ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΕ: «Πολύ αντιφατικές απόψεις» για το πλαφόν

Πακέτο πέντε μέτρων πρότεινε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε μια προσπάθεια της Κομισιόν να μην μετατραπεί η ενεργειακή κρίση σε οικονομική κατάρρευση.

Το έκτακτο σχέδιο της Επιτροπής βασίζεται σε πέντε άξονες, με πρώτο το πλαφόν στις τιμές. Τα έκτακτα μέτρα θα περιλαμβάνουν επίσης:

  • Έξυπνη εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας με υποχρεωτικό στόχο τη μείωση της κατανάλωσης κατά τις ώρες αιχμής.
  • Ανώτατο όριο στα έσοδα των εταιρειών που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια με χαμηλό κόστος χωρίς να χρησιμοποιούν φυσικό αέριο και αναδιανομή των «απροσδόκητων» κερδών.
  • «Συνεισφορά αλληλεγγύης» μέσω κόφτη στα «ουρανοκατέβατα» κέρδη των εταιρειών ορυκτών καυσίμων.
  • Στήριξη των εταιρειών κοινής ωφέλειας για να αντιμετωπίσουν την αστάθεια των αγορών - μια στήριξη που θα έρθει μέσα από έκτακτες και ευνοϊκές γραμμές άντλησης ρευστότητας.

Πώς υποδέχθηκαν όμως τα κράτη- μέλη της ΕΕ τις προτάσεις της Κομισιόν; Ανάμεικτα, σύμφωνα με το Politico που υποστηρίζει ότι οι ευρωπαϊκές χώρες αιφνιδιάστηκαν και έχουν διχαστεί. Σύμφωνα με τις διπλωματικές πηγές του Politico, δύο από τα προτεινόμενα μέτρα βρίσκουν ευρεία υποστήριξη τόσο από την Επιτροπή όσο και από χώρες της ΕΕ.  Το πρώτο είναι η παροχή πίστωσης στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και το δεύτερο είναι η φορολόγηση των υπερκερδών των παραγωγών - αν και οι αξιωματούχοι της ΕΕ επιθυμούν διαβεβαιώσεις ότι τα έσοδα θα παραμείνουν στη σωστή χώρα.

Το μέτρο που συγκεντρώνει τις ενστάσεις είναι η επιβολή του πλαφόν στις τιμές, το οποίο στοχεύει σε μεγάλο βαθμό στο πορτοφόλι του Κρεμλίνου, με τις πρωτεύουσες να έχουν «πολύ αντιφατικές απόψεις», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά Ευρωπαίος διπλωμάτης.

Να σημειωθεί ότι το μέτρο φαίνεται να έχει θορυβήσει τη Ρωσία, με τον Βλαντίμιρ Πούτιν να απειλεί ότι θα διακόψει τον ενεργειακό εφοδιασμό της ΕΕ, αν επιβληθεί πλαφόν στις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου της Ρωσίας. «Η Δύση  θα παγώσει όπως η ουρά του λύκου στο γνωστό ρωσικό παραμύθι», είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

Οι χώρες που έχουν ενστάσεις 

Η Γερμανία έχει δηλώσει ότι είναι «δυσπιστεί» σχετικά με την ιδέα του πλαφόν. 

Η Ουγγαρία, ο στενότερος σύμμαχος της Ρωσίας στην ΕΕ, είναι εναντίον της, όπως και η Σλοβακία και τουλάχιστον δύο άλλες χώρες, σύμφωνα με τις πηγές του Politico.

Άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων η Πολωνία και η Ιταλίας, θέλουν η Κομισιόν να κάνει ένα βήμα παραπέρα και να περιορίσει την τιμή του φυσικού αερίου που εισάγεται στην ΕΕ. Η Φον ντερ Λάιεν είπε ότι αυτό είναι κάτι που «εξετάζει» η Ευρωπαϊκή Επιτροπή - αλλά οι Βρυξέλλες είναι σε γενικές γραμμές αντίθετες με την ιδέα. 

Ενώ η Νορβηγία, πλέον ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της ΕΕ, έχει δηλώσει ότι ίσως είναι ανοιχτή στην πρόταση για το πλαφόν, υπάρχουν αμφιβολίες σχετικά με τις ΗΠΑ καθώς έρχονται οι ενδιάμεσες εκλογές τον Νοέμβριο που μπορούν να περιπλέξουν την κατάσταση.

Η Ουγγαρία θέλει επίσης οποιοδήποτε το ενεργειακό πακέτο να εγκριθεί ομόφωνα, αντί με τη διαδικασία έκτακτης ανάγκης με βάση την πλειοψηφία, όπως θέλει η Επιτροπή, σύμφωνα με αξιωματούχο.

Η έκκληση της Πολωνίας για μεταρρύθμιση του Συστηματος Εμπορίας Εκπομπών, στο οποίο αποδίδει την αύξηση των τιμών της ενέργειας, δεν βρίσκει αντίκρισμα σε Λουξεμβούργο, Ιρλανδία, Γερμανία, Φινλανδία και Σουηδία.

Η ιδέα της μείωσης της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας είναι δημοφιλής. Ωστόσο, η πρόταση της Κομισιόν προβλέπει δεσμευτικό χαρακτήρα. Χώρες όπως η Βουλγαρία, η Ουγγαρία, η Ελλάδα και η Πολωνία θέλουν τέτοια μέτρα να είναι προαιρετικά.

naftemporiki.gr

Διαβάστε επίσης

ΟΗΕ: Φτώχεια, παιδεία, βιοτικό επίπεδο, λόγω της covid ο κόσμος πήγε 5 χρόνια πίσωΚόσμος

Αντιμέτωπος με μια πρωτόγνωρη σειρά κρίσεων, κυρίως αυτή της πανδημίας covid-19, ο κόσμος πήγε πέντε χρόνια πίσω σε ό,τι αφορά την ανθρώπινη ανάπτυξη, προκαλώντας «δυσπιστία» και «...

Συνομιλίες Ν. Κορέας-Β. Κορέας για την επανέναρξη των συναντήσεων οικογενειών που χώρισε ο πόλεμοςΚόσμος

Η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας πρότεινε σήμερα σε αυτή της Βόρειας Κορέας να αρχίσουν συνομιλίες για τον τρόπο που θα μπορούσαν να ξαναρχίσουν οι συναντήσεις οικογενειών που χωρίστη...

Η Β. Ρηνανία-Βεστφαλία απειλεί να σταματήσει να υποδέχεται πρόσφυγες από την ΟυκρανίαΚόσμος

Οι αρχές του γερμανικού κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας απειλούν να σταματήσουν να υποδέχονται ουκρανούς πρόσφυγες, καθώς ο αριθμός τους αυξάνεται δραματικά, ερίζοντας πω...

Μπερλουσκόνι: Μαζί με την Μέρκελ θα μπορούσα να διαμεσολαβήσω στον ΠούτινΚόσμος

Ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός και νυν αρχηγός του κόμματος Φόρτσα Ιτάλια, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, δήλωσε σήμερα σε εκπομπή της ιταλικής δημόσιας τηλεόρασης Rai, ότι «μαζί με την Άνγκελα...

Γαλλία: Δυσαρέσκεια για την αθρόα εισαγωγή πουλερικών από την ΟυκρανίαΚόσμος

Τις αντιδράσεις των Γάλλων πτηνοτρόφων έχει προκαλέσει η προσωρινή άρση των τελωνειακών δασμών από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τα ουκρανικά προϊόντα, καθώς τα πουλερικά που εκτρέφονται...

Ρωσία: Πρόταση για δημοψήφισμα στα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη στις 4 ΝοεμβρίουΚόσμος

Το κόμμα του Βλαντίμρ Πούτιν, η Ενιαία Ρωσία, πρότεινε σήμερα τη διεξαγωγή στις 4 Νοεμβρίου δημοψηφισμάτων στα κατεχόμενα από τις ρωσικές δυνάμεις ουκρανικά εδάφη για την προσάρτησ...

Το Κίεβο καλεί σε εκκένωση της πόλης όπου βρίσκεται ο πυρηνικός σταθμός της ΖαπορίζιαΚόσμος

Η Ουκρανία κάλεσε σήμερα τους κατοίκους των κατεχόμενων περιοχών γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια να εκκενώσουν την πόλη για τη δική τους ασφάλεια.   Μόσχα και Κίεβο κατη...

Ενέργεια: Πλαφόν στο φυσικό αέριο προτείνει η Κομισιόν – Με κλείσιμο της στρόφιγγας απειλεί ο ΠούτινΚόσμος

Σκληρό πόκερ για την ενέργεια παίζουν Ευρώπη και Ρωσία, με τις δύο πλευρές να ανταλλάσσουν δημοσίως δηλώσεις, απειλές και τελεσίγραφα. Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρίσκεται η π...