ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μ. Βρετανία: «Κυβίστηση» της Τρας, παίρνει πίσω οικονομικά μέτρα που πρόσφατα εξήγγειλε

Σε επώδυνη αλλαγή σχεδίων υποχρεώνεται η κυβέρνηση της Λιζ Τρας στη Μεγάλη Βρετανία, ανακαλώντας την τουλάχιστον αμφιλεγόμενη οικονομική πολιτική που είχε ανακοινώσει με κατάργηση της ανώτατης κλίμακας φορολόγησης των εισοδημάτων, με τον υπουργό Οικονομικών Κουάζι Κουόρτενγκ να αναλαμβάνει τη σχετική ευθύνη τη Δευτέρα αλλά να μην παραιτείται από τη θέση του.

 

Ο κ. Κουόρτενγκ δήλωσε υπό το βάρος γενικής κατακραυγής ότι είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι δεν θα προχωρήσει τελικά το μέτρο κατάργησης του φόρου 45% σε υψηλά εισοδήματα.

Ο υπουργός είπε ότι δεν θα παραιτηθεί παρά την ταπεινωτική μεταστροφή αυτή, λέγοντας ότι το σχέδιο είχε καταστεί «μέσο μαζικού αποπροσανατολισμού», καθώς υπήρχε σοβαρή πιθανότητα να μην περάσει από τη Βουλή των Κοινοτήτων.

Ερωτηθείς αν έχει σκεφτεί να παραιτηθεί, ο κ. Κουόρτενγκ είπε στο BBC: «Καθόλου». Αρνήθηκε μάλιστα να παραδεχτεί ότι ήταν λάθος. «Αυτό που παραδέχομαι ήταν ότι ήταν μια τεράστια απόσπαση της προσοχής σε αυτό που ήταν ένα ισχυρό πακέτο», είπε.

 

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Λιζ Τρας δήλωσε τη Δευτέρα ότι η κυβέρνηση επικεντρώνεται στην «οικοδόμηση μιας οικονομίας υψηλής ανάπτυξης».

«Το καταλαβαίνουμε και ακούσαμε» τι είπε ο κόσμος, έγραψε η κα Τρας στο Twitter, κάνοντας retweet τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών.

 

«Η εστίασή μας τώρα είναι στην οικοδόμηση μιας οικονομίας υψηλής ανάπτυξης που χρηματοδοτεί δημόσιες υπηρεσίες παγκόσμιας κλάσης, αυξάνει τους μισθούς και δημιουργεί ευκαιρίες σε ολόκληρη τη χώρα», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για την πιθανότητα περαιτέρω μέτρων λιτότητας, ο κ. Κουόρτενγκ είπε: «Δεν το νομίζω καθόλου».

«Πιστεύω ότι αυτό στο οποίο προσπαθούμε να εστιάσουμε είναι να μεγαλώσει η πίτα, να αναπτυχθεί η οικονομία», είπε στον ραδιοσταθμό LBC του Λονδίνου.

Η κατακραυγή σε βάρος της κυβέρνησης ήταν οικουμενική στη Βρετανία, από κοινοβουλευτικά στελέχη των Συντηρητικών έως τους διαδηλωτές στους δρόμους των αγγλικών πόλεων την Κυριακή, όπως στο Μπέρμιγχαμ, με σκληρά συνθήματα εναντίον της νέας πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου.

Μεταξύ των επικριτών ήταν και ο πρώην υπουργός στην κυβέρνηση Μπόρις Τζόνσον, Γκραντ Σαπς, που δήλωσε τη Δευτέρα ότι «η πολιτική αυτή δεν είχε βάση και δεν έβγαζε νόημα».

Το Εργατικό Κόμμα της βρετανικής αντιπολίτευσης δήλωσε τη Δευτέρα ότι η κυβέρνηση κατέστρεψε την οικονομική της αξιοπιστία και έβλαψε την εμπιστοσύνη στη βρετανική οικονομία.

«Αυτό δεν έχει τελειώσει – δεν είναι απλώς κάποια απόσπαση της προσοχής», δήλωσε η εκπρόσωπος των Εργατικών για τα οικονομικά Ρέιτσελ Ριβς σε δήλωσή της: «Πρέπει να αντιστρέψουν ολόκληρη την οικονομική, απαξιωμένη στρατηγική τους», είπε.

Με την ανακοίνωση τού κ. Κουόρτενγκ η στερλίνα σημείωσε πρόσκαιρη άνοδο, φτάνοντας στα 1,128 δολάρια, το υψηλότερο σημείο της αφότου ανακοινώθηκαν τα μέτρα, αλλά μετά υποχώρησε ξανά στα 1,117 δολάρια.

 

Πηγή: Reuters, Sky News

Διαβάστε επίσης

Δραματική η κατάσταση στο Πακιστάν: Γεμίζουν τα νοσοκομεία, εξαπλώνονται οι ασθένειες μετά τις πλημμύρεςΚόσμος

Το τμήμα Επειγόντων στο κύριο κρατικό νοσοκομείο της Σεχουάν, μιας μικρής πόλης στο νότιο  Πακιστάν , έχει κατακλυστεί από τον κόσμο. Σε πρόσφατη επίσκεψή του  δημοσιογράφος του Re...

Προεδρικές εκλογές στη Βραζιλία: Προηγείται ο Λούλα - Τεταμένος αναμένεται ο β΄ γύροςΚόσμος

Ο κεντροαριστερός πρώην πρόεδρος Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα επιβλήθηκε μεν, αλλά με πολύ πιο ισχνή διαφορά από ό,τι προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις, στην αναμέτρησή του με τον απερχ...

Ηλεκτρονικές απάτες που σχετίζονται με επιδόματα και εφορία - Τι να προσέχουν οι πολίτεςΚόσμος

Με τις περισσότερες πλέον συναλλαγές αλλά και υπηρεσίες, όπως συμπλήρωση αιτήσεων για επιδόματα στο πλαίσιο της στήριξης των πολιτών, να παρέχονται πλέον σχεδόν αποκλειστικά ψηφιακ...

Επιστολή του Σ. Μισέλ στους 27 ηγέτες της ΕΕ ενόψει της άτυπης συνόδου κορυφής στην ΠράγαΚόσμος

Η ασφάλεια, η ενέργεια και η μετανάστευση είναι μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν στην συνεδρίαση την Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας την Πέμπτη 6η Οκτωβρίου στην Πράγα, αναφέρε...