Στα μέσα της εβδομάδας αναμένεται η κατάθεση του φορολογικού νομοσχεδίου στη Βουλή, καθώς το βράδυ της Δευτέρας ολοκληρώνεται η δημόσια διαβούλευση. Στόχος του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών είναι η κατάθεση του νομοσχεδίου να γίνει άμεσα προκειμένου να έχει ψηφιστεί πριν τις γιορτές. Ήδη στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης έχουν εκδηλωθεί έντονες αντιδράσεις, κυρίως γύρω από την εφαρμογή του τεκμαρτού τρόπου φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, με τα σχόλια να ξεπερνούν τις 2.000 και τα περισσότερα να εστιάζουν στην απόσυρση των σχετικών διατάξεων.

Παρόλα αυτά, το υπουργείο Οικονομικών έχει ξεκαθαρίσει ότι θα υπάρξουν μικρές αλλαγές, με στόχο το νέο σύστημα να γίνει δικαιότερο και να διορθωθούν στρεβλώσεις που μπορεί να δημιουργεί, χωρίς όμως να αλλοιώνεται η φιλοσοφία του. Άλλωστε, και ο πρωθυπουργός, μόλις πρόσφατα, έχει επισημάνει ότι ο πυρήνας του νομοσχεδίου δεν πρόκειται να αλλάξει.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται να συνεχίζουν να αναγνωρίζονται οι ζημιές τουλάχιστον λογιστικά και να μεταφέρονται για πέντε χρόνια. Ουσιαστικά, όμως, όφελος δεν θα έχουν όσοι δηλώσουν εισοδήματα που ανέρχονται στα επίπεδα του τεκμαρτού, καθώς ο φόρος θα υπολογίζεται επ’ αυτού. Όφελος θα έχουν μόνον όσοι δηλώνουν περισσότερα κέρδη. Επίσης, θα εξεταστεί να υπάρξει κάποια διόρθωση για τους επαγγελματίες που είναι κοντά στη σύνταξη και δουλεύουν λιγότερο, αλλά διατηρούν τα βιβλία τους για να πληρώνουν τις εισφορές τους.

Αν και οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν με την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης, πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν τρία σημεία στα οποία εστιάζει το οικονομικό επιτελείο:

1. Στο ύψος των προσαυξήσεων βάσει των οποίων υπολογίζεται το φορολογητέο καθαρό εισόδημα ανάλογα με τα έτη λειτουργίας της επιχείρησης, πιθανότατα με μείωση των ποσοστών της προσαύξησης. Σημειώνεται ότι με βάση το νομοσχέδιο, τα 10.920 ευρώ που είναι και τεκμαρτό εισόδημα κάθε ατομικής επιχείρησης προσαυξάνεται

  • κατά 10% για όσους λειτουργούν για περισσότερα από 6 και μέχρι 9 έτη
  • κατά 20% για όσους λειτουργούν για περισσότερα από 9 και έως 12 έτη
  • κατά 30% για όσους ασκούν το επάγγελμα για περισσότερα από 12 έτη.

2. Στην επανεξέταση των προσαυξήσεων της βάσης υπολογισμού με κριτήριο το ύψος του τζίρου. Τα ποσοστά προσαυξήσεων ανέρχονται σε 35%-100% με κριτήριο την ύπαρξη τζίρου υψηλότερου του μέσου όρου του ΚΑΔ της δραστηριότητας.

3. Στο κατά πόσο είναι «μαχητό» το ύψος του τεκμαρτού εισοδήματος μέσα από τη διεύρυνση και με άλλες κατηγορίες, πέρα από αυτές που προβλέπονται το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, όπως εγκυμονούσες, νοσηλευόμενοι, φυλακισμένοι, κ.α. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο φορολογούμενος μπορεί να προσφεύγει στην ΑΑΔΕ και να ζητά έλεγχο της επιχείρησης και των εισοδημάτων του, προκειμένου να αποδείξει ότι το πραγματικό του εισόδημα είναι μικρότερο από το τεκμαρτό. Θα ακολουθεί έλεγχος της ΑΑΔΕ – ο οποίος μπορεί να εκτείνεται σε στοιχεία τζίρου, εσόδων, ενδεχομένως ακόμη και σε τραπεζικά δεδομένα – και εφόσον ο έλεγχος αποδείξει ότι τα εισοδήματα του αυτοαπασχολούμενου είναι πράγματι μικρότερα από το τεκμαρτό, τότε ο επαγγελματίες θα φορολογείται για το πραγματικό του εισόδημα.