ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Βυθισμένος στη λάσπη ο θεσσαλικός κάμπος - Κομμένη στα δύο η χώρα

Μια εβδομάδα μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία, στις οποίες 15 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και ένα ζευγάρι αυστριακών εξακολουθεί να αγνοείται, χωριά παραμένουν αποκλεισμένα, ενώ συνεχίζονται και τα προβλήματα υδροδότησης και ηλεκτροδότησης για χιλιάδες νοικοκυριά.

Μέχρι στιγμής οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας έχουν προχωρήσει στη διάσωση 4.543 ανθρώπων, ανέφερε χθες το απόγευμα ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Αρτοποιός.

 

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν δυσκολίες προσέγγισης σε Βλοχό, Φαρκαδόνα, Μεταμόρφωση, Πηνειάδα, Ομορφοχώρι, Αμφιθέα και Πλατύκαμπο.

Σε άλλες περιοχές, όπως Παλαμάς, Μαραθέα, Κόρδα, Κοσκινάς, Καλογριανά, Πεδινό, Μεγάλα Καλύβια, οι έρευνες διεξάγονται πόρτα-πόρτα και αναμένεται να ολοκληρωθούν σύντομα.

Επιπρόσθετα, στις περιοχές Ομόλιο, Κουλούρα, Μεσάγγαλα, Αλεξανδρινή και Στόμιο οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας βρίσκονται σε επιφυλακή, παρακολουθώντας τυχόν εξέλιξη των πλημμυρικών φαινόμενων.

Στον Πηνειό η στάθμη του νερού έπεσε στα 8,2 μέτρα με όριο επιφυλακής τα 6,6 μέτρα.

Ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές σε σπίτια, επιχειρήσεις, καλλιέργειες και κτηνοτροφικές μονάδες. Όλος ο θεσσαλικός κάμπος έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο βασίλειο λάσπης, ενώ σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και ο κίνδυνος μολυσματικών ασθενειών.

 

Εν τω μεταξύ, στις πληγείσες περιοχές μεταβαίνει ο Ειδικός Διακλαδικός Λόχος Αντιμετώπισης Πυρηνικής - Βιολογικής - Χημικής Άμυνας του ΓΕΕΘΑ με κατάλληλο υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Αποστολή του είναι  η εγκατάσταση πέντε σταθμών απολύμανσης προσωπικού και μέσων στην ευρύτερη περιοχή, στα οποία θα πραγματοποιηθεί απολύμανση των συνεργείων του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων που επιχειρεί στις πληγείσες περιοχές.

Θα δύναται επίσης να απολυμανθούν και πολίτες σε συνεννόηση με τις τοπικές αρχές.

Στα 15 μέτρα το νερό στο Κεραμίδι Τρικάλων - Εγκλωβισμένοι οι κάτοικοι

Μεγάλα παραμένουν τα προβλήματα σε χωριά των Τρικάλων. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ, Χρήστο Στρατουλάκο, τα δύο τρίτα των σπιτιών στη Φαρκαδόνα Τρικάλων έχουν υποστεί ζημιές ενώ 16 σπίτια έχουν καταρρεύσει. Την ίδια στιγμή, στο χωριό Κεραμίδι, το ύψος του νερού έχει φτάσει τα 15 μέτρα με αποτέλεσμα να έχει καλύψει ολοκληρωτικά τα σπίτια. Οι Αρχές προσπαθούν με τα μέσα που διαθέτουν να φτάσουν στο χωριό καθώς παραμένουν εγκλωβισμένοι 25 με 30 κάτοικοι οι οποίοι έχουν βρει προσωρινό καταφύγιο στο ξωκλήσι του Αγίου Χαραλάμπους. 

Αδύνατη συνεχίζει όμως να παραμένει η πρόσβαση σε δεκάδες χωριά. Σε ορισμένα η πρόσβαση είναι μόνο με βάρκες και μεγάλα μηχανήματα, σε άλλα μόνο από αέρος ενώ στο χωριό Μεταμόρφωση Καρδίτσας δεν έχει φτάσει ακόμη ο κρατικός μηχανισμός. 

Διασώσεις σε Λάρισα και Καρδίτσα - Χωρίς ρεύμα χιλιάδες νοικοκυριά 

Στη Γιάννουλη της Λάρισας αλλά και στον Κοσκινά Καρδίτσας δεν σταματούν λεπτό, ακόμη και με βάρκες. Συγκεκριμένα, στη Γιάννουλη μηχάνημα έργου μετέφερε σήμερα ανθρώπους που αντιμετώπιζαν σοβαρά περιστατικά. 

Στην Ν. Σμύρνη Λάρισας το νερό παραμένει στο 1,5 μέτρο. Επίσης, 3.000 νοικοκυριά στη Λάρισα παραμένουν χωρίς ρεύμα, 200 σε Πήλιο και 1.700 σε Τρίκαλα και Καρδίτσα.  Επίσης, μπουλντόζες δουλεύουν νυχθημερόν και απομακρύνουν μπάζα αλλά και νεκρά ζώα την ώρα που οι κάτοικοι παίρνουν ρούχα από αυτά που έχουν συγκεντρώσει οι εθελοντές.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ, ο ανταποκριτής Μιχάλης Τεζάρης, 30 σπίτια έχουν καταρρεύσει στον Κοσκινά Καρδίτσας ενώ ένα ακόμη σημαντικό πρόβλημα είναι ο κίνδυνος ανάπτυξης μολυσματικών ασθενειών από τα νεκρά ζώα που εξακολουθούν να παραμένουν σε νερά και λάσπες. 

Κομμένη στα δύο η χώρα

Τα νερά έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα και στην Εθνική οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης αφού εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας επί του Αυτοκινητόδρομου Αιγαίου λόγω εκτεταμένων πλημμυρικών φαινομένων στην περιοχή Γυρτώνης-Συκουρίου (Χ.Θ. 366) ενώ σοβαρά είναι τα προβλήματα υδροδότησης και ηλεκτροδότησης. Η κυκλοφορία είναι εφικτή μόνο στο τμήμα Θεσσαλονίκη – Λεπτοκαρυά και από κόμβο Νίκαιας Λάρισας έως Αθήνα και το αντίστροφο.

Προβλήματα υπάρχουν και στο σιδηροδρομικό δίκτυο Αθήνας – Θεσσαλονίκης. 

Δημιουργήθηκε νέα κοίτη 

Την ίδια στιγμή οι έντονες πλημμύρες έχουν δημιουργήσει μια νέα κοίτη του ποταμού σε περιοχές που βρίσκονται πίσω από τη Λάρισα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες η κακοκαιρία Daniel έχει αλλάξει τον υδρογραφικό χάρτη της περιοχής. 

 

 

Συνεχίζεται η έλλειψη πόσιμου νερού στο Βόλο - Αγώνας για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου στο Πήλιο

Σοβαρά προβλήματα συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν για 6η ημέρα και πολλά χωριά του Πηλίου. Για ακόμη μία ημέρα η Ζαγορά  μοιάζει με βομβαρδισμένο τοπίο. Βράχια έχουν αποκολληθεί και έχουν κόψει στη μέση το οδικό δίκτυο που ένωνε τον Βόλο με το Βόρειο Πήλιο. Χώματα, ακόμα και δέντρα έχουν παρασυρθεί ενώ οι δρόμοι έχουν υποχωρήσει.

Χαώδης είναι η εικόνα και στη Μηλίνα. Αυτοκίνητα αναποδογυρισμένα παραμένουν στο παραλιακό μέτωπο ενώ ορισμένα που παρασύρθηκαν εξακολουθούν να βρίσκονται στη θάλασσα. Ωστόσο, αποκαταστάθηκε η οδική σύνδεση Μηλίνας - Τρικερίου στο Νότιο Πήλιο και τα μηχανήματα της Περιφέρειας Μαγνησίας και τα μηχανήματα της Περιφέρειας Μαγνησίας προσπαθούν να φθάσουν στη Ζαγορά και στη συνέχεια ως το Χορευτό ώστε να αποκαταστήσουν τη σύνδεση με τον Βόλο. Ανάλογες προσπάθειες καταβάλλονται και για την σύνδεση της Μακρυνίτσας.

Σοβαρό πρόβλημα με την υδροδότηση συνεχίζουν να έχουν οι κάτοικοι αρκετών χωριών της Μαγνησίας με την κανονικότητα να αναμένεται να επανέλθει μετά 15 - 20 ημέρες. Το νερό δεν είναι πόσιμο και φτάνει στα σπίτια ορισμένων περιοχών του Βόλου με ωράριο. Στη συνέχεια διακόπτεται και πολλοί υγειονομικοί φορείς και επιστήμονες μιλούν για ακατάλληλο νερό ακόμη και για οικιακή χρήση. Δεκάδες συνεργεία του Δήμου Βόλου εργάζονται για να καθαρισθούν συνοικίες όπως τα Παλιά, η Νεάπολη, το Παλαιό Λιμεναρχείο, το Οινόπνευμα και περιοχές γύρω από το Εμπορικό Κέντρο "Old City" που έχουν κατακλυσθεί από λάσπη και ανάλογες προσπάθειες γίνονται σε οδούς και γέφυρες που σάρωσε ο χείμαρρος Κραυσίδωνας όταν υπερχείλισε και παρέσυρε τα πάντα πλημμυρίζοντας την πόλη του Βόλου.

 

 

Ανυπολόγιστες καταστροφές, που δεν έχουν αποτιμηθεί, έχουν υποστεί το Συγκρότημα Τσαλαπάτα που αποτελεί ένα Πολυχώρο Μουσείων Πολιτισμού και Βιομηχανικής Παράδοσης, και με πολλά πολυτελή καταστήματα εστίασης και διασκέδασης, αλλά και το κτιριακό συγκρότημα των 1ου και 4ου ΕΠΑΛ της Νέας Ιωνίας που συστεγάζει και το 1ο Δημόσιο ΙΕΚ Βόλου. Ειδικά το σχολικό συγκρότημα έχει καταστραφεί ολοσχερώς τόσο κτιριακά, όσο και ο εξοπλισμός που υπήρχε.

Από την πλευρά του το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου με ανακοινώσεις του εφιστά την προσοχή σε όσα σκάφη κινούνται εντός του Παγασητικού διότι από τη θεομηνία και τις πλημμύρες οι χείμαρροι που εκβάλλουν στον Παγασητικό κατέβασαν από τις πλαγιές των βουνών τεράστιες ποσότητες φερτών υλών και μεγάλους κορμούς δένδρων που επιπλέουν στη θάλασσα και μπορεί να προκαλέσουν ζημιές σε περίπτωση πρόσκρουσης σε αυτούς.


 

Πηγή: skai.gr

Διαβάστε επίσης

Θεσσαλονίκη: Άντρας και γυναίκα βρέθηκαν νεκροί σε διαμέρισμα στην ΚαλαμαριάΕλλάδα

Nεκροί εντοπίστηκαν το πρωί της Τρίτης μία 42χρονη και ένας 38χρονος στην Καλαμαριά στη Θεσσαλονίκη. Οι σοροί εντοπίστηκαν σε διαμέρισμα στην οδό Κομνηνών 27 περίπου στις 8:15.    ...

Στο Στρασβούργο ο πρωθυπουργός για το σχέδιο ευρωπαϊκής στήριξης μετά τις πλημμύρεςΕλλάδα

Τις λεπτομέρειες της βοήθειας προς την Ελλάδα για την επόμενη μέρα μετά την κακοκαιρία Daniel αναμένεται να καθορίσουν σήμερα Τρίτη 12/9 στη συνάντηση που θα έχουν στο Στρασβούργο ...

Θεσσαλία: Αργεί η επόμενη μέρα – Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις απεγκλωβισμώνΕλλάδα

(φωτογραφία Μάριος Λώλος)    Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις του στρατού και της πολιτικής προστασίας στις πληγείσες από την κακοκαιρία Daniel περιοχές.   Στόχος είναι να φτάσει η βοή...

Προκαταρκτική εξέταση για τους αστυνομικούς που απειλούσαν με ξύλο τους πλημμυροπαθείςΕλλάδα

Προκαταρκτική Διοικητική Εξέταση έχει διαταχθεί από την ΕΛ.ΑΣ., έπειτα απο βίντεο που παρουσιάζει αστυνομικό να παρακινεί τους συναδέλφους του να επιτεθουν στους πλημμυροπαθείς στη...

Βουλή: Εγκρίθηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για τη Δικαστική ΑστυνομίαΕλλάδα

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε, επί της αρχής, από την κοινοβουλευτική επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης για την επ...

Λούτσα: Με 25 σφαίρες χτύπησαν το αυτοκίνητο με τους έξι  - Τα σενάρια για το λουτρό αίματοςΕλλάδα

  Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζονται  οι έρευνες της ΕΛΑΣ στο σημείο του πολλαπλού φονικού στη Λούτσα, το απόγευμα της Δευτέρας. Στο σημείο, σύμφωνα με πληροφορίες, βρέθηκαν 25 κάλυ...

Έξι νεκροί σε επεισόδιο με πυροβολισμούς στη Λούτσα - Συναγερμός στην ΕΛ.ΑΣ.Ελλάδα

Για «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» μιλούν οι πρώτες πληροφορίες - Κατά τις ίδιες πληροφορίες, όλοι είναι αλλοδαποί   Θρίλερ σε ένα στενό της Αρτέμιδας (Λούτσας) εξελίχθηκε το απόγευμα τ...

Δόμνα Μιχαηλίδου - Μήνυμα για την έναρξη της σχολικής χρονιάς:  Κοινωνική αλληλεγγύη. Αγάπη. Σεβασμός. Δοτικότητα. Προσφορά. Ελλάδα

Μήνυμα Δόμνας Μιχαηλίδου, Υφυπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, για την έναρξη της σχολικής χρονιάς:   Αγαπητές μαθήτριες και αγαπητοί μας μαθητές, Η φετινή σχολική χρο...

Κίνδυνος έξαρσης γαστρεντερίτιδας, ηπατίτιδας, Covid, ιού Δυτικού Νείλου και ελονοσίας στις πλημμυρισμένες περιοχέςΕλλάδα

Μπροστά στο εφιαλτικό σενάριο τις επόμενες εβδομάδες να ξεσπάσουν επιδημίες από τα μολυσμένα νερά βρίσκονται τώρα οι πλημμυροπαθείς που έχουν χάσει τα πάντα. Οι πιθανότεροι κίνδυνο...