ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

BBC: Γιατί δεν αποκαλούμε τη Χαμάς «τρομοκράτες»

Μετά τις επιθέσεις που δέχτηκε από επιφανή μέλη της βρετανικής κυβέρνησης αλλά και της αντιπολίτευσης, επειδή αρνείται να χρησιμοποιήσει τον όρο «τρομοκρατική οργάνωση» για τη Χαμάς, το BBC, μέσω δηλώσεων και αναρτήσεων κορυφαίων εκπροσώπων του οργανισμού, απαντά στους επικριτές του.

«Η τρομοκρατία είναι μια φορτισμένη λέξη, την οποία οι άνθρωποι χρησιμοποιούν για μια οργάνωση που αποδοκιμάζουν ηθικά», σημειώνει ο βετεράνος ανταποκριτής του BBC, John Simpson.

«Δεν είναι όμως δουλειά του BBC να λέει στον κόσμο ποιον να υποστηρίξει και ποιον να καταδικάσει – ποιοι είναι οι καλοί και ποιοι οι κακοί. Επισημαίνουμε τακτικά ότι η βρετανική και άλλες κυβερνήσεις έχουν καταδικάσει τη Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση, αλλά αυτό είναι δική τους δουλειά. Πραγματοποιούμε επίσης συνεντεύξεις με προσκεκλημένους και παραθέτουμε δηλώσεις συνεργατών που περιγράφουν τη Χαμάς ως τρομοκράτες. Δεν το λέμε με τη φωνή μας. Η δουλειά μας είναι να παρουσιάζουμε στο κοινό μας τα γεγονότα και να το αφήνουμε να αποφασίσει μόνο του».

«Δεν παίρνουμε θέση. Και δεν είμαστε οι μόνοι που ακολουθούμε αυτή τη γραμμή. Μερικοί από τους πιο σεβαστούς ειδησεογραφικούς οργανισμούς στον κόσμο έχουν ακριβώς την ίδια πολιτική».
«Κατά τη διάρκεια των 50 ετών που ασχολούμαι με τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή, έχω δει με τα μάτια μου τα επακόλουθα επιθέσεων όπως αυτή στο Ισραήλ, και έχω επίσης δει τα επακόλουθα των ισραηλινών επιθέσεων με βόμβες και πυροβολικό εναντίον πολιτικών στόχων στον Λίβανο και τη Γάζα. Η φρίκη από τέτοιες επιθέσεις μένει για πάντα στο μυαλό σου. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να αρχίσουμε να λέμε ότι η οργάνωση, οι υποστηρικτές της οποίας τις πραγματοποίησαν, είναι τρομοκρατική, γιατί αυτό θα σήμαινε ότι εγκαταλείπουμε το καθήκον μας να παραμείνουμε αντικειμενικοί».

 

«Ήταν δύσκολο να διατηρήσουμε αυτή την αρχή όταν ο IRA βομβάρδιζε τη Βρετανία και σκότωνε αθώους πολίτες, αλλά τα καταφέραμε. Υπήρξε τεράστια πίεση από την κυβέρνηση της Μάργκαρετ Θάτσερ στο BBC και σε μεμονωμένους δημοσιογράφους όπως εγώ σχετικά μ’ αυτό – ειδικά μετά τη βομβιστική επίθεση στο Μπράιτον, όπου η τότε πρωθυπουργός μόλις γλίτωσε το θάνατο και τόσοι άλλοι αθώοι άνθρωποι σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν. Αλλά κρατήσαμε τη γραμμή μας. Και εξακολουθούμε να το κάνουμε μέχρι σήμερα. Δεν παίρνουμε θέση. Και δεν είμαστε οι μόνοι που ακολουθούμε αυτή τη γραμμή. Μερικοί από τους πιο σεβαστούς ειδησεογραφικούς οργανισμούς στον κόσμο έχουν ακριβώς την ίδια πολιτική».

Δηλώσεις έκανε και ο υπεύθυνος συντακτικής πολιτικής και δεοντολογίας του BBC, David Jordan, ο οποίος τόνισε στην εκπομπή The Media Show του σταθμού ότι οι κατευθυντήριες γραμμές ισχύουν εδώ και πολλά χρόνια και στόχο έχουν να αποφεύγεται οποιαδήποτε αντίληψη προκατάληψης.

«Πρόκειται για τη διασφάλιση της εμπιστοσύνης του κοινού σχετικά με τις πληροφορίες που του δίνουμε, έτσι ώστε να μη θεωρηθεί ότι το BBC προσεγγίζει το θέμα μόνο από τη μία πλευρά της σύγκρουσης, αλλά ότι προσφέρει μια δημοσιογραφική κάλυψη που οφείλει να είναι πάντα ακριβής, αμερόληπτη και αληθινή».

 

Πηγή: LiFO 

Διαβάστε επίσης

Στον Πύργο Ηλείας η Αντζελίνα Τζολί για τα γυρίσματα της ταινίας "Μαρία Κάλλας" Πολιτισμός

Ξεκινούν τα γυρίσματα για την ταινία "Μαρία Κάλλας" στον Πύργο με πρωταγωνίστρια την Αντζελίνα Τζολί. Σύμφωνα με πληροφορίες η μεγάλη πρωταγωνίστρια αλλά και το cast της ταινίας έχ...

Ελληνικές φρεγάτες στον πόλεμο του Ισραήλ; Τι ισχύει με την παρουσία τους στην Ανατολική ΜεσόγειοΕλλάδα

Η είδηση που κυριαρχεί από το πρωί είναι η πληροφορία του BBC ότι η Ελλάδα έχει στείλει πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, το οποίο και πρόκειται μ...

Σεισμός 3,8 Ρίχτερ βορειοανατολικά της Αγίας Μαρίνας Λαυρεωτικής- Έγινε αισθητός στην ΑττικήΕλλάδα

Σεισμική δόνηση σημειώθηκε λίγο πριν τις 6:35 τα ξημερώματα της Παρασκευής.   Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ο σεισμός είχε μέγεθος 3,8 βαθμούς της Κλίμακας Ρίχτερ και είχε ...

«Καποδίστριας»: Αρχίζουν τα γυρίσματα για την ταινία του Γιάννη ΣμαραγδήΕλλάδα

Έπειτα από πολλές περιπέτειες, αναβολές, δυσκολίες λόγω κορωνοϊού και πολλά εμπόδια η νέα ταινία του Γιάννη Σμαραγδή «Καποδίστριας» αρχίζει γυρίσματα τον Νοέμβριο. Όπως αναφέρει η ...

Σοκ στο Καματερό: Τρεις ανήλικοι βίασαν 13χρονη μαθήτρια σε προαύλιο σχολείουΕλλάδα

Ανηλίκων Αττικής με την κατηγορία πως βίασαν από κοινού 13χρονη μαθήτρια στο προαύλιο του σχολείου στην περιοχή του Καματερού. Ο ένας από τους ανήλικους, ο 14χρονος, εξανάγκασε εκ ...