ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Κασσελάκης αλλάζει τα πρόσωπα στον ΣΥΡΙΖΑ -Προς παραίτηση όσοι στήριξαν Τσίπρα, ποιοι θα αναλάβουν

Με τις παραιτήσεις στο χέρι και άλλοι να τελούν υπο παραίτηση μετά το διχαστικό συνέδριο ο Στέφανος Κασσελάκης ανοίγει το δρόμο για ανασχηματισμό γραμματέων, πολιτικής γραμματείας και κοινοβουλευτικής ομάδας.

Μετά το Συνέδριο το δόγμα «τα αλλάζω όλα» φαίνεται να παίρνει για πρώτη φορά σάρκα και οστά, αλλά για μια ακόμη φορά μόνο σε επίπεδο προσώπων με τα όργανα και την κοινοβουλευτική ομάδα να μετατρέπονται σε σκακιέρα που τα πιόνια κινούνται ουσιαστικά αυτοβούλως. 


Μπορεί ο κ. Κασσελάκης να έχει προαναγγείλει σειρά πρωτοβουλιών και αλλαγών, από την ώρα του προέδρου στο ραδιόφωνο του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι την ημερίδα για την ακρίβεια και την εκδήλωση για τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, τίποτε όμως από όλα αυτά δεν έγινε μέχρι τώρα.

Αυτό όμως που θα κάνει τώρα για να επιβεβαιώσει το δόγμα του είναι η ευκαιρία να τελειώνει… με τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ και τα πρωτοκλασάτα στελέχη που δεν μπορεί να ελέγξει ή δεν είναι της δικής του επιρροής. 


Από τη επόμενη ημέρα του Συνεδρίου, το πρώτο σενάριο που άρχισε να διακινείται ήταν αυτό των παραιτήσεων εκκινώντας από τον ανώτατο όργανο του κόμματος, την Κεντρική Επιτροπή.

Τι θα γίνει με Σβίγκου, Βασιλειάδη
Θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι κορυφαία στελέχη που στήριξαν την προσφυγή στη κάλπη και βρίσκονται στη επιρροή του Αλέξη Τσίπρα θα είναι και εκείνα που θα βρεθούν στο μάτι το επόμενο διάστημα. 

Ράνια Σβίγκου και Γιώργος Βασιλειάδης, γραμματέας και αναπληρωτής γραμματέας αντίστοιχα ούτως ή άλλως τελούν υπο παραίτηση εδώ και αρκετούς μήνες.

Για την ακρίβεια έχουν δυο φορές υποβάλλει την παραίτησή τους, σε δυό διαφορετικούς προέδρους και όμως και οι δυο τους κράτησαν στις θέσεις τους. 

Η πρώτη ήταν στον πρώην πρόεδρο μετά τις εκλογές του Μάη και τη συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ και η δεύτερη μόλις ο Στέφανος Κασσελάκης ανέλαβε και επίσημα τα ηνία στην Κουμουνδούρου.

Υπό το στενό μαρκάρισμα του Μανώλη Καπνισάκη σε κομβικές στιγμές οι δυο γραμματείς με προσωπικό πολιτικό κόστος πέρασαν το κόμμα από τις στενωπούς των πρωτοβουλιών του κ. Κασσελάκη και των μετωπικών συγκρούσεων που άνοιξε στις δυο φάσεις των διασπάσεων ή για να προετοιμάσουν τώρα το Συνέδριο.


Το γεγονός όμως ότι αυτή τη φορά παρά το θεσμικό τους ρόλο πήραν ευθέως θέση υπέρ του Αλέξη Τσίπρα είναι το σημείο καμπής στη σχέση τους με τον κ. Κασσελάκη.


Ο κ. Βασιελειάδης είχε ήδη απειλήσει στην Πολιτική Γρμματεία να παραιτηθεί καταγγέλλοντας μπούλινγκ από τους συνεργάτες του κ. Κασσελάκη και η εξώθηση πλέον σε παραίτηση μάλλον θα πρέπει να θεωρείται προδιαγεγραμμένη. 

Ποιοι είναι υποψήφιοι να αναλάβουν
Σε αυτή τη φάση οι αλλαγές είναι ίσως περισσότερο επιθυμητές για την πλευρά όλων όσοι διαφώνησαν με τον πρόεδρο. 

Πολιτικά τα πρόσωπα αυτά δεν μπορούν να σταθούν σε θέσεις ευθύνης έχοντας πάει απέναντι στον εκλεγμένο πρόεδρο σε αυτή τη μεγάλη σύγκρουση και ευθεία αμφισβήτηση της ηγεσίας του στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται λοιπόν στα πρόσωπα που θα εμφανιστούν ως υποψήφιοι διάδοχοί τους. 

Η επάνοδος του κ. Ρήγα στη θέση γραμματέα συζητείται ήδη. Ο ρόλος του στην κρίσιμη ψηφοφορία ήταν καταλυτικός για να περάσει η πρόταση των Παππά – Φάμελλου κάνοντας πάσα στον κ. Κασσελάκη για να τελειώσει…θεαματικά το ζήτημα της προσφυγής εκ νέου στα μέλη για την αναβάπτισή του. 


Το γιατί δεν άρχισε η ψηφοφορία από την πρόταση του προέδρου δεν απαντήθηκε επαρκώς διαδικαστικά και θεσμικά από τον κ. Ρήγα.

Το ποιοι άλλοι πάντως θα βγουν μπροστά ως επίδοξοι γραμματείς της ΚΕ θα έχει ενδιαφέρον καθώς εκεί θα φανεί και τι ακριβώς συνέβη και στο παρασκήνιο του Συνεδρίου. 

Θα φανεί δηλαδή αν η επεισοδιακή ψηφοφορία δεν ήταν παρά αυτό που περιεγράφηκε από το bbc ως stage scene για τα καθημερινά επεισόδια στο Σύνταγμα την περίοδο των αγανακτισμένων, τη ώρα που στην υπόλοιπη Αθήνα επικρατούσε ηρεμία και η τρόικα έκανε τη δουλειά της. 

Ανασχηματισμός των Σπετσών 
Μέσα στην εβδομάδα θα αρχίσουν οι αλλαγές που προανάγγειλε και η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Δώρα Αυγέρη μιλώντας χθες το απόγευμα στο MEGΑ.

Το ανακάτεμα της τράπουλας με τις ομαδοποιήσεις του Συνεδρίου επηρεάζει αναπόφευκτα και την κοινοβουλευτική ομάδα. 


Η οντισιόν των Σπετσών από την οποία πέρασε τους βουλευτές του ο κ. Κασσελάκης στο αρχοντικό του θα είναι και ο οδηγός για τον ανασχηματισμό που θα κάνει τώρα και τον οποίο είχε προαναγγείλει το iefιmerida. 

Η Όλγα Γεροβασίλη δεν είχε πάει στο τριήμερο των Σπετσών και φυσικά είναι αμετακίνητη από τη θέση καθώς έχει εκλεγεί από την ολομέλεια της Βουλής.

Ο πρόεδρος της ΚΟ Σωκράτης Φάμελλος πήγε με τη «σωστή πλευρά της ιστορίας», τραγούδησε κιόλας στο γλέντι που στήθηκε στο σπίτι του κ. Κασσελάκη την πρώτη βραδιά και έδωσε λευκή επιταγή στον νέο πρόεδρο μπαίνοντας ο ίδιος μπροστά με την πρόταση κατά των εκλογών. 

Παππάς- Πολάκης-Τσίπρας
Τα μυστικά της Εδέμ κρύβονται ωστόσο στην τριανδρία που μετά από πολύ καιρό συναντήθηκε και πάλι σε ένα ετερόκλητο σχήμα.

Ο Νίκος Παππάς ήδη έχει λάβει το ρόλο του Επιτρόπου στο κόμμα και μετά την αποκαθήλωση του Παύλου Πολάκη από υπαρχηγός του Κασσελάκη συζητείται τώρα η περαιτέρω αναβάθμισή του μέσα στο κόμμα. 


Μέχρι και για θέση αντιπροέδρου μίλησαν κάποιοι από την Κουμουνδούρου.

Ο Παύλος Πολάκης σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα απομακρυνθεί και από υπερσυντονιστής των τομεαρχών της κοινοβουλευτικής, όπως και ο διευθυντής Γιώργος Τσίπρας που έχει πάρει και εκείνος τις αποστάσεις του από τον νέο πρόεδρο και αντίστροφα

Εσωτερικός εχθρός 
Στο στόχαστρο μπαίνουν επίσης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Διονύσης Καλαματιανός και η Κατερίνα Νοτοπούλου οι οποίοι αμφισβήτησαν ουσιαστικά τον νεαρό πρόεδρο και την ικανότητα του ΣΥΡΙΖΑ υπό την ηγεσία του προέδρου να φέρει ένα καλό αποτέλεσμα στις επερχόμενες κάλπες.

Η κα Νοτοπούλου το βράδυ της Κυριακής ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα για χαλαρό ποτό στον Κούκο και για πάνω από μισή ώρα είχε κατ’ ιδίαν συνομιλία με τον κ. Κασσελάκη.

Δεν φαίνεται να προέκυψε τίποτε παραγωγικό πλην της επιβεβαίωσης της απόστασης που τους χωρίζει σε σχέση με την πολιτική κουλτούρα και την τακτική την οποία ακολουθεί ο νέος πρόεδρος. 


Και η αλήθεια είναι ότι ο κ. Κασσελάκης ενώπιον ενός θερμόαιμου ακροατηρίου φρόντισε να δημιουργήσει για μια ακόμη φορά την αίσθηση στους οπαδούς του ότι υπάρχει εσωτερικός εχθρός στο κόμμα που επιβουλεύεται τον πρόεδρο και φυσικά τους ίδιους.

Ο Διονύσης Τεμπονέρας είναι ένας από αυτούς και ο κ. Κασσελάκης δεν το κρύβει αυτό στους συνομιλητές του αλλά το έδειξε όταν εισέβαλλε στην εκδήλωση των τριών για την Κεντροαριστερά στο Θέατρο Άλφα για να τραβήξει τα βλέμματα από την ουσία της συζήτησης που είχε ήδη όμως εξελιχθεί σε μεγάλο γεγονός πολύ πριν ο κ. Κασσελάκης επιχειρήσει αιφνιδιασμό.

Ο κ. Τεμπονέρας σε αυτή τη φάση πάντως κάνοντας ένα βήμα πίσω κατάφερε να είναι εκείνος μέρος του προβλήματος και της κρίσης ταυτότητας που περνά ο ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή: iefimerida.gr

Διαβάστε επίσης

Σήμερα στη Βουλή τα μη κρατικά ΑΕΙ - Μέτωπο στο ΠΑΣΟΚ - Μόνη μεταρρυθμιστική δύναμη η ΝΔ, λένε στην κυβέρνηση Ελλάδα

Να κεφαλαιοποιήσει το πολιτικό όφελος από τις μεταρρυθμίσεις οι οποίες προωθούνται το επόμενο διάστημα και τυγχάνουν ευρύτερης αποδοχής στην κοινωνία, όπως αποτυπώνεται στις δημοσκ...

Μετ΄ εμποδίων οι μετακινήσεις: Χωρίς ταξί σήμερα, πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ την ΤετάρτηΕλλάδα

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις πραγματοποιεί σήμερα στην Αθήνα η Αστυνομία λόγω της πορείας διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιήσουν οδηγοί ταξί προς το Υπουργείο Μεταφορών. Οι οδηγοί ταξί αν...

Συνεχίζονται οι έρευνες για το έμβρυο που βρέθηκε νεκρό σε φρεάτιο – Σήμερα η νεκροψίαΕλλάδα

Συνεχίζονται οι έρευνες της Αστυνομίας για το νεκρό εμβρύο, που εντοπίστηκε σε φρεάτιο στο κέντρο της Αθήνας . Εντός της ημέρας αναμένεται η διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής που δ...

Ο Παύλος Χρηστίδης καταγγέλλει στοχοποίηση της οικογένειάς του από τον αρχιμανδρίτη Σεραφείμ του Ι. Ν. Αγ. Μαρίας Ηλιούπολης επειδή ψήφισε το νόμο για τα ομόφυλα ζευγάριαΕλλάδα

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης με ανάρτηση στους προσωπικούς του λογαριασμούς στα κοινωνικά δίκτυα καταγγέλλει στοχοποίηση της οικογένειας του από τον ...

Απεργία Ταξί: Ανακοίνωση για κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας Ελλάδα

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας θα υπάρξουν το πρωί της Τρίτης (27/2), λόγω της απεργίας των οδηγών ταξί. Οι οδηγοί ταξί έχουν εξαγγείλει 48ωρη απεργία την Τρίτη (27/...

Καβάλα: Σκύλος βασανίστηκε μέχρι θανάτου - Το ζώο βρέθηκε νεκρό σε ερημική περιοχήΕλλάδα

Μπροστά στην αποτρόπαια εικόνα ενός σκύλου που βασανίστηκε μέχρι θανάτου, βρέθηκε σήμερα το πρωί ένας πολίτης της Καβάλας στην περιοχή του περιφερειακού δρόμου, στις παρυφές της πό...

ΙΝΕ/ΓΣΕΕ: Βαρύ το κόστος της εκπαίδευσης για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέαΕλλάδα

«Ένας στους δύο εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα (49%) καταβάλλει τουλάχιστον 500 ευρώ σε εκπαιδευτικές δαπάνες για τα παιδιά του, σε μηνιαία βάση». Αυτό είναι ένα από τα βασικά συ...