ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Γιώργος Μπατατούδης: Η άνοδος και η πτώση του «Μπάτμαν» και η νέα σύλληψη για χρέη

Μια περίεργη αίσθηση deja vu βίωσαν τις τελευταίες ώρες όσοι γνώρισαν και θυμούνται τον άλλοτε ισχυρό επιχειρηματία του Βορρά, Γιώργο Μπατατούδη. Η είδηση ότι το πρωί της Παρασκευής (10/2) συνελήφθη ο αποκαλούμενος και «Μπάτμαν» την αλήστου μνήμης εποχή της φούσκας του Χρηματιστηρίου, ξύπνησε δυσάρεστες μνήμες τους χιλιάδες χαμένους επενδυτές των εταιρειών του.

Η σύλληψη του 77χρονου επιχειρηματία έγινε για ακάλυπτες επιταγές, φορολογικές παραβάσεις και μη καταβολή χρεών στο δημόσιο καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες εκκρεμούσαν από το 2019 σε βάρος του συγχωνευτικές αποφάσεις του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών για φυλάκιση 11 χρόνων και ενός μήνα. Τελικά, όπως έγινε γνωστό από τους δικηγόρους του ο συλληφθείς αφέθηκε ελεύθερος αργά το μεσημέρι της Παρασκευής.


Ο Βορειοελλαδίτης επιχειρηματίας είχε διαγράψει μια φρενήρη πορεία στις κατασκευές, τα media και το ποδόσφαιρο με την ΕΡΓΑΣ, την Intersat και τον ΠΑΟΚ. Αν και φαίνεται να έχουν περάσει... αιώνες από τότε, ποιος μπορεί να ξεχάσει τον Μπατατούδη να ανακοινώνει το 1999 το σχέδιο για την απορρόφηση του ΠΑΟΚ από την Intersat και την είσοδό της στο Nasdaq! Όσο γρήγορα ανέβηκε τα σκαλιά της δημοσιότητας, με την ίδια ταχύτητα αποτραβήχτηκε από το προσκήνιο και επί μακρόν παρέμενε κάτω από τα ραντάρ της αγοράς. Λόγω των σοβαρών εκκρεμοτήτων με τη Δικαιοσύνη και με σημαντικές οφειλές να τον κυνηγούν ως Ερινύες, τα τελευταία χρόνια είχε ακουστεί πως προσπαθούσε να κάνει μπίζνες στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στον κατασκευαστικό κλάδο.

Κάποια δημοσιεύματα τον τοποθετούσαν τη Λιβύη, χώρα με την οποία διατηρούσε επαφές από την εποχή που ήταν πρόεδρος και βασικός µέτοχος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Άλλες πληροφορίες ανέφεραν πως προσπάθησε να κάνει δουλειές σε ενέργεια και κατασκευές στην Ανατολική Ευρώπη και σε πρώην σοβιετικές Δηµοκρατίες όπου υπήρχε έντονη οικοδοµική δραστηριότητα. Αλλά και στην Ελλάδα προ δεκαετίας είχε εμφανιστεί να κατέχει διοικητική θέση στην εταιρεία Laborg Hellas, με δραστηριότητα σε ακίνητα, ξενοδοχεία, τουρισμό, κατασκευές, εμπόριο κ.α.

 

 

Η άνοδος και η πτώση ενός «Μπάτμαν»

Ο Γιώργος Μπατατούδης, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και επτάψυχος. Μέσα από δαιδαλώδεις διαδρομές αναδύθηκε κατά τη δεκαετία του '90 στην επιχειρηματική και οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας με ταχύτητα όσο λίγοι. Γρήγορη ανέλιξη, χρήματα από συμφωνίες, από την Σοφοκλέους, δόξα, πολιτικές διασυνδέσεις.  Όλα γρήγορα, με καπατσοσύνη. Πασπαλισμένα με έρωτες, ίντριγκες ή και μύχιους πόθους μας δίνουν την ελληνική έκδοση της Καζαμπλάνκα...

Κάποτε, όμως, οι τίτλοι της ταινίας τελειώνουν και αντιμετωπίζουμε την πραγματικότητα. Ο «Μπάτμαν», όπως τον αποκαλούσαν οι οπαδοί της ομάδας του ΠΑΟΚ προσπάθησε μέσα σε αυτό το πλαίσιο και βρέθηκε και στην κορυφή και στον πάτο.  Οι επτά ζωές του Μπατατούδη... σώθηκαν στο ελληνικό προξενείο στην Τρίπολη της Λιβυής, με την σύλληψή του όταν προσήλθε να εκδώσει νέο διαβατήριο. Ωστόσο, ορισμένες πηγές θέλουν οι πληροφορίες να δίδονται από την Θεσσαλονίκη από παλιούς γνώριμους του, όταν είχε πωλήσει τη ομάδα του ΠΑΟΚ. 

 

 

Ποιοί κατάφεραν την καταδίκη του 2009      

 

Ό,τι δεν κατάφερε, όμως, για τον  Γιώργο Μπατατούδη η πρώην ανακρίτρια, η κυρία  Κ. Μπουρμπούλια, το κατάφεραν δυο μέτοχοι της Intersat,  που τους είχαν συνεπάρει οι βραδιές ενημέρωσης που διοργάνωνε η Intersat σε στέκια δίπλα στο χρηματιστήριο. Η μετοχή είχε φθάσει στον... Θεό, αλλά κατέληξε σε πτώχευση.

Οι δυο μέτοχοι έφεραν στα δικαστήρια την υπόθεση υπεξαίρεσης των χρημάτων από την Intersat. Πριν όμως καταδικαστεί το 2009 σε ποινή δέκα χρόνων, είχε παραπεμφθεί για χειραγώγηση  μετοχών της εταιρείας Ιntersat την περίοδο 1999-2000.  H πραγματογνωμοσύνη που είχε διατάξει η κ. Μπουρμπούλια δεν απέδειξε συντονισμένες ενέργειες. Ο Μπατατούδης έλαβε απαλλακτικό βούλευμα 3032/2000 και εκ των υστέρων αποδείχθηκε ότι οι επισκέψεις του στην Ευελπίδων ήταν για... καφεδάκι.

Όμως, ο ταμίας της εταιρείας είχε αποκαλύψει στην πρώην ανακρίτρια ότι, για παράδειγμα η αύξηση κεφαλαίου της εταιρείας δεν είχε κατατεθεί σε τραπεζικό λογαριασμό, αλλά σε... χρηματοκιβώτιο της εταιρείας! Τελικώς, το 2009 με βάση την κατηγορία της υπεξαίρεσης ο  Μπατατούδης είχε πωλήσει σε δική του εταιρεία το αποκλειστικό δικαίωμα πώλησης όλων των αγώνων του ΠΑΟΚ για μια 5ετία, έναντι 1,3 δισ. δραχμών, ενω γνώριζε ότι στην αγορά η αξία των δικαιωμάτων κυμαινόταν στα 3 δισ. δραχμές.  Μετά πώλησε διαδοχικά τα τηλεοπτικά δικαιώματα σε άλλες εταιρείες, με αποτέλεσμα τα χρήματα  να καταλήξουν σε δική του εταιρεία. 
 
Μέσω ενός δικηγόρου δήλωσε στο δικαστήριο πως ζημιώθηκε  με 11 δισ. δραχμές απο τον ΠΑΟΚ. Καταδικάστηκε με 10 χρόνια, ενώ εις βάρος υπήρχαν ερήμην αποφάσεις για χρέη προς το δημόσιο.  Αντίθετα, για την κατηγορία της απιστίας κατά του ΠΑΟΚ αθωώθηκε, επειδή ήταν πλημμέλημμα.     
 
Η ιδέα της Αττικής Οδού  και η αναδιάρθρωση που επέβαλε ο Βγενόπουλος

Στον κατασκευαστικό χώρο, ο Γιώργος Μπατατούδης δεν έχαιρε εκτίμησης αρχικά και δεν θεωρείτο ως σοβαρός επιχειρηματίας, δηλαδή, που θα μπορούσε κάποιος να εμπιστευθεί πιθανότατα εξαιτίας και της προηγούμενης ενασχόλησης του με το νυκτερινό Club Αυτοκίνηση στην Κηφισίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αρκετοί έλεγαν « Με ποιον να συνεργαστούμε, με μια εταιρεία που διαθέτει τρεις μπουλντόζες και δυο γκρεϊντερ;». Κι όμως, ο επιχειρηματίας μπορεί να μην διέθετε μεγάλη εταιρεία, ωστόσο αργότερα φέρεται ένας από τους εμπνευστές της σημερινής Αττικής Οδού, ενώ η ΕΡΓΑΣ διέθετε συμμετοχή στην Μεσογαία ( Κτήματα Καμπά ).

Επίσης, ιδιοκτήτης κατασκευαστικής εταιρείας παραδέχεται ότι η ιδέα της κατασκευής της Αττικής Οδού ανήκει κατά ένα μεγάλο μέρος στον εβρίτη επιχειρηματία. Η τραγική ειρωνεία είναι ότι, αργότερα εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων πούλησε το ποσοστό της ΕΡΓΑΣ στην Αττική προκειμένου να εξασφαλίσει κεφάλαια. Το 1994 εισάγει στο χρηµατιστήριο την κατασκευαστική εταιρεία ΕΡΓΑΣ. 

Στην αρχή ασχολείται με κατοικίες στην Κρήτη. Η εταιρεία διέθετε πτυχίο έκτης τάξης και το καλοκαίρι της ευφορίας, το 1999 οι μετοχές της εκτοξεύονται. Μερικά χρόνια αργότερα είχε την ιδέα η ΕΡΓΑΣ να ασχοληθεί με τις κατοικίες στην Ανατολική Γερμανία.  Τελικώς, το σχέδιο αποτυγχάνει και η ΕΡΓΑΣ εμφανίζει ζημιές εκατοντάδων εκατομμυρίων.

Εκεί στην κρίσιμή στιγμή ο επιχειρηματίας δείχνει την ευελιξία του αλλά και τις πολιτικές διασυνδέσεις του. Το καλοκαίρι του 1999, η εταιρεία πωλεί  προς το Υπουργείο Πολιτισμού το ετοιμόρροπο ξενοδοχείο Acropol Palace έναντι 4,5 δισ. δραχμών ( 13,2 εκατ. ευρώ ).  Οι παλαιότεροι στην Σοφοκλέους θυμούνται την περίφημη Γενική συνέλευση της ΕΡΓΑΣ, όπου ο επιχειρηματίας Α. Βγενόπουλος ζητούσε από τον Μπατατούδη την αναδιάρθρωση της ΕΡΓΑΣ.  Με την υπογραφή της σύμβασης το υπουργείο καταβάλλει 1,8 δισ. δρχ.

Από την άνοιξη του 2007, όμως, και αφού έχει προηγηθεί η περιπέτεια του ΠΑΟΚ, η ΕΡΓΑΣ χάνει το εργοληπτικό της πτυχίο. Και την τελευταία περίοδο εμφανίζονται ληξιπρόθεσμα χρέη, οφειλές στο προσωπικό, και απώλεια της φορολογικής ενημερότητας.

Ο γάμος στην Πόλη και οι φήμες για σχέση με πολιτικό  
 



 

Η πώληση του ξενοδοχείου Ακροπόλ προς το Υπουργείο Πολιτισμού ήταν μια από τις  περιπτώσεις που ο Μπατατούδης είχε συνδεθεί με πολιτικούς.



Και αργότερα, όμως, μετά  την κατάρρευση της Ιntersat και την απώλεια της άδειας της δορυφορικής ο Γ.  Μπατατούδης διατηρούσε τις επαφές του βλέποντας τον πρώην υπουργό, Άκη Τσοχαχατζόπουλο στο κτίριο του παλιού υπουργείου Εμπορίου στην Κάνιγγος. 



Αρκετοί δημοσιογράφοι θυμούνται τον Μπατατούδη να περιμένει τον Τσοχατζόπουλο στην αίθουσα, δίπλα από το γραφείο του υπουργού. Το 2001 και ενω ο ΠΑΟΚ είχε κατακτήσε το κύπελλο παντρεύεται στην  Πόλη στο ξενοδοχείο Ciragan με πολλούς καλεσμένους από την Ελλάδα. Συμβία του, η Χρυσούλα, μια κοπέλα, όχι ιδιαίτερα γνωστή. Μέχρι τότε όλοι ήξεραν για μια ερωτική σχέση με γνωστή πολιτικό. 

 


Η Ελλάδα, εκείνης της εποχής – όπως και σήμερα πολλές φορές -τρέφεται ακόμη  με την κρεβατοκάμαρα των άλλων. Όλοι έχουν ακούσει, αλλά κανείς δεν ξέρει την αλήθεια.

H περιπέτεια του ΠΑΟΚ, οι επιταγές για τους Κύπριους ποδοσφαιριστές και η Ιntersat



Tην περίοδο 1996  ο Εβρίτης επιχειρηματίας καταφέρνει αυτό που συνηθίζουν στην Ελλάδα αρκετοί επιχειρηματίες. Αφενός να γίνουν γνωστοί στο πανελλήνιο και αφετέρου να δημιουργήσουν μια «ασπίδα» γύρω από τις επιχειρήσεις και τα συμφέροντα τους.

Ύστερα από διαπραγματεύσεις αποκτά το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της ΠΑΕ ΠΑΟΚ από τον επιχειρηματία κ. Θωμά Βουλινό. Στα διοικητικά της ομάδας ασχολείται αφού γνώρισε τον πρώην παίκτη της ομάδα κ. Κώστα Ορφανό  από τον χώρο των κατασκευών. 

Φυσικά, για την ανάληψη των μετοχών του ΠΑΟΚ δεν αποκλείονται και οι πολιτικές πιέσεις καθώς οι ψήφοι της ομάδας είναι απαραίτητοι στην περιφέρεια της Μακεδονίας. 

Οι οπαδοί του ΠΑΟΚ τον υποδέχονται τον κ. Γ. Μπατατούδη πανηγυρικά, ως τον άνθρωπο ο οποίος θα σώσει την ομάδα από τα χρόνια διοικητικά και οικονομικά προβλήματα. Τότε η εξέδρα του ΠΑΟΚ του δίνει το προσωνύμιο «Μπάτμαν» που τον ακολουθεί μέχρι σήμερα. Μια ποδοσφαιρική ομάδα, έχει συνεχείς οικονομικές απαιτήσεις, υψηλά συμβόλαια, έξοδα, δηλαδή διαδικασίες που απαιτούν υψηλή ρευστότητα. 


Φωτογραφία του 2001, μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδος από τον ΠΑΟΚ δίπλα στη σύζυγό του και τον Μλάντεν Φορτούλα

Και η ενασχόληση με την ομάδα σήμανε την αρχή του τέλους για τον επιχειρηματία, καθώς ήταν ο πρώτος Έλληνας παράγοντας που επιχείρησε να εισάγει την ΠΑΕ ΠΑΟΚ στο χρηματιστήριο και να φτιάξει και κανάλι δορυφορικής τηλεόρασης, ώστε οι φίλαθλοι του ΠΑΟΚ να βλέπουν την ομάδα τους σ όλο τον κόσμο.     

Κατά την διάρκεια της θητείας του, όμως έχουν μείνει ορισμένα αξέχαστα περιστατικά. Κάποια στιγμή θέλησε να αποκτήσει δυο κύπριους ποδοσφαιριστές. Πήγε στην Κύπρο διαπραγματεύτηκε και εντυπωσίασε τους παράγοντες. Οι τελευταίοι, ως απατημένοι σύζυγοι διαπίστωσαν ότι οι επιταγές τις οποίες είχε δώσει ανέγραφαν δολάρια ενώ ο λογαριασμός ήταν σε ευρώ!

Η ενασχόληση με τον ΠΑΟΚ είχε ως “χρυσόμαλλο δέρας” τα τότε τηλεοπτικά δικαιώµατα µετάδοσης των αγώνων της βορειοελλαδίτικης οµάδας. Για να επιτύχει αυτό τον σκοπό µε «συνοπτικές» διαδικασίες το 1998 προχωράει στη συγχώνευση των δύο εταιρειών του, της Οινέργα και της Άθλος Α.Ε. (κατείχε το 80% των µετοχών του ΠΑΟΚ), από την οποία προήλθε η εταιρεία δορυφορικών ψηφιακών προγραµµάτων και τηλεπικοινωνιών Intersat.

Αξέχαστη θα παραµείνει η δορυφορικά µεταδιδόµενη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη συνέντευξη Τύπου µε την οποία ο Μπατατούδης προανήγγειλε το 1999 την εισαγωγή του ΠΑΟΚ στο Χ.Α. και την εγγραφή της Intersat στο Nasdaq!

Στα τέλη του 2000, οι ιαχές των φιλάθλων έγιναν αποδοκιμασίες. Όσοι αποθέωναν τον πρόεδρο του «Δικέφαλου του Βορρά» τον καλούσαν πλέον να… «τα µαζέψει και να φύγει», καθώς είχε δηµιουργήσει στην οµάδα χρέος της τάξης των 6 εκατ. ευρώ. 

Τελικώς ο Μπατατούδης ύστερα και από έντονες πολιτικές πιέσεις αναγκάστηκε να πουλήσει στα τέλη του 2003 την ΠΑΕ ΠΑΟΚ έναντι 1,1 εκατ. ευρώ στον Γιάννη Γούµενο, ο οποίος κληρονόµησε χρέη ύψους 11 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά την Intersat, που δηµοσίευσε για τελευταία φορά ισολογισµό το 2005, όταν και το προσωπικό της είχε προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας, έχει διακόψει τη λειτουργία της.
 

Η φυγή στην  Λιβυή- Ανατολικές χώρες -οι εταιρείες στην Ελλάδα 



Από τη στιγµή που βρέθηκε εκτός Ελλάδος, ο Βορειοελλαδίτης επιχειρηµατίας κινούνταν στο εξωτερικό και σύµφωνα µε πληροφορίες από την Θεσσαλονίκη ξεκίνησε να δραστηριοποιείται στον κατασκευαστικό κλάδο. Αρχικά εφέρετο να βρίσκεται στη Λιβύη µε την οποία διατηρεί στενές επαφές από την εποχή που ήταν πρόεδρος και βασικός µέτοχος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Τότε είχε ξεκινήσει διαπραγµατεύσεις για την εκχώρηση ποσοστού της οµάδας στον Αλ Σαέντι Καντάφι, το γιο του ηγέτη της Λιβύης Μουαµάρ Καντάφι.

Όπως και παλιότερα, προσπάθησε να κάνει δουλειές στην Ανατολική Ευρώπη,  και σύμφωνα με ορισμένες πηγές βρισκόταν στην Ρωσία- Ουκρανία για κατασκευές και έργα φυσικού αερίου. Συνεργάτες του έλεγαν ότι επειδή ήταν καλός πολιτικός µηχανικός ήταν λογικό να αναζητήσει δουλειές σε χώρες με έντονη οικοδομική δραστηριότητα. 

Πάντως, παρά τα προβλήματα με την δικαιοσύνη ο Μπάτμαν διατηρούσε ένα “πόδι' και στην Ελλάδα. Όπως προκύπτει από ΦΕΚ που δημοσιεύθηκαν στο διαδίκτυο, ο Γ. Μπατατούδης ανέλαβε θέση αντιπροέδρου και διευθύνοντα συµβούλου στην εταιρεία Laborg Hellas, συµφερόντων του. Έδρα της εταιρείας (ακινήτων, ξενοδοχειακή, τουριστική, τεχνική, εµπορική, εκδηλώσεων, θεαµάτων διαφηµίσεων κ.ά. ήταν η οδός Μπουµπουλίνας, στον ίδιο αριθµό που δήλωνε ο επιχειρηµατίας ως κατοικία του στην Ελλάδα. Μέχρι πρότινος εκεί έδρευε η Intersat, νυν Techland.

 




 
 
Πηγή: protothema.gr 

Διαβάστε επίσης

Δημοσκόπηση GPO: Μπροστά η Νέα Δημοκρατία με 7,4% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ -Το 65,2% συμφωνεί με το «μπλόκο» ΚασιδιάρηΕλλάδα

Στο 7,4% είναι το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία GPO το διάστημα 7 έως 9 Φεβρουαρίου 2023, σε πανελλαδικό δείγμ...

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Καποδίστριας και η Ρωσική πρεσβεία στην Ελλάδα τιμά την ημέρα Ελλάδα

Σαν σήμερα 11 Φεβρουαρίου 1776 γεννήθηκε στην Κέρκυρα ο Ιωάννης Καποδίστριας και με ανάρτηση της στο Facebook η Πρεσβεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελλάδα, γιορτάζει τα γενέθλια ...

Πρωτοβουλία αλληλεγγύης από την LAMDA Development για τους σεισμόπληκτους σε Τουρκία- ΣυρίάΕλλάδα

Συγκέντρωση ειδών πρώτης  ανάγκης στα Εμπορικά Κέντρα της LAMDA Development για τους  σεισμόπληκτους στην Τουρκία και τη Συρία, σε συνεργασία με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό   Η LAMD...

Αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων τον Νοέμβριο του 2022 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021, αλλά μείωση των θανάτωνΕλλάδα

Αύξηση 4,7% σημείωσε τον περασμένο Νοέμβριο ο αριθμός των οδικών τροχαίων ατυχημάτων, που συνέβησαν σε ολόκληρη τη χώρα και προκάλεσαν τον θάνατο ή τον τραυματισμό ατόμων, σε σύγκρ...

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: "Ο κ.Μητσοτάκης πρωταγωνιστεί στην εξαχρείωση του δημόσιου βίου συνεχίζοντας την οικογενειακή του παράδοση"Ελλάδα

Με ευθείες βολές και σκληρούς χαρακτηρισμούς κατά της ΝΔ και του Πρωθυπουργού σχολίασε το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής την υποψηφιότητα πρώην στελεχών του με τη ΝΔ.   Σχόλιο του Γραφείου Τ...