ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δικάζεται ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης - Κινδυνεύει με αποκλεισμό από την πολιτική ζωή

Η δίκη του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου ξεκινά και πάλι σήμερα, με τη σημαντική προσωπικότητα της τουρκικής αντιπολίτευσης να κινδυνεύει με έκπτωση από το αξίωμά του και αποκλεισμό από την πολιτική ζωή για τέσσερα χρόνια αν καταδικαστεί, επτά μήνες πριν από τις βουλευτικές και προεδρικές εκλογές στην Τουρκία.

Η προηγούμενη ακροαματική διαδικασία την 21η Σεπτεμβρίου, από την οποία απουσίαζε ο Ιμάμογλου ενώ είχε απαγορευθεί η είσοδος στον Τύπο, διεκόπη πολύ γρήγορα.

Ο 52χρονος Ιμάμογλου, που κατάφερε στις δημοτικές εκλογές να αρπάξει από τα χέρια του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) τον πολιτικά πολύτιμο δήμο της τουρκικής μεγαλούπολης σε δύο διαδοχικές ψηφοφορίες, είναι πιθανόν ο καλύτερος υποψήφιος της αντιπολίτευσης για να διεκδικήσει τον προσεχή Ιούνιο την προεδρία της χώρας από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ιμάμογλου, μέλος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP, κινδυνεύει να καταδικαστεί σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση για “ προσβολή” μελών του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου.

Τον Μάρτιο του 2019, η οριακή του εκλογική νίκη του στις δημοτικές εκλογές ακυρώθηκε από την τουρκική ηγεσία που δεν μπορούσε να αποδεχθεί την απώλεια της δημαρχίας της Κωνσταντινούπολης. Τρεις μήνες αργότερα, ο Εκρέμ Ιμάμογλου κατήγαγε ευρεία νίκη στην επαναληπτική ψηφοφορία των δημοτικών εκλογών. Λίγους μήνες μετά την εκλογική νίκη, ο Ιμάμογλου δήλωσε ότι εκείνοι που ακύρωσαν την εκλογή του ήταν “ ηλίθιοι” - επαναλαμβάνοντας την έκφραση που λίγες ώρες πριν είχε χρησιμοποιήσει εναντίον του ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού.

Ο δικηγόρος του Κεμάλ Πολάτ κατήγγειλε την “ πολιτική δίκη”, υπενθυμίζοντας ότι οποιαδήποτε καταδίκη του Ιμάμογλου σε περισσότερο από ένα χρόνο φυλάκιση -“ ακόμη και σε έναν χρόνο και μια ημέρα”- θα σημάνει αυτομάτως πως εξαιρείται από την πολιτική ζωή για τέσσερα χρόνια.

Η σημερινή δίκη διεξάγεται μία εβδομάδα αφού απαγγέλθηκαν κατηγορίες εναντίον του προέδρου του CHP και πιθανού υποψηφίου στις προεδρικές εκλογές Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου για “ διασπορά ψευδών ειδήσεων”. Βάσει τη νέας νομοθεσίας περί παραπληροφόρησης, ο Κιλιτσντάρογλου κινδυνεύει να καταδικαστεί σε τρία χρόνια φυλάκιση και κατά συνέπεια να μη μπορέσει να θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του CHP, το καθεστώς με αυτό τον ελιγμό προσπαθεί “ να απαγορεύσει στον δήμαρχό μας οποιαδήποτε πολιτική δραστηριότητα”.

“ Όμως σας το λέω ξεκάθαρα: ο Ιμάμογλου είναι μεγάλη μπουκιά που θα σας κολλήσει στον λαιμό. Δεν θα αφήσουμε κανέναν να καταπιεί τον Ιμάμογλου”, δεσμεύθηκε ο Κιλιτσντάρογλου.

Διαβάστε επίσης

Κίεβο: «Ο πόλεμος συνεχίζεται» μετά την απελευθέρωση της Χερσώνας – ΗΠΑ: Αξιοσημείωτη νίκη των ΟυκρανώνΚόσμος

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε ότι ο «πόλεμος συνεχίζεται» ύστερα από την επιτυχία της χώρας του στην ανακατάληψη της Χερσώνας από τον ρωσικό στρατό Ο  Ουκρ...

Twitter: Έγινε «τσίρκο» μετά την αγορά από τον Μασκ - Τι λένε αναλυτές για τις «δύο εβδομάδες χάους»Κόσμος

Το Twitter του Έλον Μασκ «μπάζει νερό» από όλες τις πλευρές, παρά τις αντίθετες προσπάθειές του να παρακινήσει τους εργαζομένους Είχε υποσχεθεί το  Twitter  να μην μετατραπεί σε «κ...

Ο πρόεδρος Λούλα ξεσπά σε λυγμούς ενώ μιλά για την πείνα στη Βραζιλία - Δείτε βίντεοΚόσμος

Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος δικαιολόγησε τα δάκρυά του λέγοντας ότι "ποτέ δεν πίστευε ότι η πείνα θα επέστρεφε στη χώρα"   Ο εκλεγμένος πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλ...

Μπάιντεν: H παγκόσμια κλιματική κρίση αποτελεί υπαρξιακή απειλή για τον πλανήτηΚόσμος

H παγκόσμια κλιματική κρίση αποτελεί υπαρξιακή απειλή για τον πλανήτη δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μιλώντας στη διάσκεψη COP27 για το κλίμα, υποσχόμενος ότι οι ...

Bloomberg: Η Κομισιόν δεσμεύτηκε να καταθέσει νομοθετική πρόταση για προσωρινό πλαφόν στο φυσικό αέριοΚόσμος

Με επιστολή τους προς τα κράτη μέλη της ΕΕ η πρόεδρος της Κομισιόν και η Τσεχική Προεδρία διαβεβαιώνουν ότι θα καταθέσουν νομοθετική πρόταση για την επιβολή προσωρινού πλαφόν στο φ...

ΗΠΑ: Τι ψήφισε η Gen Z στις ενδιάμεσες εκλογές - "Οι νέοι έσωσαν αυτές τις εκλογές"Κόσμος

«Οι νέοι έσωσαν αυτές τις εκλογές», δήλωσε η Βαρσίνι Πρακάς, επικεφαλής του κινήματος της νεολαίας για το Κλίμα «Sunrise Movement»   Οι προοδευτικοί Αμερικανοί είχαν πολλούς λόγους...