ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εκδίδεται στις ΗΠΑ ο Ελληνας «φίλος» της Ρωσίας

Την έκδοση του Eλληνα επιχειρηματία, Νίκου Μπογονικολού, στις ΗΠΑ αποφάσισε το μεσημέρι της Τετάρτης η γαλλική Δικαιοσύνη.

Το τριμελές εφετείο του Παρισιού ενώπιον του οποίου εμφανίστηκε ο κρατούμενος Ελληνας επιχειρηματίας συνοδευόμενος από τον συνήγορό του Νίκο Ζήνδρο έκανε δεκτό στην πέμπτη κατά σειρά συνεδρίασή του για την ίδια υπόθεση το αμερικανικό αίτημα για έκδοση του Μπογονικολού στις ΗΠΑ. 

 

Αντιμετωπίζει κατηγορίες μεταξύ άλλων για λαθρεμπόριο αλλά και ξέπλυμα χρήματος καθώς από την πολύμηνη μυστική έρευνα του αμερικανικού FBI προέκυψαν ισχυρές ενδείξεις ότι μέσω των εταιρειών του έστελνε τεχνολογικό εξοπλισμό διπλής χρήσης, πολιτικής και στρατιωτικής, στη Ρωσία κατά παράβαση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στο Κρεμλίνο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Μπογονικολός συνελήφθη αρχές Μαΐου στη Γαλλία δυνάμει διεθνούς εντάλματος των ΗΠΑ και έκτοτε κρατούνταν σε φυλακή του Παρισιού περιμένοντας να εκδικαστεί το αίτημα έκδοσής του. 

Η πρώτη δίκη έγινε τον Σεπτέμβριο και ακολούθησαν ακόμα τρεις με το δικαστήριο να επιφυλάσσεται να εκδώσει ετυμηγορία ζητώντας πρόσθετα στοιχεία για την υπόθεση από τις διωκτικές και δικαστικές αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στη συνεδρίαση που ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης πάντως το τριμελές Εφετείο αποφάσισε να κάνει δεκτό το αμερικανικό αίτημα έκδοσης του Μπογονικολού. Στο άκουσμα της απόφασης μάλιστα ο Ελληνας διωκόμενος επιχειρηματίας αντέδρασε φωνάζοντας προς την έδρα ότι κακώς εκδίδεται καθώς τα δικαιώματά του θα παραβιαστούν στις ΗΠΑ. 

Στο 22 σελίδων ένταλμα σύλληψης που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, περιγράφονται λεπτομερώς οι επαφές και συναντήσεις του Μπογονικολού με Ρώσους υπηκόους, οι οποίοι φέρονται να ενεργούσαν για λογαριασμό των μυστικών υπηρεσιών της Ρωσίας – SVR. 

Το FBI μάλιστα απέκτησε πρόσβαση σε μηνύματα που ο Μπογονικολός αντάλλασσε μέσω email αλλά και του προφίλ του στα κοινωνικά δίκτυα, ενώ στην κατοχή των Αμερικανών αξιωματούχων περιήλθαν και εικονικά τιμολόγια.

Από το περιεχόμενο αυτών φέρεται να προκύπτει ότι μέσω της εταιρείας του στην Ελλάδα ο διωκόμενος επιχειρηματίας αγόραζε από τις ΗΠΑ προϊόντα τεχνολογίας διττής χρήσης, η διακίνηση των οποίων υπόκειται σε περιορισμούς, τα οποία στη συνέχεια εξήγαγε στη Ρωσία, χρησιμοποιώντας συχνά πλαστά έγγραφα και διασαφήσεις. 

Συναλλασσόταν με δύο εταιρείες με έδρα τη Ρωσία. Πρόκειται για τις Serniya Engineering και Sertal, οι οποίες σύμφωνα με τις ΗΠΑ αποτελούσαν «κελύφη» των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών. Τον Μάρτιο του 2022 μάλιστα, μόλις μερικές εβδομάδες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οι δύο καταχωρίστηκαν στη λίστα κυρώσεων των ΗΠΑ.

Ο Μπογονικολός, που τον Ιούνιο του 2021 διεκδικούσε τη συμμετοχή της εταιρείας του σε ερευνητικό πρόγραμμα του ΝΑΤΟ, κατηγορείται ότι συναλλασσόταν με τις δύο αυτές εταιρείες γνωρίζοντας ότι τα αντικείμενα που εμπορευόταν υπόκειντο σε περιορισμούς εξαγωγών από τις ΗΠΑ. 

Το 2018 και το 2020 ενδεικτικά κατηγορείται ότι προμηθεύτηκε από εταιρεία με έδρα τη Φλόριντα των ΗΠΑ στρατιωτικές κεραίες (tactical military antennas) για λογαριασμό του ομίλου Serniya, ενώ το 2021 φέρεται να προμηθεύτηκε από την Καλιφόρνια των ΗΠΑ και να εξήγαγε στη Ρωσία συστήματα τεχνολογίας που χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη κβαντικών υπολογιστών. 

Στο διάστημα της εκκρεμοδικίας ο συνήγορός του Νίκος Ζήνδρος (φωτό) με αίτημά του προς την εισαγγελία Εφετών Αθήνας είχε επιχειρήσει να αποτρέψει την έκδοση του εντολέα του στις ΗΠΑ με το νομικό επιχείρημα ότι η νομιμοποίηση των χρημάτων από το λαθρεμπόριο γινόταν στην Ελλάδα και επομένως θα έπρεπε να δικαστεί για αυτό εντός συνόρων.

Το σχετικό ερώτημα είχε τεθεί σε διμερές επίπεδο και από τις δικαστικές αρχές της Γαλλίας προς τις αντίστοιχες ελληνικές. Το αρμόδιο τμήμα εκδόσεων της εισαγγελίας πάντως απάντησε ότι «δεν προτιθέμεθα να εκδώσουμε Ευρωπαϊκό Ενταλμα Σύλληψης σε βάρος του εν θέματι (σ.σ.: Νίκου Μπογονικολού)». 

 

Πηγή: Καθημερινή 

Διαβάστε επίσης

Από την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών τα έργα αποκατάστασης των σχολικών μονάδων σε Θεσσαλία και Στερεά ΕλλάδαΕλλάδα

Μνημόνιο Συνεργασίας για την αποκατάσταση όλων των σχολικών μονάδων στη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα, που επλήγησαν από τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες, υπεγράφη σήμερα, από...

Εκπτώσεις στα ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια των αναπληρωτών εκπαιδευτικών για τις γιορτέςΕλλάδα

Εκπτώσεις στα ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια θα έχουν οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κατά την περίοδο των εορτών (Χριστουγέννων, Πρω...

Ολοκληρώθηκε η ψηφιακή πλατφόρμα για την μετατροπή των ποινών σε κοινωφελή εργασίαΕλλάδα

Το νέο εκσυγχρονιστικό σύστημα μετατροπής των μικρών ποινών που δεν υπερβαίνουν τα δύο έτη σε κοινωφελή εργασία παρουσίασαν σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης και υφυπο...

Περιφέρεια Αττικής: Ορκίστηκε ο Νίκος Χαρδαλιάς και το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής (βίντεο) Ελλάδα

Στο Λαύριο πραγματοποιήθηκε η τελετή ορκωμοσίας του νέου περιφερειάρχη Αττικής Νίκου Χαρδαλιά και του περιφερειακού συμβουλίου. Η τελετή έλαβε χώρα στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκ...

Πώς θα λειτουργήσουν τα μη κρατικά πανεπιστήμια: Το πλαίσιο και τα κριτήρια – Έρχεται το Yale στην ΕλλάδαΕλλάδα

Η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων και στην Ελλάδα είναι πιο κοντά από ποτέ, καθώς αναμένεται να λειτουργήσουν από το 2025. « Από την έναρξη της ακαδημαϊκής περιόδου 2025/2026  και...

Επικαιροποίηση έκτακτου δελτίου επιδείνωσης καιρού – Σε ποιες περιοχές θα «χτυπήσει» η κακοκαιρίαΕλλάδα

Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε στις 20-12-23/1100, επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία. Επισημαίνεται πως δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφ...

Π. Μαρινάκης για μη κρατικά πανεπιστήμια: Αναγκαία μεταρρύθμιση με πολλαπλά οφέλη για τη χώραΕλλάδα

Αναγκαία μεταρρύθμιση με πολλαπλά οφέλη για τη χώρα, χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης , το προτεινόμενο σχέδιο νόμου για τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημ...

Κορκίδης: Αναπόφευκτη η επίδραση των επιθέσεων στην Ερυθρά στις τιμέςΕλλάδα

Δήλωση έκανε ο Βασίλης Κορκίδης αναφορικά με τις επιθέσεις που δέχονται τα εμπορικά πλοία που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα και την Διώρυγα του Σουέζ και τις επιπτώσεις στο εμπ...

Στο φουλ οι μηχανές του ΣΥΡΙΖΑ στην τελική ευθεία για το συνέδριο του ΦεβρουάριουΕλλάδα

Η αντίστροφη μέτρηση για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ επανεκκίνησης και ανασυγκρότησης, που θα διεξαχθεί τον Φεβρουάριο, έχει ξεκινήσει όπως και οι εντατικές προετοιμασίες. Μετά από τ...