ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΥΡΙΖΑ: Σιγή ιχθύος για τις «ανταρσίες» παρά τις απειλές Κασσελάκη - Αλλαγή σελίδας με όχημα το Συνέδριο

Μολονότι ο Κασσελάκης είχε προαναγγείλει κυρώσεις, δεν έγινε τίποτα - Ερωτηματικό αν οι κυρώσεις θα αφορούν σε καθαίρεση από θέση ευθύνης ή εάν θα πρόκειται για πιο βαριές ποινές

Ερμητικά κλειστά κράτησε χθες τα χαρτιά της Κουμουνδούρου αναφορικά με τις ενδεχόμενες συνέπειες με φόντο τις «ανταρσίες» στην ψηφοφορία του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια, στον απόηχο των τριών διαφοροποιήσεων που σημειώθηκαν από την κεντρική, κομματική γραμμή. Μολονότι ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανος Κασσελάκης είχε προαναγγείλει κυρώσεις κατά την τελευταία -και θυελλώδη- συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, εντούτοις αυτές δεν έχουν λάβει ακόμη σάρκα και οστά, με την αξιωματική αντιπολίτευση να παίρνει το χρόνο της, πριν λάβει οριστικές αποφάσεις.

Από αμφότερους τους δύο απόντες, ωστόσο, τους Βουλευτές Χανίων, Παύλο Πολάκη και Επικρατείας, Όθωνα Ηλιόπουλο δόθηκαν επιμέρους εξηγήσεις αναφορικά με τη στάση τους, με τον κ. Ηλιόπουλο να επισημαίνει με τη σειρά του σε δήλωσή του χθες πως «η απουσία μου από την χθεσινή ονομαστική ψηφοφορία οφείλεται σε προσωπικό κώλυμα που δυστυχώς ανέκυψε την τελευταία στιγμή. Χαιρετίζω την απόφαση της Βουλής των Ελλήνων ως βήμα προόδου σε μια ανοιχτή και ισόνομη πολιτεία».

 
Ερωτηματικό, πάντως, παραμένει αν οι κυρώσεις σε όσους «έσπασαν» τη γραμμή της κομματικής πειθαρχίας θα αφορούν σε καθαίρεση από θέση ευθύνης, όπως άφηναν τις τελευταίες ημέρες να εννοηθεί συνεργάτες του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ή εάν θα πρόκειται για πιο βαριές ποινές στους τρεις βουλευτές.

 
 
Από πλευράς της, η Βουλευτής Β’ Πειραιά, Νίνα Κασιμάτη, η οποία επέλεξε να ψηφίσει «παρών» στο νομοσχέδιο, επανήλθε με ανάρτησή της στα κοινωνικά δίκτυα κατά του Γιάννη Ραγκούση. Όπως ανέφερε, «δεν θα μπω σε συζήτηση με τους Ηρόστρατους της Δημοκρατικής Παράταξης. Όταν εμείς εγκαταλείπαμε τις θέσεις μας για να χτίσουμε τα μεγάλα κοινωνικά μέτωπα, αυτός καθύβριζε τον ΣΥΡΙΖΑ και έκαιγε το ιστορικό ΠΑΣΟΚ, τη χώρα και τα κεκτημένα της Μεταπολίτευσης για να κάθεται σε υπουργική καρέκλα δίπλα στους Βορίδηδες». Νωρίτερα, ο Γιάννης Ραγκούσης είχε απαντήσει στην αρχική ανάρτηση της Βουλευτή, με την οποία τον υποδείκνυε ως υπαίτιο της ανακίνησης της συζήτησης περί κυρώσεων. «Η κ. Κασιμάτη λίγη ώρα πριν αρνηθεί να υπερψηφίσει το νόμο -ταυτοτικής σημασίας για την αριστερά και τον προοδευτικό κόσμο- για την ισότητα στο γάμο, επέλεξε να μου επιτεθεί δημόσια, με τη γνωστή χυδαιότητα που την χαρακτηρίζει» αναφέρει ο κ. Ραγκούσης, για να προσθέσει πως «αποτελεί καταστατική υποχρέωση του Προέδρου και των Γραμματέων του κόμματος να προασπίσουν από τέτοιες αήθεις συμπεριφορές, την ελεύθερη, δημοκρατική λειτουργία των οργάνων και συνακόλουθα των μελών του κόμματος».

Εξάντληση λόγω… Πολάκη

Την ίδια ώρα, δεν είναι λίγα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ που δυσφορούν με τη στάση του Βουλευτή Χανίων, Παύλου Πολάκη, καθώς εκτιμούν ότι η αποχή συνέβαλε στο να συμψηφιστούν επικοινωνιακά τα «τραύματα» της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στην ψηφοφορία με αυτά του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

 
«Είχαμε μία συντηρητική ομιλία από τον κ. Σαμαρά. Κανένας δεν κάνει μάθημα προοδευτισμού. Όλοι πρέπει να ξέρουν σε ποιο κόμμα είναι και τι πρεσβεύει. Έχω βαρεθεί στη ζωή μου να απολογούμαι για τον Πολάκη» ανέφερε στο Mega ο Κώστας Ζαχαριάδης, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. «Αυτό πρέπει να το λάβει υπόψιν του και ο ίδιος. Είμαστε σε μια κρίσιμη κατάσταση. Σε 4 μήνες έχουμε ευρωεκλογές και κρίνονται πολλά για τον χώρο μας και το κόμμα μας. δεν θα προτείνω στον πρόεδρο τι θα κάνει. Αντί να συζητάμε τις αποχές των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ θα συζητάμε για τον ΣΥΡΙΖΑ;» διερωτήθηκε.

 
Στο ίδιο πλαίσιο, «ο καθένας έχει την ευθύνη της στάσης του, δεν θα πω τι πρέπει να κάνει ο πρόεδρος αλλά ούτε και θα πω τι θα ειπωθεί στα όργανα του κόμματος. Πρέπει κάπου να σταματήσει αυτή η κατάσταση. Είναι ένα θέμα που όποιος έρχεται στον ΣΥΡΙΖΑ το ξέρει πολύ καλά. Ο Πολάκης δεν είναι ο Βορίδης του ΣΥΡΙΖΑ» σημείωσε ο κ. Ζαχαριάδης, για να προσθέσει πως «πρέπει όμως όλοι να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί με τη δημόσια εικόνα του κόμματος. Δεν γίνεται σε ένα νομοσχέδιο που είναι ιστορικά στον πυρήνα των απόψεών μας η συζήτηση να γυρίζει στο εσωτερικό μας. Δεν θα περνούσε το νομοσχέδιο αν δεν ήταν η βοήθεια του ΣΥΡΙΖΑ».

Θέμα πολιτικού κόστους

Υπήρξε ζήτημα ενότητας για τον ΣΥΡΙΖΑ από την ψηφοφορία για τους ομόφυλους εκτίμησε, από μέρους του, ο Γιάννης Ραγκούσης, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, τονίζοντας ότι «όταν ένας πρόεδρος βάζει τους βουλευτές του να υπερψηφίσουν και καλά κάνει, ουσιαστικά τους βάζει να υποστούν ένα πολιτικό κόστος. Δεν μπορεί, λοιπόν, να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά γιατί είναι άδικο να έχουν υποστεί κάποιοι το πολιτικό κόστος».

 
Ερωτηθείς, σε κάθε περίπτωση, εάν υπάρχει θέμα Πολάκη, ο Διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Τσίπρας απάντησε πως «αυτό θα το δούμε τις επόμενες μέρες, είναι θέμα του προέδρου και της ΚΟ. Θα δούμε τις επόμενες μέρες ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί».

Αποφεύγοντας να τοποθετηθεί απέναντι σε τυχόν κυρώσεις στα στελέχη του, με ανάρτησή του χθες στα κοινωνικά δίκτυα ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης επιτέθηκε σφόδρα στο ΠΑΣΟΚ -Κίνημα Αλλαγής αναφορικά με τη στάση των βουλευτών του στην επίμαχη ψηφοφορία, για να συμπεράνει από πλευράς του πως «το 32% των βουλευτών της ΝΔ διάλεξε «όχι» στην ισότητα ή αποχή. Το 34% των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ διάλεξε «όχι» στην ισότητα ή αποχή. Το… προοδευτικό ΠΑΣΟΚ ξεπέρασε σε συντήρηση τη ΝΔ», στον απόηχο των χθεσινών δηλώσεων των στελεχών του, ορισμένα εκ των οποίων προέρχονται πολιτικά από τη Χαριλάου Τρικούπη.

Αλλαγή σελίδας στο… LSE

Σε μια απόπειρα να υπερβεί τις όποιες πληγές στη δημόσια εικόνα του από την ψηφοφορία για τα ομόφυλα ζευγάρια, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έδωσε χθες στη δημοσιότητα την γραφιστική ταυτότητα του 4ου Συνεδρίου του, αποκαλύπτοντας το κεντρικό του σύνθημα, δηλαδή «Προοδευτική Αντεπίθεση τώρα». Οι εργασίες του θα εκκινήσουν το απόγευμα της Πέμπτης, 22 Φεβρουαρίου με ομιλητή τον Στέφανο Κασσελάκη, ο οποίος μεταβαίνει αύριο στο Λονδίνο.

Ο κ. Κασσελάκης θα είναι ομιλητής σε εκδήλωση του London School of Economics and Political Science (LSE) που συνδιοργανώνεται με το Hellenic Obdervatory, με τίτλο «Η σύγχρονη Αριστερά για μία προοδευτική διακυβέρνηση» την ερχόμενη Δευτέρα, ενώ προηγουμένως θα έχει σειρά επαφών με εκκλησιαστικούς, ομογενειακούς και επιχειρηματικούς φορείς στη βρετανική πρωτεύουσα.

Διαβάστε επίσης

Οι αγρότες κλείνουν επ’ αόριστον από σήμερα την ΕΟ Θεσσαλονίκης-ΜουδανιώνΕλλάδα

Δηλώνουν αποφασισμένοι να μεταβούν με τα τρακτέρ στην πρωτεύουσα, παρά την απαγόρευση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη   Αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, περ...

Θεσμικές συναντήσεις  του Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Ο.Α.Ε.Ν.  στην ΑθήναΕλλάδα

Σημαντικές προγραμματισμένες θεσμικές συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν από μέλη του Δ.Σ. του  Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (Ε.Ο.Α.Ε.Ν.) στην Αθήνα μεταξύ 7 και 12...

Κασσελάκης: Το 32% των βουλευτών της ΝΔ διάλεξε «όχι» στην ισότητα ή αποχήΕλλάδα

«Η αγάπη νίκησε την οπισθοδρόμηση. Το χθεσινό άλμα για την ελληνική κοινωνία είναι μια νίκη για όλους μας, έχει όμως τη δική του αριθμητική», σχολιάζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στ...

Παλαιοχριστιανοί Ορεινής Κορινθίας: «Τα παιδιά μας δεν πηγαίνουν σχολείο»Ελλάδα

Στην εκπομπή «Live News» του Νίκου Ευαγγελάτου μίλησε το ζευγάρι και μία φιλοξενούμενη γυναίκα από την Άρτα, που διαμένουν σε λαγούμι μήκους 30 μέτρων στην Ορεινή Κορινθία, περιγρά...

Σύνοδος Πρυτάνεων για μη κρατικά πανεπιστήμια: Μια τόσο σοβαρή αλλαγή απαιτεί διαβούλευση με άνεση χρόνουΕλλάδα

«Οποιαδήποτε σημαντική μεταβολή πρέπει να γίνεται με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, που υπαγορεύεται από τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας», σημειώνει η Σύνοδος Πρυτάνεων, η οποία ...

Χρυσοχοΐδης: 225 αστυνομικοί επανέρχονται σε μάχιμες υπηρεσίες της πόληςΕλλάδα

Την ενίσχυση των αστυνομικών υπηρεσιών της Θεσσαλονίκης με 225 αστυνομικούς που επανέρχονται σε μάχιμες υπηρεσίες, μεταξύ αυτών και 75 που θα στελεχώσουν τη Διεύθυνση Τροχαίας της ...

Συνεκπαίδευση δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων Ελλάδας - Ηνωμένων ΠολιτειώνΕλλάδα

Ολοκληρώθηκε σήμερα η συνεκπαίδευση δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων Ελλάδας - Ηνωμένων Πολιτειών που διεξήχθη στην ευρύτερη περιοχή της Πιερίας, υπό τον συντονισμό της Διοίκησης Ειδι...