ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας υπό... κατάρρευση - Γιατί ακόμα τα νησιά δεν έχουν προσωπικό και γιατρούς

Με την έναρξη της τουριστικής περιόδου να βρίσκεται προ των πυλών, η πολυσυζητημένη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας φαίνεται ότι είναι υπό κατάρρευση. Τα Κέντρα Υγείας των νησιών μέρα με την ημέρα μένουν όλο και περισσότερο χωρίς ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν τόσο οι κάτοικοι όσο και οι τουρίστες που αναμένεται να αφιχθούν τους επόμενους μήνες.

 

Χαρακτηριστική είναι άλλωστε η παραίτηση του Γενικού Γιατρού Αθανάσιου Κοντάρη από το πολυδύναμο ιατρείο της Σερίφου ο οποίος είχε επιστρέψει στην Ελλάδα το 2018 από τη Σουηδία όπου εργαζόταν προκειμένου να υπηρετήσει και να παρέχει τις υπηρεσίες του στην πατρίδα του. Κατέληξε όμως να παραιτηθεί άρον άρον καταγγέλλοντας την εγκατάλειψη των υγειονομικών μονάδων στα νησιά.

Δεν είναι προφανώς η μοναδική περίπτωση γιατρού που απογοητεύεται από το Εθνικό Σύστημα Υγείας και αποχωρεί από το σύστημα. Δεκάδες γιατροί εγκαταλείπουν το ΕΣΥ το τελευταίο διάστημα, έχοντας προορισμό είτε τον ιδιωτικό τομέα είτε το εξωτερικό.

Εξάλλου τα περισσότερα Κέντρα Υγείας στα νησιά αλλά και στις επαρχιακές πόλεις είναι υπό εγκατάλειψη χωρίς υποδομές και προσωπικό. Η κατάσταση για το ιατρικό προσωπικό μάλιστα επιβαρύνθηκε ακόμα περισσότερο εξαιτίας και των καθηκόντων προσωπικού γιατρού που υποχρεώθηκαν να αναλάβουν οι Παθολόγοι και οι Γενικοί Γιατροί στα Κέντρα Υγείας.

Η ενίσχυση των μονάδων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση, φαίνεται ότι έμεινε στα χαρτιά, με συνέπεια όμως σήμερα η υγειονομική περίθαλψη ειδικά στα νησιά να είναι απολύτως υποτυπώδης.

Οι προσλήψεις εξάλλου που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια είναι ελάχιστες και δεν μπορούν να καλύψουν τις πραγματικές ανάγκες που υπάρχουν. Ακόμη και οι 800 και πλέον θέσεις μόνιμων γιατρών που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση για όλη τη χώρα και έγιναν λίγο πριν τις εκλογές, επίσης δεν φαίνεται να μπορούν να καλύψουν τα κενά που υπάρχουν.

Αποτέλεσμα όμως είναι κάτοικοι και επισκέπτες να ζουν σε μία ανασφάλεια στην περίπτωση που προκύψει κάποιο σοβαρό ιατρικό πρόβλημα. Ακόμη άλλωστε και η μετακίνηση από τα απομακρυσμένα νησιά φαντάζει δύσκολη υπόθεση.

Παρά τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης ότι θα δώσει οικονομικά κίνητρα για τους γιατρούς που θα υπηρετήσουν σε απομακρυσμένες περιοχές, όσα δόθηκαν ή απλά ανακοινώθηκαν δεν αποτέλεσαν ελκυστικό παράγοντα για το ιατρικό προσωπικό της χώρας προκειμένου να καλύψει τις θέσεις που παραμένουν κενές εδώ και χρόνια.

Δεν είναι τυχαίο ότι όσες θέσεις και να προκηρύσσονται σε απομακρυσμένες περιοχές και νησιά ορίζονται ως άγονες, αφού ουδείς γιατρός επιθυμεί να καλύψει τη θέση σε μία περιοχή χωρίς τα απαραίτητα οικονομικά δεδομένα ώστε να μπορεί να καλύψει τις προσωπικές του ανάγκες.

Επόμενο βήμα βέβαια είναι εάν εκλεγεί μετά τις εκλογές η Νέα Δημοκρατία να προσλάβει με μερική απασχόληση ιδιώτες γιατρούς για να καλύψουν τις άγονες θέσεις, εγχείρημα που κι αυτό όμως είναι στον αέρα.

Άλλωστε και ιδιώτες γιατροί για να μεταβούν σε απομακρυσμένα νησιά ή άλλες περιοχές, επιθυμούν κάποια συγκεκριμένα οικονομικά κίνητρα ώστε να μετεγκατασταθούν.

Άγνωστο παραμένει εάν η επόμενη κυβέρνηση θα κατορθώσει να εξασφαλίσει το απαραίτητο κονδύλι και για να κάνει μόνιμες προσλήψεις, αλλά και για να δώσει οικονομικά κίνητρα στο ιατρικό προσωπικό έστω κι αν αυτό προέρχεται από τον ιδιωτικό τομέα, ώστε να μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες που υπάρχουν.

 

Οι εξαγγελίες του Υπουργείου Υγείας

Σαρωτικές αλλαγές στα Κέντρα Υγείας και τις ΤΟΜΥ ουσιαστικά στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας   προωθεί το υπουργείο Υγείας όπως προανήγγειλε πρόσφατα και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο πλαίσιο με την προϋπόθεση να έχει εκλεγεί η ίδια κυβέρνηση θα δρομολογηθούν αλλαγές από το αρμόδιο υπουργείο οι οποίες προβλέπουν:

ενίσχυση των Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδα Υγείας με προσωπικό,

δημιουργία νέων Μονάδων όπως ΤΟΜΥ,

κατ’ οίκον νοσηλεία για πάσχοντες που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές όπως είναι τα νησιά

ψηφιοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

ανακατασκευή των Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Τι σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας


Το σχέδιο του υπουργείου Υγείας ανεξάρτητα εάν θα υλοποιηθεί ή όχι λόγω εκλογών, προβλέπει σειρά αλλαγών σε Κέντρα Υγείας και ΤΟΜΥ. Βέβαια αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ επρόκειτο εδώ και καιρό να δημιουργηθούν νέες ΤΟΜΥ (πάνω από 60) μέχρι στιγμής δεν έχουν προσληφθεί ακόμη όλοι οι υγειονομικοί που πέτυχαν στον διαγωνισμό του 2021.

Πάντως το σχέδιο προβλέπει μέχρι το τέλος του 2023:

–Ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού των δομών ΠΦΥ με σκοπό την ισόρροπη κατανομή τους και την περιφερειακή ανακατανομή.

–Ενίσχυση δικτύου της ΠΦΥ με τη διατήρηση/ενεργοποίηση των ΤΟΜΥ-ΚΟΜΥ ΠΦΥ σε νησιωτικές και ορεινές δυσπρόσιτες περιοχές

-Ανάπτυξη κατ’ οίκον νοσηλείας σε Μονάδες και φορείς της ΠΦΥ για παροχή υπηρεσιών και φροντίδας υγείας στην οικία σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού και ηλικιωμένους, συμπεριλαμβανομένης και της οδοντιατρικής φροντίδας

Έρχονται νέες ΤΟΜΥ

–Κινητές Ομάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΚΟΜΥ) για παροχή υπηρεσιών και φροντίδας υγείας σε πολίτες που διαμένουν σε νησιωτικές και ορεινές δυσπρόσιτες περιοχές

– Αύξηση ποσοστού ασθενών με χρόνιες παθήσεις που απευθύνονται στην ΠΦΥ με ταυτόχρονη ανάπτυξη υπηρεσιών για τη διαχείρισή τους 80%. Το σχέδιο προβλέπει να πραγματοποιηθεί το 4o τρίμηνο του 2023.

–Ψηφιοποίηση της λειτουργίας των υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και των παρεχόμενων υπηρεσιών στους ασθενείςΕιδήσεις Υγείας χωρίς δεσμεύσεις με στόχο την ενημέρωση και την παρουσίαση όλων των πλευρών του τομέα της Υγείας από έγκριτους επιστήμονες και δημοσιογράφους.

 

Πληροφορίες από:

 ethnos.gr

healthreport.gr

 

 

Διαβάστε επίσης

Θοδωρής Δρίτσας: «Βαρύς ο συμβολισμός και βαρύ το περιεχόμενο προοπτικής  για τον Πειραιά και τα Νησιά, η υποψηφιότητα του Αλέξη Τσίπρα ως επικεφαλής!»Ελλάδα

Στον ρ/σ «Alpha Radio 98,9» ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Α΄ Πειραιά και Νησιών, Θοδωρής Δρίτσας, συνομίλησε με τον δημοσιογράφο, Δημήτρη Αλφιέρη, σήμερα Δε...

Μητσοτάκης: Μείωση ασφαλιστικών εισφορών τουλάχιστον κατά μία μονάδα την ερχόμενη 4ετίαΕλλάδα

Τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά τουλάχιστον μία μονάδα μέσα στην επόμενη τετραετία προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ επανέλαβε την ανάγκη σταθερής κυβέρνησης, κάτι π...

Άγρια συμπλοκή με έναν 16χρονο τραυματία στο κέντρο της Αθήνας – Συνελήφθησαν δύο άτομαΕλλάδα

Άγρια συμπλοκή με θύμα έναν 16χρονο Πακιστανικής υπηκοότητας σημειώθηκε στην πλατεία Μοναστηρακίου.   Ήταν λίγο μετά τα 21:00 βράδυ όταν μια ομάδα ενεπλάκη σε λεκτικό αρχικά καυγά....

Μητσοτάκης από την Άρτα: «Ας ετοιμαστεί για μια ακόμη ήττα εντός έδρας, ο κ. Τσίπρας»Ελλάδα

«Ειδικά εδώ στην ‘Αρτα η απόφαση των Αρτινών έχει διπλή σημασία. Θυμάμαι ότι στις εκλογές του 2019 χάσαμε την πρωτιά για λίγες εκατοντάδες ψήφους. Το μήνυμα που θα στείλετε θα ακου...

Παιδική πορνογραφία: Συλλήψεις από την Αστυνομία – Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. σεσημασμένος διακινητήςΕλλάδα

Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εξιχνιάστηκαν τρεις υποθέσεις πορνογραφίας ανηλίκων και συγκεκριμένα συνελήφθη στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας ένα άτομο, ενώ ...

Ελεύθερος ο 57χρονος που φωτογράφιζε ανήλικες στο κολυμβητήριο Μεταμόρφωσης - Πήρε προθεσμία για 16 ΜαΐουΕλλάδα

Ελεύθερος αφέθηκε ο 57χρονος που φωτογράφιζε ανήλικες στο κολυμβητήριο της Μεταμόρφωσης, στην Αττική, και ο οποίος συνελήφθη επ' αυτοφώρω από πληρώματα της ΔΙΑΣ.   Ο συλληφθείς κατ...

Τύρναβος: Φρίκη για την 22χρονη – Τη βίαζαν και το κατέγραφαν σε κινητόΕλλάδα

Σοκ προκαλούν οι λεπτομέρειες του ομαδικού βιασμού μιας 22χρονης στον Τύρναβο μέσα σε μια οικοδομή.   Η αστυνομία μάλιστα προχώρησε στην σύλληψη τεσσάρων ατόμων για την υπόθεση βια...