ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θυελλώδεις άνεμοι και χαμηλές θερμοκρασίες σήμερα -Πώς θα εξελιχθεί η κακοκαιρία

Ισχυεοί άνεμοι που θα αγγίξουν ακόμη και τοπικά τα 9 μποφόρ αναμένεται να «χτυπούν» και σήμερα αρκετές περιοχές της χώρας. Χθές, οι δυνατοί άνεμοι σάρωσαν τη χώρα δημιουργώντας δεκάδες προβλήματα.

Πτώσεις δέντρων, ζημιές σε σταθμευμένα οχήματα και υποδομές, ακυρώσεις πτήσεων στο αεροδρόμιο και προβλήματα ηλεκτροδότησης, προκαλούν από το πρωί οι θυελλώδεις άνεμοι - εντάσεως 7 με 8 μποφόρ - έπνεαν στη Θεσσαλονίκη, με τις ριπές του ανέμου να φτάνουν κατά διάστημα τα 106 χλμ./ώρα.

Σε πολλές περιοχές του πολεοδομικού συγκροτήματος καταγράφηκαν ζημιές σε σταθμευμένα αυτοκίνητα λόγω των πτώσεων δέντρων και κλαδιών που σε κάποιες περιπτώσεις «έκλεισαν» ακόμη και δρόμους. Οι ισχυροί άνεμοι είχαν ως αποτέλεσμα να λυγίσει στέγαστρο σε βενζινάδικο στη δυτική Θεσσαλονίκη, ενώ μέχρι στιγμής τέσσερις πτήσεις προς το διεθνές αεροδρόμιο «Μακεδονία» δεν πραγματοποιήθηκαν- δύο από Αθήνα ακυρώθηκαν κι άλλες δύο (από Μάλτα και Μιλάνο, αντίστοιχα) προσγειώθηκαν σε άλλο αεροδρόμιο.

Μανιασμένα κύματα «χτύπησαν» το Βέλος
Το ιστορικό αντιτορπιλικό «Βέλος» το οποίο βρίσκεται αγκυροβολημένο στην Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης και λειτουργεί ως πλωτό μουσείο, βρέθηκε στο έλεος των μανιασμένων κυμάτων.

Οι δυνατές ριπές ανέμου και τα μεγάλα κύματα «χτύπησαν» το «Βέλος» στην πρύμνη του, στο σημείο που εφάπτεται με το κρηπίδωμα της Νέας Παραλίας.


Από νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου ρυμουλκό σκάφος του Λιμενικού έφτασε στο σημείο προκειμένου να κρατήσει ακινητοποιημένο το ιστορικό αντιτορπιλικό, προσπάθεια που συνεχίζεται μέχρι αυτή την ώρα και εκτιμάται ότι θα κρατήσει όλη τη νύχτα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το «Βέλος» βάλλεται από ισχυρά καιρικά φαινόμενα, καθώς τον περασμένο Μάρτιο σε ανάλογη κακοκαιρία είχε προκληθεί ρηγμάτωση - πάλι - στην πρύμνη του, η οποία πάντως δεν επηρέασε την ευστάθεια και αντοχή του σκάφους.


Σε κάθε περίπτωση το μέγεθος τής όποιας ζημιάς προκλήθηκε από την νέα… περιπέτεια που υφίσταται θα φανεί με το φως της ημέρας.


Η μάχη του «Αχαιός» με τα κύματα
Την ίδια ώρα, στο λιμάνι της Αίγινας, το πλοίο «Αχαιός» έδινε μάχη με τα κύματα προσπαθώντας να προσεγγίσει το λιμάνι.

Κατά την άφιξή του στο λιμάνι της Αίγινας έγιναν πολλαπλές προσπάθειες προσέγγισης και όταν κατάφερε να προσδέσει πραγματοποιήθηκε η αποβίβαση 50 επιβατών.

Στη συνέχεια λόγω των ισχυρών ανέμων που επικρατούσαν στη θαλάσσια περιοχή 8 με 9 μποφόρ κρίθηκε επισφαλής η παραμονή του πλοίου το οποίο επέστρεψε στο λιμάνι του Πειραιά, όπου αποβίβασε με ασφάλεια τους επιβάτες του.


Κατά τη διάρκεια του πλου προς το λιμάνι της Αίγινας έσπασε ένας υαλοπίνακας, λόγω των κραδασμών, στο χώρο επιβατών του πλοίου χωρίς να υπάρξει τραυματισμός.


Σύμφωνα με την εταιρεία όσοι επιβάτες επέστρεψαν στον Πειραιά και επιθυμούσαν να συνεχίσουν το ταξίδι τους, μεταφέρθηκαν με το επόμενο δρομολόγιο του πλοίου στις 15:15, ενώ οι υπόλοιποι αποζημιώθηκαν σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Αχαιός Φερις Ναυτική Εταιρεία μέλος της saronic ferries από το συμβάν με τη θραύση του υαλοπίνακα δεν προκλήθηκε κάποιος τραυματισμός επιβάτη ενώ τηρήθηκαν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας με τοποθέτηση ξύλινου επιθέματος, σύμφωνα με τις διαδικασίες ασφαλούς πλεύσης.


Επίσης προσθέτει ότι κατά την άφιξη του πλοίου στο λιμάνι της Αίγινας παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν 8 με 9 μποφόρ ο πλοίαρχος, δίνοντας προτεραιότητα στην ασφάλεια των επιβατών και του πληρώματος, προσέδεσε το πλοίο με ασφάλεια.

Λόγω ωστόσο του έντονου κυματισμού και των αντίξοων συνθηκών που επικρατούσαν, η παραμονή του πλοίου και η ασφαλής αποβίβαση επιβατών και οχημάτων δεν ήταν εφικτή και ως εκ τούτου,σε συνεννόηση με το λιμεναρχείο, αποφασίστηκε το πλοίο να αποπλεύσει από τον λιμάνι και μετά από ένα διάστημα παραμονής αναμένοντας την βελτίωση του καιρού, να επιστρέψει στον Πειραιά.

Η εταιρεία αναφέρει ότι κατά την άφιξη του πλοίου στον λιμένα του Πειραιά, πραγματοποιήθηκε έλεγχος από την Επιθεώρηση Εμπορικών πλοίων και το πλοίο κρίθηκε αξιόπλοο, συνεχίζοντας τα δρομολόγιά του κανονικά.

Η πλοιοκτήτρια εταιρεία Αχαιός Φερις Ναυτική Εταιρεία, μέλος της Saronic Ferries, θα ήθελε να ευχαριστήσει τους επιβάτες για την κατανόηση και τη συνεργασία τους σε αυτές τις δυσμενείς συνθήκες.


Προβλήματα και αλλά και πρώτα χιόνια
Μεμονωμένα προβλήματα ηλεκτροδότησης καταγράφονται σε περιοχές του δήμου Θέρμης, ανατολικά της Θεσσαλονίκης, λόγω των πτώσεων δέντρων κι άλλων αντικειμένων. Συνεργεία της ΔΕΗ βρίσκονται επί τόπου για να αποκαταστήσουν τα προβλήματα.

Εκτός από τους θυελλώδεις ανέμους αισθητή είναι η πτώση της θερμοκρασίας σε σχέση με τα προηγούμενα 24ωρα, καθώς ο υδράργυρος στη Θεσσαλονίκη δεν ξεπέρασε τους 12 βαθμούς Κελσίου.

Την ίδια ώρα, τα πρώτα χιόνια έπεσαν στα ορεινά της Δυτικής Μακεδονίας, όπως στο Νυμφαίο και το Πισοδέρι Φλώρινας, αλλά και τη Βασιλίτσα Γρεβενών.

 

Αναλυτικά η πρόβλεψη του καιρού για σήμερα Κυριακή
Ο καιρός σήμερα, προβλέπεται γενικά αίθριος στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά, πλην της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις κυρίως τις πρωινές ώρες στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία. Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα ορεινά της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης πρόσκαιρες χιονοπτώσεις τις πρωινές ώρες. Μεμονωμένες καταιγίδες είναι πιθανό να εκδηλωθούν στη Θράκη, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα τις πρωινές ώρες. Βαθμιαία ο καιρός στις περισσότερες περιοχές θα βελτιωθεί.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 6 με 8 και τις πρωινές ώρες στο Ιόνιο και το βορειοδυτικό Αιγαίο τοπικά 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένιση απο τα βόρεια.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως ως προς τις ελάχιστες τιμές της και στα βορειοδυτικά ηπειρωτικά θα σημειωθεί κατά τόπους παγετός (αρνητικές θερμοκρασίες) τις πρωινές ώρες. Συγκεκριμένα στα βόρεια θα κυμανθεί από -03 έως 15 βαθμούς, στην υπόλοιπη χώρα από 05 έως 17 και στη νοτιοανατολική νησιωτική χώρα από 11 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

Αναλυτικά η πρόβλεψη καιρού από την ΕΜΥ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Στη Μακεδονία γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις κυρίως τις πρωινές ώρες. Στη Θράκη νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες τις πρωινές ώρες, με βαθμιαία βελτίωση. Παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά τις πρωινές ώρες.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 6 με 8 και στην κεντρική Μακεδονία 8 με 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένιση από τις προμεσημβρινές ώρες.
Θερμοκρασία: Από 02 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη θα είναι 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.
ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στο Ιόνιο τις πρωινές ώρες.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 6 με 8 και από τις πρωινές ώρες στο Ιόνιο τοπικά 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένιση.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου η ελάχιστη θα είναι 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος καιρός με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις κυρίως στην Εύβοια τις πρωινές ώρες, οπότε είναι πιθανό να εκδηλωθούν ασθενείς βροχές.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 6 με 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένιση.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές. Μεμονωμένες καταιγίδες είναι πιθανό να εκδηλωθούν τις πρωινές ώρες. Από το απόγευμα ο καιρός βαθμιαία θα βελτιωθεί.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 6 με 7 και πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες έως 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένιση.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 19 βαθμούς Κελσίου.
ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές. Μεμονωμένες καταιγίδες είναι πιθανό να εκδηλωθούν στα Δωδεκάνησα τις πρωινές ώρες. Ο καιρός αρχικά στα βόρεια και βαθμιαία και στα υπόλοιπα θα βελτιωθεί.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 6 με 7 και στα νότια έως 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένιση από το μεσημέρι και απο τα βόρεια.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 6 με 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένιση.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 15 βαθμούς Κελσίου.
ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 6 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 15 βαθμούς Κελσίου.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 6 με 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένιση.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Πηγή: iefimerida.gr

Διαβάστε επίσης

 ΣΥΡΙΖΑ: Εδώ και έναν χρόνο ζητάμε να γυρίσει το «Βέλος» στο Παλαιό ΦάληροΕλλάδα

O Αλέξανδρος Αυλωνίτης, τομεάρχης Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ, με δήλωσή του, σχολίασε τις ζημιές στο ιστορικό αντιτορπιλικό «Βέλος», τονίζοντας πως «ζητάμε εδώ και ένα χρόνο να γυρίσει τ...

Πορεία προς την έξοδο από την ομάδα Αχτσιόγλου: Η κρίση βαθαίνει, ο χώρος κινδυνεύει με χλεύη - Σημάδια βούρκου οι τελευταίες επιθέσειςΕλλάδα

Σε πανελλαδική τηλεδιάσκεψη, η ομάδα 6+6 της Έφης Αχτσιόγλου αποφασίζει αν και πότε θα αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ Μονοπάτι εξόδου από τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία φαίνεται να χαρ...

Θεσσαλονίκη: Ολοκληρώθηκε η ρυμούλκηση του ιστορικού αντιτορπιλικού «Βέλος» - Έδεσε στην προβλήτα 2 του λιμανιούΕλλάδα

Στην επιχείρηση συνέδραμαν δύο ρυμουλκά - Η παραμονή του στην προβλήτα 2 θα είναι προσωρινή Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση ρυμούλκησης του αντιτορπιλικού “Βέλος” προς το λιμάνι της Θεσσ...

ΣΥΡΙΖA: Επίθεση σε Πολάκη από τα στελέχη της ομάδας Αχτσιόγλου – «Εικόνα βούρκου μετά τις τελευταίες επιθέσεις»Ελλάδα

Σε εξέλιξη παραμένει η πανελλαδική τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιούν τα στελέχη της ομάδας «6 συν» της Έφης Αχτσιόγλου με αντικείμενο συζήτησης την παραμονή τους ή όχι στον ΣΥΡΙΖΑ. Η...

Άρειος Πάγος για Τέμπη: Μικρά υπολείμματα οστών και βιολογικό υλικό βρέθηκαν στα συντρίμμιαΕλλάδα

Μικρά υπολείμματα οστών και βιολογικό υλικό και όχι ανθρώπινα μέλη που έχουν ήδη σταλεί για έλεγχο DNA και ταυτοποίηση βρέθηκαν στα Τέμπη όπως επισημαίνεται σε επίσημη ανακοίνωση τ...

Συνελήφθησαν ιδιώτης και αστυνομικός για απάτη με όφελος άνω των 70.000 ευρώ – Εξιχνιάσθηκαν 8 περιπτώσειςΕλλάδα

Συνελήφθησαν την Παρασκευή (17/11) από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας, ιδιώτης και αστυνομικός, κατηγορούμενοι για -κατά περίπτωση- ένταξη σε εγκληματική οργάν...

Παρασκήνιο: Τι σημαίνει η επίθεση Πολάκη στην Αναγνωστοπούλου λίγο πριν η ομάδα Αχτσιόγλου συνεδριάσει για την έξοδο – Πυροσβεστική παρέμβαση Κεσσαλάκη – Προβληματισμός “νεοπροεδρικών”Ελλάδα

Λίγο πριν ξεκινήσει η κρίσιμη πανελλαδική τηλεδιάσκεψη της ομάδας Αχτσιόγλου κατά την οποία θα αποφασιστεί η παραμονή ή όχι στον ΣΥΡΙΖΑ, φωτιές άναψε το άγριο επεισόδιο του Παύλου ...