ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Debate πολιτικών αρχηγών: Στην τελική ευθεία – Επί ποδός τα επιτελεία, τι θα ακούσουν οι τηλεθεατές

Στις 9 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί η τηλεμαχία  των πολιτικών αρχηγών στην ΕΡΤ, οχτώ χρόνια από το debate του 2015. Κυριάκος ΜητσοτάκηςΑλέξης Τσίπρας Νίκος Ανδρουλάκης, Δημήτρης ΚουτσούμπαςΚυριάκος Βελόπουλος και Γιάνης Βαρουφάκης θα καθίσουν για πρώτη φορά μαζί στο τραπέζι του υπερσύγχρονου ertnews studio προκειμένου να απαντήσουν στις ερωτήσεων των έξι δημοσιογράφων.

Τα επικοινωνιακά επιτελεία των πολιτικών αρχηγών δουλεύουν πυρετωδώς προκειμένου να καλυφθούν όλα τα “sos” μιας τηλεμαχίας υπό τους όρους που έχουν συμφωνηθεί.

 

Από τους 6 πολιτικούς αρχηγούς, οι 5 (πλην του Κυριάκου Μητσοτάκη) εμπλέκονται με κάποιον τρόπο σε σενάρια συγκυβέρνησης και θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα μπουν στο “στόχαστρο” του πρωθυπουργού.

Ένα επίσης ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης θα είναι η πρώτη φορά που θα αντιπαρατεθεί απευθείας με τους υπόλοιπους αρχηγούς, αφού κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί ποτέ έως σήμερα, λόγω της θητείας του στην Ευρωβουλή.

 

Με ενδιαφέρον αναμένεται και το πού ο κάθε πολιτικός αρχηγός θα επιλέξει να εστιάσει στη σύντομη καταληκτική τοποθέτηση που θα έχει στο τέλος της διαδικασίας. 

 

Οι έξι δημοσιογράφοι θα απευθύνουν τις ερωτήσεις τους στους 6 πολιτικούς αρχηγούς, πάνω σε έξι θεματικές ενότητες


1) Οικονομία, Ανάπτυξη, Απασχόληση
2) Εξωτερική πολιτική και Άμυνα
3) Κράτος, Θεσμοί, Διαφάνεια
4) Υγεία, Παιδεία και Κοινωνικό Κράτος
5) Περιβάλλον και Ενέργεια
6) Νέα Γενιά

Με κλήρωση καθορίστηκε οτι  η Σία Κοσιώνη θα είναι η πρώτη δημοσιογράφος που θα απευθύνει ερώτηση ενώ ο κύκλος των θεματικών θα κλείσει με ερώτηση της  Μάρας Ζαχαρέα



Το debate θα μεταδοθεί ταυτόχρονα  από το ΕΡΤNEWS, την ΕΡΤ1 και την ΕΡΤ3, στην οποία μάλιστα για πρώτη φορά θα υπάρξει διερμηνεία και στη νοηματική για άτομα με προβλήματα ακοής. 

 

Το «στοίχημα» είναι η απάντηση να είναι εύστοχη και να περνάει το μήνυμα που θέλει ο κάθε πολιτικός αρχηγός.

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει στόχο έχει να αναδείξει την αξιοπιστία ουσιαστικά της Νέας Δημοκρατίας, με μήνυμα ότι «από το 2019 μέχρι σήμερα και παρά τις κρίσεις τηρήθηκε στο ακέραιο το προεκλογικό πρόγραμμά του. Ωστόσο αναμένεται να δούμε «στροφή προς το μέλλον». Το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, αποτελεί αξιόπιστη πρόταση με συγκεκριμένο, κοστολογημένο, ρεαλιστικό προεκλογικό πρόγραμμα για την επόμενη μέρα. Οι βασικοί άξονες είναι ήδη γνωστοί σχετικά με καλύτερους μισθούς και βελτίωση της δωρεάν δημόσιας υγείας.

 

Αυτό που επισημαίνει η Νέα Δημοκρατία είναι ότι θα δοθεί η δυνατότητα «να ακούσουμε τι ακριβώς γίνεται με την πρόταση του κ. Τσίπρα για την προοδευτική διακυβέρνηση». Σύμφωνα με τη Νέα Δημοκρατία «θα αποδομηθεί επί της ουσίας το σχέδιο αυτό του κ. Τσίπρα, ενώπιον των τηλεθεατών, ενώπιον των πολιτών»

 

Αυτό που τονίζουν επιτελείς της ΝΔ είναι ότι μέσω της τηλεμαχίας θα αναδειχθεί η απομόνωση του σχεδίου του Αλέξη Τσίπρα, αφού ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει θέσει τους δικούς του όρους, ο γ.γ. του ΚΚΕ κάνει λόγο για «συνεργασία – μούφα», ενώ οι κ.κ. Βαρουφάκης και Βελόπουλος έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο συνεργασίας.


Το ενδιαφέρον εστιάζεται και στην καταληκτική τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς εκεί θα επιχειρήσει να εξηγήσει γιατί η μόνη σοβαρή πρόταση διακυβέρνησης είναι αυτή της ΝΔ.

 

 

Έτοιμος να δώσει τον καλύτερό του εαυτό στην τηλεμαχία των 6 και όχι των 2 όπως θα επιθυμούσε, ο Αλέξης Τσίπρας θα προσπαθήσει να αναδείξει το« συμβόλαιο αλλαγής» με τα 11 σημεία που μπορούν να αποκαλέσουν και βάση συγκλίσεων με τις προοδευτικές δυνάμεις. Μέσα από τις απαντήσεις του θα θίξει τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία όπως την ακρίβεια, την απειλή των πλειστηριασμών και θα επιχειρήσει να “στριμώξει” πολιτικά τον κ. Μητσοτάκη, που θεωρεί ότι βρίσκεται «σε μειονεκτική θέση λόγω των πολιτικών που ακολούθησε τα τελευταία 4 χρόνια». 



Στόχος του να τονίσει τα δυνατά του σημεία, αλλά και τα αδύνατα των πολιτικών του αντιπάλων. Οι παρακολουθήσειςτα ζητήματα δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, μετά και την έκθεση – κόλαφο της Επιτροπής PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπως τη χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, θεωρείται βέβαιο ότι με κάποιον τρόπο θα τεθούν. Άλλωστε ο κ. Τσίπρας έχει πει σε συνεντεύξεις του ότι αν μπορούσε να προκαλέσει μια απάντηση από τον κ. Μητσοτάκη, θα τον ρωτούσε ποιος ήταν ο μείζον εθνικός λόγος για τις παράνομες παρακολουθήσεις πολιτικών. 



Τέλος αναμένεται να επαναλάβει τις πρώτες του κινήσεις εφόσον γίνει κυβέρνηση. Ειδικά για τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, από το ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζουν ότι η άρνηση του κ. Μητσοτάκη να τον μειώσει έχει κάνει έξαλλους μέχρι και τους υποψήφιους βουλευτές του κόμματός του, όπως η κυρία Μαρία Ζάγκα, υποψήφια με τη Νέα Δημοκρατία και πρόεδρος των Βενζινοπωλών Αττικής, που μίλησε για «επίσημο παρακράτος» στα καύσιμα που κερδίζει από τους υψηλούς έμμεσους φόρους. 

 

Ήδη χθες από τον Πειραιά ο κύριος Τσίπρας είπε ποια θα είναι η πρώτη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα φέρει την πρώτη μέρα η νέα κυβέρνηση. Θα αφορά, όπως είπε, την αναστολή όλων των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Δεύτερη προτεραιότητα είναι η μείωση του ΦΠΑ στον κατώτερο συντελεστή και σε μηδενικό συντελεστή στα τρόφιμα και η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα. Και το τρίτο θα είναι η κατάργηση της ελάχιστης βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ.

 

 

«Η άρνηση του κυρίου Μητσοτάκη να μειώσει τον ειδικό φόρο στα καύσιμα έχει κάνει έξαλλους μέχρι και τους υποψήφιους βουλευτές του κόμματός του. Η κυρία Μαρία Ζάγκα υποψήφια με τη Νέα Δημοκρατία και πρόεδρος των Βενζινοπωλών Αττικής, εξαπέλυσε σήμερα κεραυνούς κατά του κυρίου Μητσοτάκη, μιλώντας για επίσημο παρακράτος στα καύσιμα που κερδίζει από τους υψηλούς έμμεσους φόρους».

 

Επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «δεν μπορεί η Νέα Δημοκρατία που χρωστάει 400 εκατομμύρια να κάνει μαθήματα χρηστής διαχείρισης».

 

Σε θέσεις μάχης και οι άλλοι αρχηγοί. Ο Νίκος Ανδρουλάκης σε συνέντευξή του μίλησε για το πρόγραμμα και το όραμά του για το μέλλον της Ελλάδας και για τους μηχανισμούς που θέλει να κινήσει ώστε να υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας ζήτησε ενίσχυση του ΚΚΕ, ενώ Κυριάκος Βελόπουλος και Γιάνης Βαρουφάκης απέκλεισαν το ενδεχόμενο συνεργασιών.

 

 

Ρεπορτάζ: Γεωργία Σκιτζή, Γιάννης Φασουλάς, Εμανουέλα Αργείτη, Μαρία Μαγκλάρα, Μαρίνα Παπαδάκη, Δημήτρης Γκάτσιος*

Το στούντιο του ΕΡΤNEWS — Φωτ.: Μάχη Παπαγεωργίου / ΕΡΤ*

 

*Πηγή: ertnews.gr

Διαβάστε επίσης

Αρχή για ξέπλυμα χρήματος: Στο αρχείο οι καταγγελίες για Βελόπουλο και Παππά - Δεν προέκυψαν στοιχεία σε βάρος τουςΕλλάδα

Στο αρχείο τέθηκαν από την Αρχή για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος οι καταγγελίες των αποχωρήσαντων βουλευτών της Ελληνικής Λύσης Αντώνη Μυλωνάκη και Αναστασίας-Αικατερίνης Αλεξοπούλ...

«Ανοιχτές Πόρτες»: Ανοιξιάτικη εκδήλωση των οινοποιείων της Ελλάδας στις 27 και 28 ΜαΐουΕλλάδα

Στους Δρόμους του Κρασιού της Ελλάδας θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν οι οινόφιλοι όλης της χώρας το Σάββατο 27 και Κυριακή 28 Μαΐου όταν θα πραγματοποιηθεί η εορταστική ανο...

To Βενιζέλειο νοσοκομείο καλείται να πληρώσει 500.000 ευρώ στους γονείς της 4χρονης ΜελίναςΕλλάδα

Μισό εκατομμύριο ευρώ υποχρεούται να καταβάλλει το Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου στην οικογένεια της 4χρονης Μελίνας Παρασκάκη, που έχασε τη ζωή της τα ξημερώματα της 29ης Δεκεμβ...

Προθεσμία να απολογηθεί την Παρασκευή πήρε ο πατέρας του άτυχου βρέφους στην ΑρταΕλλάδα

Προθεσμία να απολογηθεί την Παρασκευή πήρε ο πατέρας του άτυχου βρέφους στην Αρτα Η  νεκροψία – νεκροτομή του βρέφους διεργείται ήδη  στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων και σύμφωνα με ...

Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Στοιχείο παρακμής η κριτική στους θεσμούς με γηπεδικούς όρους από τον Α. ΜπέοΕλλάδα

Τις δηλώσεις του δημάρχου Βόλου  Αχιλλέα Μπέου  σε βάρος της  προέδρου Πρωτοδικών Βόλου , σχολιάζει με ανακοίνωσή της η  Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων . Όπως αναφέρει: «Οι χθεσινέ...

Μεγάλη νίκη του Γιώργου Πατούλη και πρωτιά με διαφορά στη ΝΔ στην Περιφέρεια Αττικής δίνει δημοσκόπηση της RassΕλλάδα

Μεγάλη νίκη του Γιώργου Πατούλη στις επερχόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές δείχνει η δημοσκόπηση της Rass για το TheTOC, η οποία όμως έχει μηνύματα και για τις εκλογές τη...