ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΘ 2023: Οι τρεις άξονες της σημερινής ομιλίας του Κ. Μητσοτάκη – Οικονομική ατζέντα με έμφαση στις μεταρρυθμίσεις

Η οικονομία, αναμένεται ότι θα καταλάβει δεσπόζουσα θέση, και στην φετινή ομιλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΔΕΘ 2023 με τις καταστροφές στην Θεσσαλία, να αφήνουν έντονο το αποτύπωμά τους.

Στο πλαίσιο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί σήμερα (16.09.2023), Σάββατο τη συμπρωτεύουσα συνοδευόμενος μόνο από ελάχιστους υπουργούς και αυτό γιατί σε καμία περίπτωση η παρουσία του εκεί δεν θα έχει πανηγυρικό χαρακτήρα, όπως στο παρελθόν, αλλά θα είναι προσαρμοσμένη στο κλίμα των τελευταίων ημερών.

Πιο αναλυτικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της 87ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, θα απευθύνει σήμερα στις 20:00 ομιλία στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» και την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου, στις 13:00, ο πρωθυπουργός θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στο Βελλίδειο.

Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη σήμερα στο Βελλίδειο θα κινηθεί σε 3 άξονες. Στην περαιτέρω θωράκιση της χώρας, έναντι της κλιματικής αλλαγής, που προβλέπει την αλλαγή του μοντέλου της πολιτικής προστασίας, με ενίσχυσή της. Στην επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, με έμφαση στον εκσυγχρονισμό του κράτους, και των δομών του, κυρίως στην υγεία, τη δικαιοσύνη και την παιδεία.

Οι οικονομικές εξαγγελίες, θα είναι προσαρμοσμένες στις νέες συνθήκες, δεδομένου ότι το κόστος των καταστροφών στη Θεσσαλία είναι τεράστιο, με αποτέλεσμα να χρειαστεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός, ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ.

Αναλυτικά οι τρείς άξονες της σημερινής ομιλίας

  • Ο πρώτος θα είναι η περαιτέρω θωράκιση της χώρας έναντι της κλιματικής αλλαγής, που προβλέπει την αλλαγή του μοντέλου της πολιτικής προστασίας, δηλαδή δομικές αλλαγές για την ενίσχυση της κρατικής μηχανής, ώστε να μπορεί καλύτερα να αντιμετωπίζει τις διαρκώς αυξανόμενες επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.
  • Ο δεύτερος άξονας δεν θα είναι η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, με τον πρωθυπουργό να δίνει έμφαση στον εκσυγχρονισμό του κράτους και των δομών του. Στην προμετωπίδα βρίσκονται η υγεία, η δικαιοσύνη και η παιδεία. Υπενθυμίζεται ότι μεγάλο μέρος αυτών των αλλαγών είχε συζητηθεί στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο και είναι έτοιμα τα νομοσχέδια για την υλοποίησή τους. Αφορούν, μεταξύ άλλων, το νέο νοσοκομειακό χάρτη, την αναβάθμιση των νοσοκομείων, την ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης, αλλά και την αυστηροποίηση ορισμένων ποινών.
  • Ο τρίτος άξονας, δηλαδή οι οικονομικές εξαγγελίες θα είναι προσαρμοσμένες στις νέες συνθήκες, δεδομένου ότι το κόστος των καταστροφών στη Θεσσαλία είναι τεράστιο, με αποτέλεσμα να χρειαστεί και συμπληρωματικός προϋπολογισμός ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ.

Συνεπώς, η ανάγκη ανασυγκρότησης τόσο της Θεσσαλίας όσο και του Έβρου που επλήγησαν αντίστοιχα από τις πλημμύρες από τις πυρκαγιές, να αναγκάζουν την κυβέρνηση να κατευθύνει πόρους, όπως είπες, προς τη στήριξη των κατοίκων τους αλλά και την ανοικοδόμηση των υποδομών τους.

Ηδη, ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε ότι δεν θα υπάρξει παράταση του Μαρτίου έως το τέλος του έτους, ενώ το επίδομα στους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά θα καταβληθεί τον Ιανουάριο. Ωστόσο, όποιο περιθώριο δίνει ο αναθεωρημένος προϋπολογισμός, θα διατεθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, με φειδώ ωστόσο, προς τους πλέον αδύναμους, ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στην πίεση του πληθωρισμού. κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι το 50% των προεκλογικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης έχει ήδη νομοθετηθεί και πως πρέπει να κρατηθεί το τιμόνι σταθερό με στόχο για το πλεόνασμα από 0,7 έως 1% του ΑΕΠ.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται στην ομιλία του να τονίσει ότι βασικό διακύβευμα παραμένει η αύξηση του εισοδήματος των πολιτών, όχι μέσα ωστόσο από επιδόματα, αλλά μόνιμες αυξήσεις που θα προκύπτουν από την ανάπτυξη και τη μείωση της φορολογίας.

Π. Μαρινάκης: «Όσα είπε προεκλογικά ο πρωθυπουργός, θα γίνουν πράξη»

Για τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ανέφερε: «Όσα είπε προεκλογικά ο πρωθυπουργός, θα γίνουν πράξη και αυτό δεν αμφισβητείται και δεν διακινδυνεύεται. Ήδη έχει νομοθετηθεί το 50% του οικονομικού προγράμματος. Είναι δεδομένο ότι αυτό που συνέβη δεν έχει προηγούμενο γι΄αυτό και κινηθήκαμε άμεσα για να βρεθούν οι αναγκαίοι πόροι για την κάλυψη των αναγκών.

Δεν αντιλαμβάνεται ο πρωθυπουργός την ομιλία της στην ΔΕΘ ως αφορμή για να παρουσιάσει ένα καλάθι, ή μια ακόμη ευκαιρία για παροχολογία, είναι μια σημαντική ευκαιρία να αναλύσει τις προτεραιότητες του και να περιγράψει με συγκεκριμένες παρεμβάσεις πως αυτές θα γίνουν πραγματικότητα.

Μια από τις βασικές προτεραιότητες διαχρονικά της κυβέρνησης είναι η συνεχής και μόνιμη αύξηση του εισοδήματος των πολιτών».

«Εικάζω ότι ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη ΔΕΘ θα αφιερώσει και σημαντικό μέρος στις αλλαγές στη δικαιοσύνη και συνολικά σε ζητήματα δικαιοσύνης» σημείωσε ο κ. Μαρινάκης .

 

Διαβάστε επίσης

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ: όλες οι περιοχές στη Θεσσαλία είναι προσβάσιμες πλην του οικισμού Κεραμίδι ΤρικάλωνΕλλάδα

Όλες οι βασικές οδικές αρτηρίες στο τρίγωνο μεταξύ Καρδίτσας, Λάρισας και Τρικάλων είναι ανοικτές, είπε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Αρτοποιός,...

Βελόπουλος: Μέχρι χθες πανηγύριζαν επειδή δήθεν πήραμε την επενδυτική βαθμίδα, σήμερα επειδή φθάσαμε ένα βήμα πρινΕλλάδα

«Για την περιβόητη, περιώνυμη αναβάθμιση της MOODY'S έχουμε να πούμε στην κυβέρνηση τα εξής: Επειδή στις λεπτομέρειες κρύβεται η αλήθεια, στην αναβάθμιση γράφει ότι είμαστε ένα βήμ...

Πετρέλαιο θέρμανσης: Σοκαριστική εκτίμηση για τιμή τουλάχιστον στο 1,50 ευρώΕλλάδα

«Φωτιά» θα είναι το πετρέλαιο θέρμανσης φέτος και μάλιστα ο γενικός γραμματέας Βενζινοπωλών Αττικής, Απόστολος Καλατζόπουλος εκτίμησε ότι η τιμή του θα είναι τουλάχιστον στο 1,50 ε...

Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση θα τρέξει ακόμα πιο γρήγορα για να έχουν όλοι οι Έλληνες τις ποιοτικές υπηρεσίες υγείας που τους αξίζουνΕλλάδα

Το νοσοκομείο "Γ. Παπανικολάου" της Θεσσαλονίκης επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και είδε από κοντά την πλήρως ανακαινισμένη Πνευμονολογική Κλινική του Εθνικού Συστή...

Νίκος Χαρδαλιάς: Η καθημερινότητα και η ασφάλεια του πολίτη τα δύο μεγάλα μας στοιχήματαΕλλάδα

«Δύο είναι τα μεγάλα μας στοιχήματα: Η καθημερινότητα και η ασφάλεια του πολίτη. Και θα τα κερδίσουμε», τονίζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» ο υποψήφιος Περιφερε...

Παραμένουν τα προβλήματα στη Θεσσαλία - Χωρίς νερό για 12η μέρα ο Βόλος - Σταθερά τα νερά στην Κάρλα - Μάχη για την αποκατάσταση των ζημιώνΕλλάδα

Συνεχίζονται τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Μαγνησίας, μετά τη θεομηνία που σάρωσε την περιοχή την προηγούμενη εβδομάδα, με τα πλέον σημαντικά να αφορούν την υδρο...

Επέτειος Πολυτεχνείου: Θα εορτασθεί κανονικά στα σχολεία λέει το ΥπουργείοΕλλάδα

Κανονικά θα πραγματοποιηθούν και εφέτος οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου στα σχολεία όλης της χώρας, όπως διευκρίνισαν πηγές του Υπουργείου Παιδείας στο...