ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ιταλία: Το κακής ποιότητας παγωτό γίνεται... παράνομο

Γερουσιαστές σκέφτονται να νομοθετήσουν την επιβολή προστίμου σε πωλητές χειροποίητου παγωτού που δεν είναι της ανάλογης ποιότητας.
Ένα από τα πρώτα πράγματα που θα δοκιμάσει κάποιος επισκέπτης στην Ιταλία, είναι ένα χειροποίητο παγωτό.
Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα foodandwine, σύμφωνα με Ιταλό γερουσιαστή, το παγωτό αποτελεί «γαστρονομικό σύμβολο» της χώρας και η κυβέρνηση ετοιμάζεται να νομοθετήσει εις βάρος καταστημάτων που πωλούν κατώτερης ποιότητας παγωτό.
Η «The Telegraph» αναφέρει ότι έξι γερουσιαστές από το κεντροαριστερό κόμμα των Δημοκρατικών και το Italia Viva, πρότειναν νόμο σύμφωνα με τον οποίο θα μπαίνει πρόστιμο σε όσους φτιάχνουν παγωτό και προσθέτουν περισσότερο «αέρα» για να του δώσουν πιο αφράτη μορφή ή που βασίζονται σε τεχνητές γεύσεις, συνθετικά και υδρογονωμένα λίπη.
Εφόσον το νομοσχέδιο περάσει, τα μόνα συστατικά που θα επιτρέπονται είναι «γάλα και τα παράγωγά του», αυγά και φρέσκα φρούτα και εκείνοι που θα εντοπιστούν να χρησιμοποιούν τεχνητά υλικά, μπορεί να έρθουν αντιμέτωποι με πρόστιμα έως 10.000 ευρώ.

 

«Το ιταλικό παγωτό ήταν ανέκαθεν ένα από τα γαστρονομικά σύμβολα της χώρας μας, αναγνωρισμένο παγκοσμίως όπως η πίτσα και τα ζυμαρικά, αλλά οι νόμοι μας δεν προστατεύουν το χειροποίητο παγωτό και τους παραγωγούς που το φτιάχνουν», τόνισε ο Γερουσιαστής Ρικάρντο Νεντσίνι.
Σύμφωνα με την «il Messaggero», τα χειροποίητα παγωτά περιέχουν αέρα, σε ποσοστό μεταξύ 20%-30%, το οποίο αποτελεί παρενέργεια της έντονης ανάμειξης συστατικών, τη στιγμή που οι «βιομηχανικές εκδόσεις» χρησιμοποιούν συμπιεσμένο αέρα και μπορεί να φτάνουν σε τελικό ποσοστό αέρα το 80%.
«Βασικά, πληρώνεις τον αέρα» αναφέρεται στο δημοσίευμα. Η προτεινόμενη νομοθεσία θα περιορίσει την ποσότητα του αέρα που επιτρέπεται στο παγωτό στο 30%.
Ο Στέφανο Φεράρο, που θεωρείται ένας από τους 50 κορυφαίους παρασκευαστές παγωτού, δεν είναι αντίθετος στη νομοθεσία που αναγνωρίζει και προστατεύει τη δουλειά των πραγματικών τεχνητών παγωτού και που διαχωρίζει τα προϊόντα τους από εκείνους που χρησιμοποιούν προκατασκευασμένες βάσεις παγωτού ή συμπιεσμένο αέρα.

«Ένας νόμος που προστατεύει τους καταναλωτές και τους πραγματικούς τεχνίτες, θα ήταν χρήσιμος», είπε στην «il Messaggero». «Πολλοί από εμάς αναζητούν τα καλύτερα υλικά που θα ταιριάζουν σε αυτό που έχουμε στο μυαλό μας για το παγωτό. Αλλά δεν έχει νόημα να συναγωνιζόμαστε έτσι, εκείνους που χρησιμοποιούν πολύ πιο εύκολες μεθόδους».
Ένας άλλος ειδικός στο παγωτό, ανέφερε στην «The Telegraph», ότι το τεχνητά διογκωμένο παγωτό, δεν είναι τόσο πρόβλημα όσο οι πωλητές που βασίζονται στις τεχνητές γεύσεις. «Κοιτάζοντας τη λίστα των συστατικών, θα διαπιστώσει ότι το πιο "καθοριστικό", είναι συχνά αυτό που μπαίνει τελευταίο», αναφέρει ο Αλμπέρτο Μανασέι.
Το νομοσχέδιο έχει ανατεθεί στην επιτροπή εμπορίου και τουρισμού της Γερουσίας. Εάν περάσει, μπορεί το παγωτό σας να μην μοιάζει τόσο «ζωντανό» για μία φωτογραφία στο Instagram, αλλά θα έχει καλύτερη γεύση.

 

sputniknews.gr

Διαβάστε επίσης

Ανακαλύφθηκε η πλησιέστερη στη Γη μαύρη τρύπα - Γιατί ονομάστηκε "Μονόκερως"Κόσμος

Η μελέτη των μαύρων τρυπών επιτρέπει στους επιστήμονες να μάθουν περισσότερα για τη ζωή των άστρων, το πώς γεννιούνται και πώς πεθαίνουν. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο υπ...

Ιστορική απόφαση στην 106η επαίτειο: Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τη Γενοκτονία των Αρμενίων – Ο Μπάιντεν ενημέρωσε τον ΕρντογάνΚόσμος

Όπως μεταδίδουν όλα τα διεθνή ειδησεγραφικά πρακτορεία, ο Τζο Μπάιντεν ενημέρωσε χθες τον Ρετζέπ Ερντογάν ότι οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν σε αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τ...

Μπουρλά: Έρχεται νέα εκδοχή του εμβολίου της Pfizer που θα διατηρείται σε απλό καταψύκτη ψυγείουΚόσμος

  Η εταιρεία Pfizer ετοιμάζει για το καλοκαίρι μια εκδοχή του εμβολίου της για την Covid-19 που θα είναι ήδη αραιωμένο και θα μπορεί να φυλαχθεί για μήνες στη θερμοκρασία ενός «κλα...