ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ουκρανία: Κλιμακώνεται η κρίση - Αλληλοκατηγορίες Μόσχας, Κιέβου, έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας στη Ρωσία

Αμείωτη παραμένει η ένταση στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα με τις αλληλοκατηγορίες και τις αντικρουόμενες δηλώσεις να διαδέχονται η μία την άλλη. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Tass ανέφερε ότι πέντε Ουκρανοί στρατιώτες έπεσαν νεκροί όταν προσπάθησαν να παραβιάσουν τα σύνορα στην περιοχή του Ροστώφ, πληροφορία ωστόσο την οποία διαψεύδει το Κίεβο.

Νωρίτερα το Κρεμλίνο υποβάθμισε τη σύνοδο κορυφής Πούτιν - Μπάιντεν ενώ ο Ντμίτρι Πεσκόφ γνωστοποίησε ότι συγκαλείται εκτάκτως συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, στο οποίο θα προεδρεύσει ο Ρώσος πρόεδρος.

«Στις 21 Φεβρουαρίου 2022, περίπου στις 06:00 ώρα Μόσχας, στην περιοχή του οικισμού Mityakinskaya στην περιοχή του Ροστόφ, στο τμήμα των κρατικών συνόρων της Ρωσικής Ομοσπονδίας με τη Δημοκρατία της Ουκρανίας, το συνοριακό απόσπασμα της FSB ανακάλυψε τη διείσδυση ομάδας σαμποτάζ και αναγνώρισης. Ως αποτέλεσμα της συμπλοκής, εξουδετερώθηκαν πέντε παραβάτες των συνόρων της Ρωσικής Ομοσπονδίας από την ομάδα σαμποτάζ και αναγνώρισης», ανέφερε το Tass.

Στο μεταξύ, με χαμηλές προσδοκίες για τα αποτελέσματα που θα επιφέρει στην επίλυση της ουκρανικής κρίσης σκιαγραφεί το Κρεμλίνο μια συνάντηση του Πούτιν με τον Μπάιντεν. «Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα σχέδια για μια συνάντηση μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Αμερικανού ομολόγου του Τζο Μπάιντεν για την κρίση γύρω από την Ουκρανία, όμως μια τηλεφωνική συνομιλία ή μια συνάντηση μπορούν να οργανωθούν ανά πάσα στιγμή.» αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

«Υπάρχει συμφωνία για το γεγονός ότι πρέπει να συνεχιστεί ο διάλογος σε επίπεδο υπουργών (Εξωτερικών). Θα ήταν πρόωρο να μιλήσουμε για συγκεκριμένα σχέδια για την οργάνωση συνόδων κορυφής», δήλωσε χαρακτηριστικά και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, επισημαίνοντας πως οι εντάσεις αυξάνονται για την Ουκρανία, αλλά οι διπλωματικές επαφές παραμένουν ενεργές, όπως μεταδίδει το Reuters.

Τη διεξαγωγή της συνόδου πρότεινε νωρίτερα στους ηγέτες ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν. Σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας, θα ακολουθήσει διευρυμένη σύνοδος, με τη συμμετοχή «όλων των μερών» που εμπλέκονται στην ουκρανική κρίση, η οποία θα αφορά «την ασφάλεια και τη στρατηγική σταθερότητα στην Ευρώπη».

Ο Πεσκόφ μίλησε αφού ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είπε ότι ο Πούτιν και ο Μπάιντεν συμφώνησαν κατ' αρχήν σε μια σύνοδο κορυφής για την κρίση στην Ουκρανία. Σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας, θα ακολουθήσει διευρυμένη σύνοδος, με τη συμμετοχή «όλων των μερών» που εμπλέκονται στην ουκρανική κρίση, η οποία θα αφορά «την ασφάλεια και τη στρατηγική σταθερότητα στην Ευρώπη».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου χαρακτήρισε ακόμα «απόλυτο ψέμα» τα δημοσιεύματα των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης ότι η Ρωσία είχε συντάξει κατάλογο Ουκρανών για να συλλάβει ή να σκοτώσει μετά από εισβολή

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιηθεί σήμερα έκτακτη σύσκεψη του ρωσικού συμβουλίου ασφαλείας τη Δευτέρα με τη συμμετοχή του Πούτιν. «Δεν πρόκειται για μια τακτική συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, η συνεδρίαση θα είναι ευρεία» ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ενώ περιέγραψε ως «εξαιρετικά ασυνήθιστη» την προειδοποίηση της πρεσβείας των ΗΠΑ προς τους Αμερικανούς στη Ρωσία ότι θα πρέπει να προετοιμάσουν σχέδια για να εγκαταλείψουν τη χώρα εάν χρειαστεί.

Μια συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη.

Στο μεταξύ ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν- Ιβ Λεντριάν δήλωσε ότι σκοπεύει να συνομιλήσει με τον Λαβρόφ σήμερα.

«Στις Βρυξέλλες θα ενημερώσω τους 27 συναδέλφους μου στην ΕΕ για τις πρόσφατες συνομιλίες μας με τη Ρωσία, την Ουκρανία και τις ΗΠΑ (…) Σήμερα το απόγευμα θα συνομιλήσω με τον Ρώσο ομόλογό μου Λαβρόφ», επεσήμανε ο Λεντριάν σε ανάρτησή του στο Twitter.

Από την πλευρά του ο Πεσκόφ σχολίασε ως «απόλυτα ψευδείς» τις αναφορές του αμερικανικού Τύπου περί καταλόγου με τους Ουκρανούς που σκοπεύει να εξοντώσει η Μόσχα σε περίπτωση που εισβάλει στη γειτονική χώρα.

Παράλληλα χαρακτήρισε «ιδιαίτερα ασυνήθιστη» τη σύσταση της αμερικανικής πρεσβείας προς τους Αμερικανούς που βρίσκονται στη Ρωσία να ετοιμαστούν να εγκαταλείψουν τη χώρα, εφόσον χρειαστεί.

Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν αποκλεισμό των ρωσικών τραπεζών στις διεθνείς συναλλαγές

Η κυβέρνηση του Μπάιντεν έχει ετοιμάσει ένα πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, το οποίο περιλαμβάνει την απαγόρευση διεκπεραίωσης συναλλαγών για μεγάλες ρωσικές τράπεζες στα αμερικανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, μετέδωσε το Reuters επικαλούμενο πηγές με βαθύ γνώση του θέματος.

Όπως αναφέρει το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο, στα μέτρα, τα οποία θα εφαρμοστούν μόνο εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, στοχεύουν να βλάψουν τη ρωσική οικονομία με το να κόψουν τις τραπεζικές σχέσεις μεταξύ των «στοχευμένων» ρωσικών τραπεζών και των αμερικανικών τραπεζών που συμμετέχουν στις διεθνείς συναλλαγές.

Οι ΗΠΑ θα χρησιμοποιήσουν επίσης το πιο ισχυρό εργαλείο επιβολής κυρώσεων εναντίον ορισμένων Ρώσων ατόμων και εταιρειών, τοποθετώντας τους στη λίστα Specially Designated Nationals And Blocked Persons List (SDN) εκδιώχνοντας τους ουσιαστικά από το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ, απαγορεύοντας το εμπόριο με Αμερικανούς και παγώνοντας τα περιουσιακά τους στοιχεία στις ΗΠΑ, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι το πακέτο θα μπορούσε να αλλάξει μέχρι την τελευταία στιγμή και δεν ήταν σαφές ποιοι θα ενταχθούν τελικά στη Λίστα, ωστόσο, πιστεύουν ότι κορυφαία ρωσικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όπως η VTB Bank, η Sberbank, η VEB.RF και η Gazprombank είναι πιθανόν αν συμπεριληφθούν στη λίστα.

Ο Λευκός Οίκος και το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ αρνήθηκαν να σχολιάσουν το δημοσίευμα.

Εμπειρογνώμονες που συμβουλεύτηκε το Reuters είπαν ότι ενώ το SDN θα μπορούσε ωστόσο να επιφέρει ένα σημαντικό πλήγμα στις τράπεζες-στόχους καθιστώντας δύσκολη τη συναλλαγή με το αμερικανικό δολάριο, που αποτελεί το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα.

Διαβάστε επίσης

Διάγγελμα Πούτιν: Ανακοίνωσε την ανεξαρτησία Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ – Πως αντιδρά η ΕυρώπηΚόσμος

Με Διάγγελμα του ο Βλαντίμιρ Πούτινανακοίνωσε την απόφαση στο ζήτημα της αναγνώρισης από τη Ρωσία της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» και της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ». ...

Βρετανία: «Ζώντας με τον κορονοϊό», η νέα στρατηγική Τζόνσον - Από την Πέμπτη καταργούνται όλα τα μέτραΚόσμος

«Από τις απαγορεύσεις της κυβέρνησης περνάμε στην προσωπική ευθύνη του καθενός». Αυτό επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Μπόρις Τζόνσον στο βρετανικό κοινοβούλιο παρουσιάζοντας την στρατηγικ...

Η απόφαση για την αναγνώριση Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ θα παρθεί σήμερα - Συνάντηση Μπλίνκεν-Λαβρόφ την ΠέμπτηΚόσμος

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην νοτιοανατολική Ουκρανία, με την κατάσταση να επιδεινώνεται εν μέσω βομβαρδισμών στις αυτοανακηρυχθείσες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λου...

Απίστευτο: Δίδυμες παντρεύτηκαν δίδυμους και γέννησαν, την ίδια στιγμή, παιδιά που είναι γενετικά αδέρφια κι όχι ξαδέρφια  Κόσμος

Δύο αδερφές έχουν αφήσει τον πλανήτη σαστησμένο δηλώνοντας ότι οι δύο γιοι τους είναι αδέρφια, ξαδέρφια και δίδυμα. Η Brittany και η Briana είναι πανομοιότυπα δίδυμα που παντρεύτηκ...

McDonald’s: Δισεκατομμυριούχος ακτιβιστής πιέζει την εταιρεία για τις «αισχρές» συνθήκες στα χοιροστάσιαΚόσμος

Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση στο εσωτερικό της McDonald’s για τις συνθήκες διαβίωσης των χοίρων που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή προϊόντων της εταιρείας. Ορμώμενος από φιλοζωι...

Συμφωνία για συνάντηση κορυφής Μπάιντεν- Πούτιν με διαμεσολαβητή τον ΜακρόνΚόσμος

Ο Αμερικανός πρόεδρος  Τζο Μπάιντεν  και ο Ρώσος ομόλογός του  Βλαντιμίρ Πούτιν , συμφώνησαν κατ' αρχήν να πραγματοποιήσουν μια σύνοδο κορυφής για την  κρίση στην Ουκρανία , σύμφων...