ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΒΟΥΛΗ LIVE: Η αντιπαράθεση επί του ν/σ για τις αλλαγές στο δημόσιο σύστημα του ΕΣΥ - Πυρ ομαδόν εντός και εκτός Βουλής

Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις επί του ν/σ για τις αλλαγές στο ΕΣΥ ουσιαστικά προς την κατεύθυνση εισαγωγής της ιδιωτικής περίθαλψης στο δημόσιο σύστημα της υγείας. Εντός της Βουκή όπου συζητείται το νομοθέτημα η αντιπολίτευση και δη η αξιωματική ασκεί σφοδρή κριτική ζητώντας την απόσυρση του νομοθετήματος. Έξω από τη Βουλή έχουν συγκεντρωθεί εκατοντάδες γιατροί και νοσηλευτές πραγματοποιώντας μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

 

Αίτημα των Ομοσπονδιών των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία είναι η άμεση ανάκληση του νομοσχεδίου «έκτρωμα», όπως το χαρακτηρίζουν, για να μην περάσει η ιδιωτικοποίηση.

 
 
 

Σημειώνεται ότι η ΠΟΕΔΗΝ πραγματοποιεί μέχρι τις 3 το μεσημέρι στάση εργασίας ενώ η ΑΔΕΔΥ στάση εργασίας μέχρι τη λήξη των ωραρίου. Η στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ ισχύει για όλες τις περιοχές της χώρας, στις οποίες διοργανώνονται κινητοποιήσεις εναντίον του νομοσχεδίου για την Υγεία.

Η ανακοίνωση της ΟΕΝΓΕ

Η κυβέρνηση της ΝΔ φαίνεται πως βιάζεται να βάλει την ταφόπλακα στον τάφο του Δημοσίου Συστήματος Υγείας, που έχουν ετοιμάσει όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Με το επαίσχυντο νομοσχέδιο για την δευτεροβάθμια περίθαλψη από την μια, και την ανακοίνωση με τυμπανοκρουσίες για την έναρξη των επί πληρωμή απογευματινών χειρουργείων στο ΕΣΥ, διαλύουν ότι έχει απομείνει από το δικαίωμα των ασθενών στη Δημόσια και Δωρεάν Υγεία. Εξαναγκάζουν τους ασθενείς να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να έχουν πρόσβαση σε ακόμα πιο υποβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας.

Προσπαθούν να καταργήσουν την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών ΕΣΥ, καθιερώνουν γιατρούς μερικής απασχόλησης, δίνουν τη δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού έργου σε γιατρούς ΕΣΥ, παγιώνουν τα τεράστια κενά και τις ατέλειωτες λίστες αναμονής, καταργούν κάθε έννοια ωραρίου και εργασιακού δικαιώματος. Δεν μπορούμε να το ανεχτούμε!

Καμία αυταπάτη! Η λύση στους καθηλωμένους μισθούς μας δεν είναι να βγούμε στην πιάτσα της αγοράς υγείας για να βρούμε πελατεία. Δεν είναι λύση να τρέχουμε από το πρωινό ωράριο στα απογευματινά ιατρεία και τα απογευματινά χειρουργεία και από τις εφημερίες στις ιδιωτικές κλινικές και τα ιδιωτικά ιατρεία, χωρίς ξεκούραση, χωρίς ελεύθερο χρόνο, σε βάρος της υγείας και της ζωής τόσο της δικής μας όσο και των ασθενών μας. Δεν είναι λύση να πληρώνει αδρά ο ασθενής, για να μπορεί να «ξεπεράσει» τις ατέλειωτες λίστες των χειρουργείων και να επισπεύσει την θεραπεία του.

Ο κάθε τίμιος γιατρός που θέλει να συνδυάσει την προσφορά στην κοινωνία και στην επιστήμη, με συνθήκες εργασίας και αμοιβές ανθρώπινες, πρέπει να είναι ο πρώτος που θα εναντιωθεί στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Ο σκοπός της κυβέρνησης δεν είναι δήθεν η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, η κάλυψη των κενών και η αύξηση του εισοδήματος των γιατρών. Αν ήθελαν πραγματικά την ενίσχυση του ΕΣΥ, θα έπρεπε να κάνουν πράξη αυτά που ζητάμε τόσο καιρό. Ο σκοπός τους είναι η ενίσχυση της λειτουργίας του νοσοκομείου με την λογική «κόστους-οφέλους», η περαιτέρω εμπορευματοποίηση του ΕΣΥ. Οι μόνοι κερδισμένοι θα είναι και πάλι οι μεγάλες ιδιωτικές κλινικές, οι οποίες θησαύρισαν ιδίως στην διάρκεια της πανδημίας και δεν κρατιούνται για να αυξήσουν ακόμα παραπάνω τα κέρδη τους.

Το δηλώνουμε ακόμα μια φορά. Οι νοσοκομειακοί γιατροί που την περίοδο της πανδημίας δίναμε καθημερινά μάχη με αυταπάρνηση και ανιδιοτέλεια στο πλευρό των ασθενών μας, την ώρα που ο ιδιωτικός τομέας ελέω κυβέρνησης άφηνε ανθρώπους αβοήθητους για να μη μολυνθούν τα κέρδη του, δεν πρόκειται να τους εγκαταλείψουμε τώρα! Απορρίπτουμε τη λογική “όποιος δεν έχει να πληρώσει δε θα επιβιώσει”. Δε θα κάνουμε πλιάτσικο στις τσέπες των ασθενών μας για να “ενισχύσουμε” το εισόδημα μας από το υστέρημα τους. Από το υστέρημα σε τελευταία ανάλυση των οικογενειών μας, των γονιών μας, των παιδιών μας. Γιατί αυτό διακυβεύεται. Η δική τους υγεία. Η δική τους ζωή.

Απαιτούμε:

  • Να μη τολμήσουν να καταθέσουν καν το νομοσχέδιο! ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΤΑΙ!
  • Καμιά σκέψη για έναρξη επι πληρωμή απογευματινών χειρουργείων στο ΕΣΥ.
  • Άμεσα μαζικές μόνιμες προσλήψεις και κάλυψη του συνόλου των κενών οργανικών θέσεων με θέσεις μόνιμης πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών, συμβασιούχων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Άρση των αναστολών εργασίας.
  • Άμεση εφαρμογή των τελεσίδικων αποφάσεων του ΣτΕ και του Αρείου Πάγου. Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού. Αυτοτελής φορολόγηση 20% των τακτικών εφημεριών. Αφορολόγητες πρόσθετες εφημερίες. Άμεση πληρωμή στο ακέραιο του συνόλου των δεδουλευμένων εφημεριών (τακτικών και πρόσθετων ) και της ειδικής αποζημίωσης του άρθρου 88 και του άρθρου 90 του Ν.4850/2021.
  • Επαναφορά όλων των επιδομάτων που έχουν μειωθεί – καταργηθεί (επίδομα νοσοκομειακής απασχόλησης –βιβλιοθήκης). Χορήγηση επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας. Επίδομα χρόνου προϋπηρεσίας, συμπεριλαμβανομένου και του χρόνου άσκησης ειδικότητας, 4% με τη συμπλήρωση ενός έτους υπηρεσίας, προσαυξανόμενο κατά 4% ανά διετία.
  • Ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά.
  • Επαναφορά της πλήρους αστικής ευθύνης στο νοσοκομείο. Κατάργηση της επαίσχυντης εγκυκλίου Χουλιαράκη.
  • Συμμετέχουμε στις συνελεύσεις των Ενώσεων Νοσοκομειακών Ιατρών και στις κινητοποιήσεις που αποφασίζονται ενάντια στο νομοσχέδιο-έκτρωμα!
  • Αυτό το επαίσχυντο νομοσχέδιο, δεν διορθώνεται ούτε συζητιέται. Να σημάνει συναγερμός παντού! Πρέπει να γνωρίσει την καθολική καταδίκη από το σύνολο των γιατρών, των υγειονομικών και του λαού.

Ομαδικά πυρά της αντιπολίτευσης εντός Βουλής

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης για την πολιτική που εφαρμόζει στη θητεία της στη δημόσια υγεία, αναδεικνύοντας το χαρακτήρα της υπέρ της ιδιωτικής κερδοφορίας εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος, στο πλαίσιο της συζήτησης της Ολομέλειας για το νομοσχέδιο-ταφόπλακα της δημόσιας περίθαλψης και του ΕΣΥ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατηγόρησε την κυβέρνηση Μητσοτάκη για δογματισμό και ιδεοληψία σχετικά με τη δημόσια υγεία και τα κοινωνικά αγαθά. Θύμησε ότι όταν το 1983 ο Ανδρέας Παπανδρέου με τη στήριξη σύσσωμης της Αριστεράς προωθούσε την εμβληματική μεταρρύθμιση για τη δημιουργία του δημόσιου ΕΣΥ, η παράταξή της Νέας Δημοκρατίας μιλούσε για σοβιετικού τύπου σύστημα υγείας και καταψήφισε.

  • «Τα ίδια λέγατε και σε εμάς όταν παρά τη δημοσιονομική ασφυξία προωθήσαμε τη μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμια φροντίδας με τη δημιουργία των ΤΟΜΥ» επισήμανε ο κ. Τσίπρας.

Τόνισε ότι παρά την κρισιμότητα του νομοσχεδίου η παρουσία των βουλευτών της ΝΔ είναι περιορισμένη, γεγονός που υποτιμά την κρισιμότητα των όσων διακυβεύονται. Διαπίστωσε «απροθυμία» και προσέθεσε ότι φαίνεται ότι «δεν έχουν διάθεση υποστήριξης του κυβερνητικού έργου». «Αγγαρεία κάνουν και ποινή εκτίουν», σημείωσε.

Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο δείχνει «πόσο βαθιά υποκριτές υπήρξατε τις ημέρες της πανδημίας που μιλάγατε για ΕΣΥ» και προσέθεσε ότι «εσείς ποτέ δεν πιστέψατε σε αυτό».

Καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι «δεν άλλαξε μυαλά» παρά τους 35.000 νεκρούς της πανδημίας που έχει «στην πλάτη της», επισημαίνοντας ότι ακόμα και σήμερα η «Ελλάδα είναι από τις χειρότερες στην ευρωπαϊκή ήπειρο και έχει ξεπεράσει σε νεκρούς ανά εκατομμύριο τη Βραζιλία του Μπολσονάρο».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπογράμμισε ότι αυτό που «υπάρχει είναι η ανάγκη να παρέχει η Πολιτεία αξιοπρεπείς συνθήκες περίθαλψης σε όλους τους πολίτες. Υπάρχει η ανάγκη οι άνθρωποι σε μια ευνομούμενη Πολιτεία να αισθάνονται στοιχειώδη ασφάλεια. Ότι δε θα αφήνονται αβοήθητοι να πεθαίνουν στο ράντζο, όταν δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα».

Κατηγόρησε ακόμη την κυβέρνηση ότι «πέρασε μια ολόκληρη πανδημία από πάνω μας, ένα κοσμοϊστορικό γεγονός που έκανε όλο το πλανήτη να αναθεωρήσει πλήρως τις νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες για το ρόλο του κράτους και ειδικά του δημοσίου συστήματος υγείας. Αλλά εσείς δεν έχετε πάρει χαμπάρι τίποτα».

Αναφερόμενος στην ουσία του νομοσχεδίου  διερωτήθηκε αν όντως η κυβέρνηση θεωρεί πως τη λύση στο υπό κατάρρευση ΕΣΥ «θα τη δώσει η κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης» και «η θεσμοθέτηση της δυνατότητας για παράλληλη άσκηση ιδιωτικού έργου από τους γιατρούς του ΕΣΥ». Αναφέρθηκε, δε, και πάλι στη μείωση του υγειονομικού προσωπικού, τόσο σε σχέση με την περίοδο προ πανδημίας όσο και σε σχέση με πέρυσι, λόγω της απομάκρυνσης των ανεμβολίαστων, ενώ υποστήριξε πως η πλήρης αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν «είναι μόνο από θέση αρχών και αξιών» αλλά και με βάση την κοινή λογική.

Όπως είπε, για να φτάσει σε κάθε πολίτη η σύγχρονη ιατρική είναι αναγκαίο «ένα σύστημα υγείας που θα μπορεί να παρέχει τη δυνατότητα συνεργασίας εξιδεικευμένων γιατρών και υγειονομικών με τη συνέργεια ενός ικανού πλαισίου υποδομών πρωτοβάθμιας φροντίδας κατανεμημένο σε όλη τη χώρα.

  • «Αυτό το δίκτυο που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση, δεν μπορεί παρά να είναι δημόσιο. Ακριβώς γιατί κανένας ιδιώτης δεν μπορεί να παρέχει τις υποδομές και τις συνέργειες που απαιτούνται, κατανεμημένες σε όλη την επικράτεια», εξήγησε, τονίζοντας παράλληλα τον στοιχειώδη ρόλο των δημόσιων υποδομών στην προληπτική ιατρική και των δημόσιων προγραμμάτων όπως αυτό του οικογενειακού γιατρού».

Μάλιστα, υπενθύμισε στην κυβέρνηση ότι ο ΠΟΥ είναι εκείνος που τόνισε στη διάρκεια της πανδημίας την ανάγκη ύπαρξης ισχυρών δημόσιων συστημάτων υγείας στην υπηρεσία των πολιτών και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ. 

«Μισείτε οτιδήποτε δημόσιο και αγαπάτε παράφορα οτιδήποτε ιδιωτικό φέρνει ευνοεί τους κερδοσκόπους εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος», τόνισε επίσης ο Αλέξης Τσίπρας, εξηγώντας πώς το νομοσχέδιο θα στερήσει από τους πολίτες την πρόσβαση στη δημόσια περίθαλψη, «σπρώχνοντάς» τους στις ιδιωτικές κλινικές που τους αντιμετωπίζουν ως «πελάτες» και όχι ως «ασθενείς», αφού για αυτές η υγεία είναι εμπόρευμα και όχι κοινωνικό αγαθό.

«Δικαιοσύνη παντού σημαίνει δικαιοσύνη και στην Υγεία όλων», ανέφερε κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι γυρνά την ιατρική της Ελλάδας στην εποχή 1950, του 1960, του 1970 και παρουσίασε μια δέσμη μέτρων που μια προοδευτική κυβέρνηση θα εφαρμόσει στον τομέα της δημόσιας υγείας σε βάθος τετραετίας

Δεσμεύσεις Τσίπρα για ΕΣΥ

  • Αύξηση της χρηματοδότησης του ΕΣΥ με 2 δισεκατομμύρια ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό και επιπλέον 1 δισ. από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. 
  • Εισαγωγικό μισθό για τον πρωτοδιόριστο γιατρό στα 2.000 ευρώ και ανάλογη προσαρμογή στις υπόλοιπες βαθμίδες.
  • Θεσμοθέτηση μηχανισμού αυτόματης προκήρυξης και κάλυψης των κενών θέσεων στο ΕΣΥ, λόγω συνταξιοδότησης. 
  • Μονιμοποίηση στο ΕΣΥ του συνόλου του υγειονομικού προσωπικού που έδωσε και δίνει τη μάχη της πανδημίας. 
  • Πρόσληψη 5.000 μόνιμων υγειονομικών αμέσως και άλλων 10.000 σε ορίζοντα τριετίας σε τομείς αιχμής, αλλά και σε υπηρεσίες που μέχρι σήμερα υστερεί το ΕΣΥ. Στην κοινοτική φροντίδα, την Επείγουσα Ιατρική , την Αποκατάσταση, την Ψυχική Υγεία, την Οδοντιατρική περίθαλψη, τη Μετανοσοκομειακή φροντίδα)
  • Ένταξη των υγειονομικών εργαζόμενων στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών.
  • Ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας με τριπλασιασμό των ΤΟΜΥ. Από τις 127 που λειτουργούν σήμερα στις 380 σε όλη τη χώρα, με εδραίωση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού σε όλη την επικράτεια και για όλους τους πολίτες.
  • Λειτουργία ανά δήμο Πολυδύναμων Κέντρων Υγείας.
  • Επιχειρησιακή ενδυνάμωση του ΕΚΑΒ, ώστε να καλύπτει με ασφάλεια το σύνολο της χώρας
  • Ανακαίνιση και τον πλήρη εξοπλισμό των νοσοκομείων που παρουσιάζουν επείγουσες ανάγκες. 

Όπως εξήγησε ο Αλέξης Τσίπρας μετά την παρουσίαση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις μεταρρυθμίσεις στη δημόσια υγεία με την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από μια προοδευτική κυβέρνηση: «Αυτός ο τόπος ζητά πάνω απ’ όλα δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια».

«Το νομοσχέδιό σας σύντομα θα είναι και αυτό στο ντουλάπι της ιστορίας. Γιατί αυτός ο τόπος πλέον διψά για δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Και διευκρίνισε ότι πριν γίνουν όλα αυτά προτεραιότητα είναι η ύπαρξης μιας ισχυρής προοδευτικής πλειοψηφία στη Βουλή η οποία θα εμποδίσει, όπως τριάντα χρόνια πριν, «έναν Μητσοτάκη να διαλύσει τη δημόσια υγεία».

Γκάγκα: Στόχος μας ένα ενδυναμωμένο ΕΣΥ

Στόχος μας είναι ένα ενδυναμωμένο ΕΣΥ, τόνισε νωρίτερα η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ασημίνα Γκάγκα, τοποθετούμενη στην Ολομέλεια της Βουλής, επί του νομοσχεδίου με τίτλο «Δευτεροβάθμια περίθαλψη, ιατρική εκπαίδευση, μισθολογικές ρυθμίσεις για τους ιατρούς και οδοντιάτρους του Εθνικού Συστήματος Υγείας».

  • Επιδιώκουμε ένα ΕΣΥ που θα δουλεύει περισσότερες ώρες, που θα είναι πιο ελκυστικό για τους γιατρούς που θα μπορούν να φροντίσουν τους ασθενείς καλύτερα, είπε η κ. Γκάγκα.

Αναφερόμενη στην κριτική για τις διατάξεις που προβλέπουν τη δυνατότητα απασχόλησης γιατρών του ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα (άρθρο 10), και την προκήρυξη θέσεων γιατρών ΕΣΥ, με καθεστώς μερικής απασχόλησης (άρθρο 7) είπε ότι «δεν είστε προοδευτικοί. Είστε οπισθοδρομικοί. Θέλετε να πάτε σε ένα σύστημα Υγείας που οργανώθηκε 40 χρόνια πριν. Σε ένα σύστημα υγείας που ήταν σε έναν άλλον κόσμο, με ασθενείς που είχαν άλλες ανάγκες, άλλη τεχνολογία και άλλες δυνατότητες».

Ακολούθως και αφού αναφέρθηκε στα πεπραγμένα της κυβέρνησης για τη δημόσια Υγεία, είπε ότι η ίδια έχει ήδη πάει σε 102 νοσοκομεία «και τις περισσότερες φορές κλαίω. Πάω στη Νίκαια και οι δομές είναι αδιανόητες. Σε πάρα πολλά νοσοκομεία, πραγματικά οι συνθήκες και για την εργασία των υγειονομικών, [..] και κυρίως για την νοσηλεία των πολιτών είναι απαράδεκτες για ένα κράτος ευρωπαϊκό, του 2022».

  • Για τις αντιδράσεις των φορέων των νοσοκομειακών γιατρών, είπε ότι η πρόεδρος της ΟΝΓΕ, κ. Ρέντζιου, μίλησε στην αρμόδια επιτροπή από το γραφείο του ΚΚΕ και ότι η σχετική απεργία είχε συμμετοχή έως 3%. Σημείωσε, δε, ότι οι δύο μεγαλύτερες ενώσεις ασθενών της Ελλάδος «στηρίζουν τη δυνατότητα επιλογής στο εθνικό σύστημα υγείας».

Τέλος, απευθυνόμενη στα κόμματα που διαφωνούν είπε: Μιλάτε για Δημοκρατία, αλλά στην πραγματικότητα θέλετε απολυταρχία. Θέλετε κρατισμό. Η δημοκρατία έχει ελευθερία. Έχει επιλογές και έχει κανόνες. Δεν έχει παρωπίδες. Δεν έχει πολιτικές κορώνες. Θέλει όραμα. Εμπιστοσύνη στους πολίτες και εμπιστοσύνη στους γιατρούς. Θέλει μακροχρόνιο σχεδιασμό, και θέλει και συνεργασία. Αυτό είναι το νέο νομοσχέδιο που έχουμε φέρει προς ψήφιση και γι’ αυτό πρέπει να το στηρίξετε και να το ψηφίσετε όλοι, κατέληξε η κ. Γκάγκα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΣΦΟΔΡΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ

Κουτσούμπας: Πάρτε πίσω το ν/σ έκτρωμα

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στη σημερινή του ομιλία στη Βουλή στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την δευτεροβάθμια περίθαλψη απευθυνόμενος στην κυβέρνηση είπε: «Πάρτε πίσω τώρα και χωρίς πολλά-πολλά, το νομοσχέδιο-έκτρωμα που φέρατε για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη».
Επισήμανε ότι το νομοσχέδιο «έχει ήδη απορριφθεί από τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού και από σύσσωμο τον ιατρικό και υγειονομικό κόσμο» και εγκάλεσε την κυβέρνηση για «πρεμούρα» προκειμένου «να ξεπληρώσει τα γραμμάτια στα «κοράκια», στους μεγάλους κλινικάρχες και τα μεγάλα μονοπώλια της ιδιωτικής υγείας». «Τέτοια είναι, αφού μαζί συντάξατε, συναποφασίσατε και συνδιαμορφώσατε αυτό το νομοσχέδιο» πρόσθεσε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση.

  • Είπε ότι προκειμένου η κυβέρνηση να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των μεγάλων αλυσίδων της ιδιωτικής υγείας δεν διστάζει να προσφύγει στη συκοφαντία και την καταστολή και κατήγγειλε τόσο την κλήτευση σε δίκη της προέδρου της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, Αφροδίτης Ρέτζιου, «καθότι πρωτοστατούσε σε κινητοποίηση με σύνθημα “τώρα να δυναμώσει ο αγώνας για την υπεράσπιση της υγείας του λαού”», όσο και «την περικύκλωση από δυνάμεις των ΜΑΤ μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα των 50 νοσοκομειακών γιατρών που προχώρησαν πριν δύο μέρες σε συμβολική κατάληψη στο Υπουργείο Υγείας».

«Αν είχε συμβεί κανένα τροχαίο, το υποστελεχωμένο ΕΚΑΒ θα έφτανε πιο αργά. Αν χρειαστεί χειρουργείο κάποιο παιδί στο “Παίδων” θα χρειαστεί να περιμένει έως και 3 χρόνια. Αν επιχειρήσει κάποιος απ’ αυτούς που κατάφεραν να γραφτούν στον “προσωπικό γιατρό” να κλείσει ραντεβού θα περιμένει μετά το Φλεβάρη-Μάρτη και βλέπουμε» σημείωσε. Χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «αντιδραστική συνέχεια και ταυτόχρονα αντιδραστική τομή για τη δημόσια περίθαλψη» και σημείωσε ότι τα προβλήματα των δημοσίων νοσοκομείων τα έχουν δημιουργήσει, με όποιο μείγμα κι αν εφάρμοσαν στην πολιτική τους, όλες οι κυβερνήσεις.

Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι το νομοσχέδιο συνιστά «αντιδραστική τομή» για τους εξής λόγους:

  • Γιατί σε συνθήκες που οι λίστες των τακτικών ιατρείων και χειρουργείων, των επεμβατικών και απεικονιστικών εξετάσεων στις δημόσιες δομές και τα νοσοκομεία, σήμερα ξεπερνούν κάθε όριο, η διέξοδος του ραντεβού με το γιατρό στο ιδιωτικό ιατρείο ή στο ιδιωτικό κέντρο, θα γίνει αναγκαστικός μονόδρομος για χιλιάδες που θα βρεθούν στην ανάγκη.
  • Γιατί αφαιρείται ένα ακόμα εμπόδιο για να γίνουν εύκολη πελατεία στον ιδιωτικό τομέα, να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, ώστε να κερδοσκοπούν τα μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια.
  • Γιατί, αν περάσει αυτό το έκτρωμα, καταδικάζονται οι ασθενείς, σε χαμηλότερου επιπέδου υπηρεσίες υγείας και σε επικίνδυνες συνθήκες περίθαλψης».

Αναφερόμενος, λεπτομερώς στις συνέπειες, για τα δημόσια νοσοκομεία, τους νοσοκομειακούς γιατρούς και τους ασθενείς, του ‘Αρθρου 10 του νομοσχεδίου είπε ότι «ανατρέπει μία βασική αρχή συγκρότησης του ΕΣΥ, αυτή της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών».

  • «Σκοπός του νομοσχεδίου της κυβέρνησης είναι να αποκλείσει οποιαδήποτε μελλοντική στήριξη των κλινικών και των χειρουργείων με μόνιμο προσωπικό για να λειτουργούν με σύγχρονες συνθήκες» σημείωσε. Χαρακτήρισε «διπλά επικίνδυνο» το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι με αυτό το νέο νομοσχέδιο «θα βελτιωθεί το εισόδημα των γιατρών», αναφέροντας ότι «η διαμόρφωση αυτού του μισθολογίου, συνιστά καθαρό εκβιασμό προς τους γιατρούς που, λίγο ή πολύ τους λέει, “σου έδωσα τη δυνατότητα να βελτιώσεις τη θέση σου αρπάζοντας τα από τους ασθενείς…, αν δε τα πήρες δε φταίμε εμείς”».

Κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι με την εισαγωγή 10 άρθρων που αφορούν το μισθολογικό των γιατρών, «επιχειρεί να αξιοποιήσει το συγκεκριμένο μισθολόγιο, κυρίως για να αντιμετωπιστούν τα νομικά εμπόδια, προκειμένου να μην εφαρμοστούν οι αποφάσεις του ΣτΕ που έκρινε ως αντισυνταγματικές τις περικοπές των μισθών των γιατρών».

  • «Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, το κράτος σας παραδέχεται πως δε θα ενισχύσει το εισόδημα των γιατρών, των υγειονομικών, δε θα προχωρήσει σε αυξήσεις μισθών, δε θα εφαρμόσει άμεσα τις τελεσίδικες αποφάσεις του ΣτΕ και του Αρείου Πάγου για επαναφορά των μισθών στα προ μνημονίων επίπεδα, δε θα επαναφέρει τον 13ο και τον 14ο μισθό» είπε, προσθέτοντας ότι ομοίως «καμία κυβέρνηση δεν εφάρμοσε τις αποφάσεις» των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας γιατί ήταν…αντίθετα με τους “δημοσιονομικούς στόχους”, τους οποίους ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ ψηφίσατε και υλοποιήσατε».

Ως προς το ‘Αρθρο 7 που προβλέπει ότι «οι θέσεις που βγαίνουν «άγονες» θα προκηρύσσονται ως θέσεις μερικής απασχόλησης και θα καλύπτονται από ιδιώτες», επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «τα τεράστια κενά σε γιατρούς στα δημόσια νοσοκομεία αντί να καλυφθούν με προσλήψεις μόνιμων γιατρών, παραπέμπεται η λύση τους, εάν και εφόσον το επιλέξουν κάποιοι ιδιώτες γιατροί». «Η απασχόληση των ιδιωτών γιατρών εξ αντικειμένου θα μπαλώνει τρύπες. Οι ανάγκες, όμως, των ασθενών και των δημόσιων νοσοκομείων, είναι πάγιες και διαρκείς. Πώς λοιπόν θα καλύπτονται τις μέρες και τις ώρες της απουσίας των ιδιωτών γιατρών;» σημείωσε χαρακτηριστικά.

  • Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι το νομοσχέδιο είναι και «αντιδραστική συνέχεια» των προηγούμενων νόμων γιατί «έρχονται να προστεθούν στις αντιδραστικές αλλαγές που πέρασαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και επιδείνωσαν τους όρους περίθαλψης των ασθενών».

Είπε ότι σταθερή πυξίδα όλων των κυβερνήσεων ήταν «η υποστελέχωση των δημόσιων δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, όπου σιγά-σιγά εξαφανίστηκαν αυτές και το προσωπικό τους. Και έχουμε φτάσει στο σημείο, οι διάφοροι ιδιωτικοί όμιλοι να έχουν υποκαταστήσει όλες τις πρωτοβάθμιες διαγνωστικές πράξεις στη χώρα».

  • «Επί όλων των κυβερνήσεων, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, ο ιδιωτικός τομέας Υγείας θησαυρίζει, με τα μονοπώλια του κλάδου να ανοίγουν “μαγαζιά Υγείας” σαν τα μανιτάρια. Είναι άλλωστε στρατηγική τους συμφωνία» ανέφερε, ενώ μιλώντας για τον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «δεν έχουν κανένα πρόβλημα οι κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, να είναι εμπόρευμα οι υπηρεσίες υγείας, πελάτες οι ασθενείς, έμποροι των υπηρεσιών οι γιατροί. Απλά, μας λένε ότι αυτό να γίνεται με βάση κανόνες και όχι με αθέμιτο ανταγωνισμό!!! “Πιάσε τ’ αυγό και κούρευτο…”».

«Δεν είναι λύση για το λαό η παράλληλη ανάπτυξη του Ιδιωτικού επιχειρηματικού τομέα στην υγεία και του Δημόσιου με επιχειρηματικά κριτήρια και εμπορευματοποίηση των εργασιών του ή οι συμπράξεις τους» υπογράμμισε. Επικαλούμενος την εμπειρία της πανδημίας και της διαχείρισής της είπε ότι «απέδειξαν με τον πλέον ωμό τρόπο ότι η υγεία δε μπορεί να πουλιέται και να αγοράζεται. Απέδειξε ότι έχουν αποτύχει οι συνταγές της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης». Δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι στη διάρκεια της πανδημίας «ο ιδιωτικός τομέας Υγείας δεν ήταν πουθενά σε ό,τι αφορά την περίθαλψη ασθενών COVID-19, κερδοσκόπησε όμως από τα τεστ και τη λοιπή νοσηρότητα».

  • Υπενθύμισε ακόμα ότι τα εμπορευματοποιημένα συστήματα Υγείας της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, κατέρρευσαν ένα-ένα, επειδή ακριβώς είχαν εφαρμοστεί αυτά που θέλει κι εδώ να εφαρμόσει τώρα η κυβέρνηση: Δηλαδή, ενισχυμένο ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα Υγείας και δημόσιο τομέα με ενισχυμένα εμπορευματικά και επιχειρηματικά χαρακτηριστικά; Αυτό είναι άλλωστε το μείγμα που προωθεί και η στρατηγική για το “νέο ΕΣΥ”, μέρος της οποίας είναι και το συγκεκριμένο νομοσχέδιο».

Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι το ΚΚΕ ενώνει τη φωνή του με τους μαχόμενους υγειονομικούς και καλεί «σε ανυποχώρητο αγώνα με ορίζοντα την πραγματική λύση που αποτελεί: Η κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην υγεία, με την ανάπτυξη ενός αποκλειστικά κρατικού συστήματος υγείας που θα έχει ως κριτήριο την πλήρη και απολύτως δωρεάν πρόληψη, περίθαλψη, αποκατάσταση της υγείας του λαού». «Σε μια σχεδιασμένη ανάπτυξη της οικονομίας που θα καθορίζεται και θα ελέγχεται από μια γνήσια λαϊκή-εργατική εξουσία-διακυβέρνηση της χώρας.

Η υπόθεση της υγείας, η απόρριψη του νέου αντιδραστικού νομοσχεδίου για την υγεία, είναι υπόθεση της πάλης του λαού. Είμαστε στο πλευρό των γιατρών και νοσηλευτών που σήμερα απεργούν, διαδηλώνουν εδώ έξω από τη βουλή αυτή την ώρα, απαιτώντας να αποσύρετε αυτό το έκτρωμα και καλώντας τους βουλευτές όλων των πτερύγων να μην λερώσουν τα χέρια τους δίνοντας με την ψήφο τους την τελική χαριστική βολή στην υγεία» τόνισε καταλήγοντας στην ομιλία του ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Σφοδρή κριτική της αντιπολίτευσης

Χαριστική βολή σε ένα ήδη πληγωμένο αποδιοργανωμένο και απαξιωμένο δημόσιο σύστημα υγείας φέρνει η κυβέρνηση, τόνισε ο εισηγητής της μειοψηφίας, Γ. Ξανθός. Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, πάμε από μία συνθήκη όπου έχουμε γιατρούς δημόσιους λειτουργούς, αφοσιωμένους στη δωρεάν και καθολική και ισότιμη φροντίδα των ασθενών, σε μια νέα εποχή όπου οι γιατροί του ΕΣΥ θα επιδιώκουν την ιδιωτική σχέση με τον ασθενή, την πελατειακή σχέση, γεγονός που αποτελεί «ευθεία σύγκρουση συμφέροντος».

Ο κ. Ξανθός αναφέρθηκε και στην τρέχουσα διαδικασία επιλογής των γιατρών στο σύστημα υγείας: Συρρικνώνετε τα αντικειμενικά κριτήρια και πολλαπλασιάζετε τη δυνατότητα της προφορικής συνέντευξης [..] Αυτήν την περίοδο γίνεται όργιο πολιτικών παρεμβάσεων στη χώρα, όταν υπάρχει διαδικασία κρίσης ενός γιατρού για το ΕΣΥ ή ενός γιατρού μέλους ΔΕΠ. Όργιο πολιτικών παρεμβάσεων. Το μισό Υπουργικό Συμβούλιο και όλοι οι βουλευτές της περιοχής παρεμβαίνουν στους εισηγητές, παρεμβαίνουν στους κριτές για να επιλέξουν τους ανθρώπους της επιλογής τους» είπε ο κ. Ξανθός.

Εξέφρασε, τέλος, την πεποίθησή του ότι και οι υγειονομικοί και οι ασθενείς και οι τοπικές κοινωνίες και οι προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις θα εγγυηθούν ότι αυτός ο νόμος δεν θα εφαρμοστεί στην πράξη και ότι θα δρομολογηθεί μια μεγάλη παρέμβαση στην επόμενη προοδευτική διακυβέρνηση που θα δώσει προοπτική, βιωσιμότητα και αξιοπρέπεια στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Την καταψήφιση επί της αρχής του νομοσχεδίου, προανήγγειλε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Γ. Φραγγίδης, καθώς το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας «λειτουργεί ως Δούρειος Ίππος, που υποσκάπτει το δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ». Ασκώντας κριτική στις προβλέψεις για παράλληλη άσκηση ιδιωτικού έργου από τους γιατρούς του ΕΣΥ, είπε ότι (ένας γιατρός) «δεν είναι δυνατόν να ανταποκρίνεται με ασφάλεια και αποδοτικότητα στην πρωινή του βάρδια, τα απογευματινά του ιατρεία, τα χειρουργεία και τις προβλεπόμενες εφημερίες στο νοσοκομείο και παράλληλα να ασκεί ιδιωτικό έργο. Αυξάνονται οι πιθανότητες ιατρικών λαθών και αγνοείται η ανάγκη του γιατρού για προσωπική και οικογενειακή ζωή, ανάπαυση και επικαιροποίηση των γνώσεών του».

Ο αγορητής του ΚΚΕ, Γ. Λαμπρούλης, είπε ότι πρόκειται για «ακόμα ένα αντιδραστικό, αντιλαϊκό “νομοσχέδιο-έκτρωμα”, όπως το χαρακτήρισαν οι νοσοκομειακοί γιατροί που το απορρίπτουν μαζί με τα εκατοντάδες σωματεία, συνδικάτα, φορείς του εργατικού λαϊκού κινήματος». Τόνισε μάλιστα ότι το ΚΚΕ ενώνει τη φωνή του «μαζί τους, και απαιτούμε για ακόμα μια φορά, την απόσυρση του νομοσχεδίου». Όπως είπε, οι υγειονομικοί «απορρίπτουν τη λογική του “όποιος δεν έχει να πληρώσει δεν θα επιβιώνει”, διεκδικούν και απαιτούν αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία για όλο τον λαό και δεν τρομοκρατούνται από τον αυταρχισμό, τα “διαδηλωτοδικεία” που έχετε στήσει σέρνοντας στα δικαστήρια αυτούς που αγωνίζονται διότι δεν συμμορφώνονται προς τας υποδείξεις».

Η εισηγήτρια της Ελληνικής Λύσης Μαρία Αθανασίου, είπε ότι το νομοσχέδιο υψώνει νέα ακόμα μεγαλύτερα εμπόδια στην πρόσβαση των ασθενών σε δωρεάν υπηρεσίες περίθαλψης στα δημόσια νοσοκομεία, εξυπηρετώντας την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον χώρο. Σύμφωνα με την κ. Αθανασίου, η κυβέρνηση ενεργεί προσχηματικά ότι ενδιαφέρεται για τη δημόσια υγεία: «Αποδεικνύεται ότι οι εισφορές των εργοδοτών και εργαζομένων υπέρ του κλάδου υγείας πηγαίνουν χαμένες, χωρίς ανταπόδοση. Καταργήστε τες λοιπόν και δώστε στο χέρι το αναλογούν ποσό και να επιλέξει ο κάθε ασφαλιζόμενος την ιδιωτική ασφάλιση της επιλογής του, αφού έχετε καταδικάσει τη δημόσια υγεία σε αργό πλην βέβαιο θάνατο».

Από το ΜέΡΑ25, η βουλευτής Μαρία Απατζίδη, είπε ότι το κόμμα της «καταψηφίζει μετά βδελυγμίας» αυτό το «επαίσχυντο νομοσχέδιο, το οποίο είναι ταφόπλακα για την δωρεάν δημόσια υγεία». Τόνισε μάλιστα ότι το ΜέΡΑ25 στέκεται δίπλα στους αγωνιζόμενους γιατρούς, και στη συγκέντρωσή τους έξω από τη Βουλή.

«Ο πολίτης δικαιούται να έχει καλή πρόσβαση στο δωρεάν σύστημα υγείας» είπε ο εισηγητής της πλειοψηφίας Ζήσης Τζηκαλάγιας. Όπως είπε ο βουλευτής της ΝΔ, το νομοσχέδιο διασφαλίζει τη δυνατότητα του πολίτη να βρίσκει δωρεάν πρόσβαση το πρωί, ενώ, με χαμηλό κόστος θα βρίσκει πρόσβαση το απόγευμα, είτε στο ιατρείο είτε στο χειρουργείο, και με τον ανταγωνισμό της προσφοράς και ζήτησης θα είναι χαμηλές οι τιμές και στην ελεύθερη αγορά. Στο τέλος, πρόσθεσε, πιστεύουμε ότι οι περισσότεροι υγειονομικοί και κυρίως πολίτες θα είναι ικανοποιημένοι.

Σύμφωνα με τον κ. Τζηκαλάγια, το νομοσχέδιο «θα είναι μια καινούργια τομή. Μετά το νομοσχέδιο που ψηφίσαμε για την πρωτοβάθμια περίθαλψη, για τον προσωπικό γιατρό που ξεκίνησε καλά, πάει καλύτερα και θα πάει ακόμα καλύτερα τη νέα χρονιά, είμαστε σίγουροι ότι αυτό το νομοσχέδιο θα μείνει στην ιστορία σαν μια καινούργια τομή που κάνει η Νέα Δημοκρατία στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και στην παροχή σε όλους τους πολίτες αυτού του μεγάλου αγαθού».

Διαβάστε επίσης

Οι ηγέτες του ΕΛΚ στην Αθήνα – Στήριξη στον Κυρ. Μητσοτάκη και ανασύνταξη δυνάμεων ενόψει των «μαχών» του 2023 και του 2024Ελλάδα

Τον Απρίλιο του 2019 ο Μάνφρεντ Βέμπερ είχε κηρύξει την επίσημη έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας του ΕΛΚ για τις ευρωεκλογές που ακολούθησαν, στην Αθήνα δίπλα στον Κυριάκο Μητσο...

Την ΠτΔ συναντά σήμερα ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο των τακτικών μηνιαίων ενημερώσεωνΕλλάδα

Συνάντηση με την  Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο πλαίσιο των τακτικών μηνιαίων ενημερώσεων, θα έχει σήμερα στις 12:00, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Σ...

Πλεύρης: Το νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη πηγαίνει τη χώρα στην επόμενη δεκαετίαΕλλάδα

Για ένα μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο που πηγαίνει τη χώρα στην επόμενη δεκαετία, την ώρα που μέρος της αντιπολίτευσης ζει ακόμα στο 1983, μίλησε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, στο ...

Χαλάνδρι: Κάθειρξη 21 ετών στην Κλοντιάνα Τσέλο που πυροβόλησε τον οφθαλμίατροΕλλάδα

Συνολική ποινή πρόσκαιρης κάθειρξης 21 ετών επέβαλε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο στην 50χρονη εικαστικό Κλοντιάνα Τσέλο για την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του 70χρονου οφθαλμία...

Αδελφοποιήθηκαν Αθήνα και Νέα ΥόρκηΕλλάδα

Την αδελφοποίηση Αθήνας και Νέας Υόρκης υπέγραψαν σήμερα οι Δήμαρχοι των δύο πόλεων, Κώστας Μπακογιάννης και Έρικ Άνταμς  Ο κ. Μπακογιάννης δήλωσε υπερήφανος «που οι δεκάδες χιλιάδ...