ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ανεβαίνει προς την Πάρνηθα η φωτιά που ξέσπασε στη Φυλή - Κάηκαν σπίτια κι αυτοκίνητα στη Χασιά (εικόνες*)

Εκκενώνονται τα Άνω Λιόσια και οι οικισμοί Γεννηματά και Κανάλα, με τους κατοίκους να καλούνται να κινηθούν νότια - Αναζωπυρώσεις στη Χασιά - Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιοχή

 

Ανεξέλεγκτη είναι η φωτιά που καίει από το μεσημέρι της Τρίτης (22/8) στη Φυλή. Έπειτα από μηνύματα του 112, εκκενώνονται τα Άνω Λιόσια και οι οικισμοί Γεννηματά και Κανάλα, με τους κατοίκους να καλούνται να κινηθούν νότια, καθώς το μέτωπο της πυρκαγιάς που ξεκίνησε πλησίον της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Κλειστών, έχει φτάσει στον οικιστικό ιστό και καίγονται σπίτια.
 
Στα Άνω Λιόσια βρίσκεται σε εξέλιξη η επιχείρηαη απομάκρυνσης κατοίκων από τα σπίτια τους.
 
 
 
 Στο Δημαρχείο Άνω Λιοσίων όσοι έχουν ανάγκη φιλοξενίας λόγω της φωτιάς στη Φυλή

Το Δημαρχείο 'Ανω Λιοσίων οργανώνεται από τη δημοτική Αρχή, προκειμένου να εξυπηρετηθούν κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι έχουν ανάγκη φιλοξενίας λόγω της φωτιάς. Όπως ανακοίνωσε ο Δήμος Φυλής, έχει οργανωθεί ομάδα για να υποδέχεται όσους έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους λόγω της εκκένωσης και δεν έχουν πού να πάνε.

«Παρακαλούνται οι κάτοικοι της Φυλής που λόγω της εκκένωσης έχουν ανάγκη φιλοξενίας, να μεταβαίνουν στο Δημαρχείο 'Ανω Λιοσίων, όπου έχει οργανωθεί ομάδα υποδοχής», αναφέρει συγκεκριμένα η σχετική ανακοίνωση του δήμου.
 


Μεγάλη αναζωπύρωση στη Χασιά

 
Μεγάλη αναζωπύρωση σημειώνεται στην περιοχή της Χασιάς. Η πυρκαγιά ξεκίνησε από νωρίς κοντά στη Μονή Κλειστών, με το μοναστήρι να εκκενώνεται έπειτα από μεγάλη και δύσκολη επιχείρηση, ωστόσο, γρήγορα ξέφυγε από τον έλεγχο.

Το αποτέλεσμα ήταν να καούν σπίτια στη Χασιά με τους κατοίκους της περιοχής να μάχονται με κάθε μέσο που είχαν στη διάθεσή τους προκειμένου να σώσουν τις περιουσίες τους. Μέσα σε μία ώρα -από τις 15:00 έως και τις 16:00- εστάλησαν δύο μηνύματα από το 112. Πλέον, το πύρινο μέτωπο κατευθύνεται προς την Πάρνηθα.
 


Η εικόνα της φωτιάς από τη λεωφόρο Αγίου Διονυσίου στο Μενίδι
menidi
agiouDionisiou-menidi_mak
agiouDionisiou-menidi__2_
agiouDionisiou-menidi__1_
 

Η φωτιά κοντά σε σπίτια στη Χασιά

filis__1__2
filis__2__2
Filis22
 
Δραματική ήταν η έκκληση του δημάρχου Φυλής, Χρήστου Παππού, που ζητούσε «επειγόντως εναέρια μέσα». Στη μάχη της κατάσβεσης έχουν ριχτεί 164 πυροσβέστες, τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 28 υδροφόρες, ενώ από αέρος πραγματοποιούν και εκ περιτροπής πραγματοποιούν ρίψεις εννέα αεροσκάφη και δέκα ελικόπτερα.

Η Τροχαία έχει θέσει σε ισχύ έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Ειδικότερα, στις 18:30, είχε διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο Φυλής και 25ης Μαρτίου. Παράλληλα αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία από τη Φυλής και Θρασυβούλου, από τη συμβολή της Φυλής με την Περιφερειακή Αγίου Κυπριανού και από τη Φυλής και Σκαλκώτα.
 
thrasivoulou-fulis__2_
monh-agiou-kuprianou-MK2
monh-agiou-kuprianou_MK
monh-agiou-kuprianou__2_
monh-agiou-kuprianou__1_
thrasivoulou-fulis__1_
Εν τω μεταξύ, η ατμόσφαιρα στο Λεκανοπέδιο της Αττικής είναι αποπνικτική, καθώς ο αττικός ουρανός έχει γεμίσει από σύννεφα καπνού. 

Φωτιά στη Χασιά
Φωτιά στη Χασιά

 
Καίγονται σπίτια Χασια

Καίγονται σπίτια στη Χασιά

Φωτιά στη Χασιά

Αναζωπυρώσεις σε πολλές, διάσπαρτες, μικρές εστίες στην Χασιά
Φωτιά στην περιοχή της Φυλής (1)
Νωρίτερα, εστάλη μήνυμα μέσω του «112» για την εκκένωση της Φυλής, με κατεύθυνση προς Άνω Λιόσια. Σύμφωνα με πολίτες που βρίσκονται στο σημείο, η φωτιά καίει τη δυτική Πάρνηθα και έχει μπει στην Χασιά.

Οι 50 μοναχές που είχαν εγκλωβιστεί στη μονή είναι καλά στην υγεία τους, σύμφωνα με δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ που έφτασαν στο μοναστήρι, μετά από υπεράνθρωπες προσπάθειες. 

«Καίγονται σπίτια»

Ο Γενικός Γραμματέας του δήμου Φυλής Αργύρης Αργυρόπουλος δήλωσε στην ΕΡΤ ότι καίγονται σπίτια. Μάλιστα, ανέφερε ότι το θερμικό φορτίο είναι πολύ μεγάλο και η κατάσταση είναι αποπνικτική ενώ όπως τόνισε καίγονται σπίτια στην περιοχή.

«Η φωτιά έχει διασπαστεί σε δύο μέτωπα. Το ένα κινείται ανατολικά και το άλλο νότια, στις παρυφές του χωριού» ζητώντας να σταλεί βοήθεια γιατί καίγονται σπίτια», όπως είπε.

Ο δήμος έχει οργανώσει ομάδα για την παροχή βοήθειας στην αίθουσα του δημαρχείου και στο κλειστό γυμναστήριο, ενώ ζήτησε περισσότερα εναέρια μέσα, καθώς η φωτιά δεν είναι προσβάσιμη από το έδαφος. 
fyli-1
Η φωτιά από την Αττική οδό στο ύψος του Ασπροπύργου
fyli-2
Η φωτιά από την Αττική οδό στο ύψος του Ασπροπύργου
Δυσμενείς οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες έως το βράδυ


Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) στην Πεντέλη, στην περιοχή που εκδηλώθηκε και εξαπλώθηκε η πυρκαγιά πνέουν βορειοανατολικοί άνεμοι με μέσες εντάσεις στα 5 - 6 μποφόρ και ριπές που ξεπερνούν τα 60 km/h.

meteo_fyli
Ωστόσο,οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες αναμένεται να παραμείνουν δυσμενείς έως τις 21:00 το βράδυ, σύμφωνα με την ανάλυση της Πυρομετεωρολογικής Ομάδας FLAME της μονάδας ΜΕΤΕΟ/ΕΑΑ. Μικρή βελτίωση αναμένεται μέσα στη νύχτα και εκ νέου επιδείνωση αναμένεται από τις πρώτες πρωινές ώρες (03:00) της Τετάρτης 23.08.2023.


meteo_fyli1
Σημειώνεται ωστόσο ότι η ευκολία ανάφλεξης των δασικών καυσίμων φαίνεται να παραμένει σε υψηλά επίπεδα και κατά τη διάρκεια της νύχτας, γεγονός που θα δυσχεράνει τον έλεγχο της φωτιάς κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών.
fyli6
Φωτιά στη Φυλή: Από το όρος Ζαχαρίτσα στο Πυροφυλάκιο Πετρούπολης

Μέχρι τις 13:30 μ.μ. τεράστια ήταν η ανησυχία για τις μοναχές της Μονής Κλειστών, καθώς η φωτιά εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα, με αποτέλεσμα οι φλόγες να περικυκλώσουν το μοναστήρι. Η Πυροσβεστική σε συνεργασία με την αστυνομία επιχείρησαν να ανοίξουν δρόμο για να απεγκλωβίσουν τα περίπου 50 άτομα που βρίσκονταν στη μονή. Στο σημείο βρέθηκε και ειδική ομάδα της ΕΜΑΚ, που συνδράμει στην προσπάθεια απεγκλωβισμού. 

 

Η κατάσταση είχε θεωρηθεί ιδιαίτερα κρίσιμη, ενώ οι πυκνοί καπνοί που βρίσκονται πάνω από το μοναστήρι καθιστούν τις προσπάθειες των αρχών ιδιαίτερα δυσχερείς. 

 
Ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός δήλωσε στον Alpha ότι δεν κινδυνεύει η Πάρνηθα. Όπως είπε, η φωτιά ξέσπασε σε σημείο μεταξύ της Μονής Κλειστών και της Φυλής και έχει κατεύθυνση προς την Φυλή.

Επίσης, υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας από τη Φυλή προς τη Μονή Κλειστών προκειμένου να διευκολυνθεί η κυκλοφορία των πυροσβεστικών οχημάτων.
 
 
 

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά εκδηλώθηκε στις 11:56 σε δασική έκταση πλησίον της περιοχής Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου «Κλειστών». Η φωτιά βρίσκεται σε χαμηλή βλάστηση αλλά σε δύσβατο σημείο, ενώ στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι. 
 
 
*Φωτογραφίες: William Faithful
 
Πηγή: protothema.gr

Διαβάστε επίσης

 Καλυμμένος με καπνό ο ουρανός της Αθήνας - Μυρωδιά καμμένου μέχρι τη θάλασσαΕλλάδα

Μέχρι το Φάληρο έχει φτάσει ο καπνός από την φωτιά στην Φυλή. Η μυρωδιά του καμμένου έχει διαχυθεί σε όλη την πόλη, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας φάνηκε ένα πέπλο καπνού να έχει κ...

Στις πλαγιές της Πάρνηθας η φωτιά – Κοντά στα σπίτια στις Αχαρνές οι φλόγες – Εκκενώθηκαν τρία γηροκομείαΕλλάδα

Υπεράνθρωπες προσπάθειες να προστατεύσουν τον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας και να σώσουν περιουσίες στο δήμο Αχαρνών καταβάλλουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούσαν όλο το βράδ...

Για πέμπτη μέρα στις φλόγες η Αλεξανδρούπολη – Στη Ροδόπη κατευθύνεται το πύρινο μέτωποΕλλάδα

Για πέμπτη ημέρα συνεχίζεται η μάχη της κατάσβεσης της πυρκαγιάς που έχει ξεσπάσει στην Αλεξανδρούπολη. Υπάρχουν διάσπαρτες εστίες φωτιάς κατά μήκος όλων των χωριών δυτικά του νομο...

Προληπτική απομάκρυνση 161 λεωφορείων φυσικού αερίου από το αμαξοστάσιο των Άνω Λιοσίων  Ελλάδα

Εκτάκτως, με πρωτοβουλία του, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα Μεταφορών Γιάννη Ξιφαρά, μετέβησαν στο αμαξοστάσιο της ΟΣ...

Συζήτηση προ ημερησίας σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣΕλλάδα

Αίτημα για προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, το συντομότερο δυνατό, καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με θέμα την πρόληψη και την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγι...

Ειδική Γραμματεία για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς: Οδηγίες για τον απεγκλωβισμό ζώωνΕλλάδα

Η Ειδική Γραμματεία για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς ενημερώνει πως όποιος εντοπίσει εγκλωβισμένο ζώο που του είναι αδύνατο να διασώσει ο ίδιος ή χρειάζεται φορτηγά ή ασθενοφό...

Στο Συντονιστικό Κέντρο της Πολιτικής Προστασίας ο Μητσοτάκης - Ενημερώνεται για τις πυρκαγιέςΕλλάδα

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων της Πολιτικής Προστασίας και ενημερώνεται για την εξέλιξη των πυρκα...