ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«Έφυγε» ο φωτορεπόρτερ του Πολυτεχνείου, Βασίλης Καραγεώργος, στα 93 του χρόνια

Με τους συνεργάτες του φωτογράφισε τις κινητοποιήσεις των φοιτητών στο Πολυτεχνείο το 1973. Τρεις μέρες με κίνδυνο της ζωής του, μέσα και έξω από το Πολυτεχνείο, αποτύπωσε μοναδικά όλο το έπος των φοιτητών και των πολιτών μέχρι την εισβολή των τανκ, αλλά και των επόμενων μηνών μέχρι την πτώση της Χούντας.

 

Ο Βασίλης Καραγεώργος απεβίωσε στις 13 Οκτωβρίου 2023 και ετάφη στον Πύργο Δήμου Λαμίας.

Γεννήθηκε στον Πύργο Δήμου Λαμίας Φθιώτιδας. Για τις ανάγκες μιας σχολικής εκδρομής ξεκινά με δανεική μηχανή να φωτογραφίζει ερασιτεχνικά.

1953-1961: Γνωρίζεται με αθλητικούς φωτορεπόρτερ και με νέα δανεική μηχανή καλύπτει ποδοσφαιρικούς αγώνες Β’ και Γ’ εθνικής κατηγορίας και στη συνέχεια καλύπτει εντός και εκτός έδρας τον Ολυμπιακό στην Α’ κατηγορία.

1961: Εργάζεται σε φωτογραφικό πρακτορείο και θέλει να κάνει πολιτικό ρεπορτάζ, αλλά δεν έχει άδεια εισόδου στη Βουλή. Η ευκαιρία έρχεται με τον «ανένδοτο» αγώνα του Γεώργιου Παπανδρέου τον οποίο, ενώ όλοι οι άλλοι φωτορεπόρτερ περιμένουν στις πόλεις, αυτός τον ακολουθεί κατά πόδας στα χωριά ανάμεσα στον λαό σε ώρες αγωνιστικής έντασης ως ανεπίσημος φωτογράφος του.

1963: Χωρίς ιδιαίτερες φωτογραφικές γνώσεις, επιλέγει το πολιτικό φωτορεπορτάζ και συνεργάζεται με το διεθνές πρακτορείο United Press International (UPI).

1966 Ιανουάριος: Πρώτη του παγκόσμια αποκλειστικότητα η φωτογράφιση ενός αεροπορικού δυστυχήματος σε βουνοκορυφή του Χελμού, όπου συνετρίβη ένα αμερικάνικο αεροπλάνο που μετέφερε χρηματαποστολή στο Ιράν. Ήταν ο μοναδικός που κατάφερε να ανέβει, με κάλυψη την αντάρα και τα 7 μέτρα χιόνι, στον αποκλεισμένο από στρατιώτες και την Ασφάλεια χώρο της πτώσης, που ήταν σπαρμένος από τα 18 πτώματα του πληρώματος και τα εκατομμύρια δολάρια που συνέλεγαν Αμερικανοί πεζοναύτες. Η Ελένη Βλάχου του πρόσφερε ένα πολύ μεγάλο τότε ποσό για την αποκλειστικότητα και οι φωτογραφίες δημοσιεύτηκαν στην Καθημερινή, τη Μεσημβρινή και στις Εικόνες.

Για τη διεθνή αυτή επιτυχία τού προτάθηκε η μόνιμη συνεργασία του με τις εφημερίδες «ΤΑ ΝΕΑ», «ΤΟ ΒΗΜΑ», «ΟΜΑΔΑ» και το περιοδικό «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ».

1967 Μάιος: Η Χούντα τον συλλαμβάνει με τις κατηγορίες της συμμετοχής του σε συλλαλητήρια. Γλιτώνει επικαλούμενος ότι ήταν παρών ως φωτορεπόρτερ μόνο. Με φαρδιά παντελόνια γυρνά τους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας και πετά από τα μπατζάκια του προκηρύξεις του ΠΑΚ εναντίον της Χούντας.

1972: Συνιδρύει το πρακτορείο «Team Photo Press».

1973 Πολυτεχνείο: Με τους συνεργάτες του φωτογραφίζει τις κινητοποιήσεις των φοιτητών. Τρεις μέρες με κίνδυνο της ζωής του, μέσα και έξω από το Πολυτεχνείο, αποτυπώνει μοναδικά όλο το έπος των φοιτητών και των πολιτών μέχρι την εισβολή των τανκ, αλλά και των επόμενων μηνών μέχρι την πτώση της Χούντας.

1974: Με την επιστροφή του Ανδρέα Παπανδρέου γίνεται ο επίσημος φωτογράφος του. Συνόδεψε σε πολλά επίσημα ταξίδια επίσης τον Κ. Καραμανλή και τον Α. Παπανδρέου.

1976: Γίνεται ιδιοκτήτης φωτογραφικού πρακτορείου ελληνικού και ξένου τύπου («Free Photo Press»).

1996: Αποσύρεται από το επάγγελμα.

2023: Απεβίωσε στις 13 Οκτωβρίου 2023 και ετάφη στον Πύργο Δήμου Λαμίας.

- Μέλος της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδος όπου διατέλεσε για χρόνια Πρόεδρος και Γεν. Γραμματέας 

- Μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ).

- Διετέλεσε για χρόνια πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πυργιωτών Υπάτης και επίτιμος πρόεδρος.

Εκθέσεις: «Πολυτεχνείο 1973»

- 2000 πρώτη ατομική έκθεση του «Πολυτεχνείο 1973» στο Ίλιον,

- 2013 Ίδρυμα της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και την Δημοκρατία.

- 2014 Βιβλιοθήκη της Βουλής «Σκοτεινή επταετία»

- 2015 Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας - Λαμία

- 2015 Δήμος Αθηναίων κτήρια της ΕΑΤ ΕΣΑ

Εκδόσεις:

- 2013  «Πολυτεχνείο 1973» 40 χρόνια απόσταση

- 2023  «Πολυτεχνείο 1973» Με την απόσταση του Χρόνου

Το αρχείο του το διαχειρίζεται η Πολιτιστική Εταιρία «ΚΑΛΛΙΧΩΡΟΝ» και οι εκδόσεις Flippress της εταιρείας UPRISE IKE.

Διαβάστε επίσης

Επιχορήγηση 145 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης -Ελλάδα 2.0 για επενδύσεις των ΜμΕΕλλάδα

Αύξηση του προϋπολογισμού του προγράμματος «Ανάπτυξη Ψηφιακών Προϊόντων και Υπηρεσιών» από τα 100.000.000 ευρώ  σε 145.000.000 ευρώ ανακοινώνουν τα υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και...

Ανδρουλάκης: Καταθέτουμε αίτημα σύστασης προανακριτικής επιτροπής για το έγκλημα των ΤεμπώνΕλλάδα

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης δήλωσε ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος τις επόμενες ημέρες θα καταθέσει, βάσει του πορίσματος του Ευρωπαίου εισαγγ...

Διασώθηκαν 46 μετανάστες που επέβαιναν σε λέμβο ανοικτά της Σάμου - Μια γυναίκα νεκρήΕλλάδα

Στην περισυλλογή 47 μεταναστών, μεταξύ των οποίων και μίας νεκρής γυναίκας, που επέβαιναν σε λέμβο, προχώρησε χθες πλοίο ανοικτής θαλάσσης του Λιμενικού στη θαλάσσια περιοχή βορειο...

«Κλείδωσε» η επίσκεψη Μητσοτάκη στο Ισραήλ – Ανακοινώνεται την Τετάρτη η ημερομηνίαΕλλάδα

Την είδηση της σχεδιαζόμενης επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ, επιβεβαίωσε σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ, ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος. Ο Άκης Σκέρτσος προανήγγειλε ...