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ στην Ευρώπη φτάνει σε υψηλό δεκαετίας, σύμφωνα με έκθεση

Η βία κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων βρέθηκε σε υψηλό δεκαετίας στην Ευρώπη και την Κεντρική Ασία το 2022, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα από την Ευρωπαϊκή Διεθνή Ένωση Λεσβιών, Ομοφυλοφίλων, Αμφιφυλόφιλων, Τρανς και Ίντερσεξ (ILGA).

Στην Ευρώπη παρατηρήθηκε έντονη αύξηση της βίας κατά ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, συμπεριλαμβανομένων των προγραμματισμένων επιθέσεων αλλά και των αυτοκτονιών, με φόντο την «αυξανόμενη και ευρέως διαδεδομένη ρητορική μίσους από πολιτικούς, θρησκευτικούς ηγέτες, δεξιές οργανώσεις και ειδήμονες των μέσων ενημέρωσης».

Στα περσινά επεισόδια βίας περιλαμβάνονται οι πυροβολισμοί έξω από ένα γκέι μπαρ στο Όσλο, όπου σκοτώθηκαν δύο άτομα και τραυματίστηκαν 21 τον περασμένο Ιούνιο, καθώς και μια παρόμοια επίθεση εναντίον ενός ΛΟΑΤΚΙ+ χώρου στην Μπρατισλάβα, κατά την οποία δύο άτομα σκοτώθηκαν από ένοπλο τον περασμένο Οκτώβριο.

 

«Φέτος, είδαμε ότι η βία γίνεται όλο και πιο στοχευμένη και θανατηφόρα, αφήνοντας τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα να αισθάνονται ανασφαλή σε χώρες σε όλη την Ευρώπη», δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια της ILGA-Europe, Evelyne Paradis, σε δελτίο τύπου.

«Είδαμε αποδείξεις ότι η ρητορική μίσους κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ δεν είναι απλώς τα λόγια περιθωριακών ηγετών ή επίδοξων απολυταρχών, αλλά ένα πραγματικό πρόβλημα με τρομερές συνέπειες για τους ανθρώπους και τις κοινότητες», πρόσθεσε η Paradis.

Η έκθεση, η οποία δημοσιεύεται κάθε χρόνο και καλύπτει 54 χώρες στην Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, καθώς και τέσσερα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, βασίζεται σε δημόσια διαθέσιμες πληροφορίες, οι οποίες συμπληρώνονται από συνεντεύξεις με ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, νομικούς εμπειρογνώμονες και ΜΚΟ.

Η ρητορική μίσους είναι επίσης σε άνοδο, διαπιστώνει η έκθεση – μεγάλο μέρος της σχετίζεται με τρανς άτομα. Η ρητορική μίσους από πολιτικούς και κρατικούς αξιωματούχους αναφέρθηκε σε 23 χώρες σε όλη την Ευρώπη, καθώς και στο Αζερμπαϊτζάν, ενώ υπήρξε αύξηση της τρανσφοβικής ρητορικής σε πέντε άλλες δυτικοευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της «εχθρικής αναφοράς των μέσων ενημέρωσης».

Ωστόσο, «οι καταδίκες των δραστών εγκλημάτων μίσους αυξήθηκαν σε 10 ευρωπαϊκές χώρες και στο Αζερμπαϊτζάν, ενώ ένας αυξανόμενος αριθμός αξιωματούχων και εκπροσώπων των μέσων ενημέρωσης οδηγήθηκε ενώπιον δικαστηρίου για εγκλήματα μίσους και ρητορική μίσους σε επτά ευρωπαϊκές χώρες.

Πηγή: Politico

Διαβάστε επίσης

Τουρκία: Συνεχείς σεισμοί 6,4 και 5,8 και 5,2 R - Στην Αντιόχεια το επίκεντρο, ζημιές σε κτίριαΚόσμος

Οι σεισμοί έγιναν αισθητοί σε Συρία, Αίγυπτο και Λίβανο - Το εστιακό βάθος του σεισμού είναι 10 χλμ   Εξακολουθεί να σείεται η γη στην Τουρκία, με τους κατοίκους να ζουν υπό ένα δι...

Μαντλίν Μακάν: Η οικογένεια αποδέχθηκε τεστ DNA με την 22χρονη που υποστηρίζει πως είναι εκείνηΚόσμος

Πως είναι η Μαντλίν Μακάν, το κοριτσάκι που εξαφανίστηκε το βράδυ της 3ης Μαΐου 2007, σε ηλικία 3 ετών, από το κρεβάτι της στην Πράια ντα Λουζ ένα θέρετρο στην περιφέρεια Αλγκάρβε ...

Ρ. Σούνακ: Ακλόνητη η στήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου στη διαδικασία επίλυσης του ΚυπριακούΚόσμος

πιστολή προς τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, απέστειλε ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Ρίσι Σούνακ. Στην επιστολή, ο κ. Σούνακ αφού σ...

Ν.Δένδιας: Ανάγκη τεράστιας βοήθειας και στήριξης σε Τουρκία-Συρία - Μπορέλ: Επείγον ζήτημα για τον ουκρανικό στρατό η προμήθεια πυρομαχικώνΚόσμος

Την ανάγκη τεράστιας βοήθειας και στήριξης στην Τουρκία και τη Συρία που επλήγησαν από μία «βιβλική καταστροφή», υπογράμμισε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, προσε...