ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις πριν απ' τις εκλογές

Σαφές προβάδισμα και διεύρυνση της ψαλίδας υπέρ της Ν.Δ. δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις πριν απ' τις εκλογές της Κυριακής, που διενήργησαν οι εταιρείες Metron Analysis, Pulse, Marc και RASS.

Σύμφωνα με την Metron Analysis που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο του Mega η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμάται σε 6,7%.

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει ποσοστό 31,2%, ενισχυμένη κατά 0,1 από την προηγούμενη έρευνα πριν από μία εβδομάδα. Το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ είναι στο 24,5%, ενισχυμένο κατά 0,4 μονάδες. Στην τρίτη θέση το ΠΑΣΟΚ που ανεβαίνει στο 9,3% από 8,9% και ακολουθούν το ΚΚΕ με 6,2% (από 6,3%), η Ελληνική Λύση με4% από 2,8%, το ΜέΡΑ25 στο 3,4% από 3,8%, η Πλεύση Ελευθερίας στο 1,5% από 2,1% και το κόμμα Νίκη που βρίσκεται στο 1,2% από 1,1%. Τα λοιπά κόμματα είναι σταθερά στο 5,9%, τα άκυρα – λευκά στο 1,1% (1,6%), δεν θα ψηφίσει δηλώνει το 3,9% (2,9%) ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος πέφτει στο 7,8% από 9,4% πριν από μία εβδομάδα.

Η Metron Analysis δίνει και εκτίμηση ψήφου βάζοντας το χαμηλότερο και το υψηλότερο ποσοστό που μπορούν να λάβουν τα κόμματα. Για τη Νέα Δημοκρατία το κάτω όριο είναι το 34% και το πάνω το 39%, ενώ για τον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι παίρνει ποσοστό από 26,5% έως 30,5%. Στην παράσταση νίκης, δηλαδή ανεξάρτητα από ποιο κόμμα θα ψηφίσει κάποιος η ΝΔ συνεχίζει να έχει ποσοστό κοντά στο 70% και συγκεκριμένα 69%, άρα 7 στους 10 απαντούν αυθόρμητα ότι θα κερδίσει. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στο 18% και το ΠΑΣΟΚ στο 3%.

Δημοσκόπηση Pulse

Στις 6,5 ποσοστιαίες μονάδες βρίσκεται η διαφορά ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Pulse που παρουσιάσθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ. Σε αυτήν, η ΝΔ με αναγωγή επί των εγκύρων λαμβάνει στην πρόθεση ψήφου  33%, ο ΣΥΡΙΖΑ 26,5%, το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝ.ΑΛΛ. 9%, το ΚΚΕ 6%, στο 3,5% είναι η Ελληνική Λύση, στο 4% το ΜέΡΑ25 και ακολουθούν με 1,5% η Πλεύση Ελευθερίας, αλλά και η Εθνική Δημιουργία και στο 2% η ΝΙΚΗ. Οι αναποφάσιστοι φτάνουν στο 9%, ενώ μικρότερα κόμματα επιλέγει το 4% των ερωτηθέντων.

Στην παράσταση νίκης και την ερώτηση «ανεξάρτητα από το τι θα ψηφίσετε, ποιο κόμμα πιστεύετε ότι θα βγει πρώτο», το 59% απαντά η ΝΔ (έναντι 57% στις αρχές του μήνα), το 27% απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ (έναντι 28% στις αρχές του μήνα), άλλο κόμμα λέει το 5%, ενώ δεν ξέρω/δεν απαντώ λέει το 9% των ερωτηθέντων.

Η τελική εκτίμηση της ALCO

Η τελική εκτίμηση της ALCO, που παρουσιάστηκε στον ALPHA, είναι ότι η ΝΔ θα συγκεντρώσει ποσοστό από 34,7% έως 38,7% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εκτιμάται ότι θα συγκεντρώσει από 27,3% έως 31,3%. Ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ,ΑΛΛ. με ποσοστό από 7,8% έως 9,8%, το ΚΚΕ με ποσοστό από 5,9% έως 7,9%, το ΜέΡΑ25 από 2,7% έως 4,5% και η Ελληνική Λύση από 2,6% έως 4,4%.

Πάνω από 7% διαφορά «βλέπουν» RASS και Marc

Στις 7,2 ποσοστιαίες μονάδες καταγράφεται η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με δημοσκόπηση της RASS για λογαριασμό του ACTION 24. Ειδικότερα, στην εκτίμηση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 35,8%, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ 28,6%, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. 9,5%, το ΚΚΕ 6,7%, το ΜέΡΑ25 3,7% και η Ελληνική Λύση 3,4%. Στην έρευνα της RASS ο Δημήτρης Κουτσούμπας εδραιώνει το προβάδισμά του έναντι του Αλέξη Τσίπρα σε δημοτικότητα.

Σύμφωνα με την έρευνα της Marc για λογαριασμό του ΑΝΤ1, στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται μπροστά 7,3% διαφορά. Συγκεκριμένα, η Νέα Δημοκρατία είναι πρώτη με 33,4%, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ακολουθεί με  26,1% το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. βρίσκεται στο 7,7% το ΚΚΕ στο 5,7% το ΜέΡΑ25 στο 3,5%, η Ελληνική Λύση στο 3,3%, η Πλεύση Ελευθερίας στο 2,3% το κόμμα ΝΙΚΗ στο 2% και στο 1% τα κόμματα ΕΑΝ και Εθνική Δημιουργία.

Διαβάστε επίσης

Οι χιλιάδες αναποφάσιστοι και οι ψηφοφόροι της «τελευταίας στιγμής» θα βγάλουν το τελικό σκορΕλλάδα

Οι προβληματισμοί και οι ανησυχίες του επιτελείου του κ. Μητσοτάκη μια ανάσα πριν ανοίξουν οι  κάλπες  της 21ης Μαΐου. Γράφει η   Έλλη Τριανταφύλλου/ieidiseis.gr Με τον αέρα των δη...

Περιστέρι: Επίθεση δέκα ατόμων τα ξημερώματα σε τέσσερις νεαρούς – Οπαδικά τα κίνητραΕλλάδα

Επίθεση από δέκα άτομα με  οπαδικά κίνητρα  δέχθηκαν δύο 20χρονοι και δύο 19χρονοι, τα ξημερώματα του Σαββάτρου στη 01:15, στην οδό Χίου στο  Περιστέρι . Σύμφωνα με τις πληροφορίες...

Εκλογές 2023: Όλα έτοιμα για την ψηφοφορία – Πού ψηφίζουμε, όσα πρέπει να ξέρουμεΕλλάδα

Μια ημέρα πριν τις  εκλογές της 21ης Μαΐου  και όλα είναι έτοιμα. Χθες Παρασκευή ολοκληρώθηκε με επιτυχία η τελική γενική δοκιμή, λήψης και μετάδοσης των αποτελεσμάτων. Λίγες ώρες ...

Μητσοτάκης: Οι 4 στόχοι μας: Καλύτεροι μισθοί, νέο ΕΣΥ, αποτελεσματικό κράτος, ισχυρή πατρίδαΕλλάδα

«Τέσσερα χρόνια από το θρίαμβο του 2019 συναντιόμαστε στο ίδιο μέρος. Λίγες ώρες πριν από τη νέα μεγάλη νίκη της ΝΔ. Όλη η Ελλάδα, όλη η Αθήνα είναι μπλε», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτ...

Τσίπρας: Την Κυριακή ο εφιάλτης τελειώνει - Η Πάτρα σφραγίζει το συμβόλαιο της ΑλλαγήςΕλλάδα

Την βεβαιότητά του για τη νίκη στις εκλογές εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας από την Πάτρα εξαπολύοντας ταυτόχρονα σκληρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητ...