ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πρόωρες εκλογές το 2022 σχεδιάζει ο Ερντογάν - Οι τέσσερις «σωματοφύλακες του Προέδρου»

Οι στόχοι του Ερντογάν για ανάδειξη και παγίωση της Τουρκίας σε περιφερειακή δύναμη . Ποιοι είναι τα τέσσερα πρόσωπα κλειδιά στο επιτελείο του.

Όμως η Τουρκία δεν απασχολεί αποκλειστικά και μόνο την ελληνική πολιτική και τους πολιτικούς αλλά και τη δημοσιογραφία που μεγάλο μέρος της αναλώνεται στη γείτονα. Δυστυχώς τις περισσότερες φορές υποκειμενικά και χωρίς βάθος, με την ενημέρωση έτσι να γίνεται πρόβλημα παρά λύση.

Η προσπάθεια της Τουρκίας να καταστεί περιφερειακή δύναμη, είναι μια πολυσύνθετη διαδικασία που ακολουθείτε ευλαβικά την τελευταία σχεδόν δεκαετία και στηρίζεται σε τέσσερις πυλώνες.

Την αυτόνομη πολυδιάστατη κι ενεργητική εξωτερική πολιτική, την οικονομική συνεργασία, την ενίσχυση της αμυντικής της βιομηχανίας και στην επικοινωνία.

Και οι τέσσερις πυλώνες είναι αλληλένδετοι μεταξύ τους και συνεπικουρούν συνδυαστικά στην επίτευξη του στόχου για ανάδειξη και παγίωση της Τουρκίας σε περιφερειακή δύναμη.

Πρόσωπα κλειδιά σ’ αυτή την επιδίωξη πέρα από τον Τούρκο Πρόεδρο, είναι ο Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Προεδρικός Σύμβουλος Ιμπραχίμ Καλίν και ο Διευθυντής Επικοινωνίας της Προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν.

Αυτοί θα είναι εξάλλου οι άνθρωποι του Προέδρου, που όπως όλα δείχνουν θα τον βοηθήσουν στο να πάει σε πρόωρες εκλογές το 2022. Μια απόφαση που σύμφωνα με πληροφορίες του iEidiseis έχει κλειδώσει, εκτός κι αν υπάρξει κάτι απρόοπτο κι ανατρέψει τον σχεδιασμό.

Ο 53χρονος Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που όλο φεύγει από το Υπουργείο Εξωτερικών κι όλο μένει, έχει επωμιστεί το βάρος της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας, οργώνοντας στην κυριολεξία την υφήλιο.

Είναι ο δεύτερος μακροβιότερος ΥΠΕΞ με 6,5 χρόνια θητείας, μετά τον Tevfik Rustu Aras που υπηρέτησε στο Υπουργείο για 13 χρόνια (1925-1938) και έχει αποκτήσει σημαντική εμπειρία αλλά και συμπάθειες μεταξύ των ομολόγων του, συμπεριλαμβανομένου και εκείνων της ΕΕ.

Ο 50χρονος Προεδρικός Σύμβουλος Ιμπραχίμ Καλίν, αναλαμβάνει τις «επικίνδυνες» και «ειδικές» αποστολές ως alter ego του Προέδρου Ερντογάν.

Ο τρίτος και λιγότερο γνωστός στο ευρύ κοινό είναι ο 45χρονος Φαχρετίν Αλτούν, Εκπρόσωπος Τύπου του Προέδρου και επικεφαλής της Προεδρικής Διεύθυνσης Επικοινωνίας.

Ο γεννημένος στη Γερμανία Αλτούν, είναι το επικοινωνιακό «μυαλό» της Προεδρίας και δημιουργός του πιο αξιόπιστου εργαλείου της κυβέρνησης αλλά και της χώρας, το Προεδρικό Κέντρο Επικοινωνίας.

Αυτός ήταν που την περασμένη βδομάδα στην Κωνσταντινούπολη, περιέγραψε τους στόχους της χώρας κατά την διάρκεια της ομιλίας του, στο εργαστήρι «Εθνική Στρατηγική-Επικοινωνιακή Πολιτική» και «Καταπολέμηση της Παραπληροφόρησης».

Επί μιάμιση ώρα ανέλυε τη θέση της Τουρκίας στην παγκόσμια σκηνή, αλλά και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει, με κυρίαρχο κατά τον Αλτούν την παραπληροφόρηση.

Χαρακτήρισε την Τουρκία «νησί σταθερότητας» η οποία δέχεται πιέσεις από το εξωτερικό γιατί έχει ανεξάρτητη οικονομία, είναι αυτόνομη χώρα στην εξωτερική πολιτική ενώ μπορεί και λειτουργεί είτε ως ήπια δύναμη (soft power) είτε ως σκληρή (hard).

Χωρίζοντας την 100χρονη ιστορία της χώρας σε τρεις περιόδους, 1923-2001, 2001-2018 και 2018 μέχρι σήμερα, σημείωσε ότι πλέον η Τουρκία αποκτά ταυτότητα και αναγνωρισιμότητα.

Το νέο μοντέλο επικοινωνίας που από το 2018 βρίσκεται σε εξέλιξη αφορά την άσκηση δημόσιας διπλωματίας, κάνοντας όπως είπε ο Αλτούν ανθρωπιστικά βήματα στον τομέα των δημοσίων και διεθνών σχέσεων.

Στο πλαίσιο αυτό η διπλωματία του κορονοϊού αναπτύχθηκε σε μεγάλο βαθμό από την πλευρά της Τουρκίας, παρέχοντας υγειονομική και εμβολιαστική βοήθεια σε περισσότερες από 120 χώρες παγκοσμίως.

Επιπρόσθετα η επικοινωνιακή στρατηγική της, εστιάζεται στην ενίσχυση του brand name της Τουρκίας στη διεθνή σκηνή.

Στην προσπάθεια αυτή, σημαντικό ρόλο, σύμφωνα πάντα με τον επικεφαλής της Προεδρικής Διεύθυνσης Επικοινωνίας, έχει η ανασυγκρότηση των σχέσεων με εθνικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης, με σκοπό να κερδηθεί η υπεροχή λόγου της Τουρκίας σε παγκόσμια κλίμακα.

Ο διττός στόχος για την Τουρκία είναι να πατάξει από την μια την παραπληροφόρηση στο εσωτερικό αλλά και το εξωτερικό καθώς και την ενίσχυση της φωνής της χώρας στο εξωτερικό, παγιώνοντας την έτσι σε μια περιφερειακή δύναμη σε τρεις ηπείρους, Ευρώπη, Ασία και Αφρική.

Η εξωστρέφεια στην επικοινωνιακή πολιτική της Τουρκικής κυβέρνησης, δίνει την δυνατότητα στην ενίσχυση την εικόνα της, αλλά και να προστατευτεί από ξένες επεμβάσεις, κάτι που φάνηκε ότι απασχολεί τον Πρόεδρο του Ερντογάν.

Δεν είναι καθόλου τυχαία η αναφορά του Φαχρετίν Αλτούν «ότι στις σύγχρονες δημοκρατίες, η παραπληροφόρηση χρησιμοποιείται κυρίως για να προκαλέσει κοινωνικό χάος, να δημιουργήσει πολιτική αστάθεια και οικονομική κρίση», προσθέτοντας ότι όλα αυτά τα εργαλεία χρησιμοποιούνται για να «δημιουργηθεί η πιθανότητα ξένης επέμβασης».

Ο φόβος φυλάει τα έρμα ή η Τουρκία αναβάθμισε την πολιτική της σε επίπεδα ηγέτιδας δύναμης στην περιοχή; Ενδεχομένως και τα δυο να ισχύουν.

Όμως η άγνωστη, στους πολλούς, πτυχή της επικοινωνιακής πολιτικής της Τουρκίας, θα έχει σίγουρα προεκτάσεις και στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, παρόλο που ο Αλτούν έκανε ελάχιστες αναφορές στην Ελλάδα κατά την ομιλία του.

Σπύρος Σιδέρης/ ieidiseis.gr

Διαβάστε επίσης

ΠΟΥ: Ο κίνδυνος που εγείρει η παραλλαγή «Όμικρον» παραμένει «πολύ υψηλός»Κόσμος

Ο κίνδυνος που εγείρει η ιδιαίτερα μολυσματική παραλλαγή Όμικρον του νέου κορονοϊού σε παγκόσμια κλίμακα παραμένει «πολύ υψηλός», προειδοποιεί σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας...

Οι Τουρκοκύπριοι θέλουν εμπορικές συναλλαγές σε ευρώ - 8.000 αιτήσεις για δουλειά στην Κυπριακή ΔημοκρατίαΚόσμος

  Ενώπιον των ολοένα αυξανόμενων οικονομικών συνεπειών της συναλλαγματικής κρίσης στην Τουρκία βρίσκεται η τουρκοκυπριακή κοινότητα, όπου επικρατεί ένα κλίμα έντονης απαισιοδοξίας....

Εργαστήριο έδωσε λανθασμένη διάγνωση κοροναϊού σε εκατοντάδες άτομαΚόσμος

Σάλο έχει προκαλέσει στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας η είδηση πως ένα μεγάλο μικροβιολογικό εργαστήριο ενημέρωσε λανθασμένα εκατοντάδες άτομα πως είναι αρνητικοί στον κοροναϊό , ενώ ήταν...