ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ουκρανία: Οι Ρώσοι χτύπησαν το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια! Υπό έλεγχο η φωτιά, παγκόσμια οργή

Το ξημέρωμα της 9ης μέρας από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έφερε ακόμη μεγαλύτερο τρόμο σε ολόκληρη την υφήλιο.

Και αυτό διότι το σφυροκόπημα των Ρώσων δεν σταμάτησε ούτε στο μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ευρώπης, στην πόλη Ζαπορίζια (το οποίο η Μόσχα θέλει να θέσει υπό την κατοχή της λόγω της στρατηγικής του σημασίας), με συνέπεια μέρος αυτού να πάρει φωτιά από τα συνεχή ρωσικά πυρά, προκαλώντας παγκόσμιο συναγερμό για έναν ενδεχόμενο πυρηνικό κίνδυνο.


Ολα αυτά, μόλις λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση του δεύτερου συνομιλιών, όπου Ρώσοι και Ουκρανοί διαπραγματευτές έδωσαν τα χέρια για έναν νέο γύρο διαλόγου την επόμενη εβδομάδα, με τις δύο πλευρές να καταλήγουν σε συμφωνία για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για την απομάκρυνση αμάχων.

Εσβησε η φωτιά στο πυρηνικό εργοστάσιο
Η φωτιά μαινόταν μέχρι πριν λίγη ώρα, καθώς οι πυροσβεστικές δυνάμεις δεν ήταν εφικτό να επιχειρήσουν, εν μέσω σφοδρών μαχών μεταξύ των ρωσικών και των ουκρανικών δυνάμεων. Λίγο πριν τις 5:00 το πρωί, ωστόσο, οι ρωσικές δυνάμεις (που νωρίτερα είχαν αντιμετωπίσει με όπλα τους πυροσβέστες) εν τέλει επέτρεψαν στις δυνάμεις πυρόσβεσης να περάσουν, αφού πρώτα -όπως ενημέρωσε ο εκπρόσωπος του εργοστασίου, σύμφωνα με το CNN- έπαυσαν οι μάχες στην περίμετρο της πυρηνικής εγκατάστασης.

Μάλιστα, η φωτιά κατασβέστηκε, λίγο πριν τις 6:30, όπως ενημέρωση η Κρατική Υπηρεσία Εκτάκτης Ανάγκης. «Η φωτιά τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο και εξουδετερώθηκε στις 06:20», διευκρίνισε η ουκρανική υπηρεσία μέσω Facebook.

Την πληροφορία για τη φωτιά στην πυρηνική εγκατάσταση μετέδωσαν όλα τα μεγάλα διεθνή Μέσα, όπως και το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο το ουκρανικό υπουργείο Ενέργειας.


Την ίδια ώρα, οι εργαζόμενοι του εργοστασίου έκαναν έκκληση προς την πλευρά των Ρώσων να σταματήσουν να πυροβολούν διότι ενδεχόμενη έκρηξη θα προκάλεσε τεράστια καταστροφή και θα σκορπίσει τον όλεθρο.

Στα ουκρανικά Μέσα, ειδικοί στον τομέα της ενέργειας επισημαίνουν ότι αν προκληθεί έκρηξη στο εν λόγω πυρηνικό εργοστάσιο, το «κύμα» της θα φτάσει μέχρι τα Ουράλια στη Ρωσία.

Πήρε φωτιά μέρος του εργοστασίου -Χτυπήθηκε μονάδα ισχύος, Εκφράστηκαν φόβοι για πυρηνική έκρηξη

Ο δήμαρχος της πόλης, Ντμίτρο Ορλόφ, αλλά και ο εκπρόσωπος της πυρηνικής εγκατάστασης, Αντρίι Τουζ, με δηλώσεις τους ανέφεραν ότι ξέσπασε φωτιά στο εργοστάσιο, έπειτα από βομβαρδισμούς του ρωσικού στρατού.

«Έπειτα από βομβαρδισμό των ρωσικών δυνάμεων εναντίον του πυρηνικού εργοστασίου στη Ζαπορίζια, εκδηλώθηκε πυρκαγιά», δήλωσε ο Αντρίι Τουζ σε βίντεο που μεταφόρτωσε στον λογαριασμό της εγκατάστασης στο Telegram.

«Υπάρχει πραγματική απειλή πυρηνικού κινδύνου στο μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο στην Ευρώπη. Απαιτούμε κατάπαυση του πυρός σε βαρύ εξοπλισμό στον πυρηνικό σταθμό», είπε.

Μάλιστα, ο εκπρόσωπος της εγκατάστασης τόνισε μέσω βίντεο στο Telegram ότι ήδη χτυπήθηκε η πρώτη μονάδα ισχύος από τις ρωσικές επιθέσεις.


Οργή Ζελένσκι για τη φωτιά στο πυρηνικό εργοστάσιο
Την είδηση ότι το πυρηνικό εργοστάσιο πήρε φωτιά επιβεβαίωσαν τόσο ο Βολοντίμρ Ζελένσκι, όσο και ο Ντμίτρο Κουλέμπα.


Με βίντεό του στο Telegram, ο οργισμένος Ζελένσκι κατηγόρησε το «τρομοκρατικό κράτος» της Ρωσίας ότι καταφεύγει πλέον στον «πυρηνικό τρόμο», ενώ προειδοποίησε ότι ενδεχόμενη έκρηξη θα έχει ανυπολόγιστες καταστροφές.

«Τα ρωσικά τανκς πυροβολούν πυρηνικές μονάδες. Είναι εξοπλισμένα με θερμικές συσκευές απεικόνισης», επισημαίνει ο Ουκρανός πρόεδρος.

«Στη Ζαπορίζια υπάρχουν έξι μονάδες ισχύος. Στο Τσερνόμπιλ εξερράγη μόνο μία μονάδα ισχύος… Αυτό συμβαίνει πρώτη φορά στην ιστορία! Καμία άλλη χώρα στον κόσμο δεν έχει πυροβολήσει ποτέ πυρηνικές μονάδες. Το τρομοκρατικό κράτος της Ρωσίας έχει καταφύγει στον πυρηνικό τρόμο».

Από τη μεριά του, ο Κουλέμπα υποστήριξε ότι ενδεχόμενη έκρηξη θα προκαλέσει καταστροφή 10 φορές μεγαλύτερη από εκείνη του Τσερνόμπιλ.

«Ο ρωσικός στρατός πυροβολεί απ' όλες τις πλευρές τον πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια, τον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό στην Ευρώπη. Εχει ήδη ξεσπάσει φωτιά. Αν προκληθεί έκρηξη, θα είναι 10 φορές μεγαλύτερη από το Τσερνόμπιλ! Οι Ρώσοι πρέπει ΑΜΕΣΑ να σταματήσουν τη φωτιά, να επιτρέψουν στους πυροσβέστες, να δημιουργήσουν ζώνη ασφαλείας!», αναφέρει στο δραματικό του μήνυμα ο Ουκρανός ΥΠΕΞ.

Πηγή: iefimerida.gr

Διαβάστε επίσης

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η στιγμή που ρωσικό τανκ γύρισε και σημάδεψε το ελληνικό κομβόιΚόσμος

Κόβει την ανάσα το βίντεο από τη στιγμή που ρωσικό τανκ σημάδευε το ελληνικό κομβόι που ξεκίνησε το ταξίδι από τη Μαριούποληγια να εγκαταλείψει την Ουκρανία. Σε εκτενές ρεπορτάζ το...

Γερουσιαστής ΗΠΑ: «Μόνο αν σκοτώσει κάποιος τον Πούτιν θα τελειώσει αυτό»Κόσμος

Ο Αμερικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ ζήτησε χθες Πέμπτη από «κάποιον στη Ρωσία» να δολοφονήσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και να προσφέρει «μια μεγάλη υπηρεσία» στη Ρωσ...

Ουκρανία: Πρόσφυγες καταγγέλλουν ρατσιστικό προγκρόμ στα σύνορα – «Σοκαρισμένος» δηλώνει ο γγ του ΟΗΕΚόσμος

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες είναι «σοκαρισμένος» για τον ρατσισμό που υφίστανται άνθρωποι οι οποίοι αναγκάστηκαν να φύγουν για να σωθούν απ...

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταλάβει το πυρηνικό εργοστάσιο Ζαπορίζια, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές - Κατασβέστηκε η φωτιά στο κτίριοΚόσμος

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας έχουν καταλάβει το πυρηνικό εργοστάσιο Ζαπορίζια στο νοτιοανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, ανακοίνωσαν σήμερα οι τοπικές αρχές. "Το επιχειρησιακό προσω...

Ρωσικά άρματα μπήκαν στην Ενεργκοντάρ, δίπλα στον πυρηνικό σταθμό της ΖαπορίζιαΚόσμος

Οι ρωσικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ στην Ενεργκοντάρ, δίπλα στον μεγαλύτερο σταθμό παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στην Ευρώπη, αφού μπήκαν με άρματα στην πόλη αυτήν, ανέφερε σε ανάρτησή...

Ρωσία και Ουκρανία ανοίγουν ανθρωπιστικούς διαδρόμους για αμάχους -Συμφώνησαν για τρίτο γύρο συνομιλιώνΚόσμος

  Ολοκληρώθηκε ο β' γύρος διαπραγματεύσεων Ρωσίας και Ουκρανίας στο Μπρεστ.   Όπως δήλωσε στο Reuters ουκρανός αξιωματούχος οι διαπραγματεύσεις Ρωσίας - Ουκρανίας δεν έχουν φέρει, ...

Πούτιν: Οι Ουκρανοί εμποδίζουν τους αμάχους να φύγουν - «Μόνο ναζί πολεμούν έτσι»Κόσμος

«Όταν κάποιοι προσπαθούσαν να φύγουν, τους πυροβολούσαν με ελεύθερους σκοπευτές» κατήγγειλε ο Ρώσος πρόεδρος - Εμείς έχουμε ανοίξει ασφαλείς οδούς παντού, υποστήριξε   Δηλώσεις για...