ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κυρ. Μητσοτάκης: Δυνατότητα επέκτασης της τριμερούς Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ με συμμετοχή της Ινδίας - Συζητήθηκαν σημαντικές επενδύσεις στην ενέργεια

 

Στη δυνατότητα επέκτασης της τριμερούς συνεργασίας Κύπρου - Ελλάδας - Ισραήλ με την συμμετοχή και άλλων χωρών, όπως της Ινδίας, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης,

στις δηλώσεις του μετά το τέλος της Συνόδου, με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου, στη Λευκωσία.

Στις κοινές δηλώσεις τους, οι τρεις ηγέτες επεσήμαναν τη στρατηγικής σημασίας σχέση ανάμεσα στις χώρες τους και την κοινή βούληση για περαιτέρω εμβάθυνση τους σε όλους τους τομείς.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε το ενδιαφέρον των χωρών του υφιστάμενου σχήματος στο να αφήσουν γεωπολιτικό, καθώς και εμπορικό αποτύπωμα με την δράση τους.

''Νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που θα μπορούσαμε να εξετάσουμε πιο συστηματικά, τη δυνατότητα πρόσκλησης του Ινδού πρωθυπουργού στο σχήμα μας'',στην επόμενη Σύνοδο τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ανθεκτική και επιτυχημένη την συμμαχία Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ, ενώ αναφέρθηκε σε σειρά άλλων ζητημάτων όπως η Ασφάλεια, η Ενέργεια, η Πολιτική Προστασία, η Τεχνολογία, καθώς και η τεχνητή νοημοσύνη.

Εάν θέλεις να πας γρήγορα, πήγαινε μόνος, αλλά εάν θέλεις να πας μακριά, θα πάμε μαζί. Και εμείς θα πάμε μακριά και μαζί, αλλά και γρήγορα, κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας είπε ακόμη ότι επαναβεβαιώθηκε η στενή συνεργασία ανάμεσα στις τρεις χώρες που έχει αποδειχθεί ότι αντέχει εξαιρετικά στον χρόνο.Και η οποία πρόσθεσε είναι επιτυχής σε διάφορους τομείς κοινού ενδιαφέροντος.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στο θέμα της ενέργειας και στις σημαντικές επενδύσεις στον τομέα αυτό στις τρεις χώρες.

Πρόσθεσε ότι στον τομέα της πολιτικής προστασίας υπάρχει στενή συνεργασία, ενώ ευχαρίστησε τις κυβερνήσεις Κύπρου και Ισραήλ για τη βοήθεια τους για την κατάσβεση των πυρκαγιών στην Ελλάδα.

Είπε τέλος ότι κατά τη συνάντηση τους συζητήθηκαν τρόποι περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας στον τομέα του εμπορίου.

Στις δηλώσεις του, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε, μεταξύ άλλων, ότι «αυτή είναι χωρίς αμφιβολία μια δυναμική στρατηγική συμμαχία μεταξύ εταίρων που συμμερίζονται δημοκρατικές αξίες και στόχους και που επενδύουν στο κοινό όραμα της σταθερότητας, της ευημερίας και της ασφάλειας στην περιοχή μας και πέραν αυτής.

Η σύγκληση αυτής της Συνάντησης τόσο νωρίς μετά την έναρξη της θητείας μου και τις εκλογές στην Ελλάδα είναι ενδεικτικό των τριμερών μας σχέσεων και της δέσμευσης μας να συνεχίσουμε να ενισχύουμε αυτή τη δυναμική σχέση».

Πρόσθεσε ότι κατά τις διαβουλεύσεις τους ανασκόπησαν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε πολλούς τομείς συνεργασίας, σημειώνοντας ότι έχουν επαναβεβαιώσει την κοινή βούληση για ενδυνάμωση αυτών των τριμερών σχέσεων σε τομείς όπως, μεταξύ άλλων, η ενέργεια, η ασφάλεια, η οικονομία, η Διασπορά, καθως και στον τομέα της αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων.

Σημείωσε ακόμη ότι κατά τη διάρκεια αυτού του καλοκαιριού επιδείχθηκε η δύναμη της φιλίας ανάμεσα στις τρεις χώρες με την αλληλοβοήθεια που παρείχαν στην κατάσβεση πυρκαγιών.

Για το θέμα της ενέργειας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «συμφωνήσαμε ότι το φυσικό αέριο και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι πρωταρχικός πυλώνας συνεργασίας στην περιοχή, ιδιαίτερα υπό το φως των πρόσφατων γεωγραφικών εξελίξεων και της ενεργειακής ανασφάλειας» που υπαγορεύουν την ανάγκη για αυξημένη διασυνδεσιμότητα και εναλλακτικές ενεργειακές πηγές.

Επεσήμανε ακόμη ότι επαναβεβαίωσαν την ισχυρή τους προσήλωση στο μηχανισμό συνεργασίας 3+1 με τις ΗΠΑ, και συζήτησαν πιθανή επέκταση του μηχανισμού και με άλλες χώρες, όπως η Ινδία.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε, επίσης, ότι η τριμερής συνεργασία δεν στρέφεται εναντίον καμιάς άλλης χώρας, αλλά είναι ανοικτή σε όλες τις χώρες που συμμερίζονται τις ίδιες αρχές.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι ενημέρωσε για τις πρωτοβουλίες του με στόχο την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για συνολική λύση, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών και ευχαρίστησε για την αμέριστη στήριξη Ελλάδας και Ισραήλ.

Τέλος, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανακοίνωσε ότι η επόμενη Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ, θα γίνει τον επόμενο χρόνο.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός του Ισραήλ είπε, μεταξύ άλλων, ότι οι σχέσεις των τριών έχουν ανθήσει μετά τη σύσταση του τριμερούς μηχανισμού συνεργασίας.

Πρόσθεσε ότι τώρα βλέπουμε εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες από το Ισραήλ να επισκέπτονται την Κύπρο και την Ελλάδα και σημείωσε πως υπάρχουν επίσης επενδύσεις ανάμεσα στις χώρες αυτές και στενή συνεργασία σε διάφορους τομείς.

Είπε ακόμη ότι σήμερα συζήτησαν, μεταξύ άλλων, για τη τριμερή συνεργασία σε θέματα όπως το φυσικό αέριο, η ηλεκτρική διασύνδεση και η καταπολέμηση των πυρκαγιών.

Σημείωσε ακόμη ότι συζήτησαν τρόπους συνεργασίας για το πώς το Ισραήλ θα εξάγει το φυσικό του αέριο και το ίδιο θα πρέπει να κάνει και η Κύπρος και η Ελλάδα. Και αυτές οι αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν σε 3 με 6 μήνες, είπε.

Ο κ. Νετανιάχου είπε, επίσης, ότι συζήτησαν μηχανισμούς για συνεργασία στην ηλεκτρική διασύνδεση, ενώ ανέφερε ότι συζήτησαν θέματα αξιοποίησης της τεχνολογίας για την καταπολέμηση των πυρκαγιών.

Πρόσθεσε ότι στα θέματα καταπολέμησης της τρομοκρατίας, οι τρεις κυβερνήσεις παραμένουν προσηλωμένες στη στενή τους συνεργασία.

Είπε, επίσης, ότι συζήτησαν την επέκταση της τριμερούς συνεργασίας με την Ινδία.

Εξάλλου, ο κ. Νετανιάχου ανέφερε ότι η αγορά του Ισραήλ σε ό,τι αφορά τα γαλακτοκομικά προϊόντα από το εξωτερικό θα ανοίξει πολύ σύντομα και θα μπορούν να γίνουν εξαγωγές από την Κύπρο και την Ελλάδα.

Τέλος, ανέφερε ότι προσβλέπει στην επόμενη Τριμερή Σύνοδο, που θα γίνει στο Ισραήλ.

Διαβάστε επίσης

Κρίσιμο τετ α τετ Γεραπετρίτη-Φιντάν στην Άγκυρα – Πρώτο βήμα «πολιτικού διαλόγου»Ελλάδα

Στην Άγκυρα βρίσκεται σήμερα (Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου) ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και στις 10:30 το πρωί θα έχει συνάντηση εργασίας με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντ...

Σε εξέλιξη η κακοκαιρία Daniel: Σοβαρά προβλήματα σε Βόλο, Πήλιο, Λάρισα – Live η πορεία τηςΕλλάδα

Έντονη την παρουσία της έχει κάνει τις τελευταίες ώρες η κακοκαιρία Daniel η οποία έχει φέρει ισχυρές βροχές και καταιγίδες , με τους μετεωρολόγους να προβλέπουν ακόμη μεγαλύτερη ε...

Κακοκαιρία Daniel: Προβλήματα στον σιδηρόδρομο – Καθυστερήσεις σε δρομολόγιαΕλλάδα

Αιτία είναι η διακοπή της ηλεκτροδότησης στη γραμμή καθόδου λόγω των καιρικών φαινομένων Με καθυστέρηση σχεδόν μίας ώρας ξεκίνησε από την Οινόη αμαξοστοιχία που είχε ακινητοποιηθεί...

Δημήτρης Κουτσούμπας: Βγαίνει αύριο από το "Γεννηματάς", μετά από 6ήμερη νοσηλείαΕλλάδα

Εξιτήριο αναμένεται να πάρει την Τρίτη ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας ο οποίος νοσηλεύεται με οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού, εξαιτίας της οποίας έλειπε από τη ...

Άνοιξε τις πύλες του το φεστιβάλ βιβλίου στο Πεδίον του Άρεως – Συμμετέχουν 210 εκδοτικοί οίκοι Ελλάδα

Ο αγαπημένος θεσμός του  φθινοπώρου  άνοιξε και φέτος τις πύλες του στο  Πεδίον του Άρεως . Η μεγαλύτερη γιορτή βιβλίου επέστρεψε στο σπίτι της, στο  ανακαινισμένο πάρκο όπου χιλιά...

Κακοκαιρία "Daniel": Βγήκε 112 για ισχυρές καταιγίδες σε Εύβοια, Λάρισα και ΠιερίαΕλλάδα

Προειδοποιήσεις για έντονα καιρικά φαινόμενα στέλνει η Πολιτική Προστασία μέσω μηνυμάτων 112 που αφορούν στην Εύβοια, τη Θεσσαλία, τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, την Πιερία, τις Σποράδ...

Δ. Μιχαηλίδου: «Κενά τα οποία δεν μπορούν να προβλεφθούν αυτή τη στιγμή»Ελλάδα

Στο ΣΚΑΪ μίλησε η υφυπουργός Παιδείας Δόμνα Μιχαηλίδου, αναφερόμενη στα κενά των εκπαιδευτικών στα σχολεία κατά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Κενές θέσεις εκπαιδευτικών Σε ...

Αστεροσκοπείο: Πολύ μεγάλα ύψη βροχής αναμένονται στα κεντρικά και νότια της χώρας τις επόμενες ημέρεςΕλλάδα

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε μεγάλο τμήμα της χώρας αναμένεται να προκαλέσει η ψυχρή λίμνη στην ανώτερη ατμόσφαιρα σε συνδυασμό με την έντονη μεταφορά υδρατμών από το Αιγαίο πρ...

Επικαιροποιημένο δελτίο για την κακοκαιρία Daniel: Έρχονται καταιγίδες με ένταση και διάρκεια- Πολύ μεγάλα ύψη βροχήςΕλλάδα

Σε τρεις φάσεις αναμένεται να πλήξει περιοχές της χώρας η κακοκαιρία Daniel, ενώ την ίδια επικαιροποιήθηκε το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού από τη χώρα.  Συγκεκριμένα η κακοκαι...