ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το σχέδιο της Πολιτικής Προστασίας για τις πυρκαγιές – Ο χάρτης κατανομής των εναέριων μέσων στη χώρα

Η παρουσίαση του σχεδιασμού για την αντιπυρική περίοδο έγινε το πρωί κατά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Πολιτική Προστασία. Σε αυτόν περιλαμβάνονται τόσο οι δράσεις πρόληψης όσο και οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής που θα είναι σε ετοιμότητα σε όλη την επικράτεια της χώρας. Μεταξύ άλλων, 14.040 πυροσβέστες αποτελούν τη δύναμη πυρόσβεσης, ο συνολικός στόλος οχημάτων της Πυροσβεστικής για το 2023 είναι 3.654, ενώ τα εναέρια μέσα είναι 89.

 

 

Ο χάρτης κατανομής των εναέριων μέσων της Πυροσβεστικής

 

Στο σχέδιο για την αντιπυρική περίοδο περιλαμβάνεται και ο χάρτης με την κατανομή των εναέριων μέσων της Πυροσβεστικής. Πρόκειται για τα αεροσκάφη και τα ελικόπτερα τα οποία θα είναι σε ετοιμότητα για να επιχειρήσουν στην κατάσβεση πυρκαγιών.

 

 

Όπως αναφέρεται και στον σχεδιασμό το 2023 τα εναέρια μέσα που θα έχει στη διάθεσή της η Πυροσβεστική είναι περισσότερα και συγκεκριμένα 89 στο σύνολο – 28 περισσότερα από το 2019.

 

Οι δράσεις πρόληψης

Στον σχεδιασμό της αντιπυρικής περιόδου περιλαμβάνονται συγκεκριμένες δράσεις πρόληψης.

Καθαρισμοί
Πρόγραμμα Αντινέρο Ι (Υπολειπόμενα έργα) 72 εκατ. € (50 εκατ. € Ταμείο Ανάκαμψης + 22 εκατ. € Εθνικοί Πόροι) ?Πρόγραμμα Αντινέρο ΙΙ 85 εκατ. € (50 εκατ. € Ταμείο Ανάκαμψης + 35 εκατ. € Εθνικοί Πόροι)

 

Καθαρισμοί δήμων
Διάθεση από ΥΠ.ΕΣ. 25 εκατ. € (από Μάρτιο τρέχοντος έτους)

 

Καθαρισμοί αρχαιολογικών χώρων
(Εξωτερικά) από τα προγράμματα Αντινέρο Ι & ΙΙ Επικαιροποιήθηκαν οι κατευθυντήριες οδηγίες για την οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση πολιτών και δόθηκαν οδηγίες για τη σύνταξη των ειδικών σχεδίων. Έκδοση εγκυκλίου για οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση από αρχαιολογικούς χώρους.

  • Επικαιροποιήθηκε η Πυροσβεστική Διάταξη υπ’ αριθμόν 20/2023 με θέμα «Καθορισμός προληπτικών μέτρων πυροπροστασίας οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται σε περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων, εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, σε εκτάσεις που βρίσκονται εντός ακτίνας 100 μ. από τα όρια των ανωτέρω περιοχών, καθώς και σε εκτός σχεδίου γήπεδα με κτίσμα».
  • Ενίσχυση μηχανισμού μέσω Prepositioning Program, στο οποίο συμμετέχουν έξι (6) χώρες (Βουλγαρία, Ρουμανία, Γερμανία, Μάλτα, Γαλλία και Σλοβακία) για 2 μήνες (Ιούλιο και Αύγουστο) με δυνάμεις που εγκαθίστανται στην Αρχαία Ολυμπία, στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη.
  • Εκστρατεία ενημέρωσης κοινού.

 

Ανθρώπινο δυναμικό της Πυροσβεστικής το 2023

Συνολικά 16.580 πυροσβέστριες και πυροσβέστες αποτελούν τη συνολική δύναμη του Πυροσβεστικού Σώματος στη χώρα μας, ενώ 14.040 αποτελούν τη δύναμη πυρόσβεσης.

Ο στόλος οχημάτων της Πυροσβεστικής

Ο συνολικός στόλος οχημάτων της Πυροσβεστικής για το 2023 είναι 3.654. Συγκεκριμένα: 2.079 υδροφόρα, 1.345 βοηθητικά, 230 ειδικού σκοπού.
Τη φετινή χρονιά τα οχήματα του Πυροσβεστικού Σώματος, σύμφωνα με τα στοιχεία, είναι 244 περισσότερα από το 2022.

 

Διαβάστε επίσης

Σε πλήρη ανάπτυξη το σχέδιο αντιπυρικής προστασίας – «Κλειδί» η έγκαιρη παρέμβασηΕλλάδα

Περισσότερα εναέρια μέσα, περισσότερες δράσεις πρόληψης και προσωπικό σε πλήρη ετοιμότητα περιλαμβάνει ο σχεδιασμός της αντιπυρικής περιόδου. Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το υπουργεί...

Απόψε η ψήφος εμπιστοσύνης: Τι θα πει ο πρωθυπουργός -«Οι μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα θα γίνουν πράξη»Ελλάδα

Με την δέσμευση ότι οι μεταρρυθμίσεις, η οικονομική στήριξη των πολιτών και οι πολιτικές πρωτοβουλίες, τις οποίες ανέπτυξε η κυβέρνηση του κατά την τριήμερη συζήτηση των προγραμματ...

Στις 12 Ιουλίου η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στο Βίλνιους με το βλέμμα στη ΧάγηΕλλάδα

Στις 12 Ιουλίου θα συναντηθεί τελικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η συνάντηση των δύο θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής το...

Επτά θάνατοι λουομένων μόνο χθες – Συστάσεις και συμβουλές από το ΛιμενικόΕλλάδα

«Καλό θα είναι οι άνθρωποι που πηγαίνουν στην παραλία να μην υπερεκτιμούν τις δυνάμεις τους, να μένουν κοντά στην ακτή μέσα από τις σημαδούρες, να προστατεύονται από τον ήλιο ούτως...

Καύσωνας διαρκείας από την Αλγερία και το Μαρόκο – Πότε ξεκινούν τα 40άρια – Οι προβλέψεις των μετεωρολόγωνΕλλάδα

Προ των πυλών κύμα  καύσωνα  από την Αλγερία και το Μαρόκο, που θα ανεβάσει τη θερμοκρασία στους 40 βαθμούς σε πολλές περιοχές της χώρας . Στα μέσα του Ιουλίου, έρχεται το πρώτο κύ...

Πνιγμοί στη θάλασσα: Επτά θάνατοι λουομένων μόνο χθες – Συστάσεις και συμβουλές από το ΛιμενικόΕλλάδα

«Καλό θα είναι οι άνθρωποι που πηγαίνουν στην παραλία να μην υπερεκτιμούν τις δυνάμεις τους, να μένουν κοντά στην ακτή μέσα από τις σημαδούρες, να προστατεύονται από τον ήλιο ούτως...