ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Έξαρση των ιώσεων: «Ασφυξία» στα παιδιατρικά νοσοκομεία

Δεκάδες παιδιά καταφθάνουν καθημερινά στα παιδιατρικά νοσοκομεία λόγω της έξαρσης των ιώσεων αλλά και της γρίπης.

Η  παιδίατρος Σοφία Ζώρη, εκπρόσωπος Τοπικής Επιτροπής της ΕΙΝΑΠ στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» περιέγραψε μια «ασφυκτική» εικόνα τις τελευταίες ημέρες στα παιδιατρικά νοσοκομεία,  σημειώνοντας ότι η επιστημονική παιδιατρική κοινότητα είχε έγκαιρα προειδοποιήσει για τον ερχομό ενός δύσκολου χειμώνα από πλευράς ιώσεων και γρίπης.

Εξετάστηκαν 800 παιδιά σε δύο ημέρες

Όπως ανέφερε η κ. Ζώρη, το “Αγία Σοφία” εφημέρευε δύο συνεχόμενες ημέρες, την Κυριακή και τη Δευτέρα. Συγκεκριμένα, όπως είπε, την Κυριακή δέχθηκε πάρα πολύ μεγάλο όγκο παιδιών. Χαρακτηριστικά, πάνω από 500 παιδιά εξετάστηκαν στα παιδιατρικά ιατρεία, την Δευτέρα περισσότερα από 300 παιδιά και εισήχθησαν γύρω στα 120 συνολικά παιδιά.

«Καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη προσέλευση, είναι κατανοητό. Εμείς είχαμε πει, σαν παιδίατροι, ότι αυτά τα δύο χρόνια της πανδημίας εμπόδισαν τα παιδιά να αποκτήσουν ένα τείχος ανοσίας σε όλους αυτούς τους ιούς, οπότε είναι περισσότερο ευάλωτα, γιατί ενώ θα έπρεπε να είχαν έρθει σε επαφή με όλους αυτούς τους ιούς και να τους είχαν περάσει, ουσιαστικά τώρα έρχονται αντιμέτωπα ξαφνικά πολύ έντονα, γι’ αυτό και αυτή η λίγο πιο έντονη εικόνα, τραβάει ο πυρετός πιο πολλές μέρες, είναι αρκετά παιδιά που έρχονται με λοιμώξεις κατώτερου αναπνευστικού ή παιδιά που παθαίνουν πνευμονίες, δηλαδή βλέπουμε και αρκετές επιπλοκές της γρίπης, που υπήρχε πάντα» ανέφερε η κ. Ζώρη μιλώντας στην ΕΡΤ.

Πιθανότητες για επιπλοκές

Περιγράφοντας με τι περιστατικά έρχονται αντιμέτωποι οι παιδίατροι αυτό το διάστημα, η κ. Ζώρη, σημείωσε ότι αρκετά παιδιά που περνάνε γρίπη ή και κάποια άλλη ίωση που μπορεί να μην έχει ταυτοποιηθεί, υπάρχει πιθανότητα να κάνουν μια επιπλοκή καθώς δεν έχει φτιαχτεί ουσιαστικά η φυσική τους ανοσία όπως θα έπρεπε τα προηγούμενα χρόνια, που παρότι υπήρχε η γρίπη και ήταν παρόμοια τα ποσοστά του εμβολιασμού στα παιδιά, οι εικόνες δεν ήταν τόσο έντονες.

«Από κει και πέρα, εμείς το είχαμε πει ότι όντως περιμένουμε πιο δύσκολο χειμώνα στα παιδιά και είχαμε προειδοποιήσει ότι πρέπει τα δημόσια νοσοκομεία, τα Παίδων και οι παιδιατρικές κλινικές στα Γενικά Νοσοκομεία να στελεχωθούν άμεσα, να υπάρχει επαρκές προσωπικό για να μπορούν να δεχτούν αυτό τον τεράστιο όγκο.

Τεράστια αναμονή

Η αναμονή, όπως είπε, είναι τεράστια και όλο αυτό δημιουργεί προφανώς και μια ένταση στα επείγοντα, όταν ο κάθε γονιός βλέπει το παιδί του που είναι πάρα πολύ άρρωστο, πολλές μέρες, μπορεί να έχει χαμηλό οξυγόνο» επισήμανε η κ. Ζώρη.

Αναφέρθηκε ακόμα, σε πολλές περιπτώσεις που αρκετοί γονείς που έχουν κάνει ιδιωτικές ασφάλειες υγείας στα παιδιά τους, μπορεί να πάνε σε κάποιο ιδιωτικό νοσοκομείο, τα οποία επίσης έχουν γεμίσει και δεν έχουν κλίνες, σύμφωνα με την ίδια.

«Και αυτοί οι γονείς που έχουν χρυσοπληρώσει και όλες αυτές τις ασφαλιστικές θα περιμένουν σε ιδιωτικό, επίσης πολλές ώρες, τελικά θα καταλήξουν να τους πουν ότι δεν υπάρχει κρεβάτι να τους νοσηλεύσουν και μετά θα έρθουν στο Παίδων, θα περιμένουν επίσης κάποια ώρα και τελικά και εμείς κάνουμε αγώνα δρόμου όταν κλείνει η εφημερία, κυριολεκτικά, να βρούμε ένα κρεβάτι, να μπορέσουμε να βάλουμε αυτά τα παιδιά» τόνισε η κ. Ζώρη.

Συμβουλές προς τους γονείς

Τέλος, απευθυνόμενη στους γονείς, τους συμβούλεψε να έχουν μια πολύ καλή επαφή με τον παιδίατρό τους, υπό την έννοια ότι πολλά παιδιά που βρίσκονται στα επείγοντα δεν χρήζουν να μπούνε μέσα στο νοσοκομείο και τα οποία θα μπορούσε να τα έχει δει ο παιδίατρός τους πριν πάνε στα επείγοντα ή να έχει προηγηθεί τουλάχιστον μια συνεννόηση.

Διαβάστε επίσης

Χανιά: Δωρεά από την οικογένεια της Έμμας σε φιλοζωικό όμιλο – «Θα συνεχίσουμε αυτό που άφησε στη μέση»Ελλάδα

Νέα πράξη ανθρωπιάς από την οικογένεια της 21χρονης Έμμας που σκοτώθηκε σε τροχαίο στη Θεσσαλονίκη. Η οικογένεια της άτυχης 21χρονης μετά τη δωρεά οργάνων, παραχώρησαν χρηματικό πο...

Ζωγράφου: 5χρονος δέχτηκε σεξουαλική επίθεση από 21χρονο μέσα σε ντους κολυμβητηρίουΕλλάδα

Ένα σοκαριστικό περιστατικό συνέβη στην περιοχή του Ζωγράφου τη Δευτέρα, 12 Δεκεμβρίου, καθώς ένας 21χρονος κατηγορείται ότι παρενόχλησε σεξουαλικά ένα 5χρονο αγόρι. Το περιστατικό...

Θεσσαλονίκη: Θρήνος στον οικισμό «Αγία Σοφία» για τον 16χρονο – Με πομπή η σορός τουΕλλάδα

Βαρύ κλίμα επικρατεί στον οικισμό «Αγία Σοφία» στα Διαβατά Θεσσαλονίκης. Νωρίτερα έφτασε με κομβόι η σορός του 16χρονου Κώστα Φραγκούλη που κατέληξε χθες έπειτα από μάχη που έδωσε ...

Με ομιλίες βουλευτών και υπουργών συνεχίζεται, για 2η ημέρα, η συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμούΕλλάδα

Με ομιλίες βουλευτών και υπουργών, συνεχίζεται στην Ολομέλεια της βουλής, για δεύτερη μέρα η συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού 2023.    Στο βήμα σήμερα αναμένεται να ανέβουν κατ...

Τσίπρας: Οι υπουργοί δεν αντιδρούν στις υποκλοπές για να μην χάσουν τη θέση τους ή γιατί εκβιάζονται από τις παρακολουθήσεις;Ελλάδα

Την άποψη ότι παρόλο που τα προβλήματα της καθημερινότητας είναι αυτά που απασχολούν κυρίως τον κόσμο, οι πολίτες παρακολουθούν τα όσα συμβαίνουν με το κράτος δικαίου και τη δημοκρ...