ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εταιρείες Δημοσκοπήσεων: Αρνητικές στο αίτημα ΣΥΡΙΖΑ για δημοσίευση των δεδομένων - "Κρατούσα πρακτική σε όλο τον κόσμο"

Αρνητικά απάντησε ο Σύλλογος Εταιρειών Δημοσκόπησης και Έρευνας Αγοράς στο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για ανάρτηση των πρωτογενών και αστάθμητων δεδομένα των δημοσκοπήσεων.

Ο ΣΕΔΕΑ υποστηρίζει ότι «η δημοσιοποίηση αστάθμιστων δεδομένων αφενός μεν δεν προβλέπεται στον Ν 3603/2007, αφετέρου η μη δημοσιοποίησή τους αποτελεί την κρατούσα πρακτική σε ολόκληρο τον κόσμο».

 

Παράλληλα σημειώνει ότι «εάν κάποιος επιθυμεί πρόσθετο έλεγχο σε μια δημοσκόπηση, μπορεί να προσφύγει στην Ελεγκτική Δημοσκοπήσεων».

Υπενθυμίζεται ότι χθες η Πόπη Τσαπανίδου μεταξύ άλλων κάλεσε τις «εταιρίες δημοσκοπήσεων να υπηρετήσουν με διαφάνεια το έργο τους αναρτώντας από εδώ και στο εξής τα πρωτογενή και αστάθμητα δεδομένα των ερευνών τους».

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΕΔΕΑ:

«Αναφορικά με το αίτημα που δημοσιοποίησε χθες στα ΜΜΕ η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για ανάρτηση από τις εταιρείες δημοσκοπήσεων των μη σταθμισμένων πρωτογενών δεδομένων τους, ο ΣΕΔΕΑ δηλώνει τα εξής:

  • Οι εταιρείες μέλη του ΣΕΔΕΑ τηρούν τις διατάξεις του Ν 3603/2007 περί δημοσκοπήσεων και λειτουργούν με απόλυτη διαφάνεια.
  • Οι εταιρείες μέλη του ΣΕΔΕΑ ελέγχονται ως προς τη διεξαγωγή των ερευνών κοινής γνώμης μέσω του συστήματος Ποιοτικού Ελέγχου Συλλογής Στοιχείων (ΠΕΣΣ) και πιστοποιούνται βάσει αυτού.
  • Η δημοσιοποίηση αστάθμιστων δεδομένων αφενός μεν δεν προβλέπεται στον Ν 3603/2007, αφετέρου η μη δημοσιοποίησή τους αποτελεί την κρατούσα πρακτική σε ολόκληρο τον κόσμο.
  • Υπενθυμίζουμε πως η Ελεγκτική Δημοσκοπήσεων μπορεί να έχει πρόσβαση στα πρωτογενή  αστάθμιστα δεδομένα στο πλαίσιο ελέγχου οποιασδήποτε έρευνας. Ως εκ τούτου, εάν κάποιος επιθυμεί πρόσθετο έλεγχο σε μια δημοσκόπηση, μπορεί να προσφύγει στην Ελεγκτική Δημοσκοπήσεων.  
  • Το πραγματικό πρόβλημα είναι η δημοσιοποίηση δημοσκοπήσεων από εταιρείες που δεν ακολουθούν τις επιταγές του νόμου, δεν ανήκουν στον ΣΕΔΕΑ και δεν ελέγχονται για τις έρευνές τους».

Πηγή: libre.gr

Διαβάστε επίσης

Εφτά χρόνια κάθειρξη στον 28χρονο από το Αγρίνιο για ασέλγεια κατ' εξακολούθηση σε 4χρονο αγοράκιΕλλάδα

Ποινή κάθειρξης 7 ετών, χωρίς ανασταλτικό χαρακτήρα στην έφεση , λόγω του ιδιαίτερου χαρακτήρα και της επικινδυνότητας της πράξης για την προστασία της ανηλικότητας του παιδιού, επ...

Αναίρεση από την αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου στο βούλευμα αποφυλάκισης του Ν. Σειραγάκη                         Ελλάδα

Η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αδαμαντία Οικονόμου άσκησε αναίρεση στο βούλευμα με το οποίο αποφυλακίστηκε με περιοριστικούς όρους ο 59χρονος πρώην προπονητής Νίκου Σειραγάκης, ...

Πανελλαδικές 2023: Αναλυτικά το πρόγραμμα των εξετάσεων για ΓΕΛ, ΕΠΑΛ και ειδικά-μουσικά μαθήματαΕλλάδα

  Στην τελική ευθεία για τις Πανελλαδικές εξετάσεις έχουν μπει οι μαθητές των Λυκείων.   Η έναρξη των πανελλαδικών έχει οριστεί την 1η Ιουνίου για τα ΕΠΑΛ (ημερήσια και εσπερινά Επ...

Εκλογές 2023 - Σκέρτσος: Ένα ντιμπέιτ με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς - Στις 29 Μαϊου θα ψηφίσουν οι Έλληνες του εξωτερικούΕλλάδα

«Στόχος μας είναι η σύγκριση και όχι η σύγκρουση, η διεξαγωγή ενός πολιτισμένου προεκλογικού διαλόγου χωρίς τοξικότητα αλλά με εστίαση στα αποτελέσματα των πολιτικών μας που έκαναν...

Βελτιωμένη η κατάσταση του Διονύση Σαββόπουλου – Αναμένεται να πάρει εξιτήριοΕλλάδα

Βελτιωμένη είναι η κατάσταση της υγείας του δημοφιλή τραγουδοποιού  Διονύση Σαββόπουλου,  ο οποίος νόσησε για τρίτη φορά από κορωνοϊό. Ο 79χρονος συνθέτης αναμένεται να λάβει εξιτή...