ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θρίλερ με τον Nord Stream: Όλοι βλέπουν σαμποτάζ - Τα πιθανά σενάρια και οι εκτιμήσεις

Σαμποτάζ στους αγωγούς ρωσικού φυσικού αερίου Nord Stream 1 και Nord Stream 2 υποψιάζονται Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αλλά και οι ΗΠΑ μετά τις μυστηριώδεις διαρροές σε τρεις γραμμές των αγωγών, που εντόπισαν οι Αρχές της Δανίας και της Σουηδίας. Σεισμογράφοι σε νήσο της Βαλτικής ανίχνευσαν δονήσεις κοντά στις χρονικές στιγμές που εντοπίστηκαν οι διαρροές, γεγονός που ενισχύει την εκδοχή της δολιοφθοράς. Τα μυστηριώδη «ατυχήματα» συνέβησαν την παραμονή των εγκαινίων νέου αγωγού που θα μεταφέρει νορβηγικό φυσικό αέριο στην Πολωνία, μειώνοντας την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Μόσχα.

 

Τι συνέβη;

Ο διαχειριστής του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 ανέφερε ξαφνική πτώση της πίεσης τη νύχτα της Δευτέρας, με έναν εκπρόσωπο να υποδηλώνει ότι θα μπορούσε να υπάρχει διαρροή.

Ακολούθησε δήλωση της Αρχής Ενέργειας της Δανίας ότι πιθανότατα είχε σημειωθεί διαρροή σε έναν από τους δύο αγωγούς Nord Stream 2 που βρίσκονται στα ύδατα της Δανίας.

Λίγες ώρες αργότερα, η Nord Stream AG, φορέας εκμετάλλευσης ενός άλλου υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Γερμανία, δήλωσε ότι εξετάζει την πτώση της πίεσης στον Nord Stream 1.

Η Ναυτιλιακή Διοίκηση της Σουηδίας ανακοίνωσε την Τρίτη ότι είχε προειδοποιήσει για δύο διαρροές στον Nord Stream 1 στα ύδατα της Σουηδίας και της Δανίας.

Ο Άντερς Πουκ Νίλσεν, ερευνητής του Κέντρου Ναυτιλιακών Επιχειρήσεων στο Βασιλικό Κολλέγιο Άμυνας της Δανίας, είπε ότι η χρονική στιγμή που σημειώθηκαν οι διαρροές είναι εμφανές ότι συνδέεται με τα εγκαίνια του νέου αγωγού που θα μεταφέρει νορβηγικό φυσικό αέριο στην Πολωνία.

Είπε ότι ίσως κάποιος προσπάθησε «να στείλει ένα μήνυμα ότι κάτι μπορεί να συμβεί στο νορβηγικό φυσικό αέριο».

 

«Αλλά νομίζω ότι αν εξετάσουμε ποιος θα μπορούσε να ωφεληθεί πραγματικά από τις αναταραχές και το μεγαλύτερο χάος στην αγορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη, νομίζω ότι ουσιαστικά μόνο ένας παράγοντας αυτή τη στιγμή ωφελείται πραγματικά από τη μεγαλύτερη αβεβαιότητα, και αυτή είναι η Ρωσία», είπε ο Νίλσεν.

Πού είναι οι διαρροές;

Δύο διαρροές εντοπίστηκαν στον αγωγό Nord Stream 1, ο οποίος σταμάτησε την παράδοση φυσικού αερίου στην Ευρώπη τον περασμένο μήνα, και οι δύο σε μια περιοχή βορειοανατολικά του νησιού Μπορνχολμ της Δανίας.

Οι δανικές αρχές ζήτησαν από τα πλοία να μείνουν μακριά από το Μπόρνχολμ σε ακτίνα πέντε ναυτικών μιλίων μετά τη διαρροή στον Nord Stream 2, ο οποίος δεν έχει ακόμη αρχίσει να λειτουργεί. Και οι δύο αγωγοί εξακολουθούν να περιέχουν αέριο υπό πίεση, αλλά δεν βρίσκονταν σε λειτουργία. 

Ο Nord Stream 1 ξεκίνησε να λειτουργεί το 2011, αλλά η ροή σταμάτησε στα τέλη Αυγούστου, με τους Ρώσους να ισχυρίζονται ότι δεν ήταν δυνατή η συντήρησή του λόγω των δυτικών κυρώσεων, τους δε Ευρωπαίους να κάνουν λόγο για ενεργειακό εκβιασμό εκ μέρους της Μόσχας. Ο Nord Stream 2 ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2021, αλλά δεν εγκαινιάστηκε ποτέ, καθώς η Γερμανία απέφυγε να τον πιστοποιήσει.

Κάθε γραμμή του αγωγού αποτελείται από περίπου 100.000 χαλύβδινους σωλήνες βάρους 24 τόνων επικαλυμμένους με σκυρόδεμα που έχουν τοποθετηθεί στον βυθό της θάλασσας. Οι αγωγοί έχουν σταθερή εσωτερική διάμετρο 1.153 μέτρων. Βρίσκονται σε βάθος περίπου 80-110μ.

Τι προκάλεσε τις διαρροές;

Δεν είναι ακόμη σαφές. Αναλυτές και ειδικοί λένε ότι τέτοιες διαρροές είναι πολύ σπάνιες και η Nord Stream AG έχει χαρακτηρίσει τις διαρροές «πρωτοφανείς».

Οι πιθανές αιτίες θα μπορούσαν να είναι από τεχνικές δυσλειτουργίες και έλλειψη συντήρησης, έως μία πιθανή δολιοφθορά.

Το Σουηδικό Εθνικό Σεισμικό Δίκτυο κατέγραψε δύο «τεράστιες εκλύσεις ενέργειας» λίγο πριν και κοντά στην τοποθεσία των διαρροών αερίου, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Πίτερ Σμιντ, σεισμολόγος του πανεπιστημίου της Ουψάλα.

Η Ουκρανία είπε ότι οι διαρροές ήταν πιθανότατα το αποτέλεσμα μιας «τρομοκρατικής επίθεσης» από την πλευρά της Μόσχας. 

Το Κρεμλίνο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο δολιοφθοράς προσθέτοντας ότι ήταν ένα ζήτημα που επηρεάζει την ενεργειακή ασφάλεια «όλης της ηπείρου».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είπε ότι ήταν πρόωρο να κάνει εικασίες.

Το Γερμανικό Ερευνητικό Κέντρο Γεωλογίας GFZ ανακοίνωσε την Τρίτη ότι ένας σεισμογράφος στο Μπόρνχολμ κατέγραψε δύο δονήσεις, όταν σημειώθηκαν οι απώλειες πίεσης.

Explainer – Nord Stream: Τι γνωρίζουμε για τις διαρροές, ποιος θα είναι ο αντίκτυπος-1

Η Κάθριν Πόρτερ, σύμβουλος ενέργειας στη Watt-Logic, μια ανεξάρτητη εταιρεία συμβούλων ενέργειας με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, είπε ότι ήταν εξαιρετικά «σπάνιο» να συμβεί μια τέτοια σειρά διαρροών στην ίδια περιοχή. 

«Το περιστατικό δεν έχει προηγούμενο», είπε η Πόρτερ στο Al Jazeera. «Όλοι προσπαθούν να καταλάβουν τι έχει συμβεί και ποιο μπορεί να είναι το κίνητρο».

Σημείωσε ότι για να συμβεί κάτι τέτοιο στους σωλήνες συνήθως θα πρέπει να υπάρχει διάβρωση ή φθορά αλλά ο Nord Stream 2 είναι ένας ολοκαίνουργιος αγωγός. Και θα μπορούσε να μπει στο μικροσκόπιο ίσως κάποιο είδος κατασκευαστικού προβλήματος, όπως η ελαττωματική συγκόλληση, αλλά από την άλλη πλευρά, ο Nord Stream 1 λειτουργεί από το 2012.

«Έτσι είναι πολύ δύσκολο να βρούμε μια λογική εξήγηση».

Ποιος ερευνά το περιστατικό;  

Για τη διαρροή στον Nord Stream 2 ο επικεφαλής του Οργανισμού Ενέργειας της Δανίας είπε στο Reuters ότι είναι πολύ νωρίς για να αποφασιστεί ποιος θα διεξαγάγει τις έρευνες. Η πρωθυπουργός της Σουηδίας τόνισε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις και το Λιμενικό της χώρας λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα. Από την πλευρά της η Γερμανία διεμήνυσε τη Δευτέρα ότι συντονίζει μια απάντηση μέσω της αστυνομίας, τοπικών αξιωματούχων και του δικού της Οργανισμού Ενέργειας.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του Σεισμικού Δικτύου της Σουηδίας είπε στο Al Jazeera ότι τα μέλη του οργανισμού εντόπισαν δύο εκρήξεις στην περιοχή του νησιού Bornholm της Δανίας, «πολύ κοντά» στην τοποθεσία όπου οι σουηδικές ναυτιλιακές αρχές ανέφεραν ότι υπήρχαν διαρροές. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι είναι «απόλυτα σαφές» πως δεν υπήρξε σεισμός. Το Δίκτυο εξετάζει δεδομένα για να συγκρίνει τις πρόσφατες εκρήξεις με εκείνες που πυροδοτεί το σουηδικό ναυτικό σε θαλάσσιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικών ασκήσεων κοντά στην ακτή.

Ποιες είναι οι πιθανές συνέπειες;  

Η έκταση των ζημιών είναι τέτοια που εκτιμάται ότι οι αγωγοί Nord Stream είναι απίθανο να μεταφέρουν φυσικό αέριο στην Ευρώπη τον φετινό χειμώνα, ακόμη κι αν υπήρχε πολιτική βούληση αν συμβεί κάτι τέτοιο, υποστηρίζουν αναλυτές του Eurasia Group.

«Αναλόγως του μεγέθους της ζημιάς, οι διαρροές θα μπορούσαν να θέσουν και τις δύο γραμμές εκτός λειτουργίας για πάντα. Διαρροές τέτοιας έκτασης συνιστούν πολύ σοβαρό κίνδυνο για την ασφάλεια και το περιβάλλον, ειδικά εάν η Ρωσία δεν σταματήσει να τροφοδοτεί με αέριο το σύστημα», σημείωναν.

Η διαρροή αερίου από τον ζημιωμένο Nord Stream 2 στη Βαλτική Θάλασσα θα συνεχιστεί για αρκετές ημέρες, ενδεχομένως και για μια εβδομάδα, εκτίμησαν οι αρμόδιες αρχές της Δανίας. Σημείωναν, μάλιστα, ότι η διαρροή θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στην κυκλοφορία των πλοίων, ενώ θα μπορούσε να υπάρξει και κίνδυνος ανάφλεξης πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και στον αέρα.

Επιπλέον, οι δανικές αρχές ζήτησαν να αυξηθεί το επίπεδο ετοιμότητας στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου της χώρας μετά τις διαρροές, ένα βήμα που θα απαιτούσε αυξημένες διαδικασίες ασφαλείας στις ενεργειακές εγκαταστάσεις.

 

Ένα tweet και μία εκτίμηση για την διολοφθορά

Πάντως, για την ταυτότητα του δράστη είναι ολύ ενδιαφέρον το σαρκαστικό tweet από τον Radislav Sikorski – πρώην Υπουργό Εξωτερικών της Πολωνίας: ”σ΄ευχαριστούμε ΗΠΑ” και δείχνει τις εικόνες διαρροής του αερίου..

 

Ο Αμερικανός αναλυτής Andrew Korybko είναι σαφής για το ποιος κερδίζει από την δολιοφθορά.

«The Anglo-American Axis Benefits From The Ecological Terrorist Attack In The Baltic Sea» (ο αγγλο-αμερικανικός άξονας είναι αυτός που επωφελείται από την οικολογική τρομοκρατική επίθεση στην Βαλτική Θάλασσα).

«Αυτή η τρομοκρατική επίθεση κατέστρεψε κάθε πιθανότητα ενεργειακής προσέγγισης Ρωσίας-Γερμανίας, εκτόξευσε αμέσως την Πολωνία στη θέση ενός από τους πιο κομβικούς ενεργειακούς κόμβους της ηπείρου και έτσι οδήγησε τα σχέδια του Αγγλοαμερικανικού Άξονα για διαίρεση και διοίκηση της Ευρώπης στο επόμενο επίπεδο.

Η άνευ προηγουμένου ζημιά που έγινε στους αγωγούς Nord Stream τη Δευτέρα το βράδυ ήταν σίγουρα μια πράξη δολιοφθοράς ακριβώς όπως υποψιάζονται η Δανία, η Γερμανία , η Πολωνία και η Ρωσία , αν και κανείς δεν μπορεί να συμφωνήσει για το ποιος πραγματοποίησε αυτήν την οικολογική τρομοκρατική επίθεση στη Βαλτική Θάλασσα.

Ωστόσο, το Κίεβο, όπως ήταν αναμενόμενο, κατηγόρησε τη Ρωσία για την καταστροφή του αγωγού της σε ένα μείγμα της προηγούμενης θεωρίας συνωμοσίας του, που ισχυριζόταν ότι η Ρωσία βομβαρδίζει τακτικά τον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής του Zaporozhye που είναι επίσης υπό τον έλεγχό της.

Αυτό το γελοίο σενάριο μπορεί εύλογα να αποκλειστεί, ειδικά επειδή η Μόσχα θα μπορούσε απλώς να κρατήσει κλειστή τη βρύση για τεχνικούς λόγουςχωρίς να κινδυνεύει να πιαστεί να σαμποτάρει τους δικούς της αγωγούς σε ύδατα που ελέγχονται από το ΝΑΤΟ.

Τούτου λεχθέντος, η επίθεση εντούτοις εξυπηρετεί πράγματι τα μεγαλύτερα συμφέροντα της Πολωνίας για αυτόν ακριβώς τον λόγο, ακόμη κι αν πιθανότατα δεν βρισκόταν πίσω από αυτό που συνέβη ή είχε κάποια προηγούμενη γνώση γι’ αυτό, γι’ αυτό και οι υποψίες πρέπει να πέφτουν στους συμμάχους της στον Αγγλοαμερικανικό Άξονα.

Και οι δύο έχουν συμφέρον να διαιρέσουν και να κυβερνήσουν την ΕΕ διευκολύνοντας την άνοδο της Πολωνίας ως ηπειρωτικής Μεγάλης Δύναμης ικανής τελικά να ανταγωνιστεί τον de facto Γερμανό ηγέτη του μπλοκ (τουλάχιστον στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Για να βγάλει τη Γερμανία οριστικά έξω από το γεωπολιτικό και γεωοικονομικό παιχνίδι, ο Αγγλοαμερικανικός Άξονας πρέπει όχι μόνο να την εξαπατήσει επιτυχώς και να αυτοκτονήσει οικονομικά μέσω της συμμόρφωσής της με τις αντιρωσικές κυρώσεις, αλλά και να καταστρέψει κάθε πιθανότητα στρατηγικής ουσιαστικής προσέγγισης με Ρωσία στο μέλλον.

Η δολιοφθορά των αγωγών Nord Stream επιτυγχάνει ακριβώς αυτό αποτρέποντας πλήρως τη Γερμανία από το να προσκολληθεί σε οποιαδήποτε ενεργειακά σχέδια μπορεί να έχει για την τελική αποκατάσταση των σχέσεων με τη Ρωσία.

Με αυτό το σενάριο να απορρίπτεται με σιγουριά μετά την οικολογική τρομοκρατική επίθεση της Δευτέρας το βράδυ στη Βαλτική Θάλασσα, η οποία εξυπηρέτησε επίσης τον σκοπό να γίνει η Πολωνία μεταξύ των πιο κομβικών ενεργειακών κόμβων της ηπείρου, η Γερμανία μπορεί επίσης να καταλάβει ότι δεν έχει να χάσει τίποτα περισσότερο έναντι της Ρωσίας. όντας πιθανώς η πρώτη χώρα που έστειλε άρματα μάχης αιχμής στο Κίεβο. Αυτή η τεχνητά κατασκευασμένη στρατηγική αδράνεια θα καταδίκαζε έτσι τις ρωσο-γερμανικές σχέσεις για δεκαετίες».

 

 

Πληροφορίες από την kathimerini.gr & pronews.gr

Διαβάστε επίσης

Χ. Ακάρ: Κακομαθημένο και διπρόσωπο παιδί η Ελλάδα – Συνεδριάζει το τουρκικό Συμβούλιο ΑσφαλείαςΚόσμος

Ψηλά στην πολιτική της ατζέντα τοποθετεί η Τουρκία τη χώρα μας, καθώς μετά τις συνεχείς προκλήσεις , το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της γείτονος θέτει ζήτημα Ελλάδας στη συνεδρίασή ...

Πάνω από 6.000 παιδιά έως 14 ετών έχασαν την ζωή τους στους δρόμους της ΕΕ σε τροχαίες συγκρούσεις, τα τελευταία 10 έτηΚόσμος

Πάνω από 6.000 παιδιά έως 14 ετών έχασαν την ζωή τους στους δρόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα τελευταία 10 έτη (2011-2020) σε τροχαίες συγκρούσεις, αποκάλυψε έκθεση του Ευρωπαϊκού Σ...

Για 12η ημέρα συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στο Ιράν, για τον θάνατο της Μαχσά ΑμινίΚόσμος

Για 12η συνεχόμενη νύκτα οι Ιρανοί βγήκαν στους δρόμους χθες Τρίτη σε πολλές πόλεις της χώρας για να διαμαρτυρηθούν για τον θάνατο της Μαχσά Αμινί μετά τη σύλληψή της από την αστυν...

Οι ΗΠΑ ετοιμάζουν νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία αξίας 1,1 δισ. δολ.Κόσμος

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ετοιμάζει νέο πακέτο όπλων και πυρομαχικών αξίας 1,1 δισεκ. δολαρίων για να βοηθήσει την Ουκρανία στον πόλεμο με τη Ρωσία και η χορήγησή του θα ανακοινωθεί πολύ...

Φον ντερ Λάιεν: Σε «δολιοφθορά» οφείλονται οι διαρροές στους αγωγούς Nord StreamΚόσμος

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε χθες Τρίτη ότι οι διαρροές στους αγωγούς Nord Stream προκλήθηκαν από «δολιοφθορά» και προειδοποίησε πως θα υπάρξε...

Η Δύση δεν θα αναγνωρίσει ποτέ τα δημοψηφίσματα στην Ουκρανία, δηλώνει ο ΜπλίνκενΚόσμος

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε σήμερα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους "δεν θα αναγνωρίσουν ποτέ" την προσάρτηση στη Ρωσία εδαφών της Ουκρανί...

ΕΕ: Δεκαπέντε χώρες ζητούν πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, ενόψει του Συμβουλίου ΕνέργειαςΚόσμος

Δεκαπέντε χώρες της ΕΕ υπογράφουν επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την οποία της ζητούν να παρουσιάσει πρόταση για πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, ενόψει του έ...