Στη δικαστική αίθουσα ήταν παρόντες και συγγενείς των θυμάτων αλλά και εγκαυματίες που όλα αυτά τα χρόνια που έχουν μεσολαβήσει περιμένουν με περισσή αξιοπρέπεια τη δικαιοσύνη να μιλήσει και να τιμωρήσει εκείνους που ευθύνονται για την εθνική τραγωδία και τον μαρτυρικό θάνατο που βρήκαν τόσο άδικα οι δικοί τους άνθρωποι.

Στο βήμα βρέθηκε σήμερα ο πρώην αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Σωτήρης Τερζούδης, ο οποίος απαντώντας σε ερωτήσεις του εισαγγελέα της έδρας Παναγιώτη Μανιάτη παραδέχθηκε πως γνώριζαν για την ύπαρξη νεκρών το βράδυ που δόθηκε η συνέντευξη παρουσία της πολιτικής ηγεσίας.

«Το συμβάν αυτό ήταν σαρωτικό. Η Πυροσβεστική υπηρεσία δεν είχε γνωρίσει άλλο τέτοιο συμβάν με τόσο τραγικές συνέπειες», είπε σε μια αποστροφή της απολογίας του ο κατηγορούμενος.

Παραδέχθηκε ότι έχουμε να κάνουμε με μια εθνική τραγωδία, αλλά  επί της ουσίας αρνήθηκε ότι εκείνος με τυχόν πράξεις ή παραλείψεις του συνετέλεσε με οποιονδήποτε τρόπο στο τραγικό αποτέλεσμα.

«Ο χρόνος και η εξέλιξη του συμβάντος…δεν επέτρεπαν να γίνει εκκένωση. Δεν υπήρχε χρόνος», υποστήριξε ο κατηγορούμενος αρνούμενος όλα όσα του αποδίδονται.

Και πρόσθεσε πως :«Μετά από μια τραγωδία σαν αυτή απαιτείται αλλαγή .Το 2007 υπήρξε μια άλλη ανείπωτη τραγωδία στη Ηλεία. Τότε ήρθε η Πολιτεία και προσέθεσε  τη δράση της οργανωμένης  απομάκρυνσης των πολιτών .Μέχρι τότε δεν υπήρχε. Έπρεπε να γίνει η Ηλεία … Το 2018 γίνεται το Μάτι. Άλλη ανείπωτη τραγωδία. Και έρχεται η Πολιτεία και νομοθετεί αυτό που δεν έκανε το 2007.Υιοθετησε τη δράση αρχικά ,αλλά δεν υιοθέτησε το πώς θα γίνεται η οργανωμένη απομάκρυνση.  Και υποχρέωσε μετά  τους δήμους και τις περιφέρειες να συντάξουν σχέδια οργανωμένης προληπτικής απομάκρυνσης.  Και έδωσε  18μηνη παράταση βρισκόμαστε στο 2024. Έρχεται η Γενική Γραμματεία και τον Απρίλιο του 2023 στέλνει εγκύκλιο με κατευθυντήριες οδηγίες για την οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση με τη συνδρομή πυροσβεστικής αστυνομίας, του ΕΚΑΒ  και λιμενικού σώματος όπου υπάρχει. Θα δείτε ότι υπάρχουν και χώροι καταφυγής για τη υλοποίηση της δράσης. Ρώτησα αν τα σχέδια αυτά έχουν κατατεθεί αλλά μου είπαν όχι ακόμα. Όταν δεν  υπάρχει σχεδιασμός εφαρμοστέος υπάρχει αυτοσχεδιασμός.. Και ενίοτε θα οδηγήσει στα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα», πρόσθεσε θέλοντας να καταδείξει πως ακόμα υστερούμε στον κρίσιμο και καθοριστικό τομέα της πρόληψης τέτοιων συμβάντων που μπορούν να εξελιχθούν σε εθνικές τραγωδίες .

Και κλείνοντας την απολογία του ο Σωτήρης Τερζούδης  είπε: «Δεν θέλω να πω τίποτα για τους συγγενείς των θυμάτων. Ο,τι και να πεις δεν απαλύνεις τον πόνο τους .Προτιμώ τη σιωπή».

Εισαγγελέας : Για νεκρούς ποτέ μάθατε?

Κατηγορούμενος:  Στις 19.54.19 ανακοινώθηκε ο πρώτος νεκρός  .

Εισαγγελέας : Στη συνέντευξη Τύπου που δώσατε εκείνο το βράδυ ξέρατε για νεκρούς.

Κατηγορούμενος : Ναι ξέραμε για κάποιους νεκρούς.

Η δίκη συνεχίζεται αύριο με  την απολογία του τότε υπαρχηγού της Πυροσβεστικής Βασίλη Ματθαιόπουλου.

 

Μίνα Μουστάκα*

*Πηγή: in.gr