ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σοϊγκού: Θα επιστρατευτούν 300.000 έφεδροι - «Δεν πολεμάμε την Ουκρανία αλλά τη Δύση στο σύνολό της»

Διευκρινίσεις για τη μερική επιστράτευση που κήρυξε την Τετάρτη με το διάγγελμά του ο Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού.


Όπως είπε σε τηλεοπτική συνέντευξή του, υπάρξει τεράστια δεξαμενή 25 εκατ. ανθρώπων που μπορούν να επιστρατευθούν προσθέτοντας ότι θα κληθούν αμέσως 300.000 έφεδροι. Διευκρίνισε ότι θα εξαιρεθούν οι φοιτητές και άτομα που έχουν υπηρετήσει ως κληρωτοί.

Σημείωσε δε πως όσοι κληθούν θα λάβουν πρώτα στρατιωτική εκπαίδευση. 

«Δεν πολεμάμε την Ουκρανία αλλά τη Δύση στο σύνολό της», είπε και πρόσθεσε πως «όλοι οι τύποι όπλων, συμπεριλαμβανομένης της πυρηνικής τριπλέτας, εκπληρώνουν τα καθήκοντά τους».


Οι απώλειες της Ρωσίας κατά την ειδική στρατιωτική επιχείρηση ανήλθαν μόνο σε 5.937 άτομα, είπε ο στρατηγός Σόιγκου κατά τη συνέντευξή του στο κανάλι Russiya 24.

«Δεν μπορώ να μην πω ότι δεν έχουμε μιλήσει για αυτό εδώ και πολύ καιρό: για τις απώλειές μας. Οι απώλειές μας στην ειδική επιχείρηση ανήλθαν σε 5.937 άτομα», είπε.

Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Άμυνας, οι στρατιωτικοί εκπληρώνουν με θάρρος το καθήκον τους. Παράλληλα, σημείωσε ιδιαίτερα το έργο των γιατρών. «Περισσότερο από το 90% των τραυματιών επέστρεψε στην υπηρεσία», πρόσθεσε.

Από την άλλη πλευρά, είπε, οι απώλειες των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας ανήλθαν σε περισσότερους από 100 χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες.

 

Ο κ. Πούτιν κήρυξε την Τετάρτη μερική επιστράτευση στη Ρωσία, επικαλούμενος απειλές εκ μέρους του ΝΑΤΟ, υπογραμμίζοντας την πρόθεση της Μόσχας να μεταχειριστεί όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της ώστε να προστατευθεί.


Στο πολυαναμενόμενο διάγγελμά του από τη ρωσική τηλεόραση, ο Ρώσος ηγεμόνας ισχυρίστηκε ότι η Ουάσιγκτον πιέζει το Κίεβο να μεταφέρει τις εχθροπραξίες στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ενώ πρόσθεσε ότι χρησιμοποιήθηκε πυρηνικός εκβιασμός, χωρίς να αναφέρει λεπτομέρειες.

Η Ρωσία χρησιμοποιεί όλα τα διαθέσιμα μέσα για να προστατευθεί, είπε ο κ. Πούτιν. «Διαθέτουμε πολλά όπλα για να απαντήσουμε και δεν πρόκειται για μπλόφα», είπε με νόημα.

Ανακοίνωσε επίσης, όπως αναμενόταν, τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων στις κατεχόμενες από τη Ρωσία περιοχές της Ουκρανίας, δηλαδή στο Ντονέτσκ, το Λουχάνσκ, τη Χερσώνα και μέρος της Ζαπορίζια, με ερώτημα την ένωση με τη Ρωσική Ομοσπονδία.


«Στηρίζουμε αυτούς τους ανθρώπους», τόνισε. «Σκοπός μας είναι να απελευθερώσουμε το Ντονμπάς και δεν έχουμε το ηθικό δικαίωμα να εγκαταλείψουμε τους ανθρώπους αυτούς», πρόσθεσε.

Το διάγγελμα περιείχε και την ανακοίνωση της υπογραφής του διατάγματος μερικής επιστράτευσης των Ρώσων, με τον κ. Πούτιν να δηλώνει ότι οι σχετικές διαδικασίες στρατολόγησης αρχίζουν «από σήμερα», φανερώνοντας πόσο επείγουσα είναι πλέον η κατάσταση για τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία. 

 

 

Πηγή: Reuters, TASS

Διαβάστε επίσης

Ρωσία: Μετά το διάγγελμα Πούτιν, «εξαφανίστηκαν» τα αεροπορικά εισιτήρια για να φύγει κανείς από τη ΜόσχαΚόσμος

Οι πτήσεις άνευ επιστροφής από τη Ρωσία ξεπουλούν γρήγορα σήμερα μετά την κήρυξη μερικής επιστράτευσης από τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν. Η ανακοίνωση της άμεσης επιστράτευσης...

Άντονι Φάουτσι: Κορόιδευε τους πελάτες εστιατορίων που έβγαζαν τις μάσκεςΚόσμος

Ένα νέο βιβλίο καίει τον κορυφαίο λοιμωξιολόγο των ΗΠΑ κατά την διάρκεια της πανδημίας, Άντονι Φάουτσι, καθώς αποκαλύπτεται πως… κορόιδευε τους θαμώνες εστιατορίων που έβαζαν τις μ...

Ιράν: Oργή για τον θάνατο της 22χρονης – Γυναίκες καίνε μαντίλες και κόβουν τα μαλλιά τους – Δείτε βίντεοΚόσμος

Από επισκέπτης σε μία ξένη πόλη, στη συνέχεια βασανισμένη φυλακισμένη, βασανισμένη και εν τέλει… νεκρή. Η Μάχσα Αμινί άφησε λίγα μαλλιά της να φανούν έξω από το χιτζάμπ της και το ...

Αντίδραση Ουκρανίας για διάγγελμα Πούτιν: Προβλέψιμη η ρωσική επιστράτευσηΚόσμος

Η επιστράτευση από την πλευρά της Ρωσίας ήταν προβλέψιμη και θα αποδειχτεί μη δημοφιλής, ενώ είναι κάτι που υποδηλώνει ότι ο πόλεμος δεν εξελίσσεται με βάση το σχέδιο της Μόσχας, ό...

Πολωνικό «μπλόκο» στις κυρώσεις κατά της Ουγγαρίας: Eτοιμη να ασκήσει βέτο η ΒαρσοβίαΚόσμος

«Η Πολωνία θα αντιταχθεί στις κυρώσεις της ΕΕ για το κράτος δικαίου κατά της Ουγγαρίας που πρότεινε η Κομισιόν». Αυτό ανακοίνωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι σηματοδο...

Βρετανία: Αποδοτική η τετραήμερη εργασία σύμφωνα με σχετικό πείραμαΚόσμος

Θετικά είναι τα πρώτα αποτελέσματα τους πειράματος ευρείας κλίμακας για την «τετραήμερη εβδομάδα εργασίας» στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το πείραμα ξεκίνησε τον Ιούνιο και θα διαρκέσει έξι...

ΕΜΑ: Καλεί τα κράτη να προετοιμαστούν για το φθινοπωρινό κύμα της πανδημίαςΚόσμος

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) υπογράμμισε χθες Τρίτη πως μολονότι τα κρούσματα του νέου κορονοϊού έχουν μειωθεί στην Ευρώπη, η πανδημία δεν έχει τελειώσει ακόμη και οι ευρ...

Φον ντερ Λάιεν: «Απαράδεκτη» η «προσπάθεια της Ρωσίας» για την αλλαγή των συνόρωνΚόσμος

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν καταδίκασε τα σχέδια των φιλορωσικών αρχών για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων σε τέσσερις περιφέρειες της Ουκρανίας, τα οπο...