ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb κατέγραψε το νεφέλωμα Ταραντούλα

Ένα «αστρικό φυτώριο» που είναι γνωστό ως «Νεφέλωμα Ταραντούλα» κατέγραψε  το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA, αποκαλύπτοντας άγνωστα μέχρι σήμερα χαρακτηριστικά της πιο ενεργής περιοχής παραγωγής αστέρων στην γαλαξιακή μας κοινότητα.

Επίσημα γνωστό ως 30 Δοράδος (επειδή βρίσκεται στον αστερισμό Δοράς), το νεφέλωμα ονομάστηκε έτσι επειδή -σύμφωνα με τους επιστήμονες που το παρατήρησαν- μοιάζει με το διάσημο είδος αράχνης, την ταραντούλα.

Χιλιάδες νεαρά αστέρια, μακρινοί γαλαξίες και η λεπτομερής δομή των δομών αερίου και σκόνης του νεφελώματος καταγράφηκαν για πρώτη φορά χάρη στα υψηλής ανάλυσης υπέρυθρα όργανα του διαστημικού τηλεσκοπίου.

Ο κύριος απεικονιστής του τηλεσκοπίου, Near-Infrared Camera (NIRCam) έδειξε ότι η κοιλότητα στο κέντρο του νεφελώματος δημιουργήθηκε από την ακτινοβολία που μεταφέρεται από τους αστρικούς ανέμους, οι οποίοι προέρχονται από ένα σμήνος νεαρών αστέρων μεγάλης μάζας και τα οποία εμφανίζονται ως ωχρές μπλε κουκκίδες.

Ο φασματογράφος εγγύς υπερύθρου του Webb (NIRSpec), ο οποίος αναλύει τα μοτίβα του φωτός για να προσδιορίσει τη σύνθεση των αντικειμένων, απαθανάτισε ένα νεαρό αστέρι να αποβάλλει ένα νέφος σκόνης γύρω του. Το άστρο αυτό θεωρούνταν προηγουμένως ότι βρισκόταν σε μεταγενέστερο στάδιο σχηματισμού.

Η περιοχή απεικονίστηκε επίσης με τη χρήση του μέσου υπέρυθρου οργάνου (MIRI), το οποίο χρησιμοποιεί μεγαλύτερα μήκη κύματος της υπέρυθρης ακτινοβολίας για να διαπεράσει τους κόκκους σκόνης που απορροφούν ή σκορπίζουν μικρότερα μήκη κύματος.

Σε αυτό το φως, τα νεαρά καυτά αστέρια του σμήνους, «ξεθωριάζουν» και οι ψυχρότερες περιοχές γίνονται πιο ευδιάκριτες, αποκαλύπτοντας πρωτόγνωρα σημεία φωτός μέσα στο «αστρικό φυτώριο», τα οποία είναι πρωτοαστέρες που εξακολουθούν να κερδίζουν μάζα.

Οι αστρονόμοι μελετούν το Νεφέλωμα Ταραντούλα λόγω της χημικής του σύνθεσης που είναι παρόμοια με αυτή των γιγαντιαίων περιοχών σχηματισμού άστρων που παρατηρήθηκαν μερικά δισεκατομμύρια χρόνια μετά τη Μεγάλη Έκρηξη, μια περίοδο που ονομάζεται «κοσμικό μεσημέρι», όταν ο σχηματισμός των άστρων κορυφώθηκε. Σε απόσταση μόλις 161.000 ετών φωτός, το συγκεκριμένο νεφέλωμα αποτελεί ένα παράδειγμα αυτής της ακμάζουσας περιόδου της κοσμικής δημιουργίας.

Το τηλεσκόπιο Webb θα δώσει στους επιστήμονες τη δυνατότητα να παρατηρήσουν μακρινούς γαλαξίες από την εποχή του «κοσμικού μεσημεριού» και να τη συγκρίνουν με τις παρατηρήσεις του νεφελώματος, ώστε να κατανοήσουν τις ομοιότητες και τις διαφορές.

Το τηλεσκόπιο Webb λειτουργεί από τον Ιούλιο και είναι το ισχυρότερο διαστημικό τηλεσκόπιο που έχει κατασκευαστεί ποτέ.

ΠΗΓΗ: RFI/AFP

Διαβάστε επίσης

Φον ντερ Λάιεν: Εισηγούμαστε πλαφόν στο ρωσικό αέριο – Τα μέτρα που προτείνει η ΚομισιόνΚόσμος

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο, παράλληλα με άλλα μέτρα, δήλωσε την Τετάρτη η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν . « Θα προτείνουμε ...

Νέες απειλές από τον Πούτιν – «Η Δύση θα παγώσει» – Μην επιβάλετε πλαφόνΚόσμος

Σε νέες απειλές προς τη Δύση προχώρησε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με τον οποίο η Ρωσία δεν θα προμηθεύσει ενεργειακούς πόρους στην ΕΕ ούτε θα υποκύψει στην επιβολή ...

Greenpeace: Πόλεμος στην Ουκρανία και επισιτιστική κρίση στην Ευρώπη – Απομυθοποίηση σε 11 ερωτήσειςΚόσμος

Ο πλανήτης παράγει αρκετά τρόφιμα για να θρέψει όλον τον κόσμο, ωστόσο η επισιτιστική ανασφάλεια διαρκώς αυξάνεται. Αυτή η δραματική κατάσταση ενισχύεται από τον πόλεμο στην Ουκραν...

Οι ΗΠΑ αποφάσισαν να μη χαρακτηρίσουν τη Ρωσία χώρα που υποστηρίζει την τρομοκρατίαΚόσμος

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν σχεδιάζει να εντάξει τη Ρωσία στον κατάλογο των κρατών που θεωρεί ότι στηρίζουν την τρομοκρατία, επιβεβαιωσε χθες Τρίτη ο Τζον Κέρμπι, επικεφαλής στρατηγικώ...

Έρευνα: 9.800 βήματα τη μέρα είναι τα ιδανικά για σημαντική μείωση του κινδύνου άνοιαςΚόσμος

Οι άνθρωποι που κάνουν περίπου 9.800 βήματα καθημερινά, ιδίως αν μερικά από αυτά γίνονται δυναμικά και με γρήγορο ρυθμό, μειώνουν σημαντικά κατά περίπου 50%, τον κίνδυνο εμφάνισης ...