ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κυρ. Μητσοτάκης: Ισχυρή ώθηση στην ενεργειακή αυτονομία της Ευρώπης ο αγωγός IGB (video)

 

Για μια πολύ σημαντική στιγμή για την Κομοτηνή, την Ελλάδα, τη Βουλγαρία αλλά και για ολόκληρα τα Βαλκάνια και για ολόκληρη την Ευρώπη, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στα εγκαίνια του ελληνοβουλγαρικού αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου IGB, στην Κομοτηνή, παρουσία του Βούλγαρου ομολόγου του Κίριλ Πετκόφ και των υπουργών Ενέργειας Ελλάδας, Βουλγαρίας και Αζερμπαϊτζάν.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι εγκαινιάζεται μία «καθοριστική ενεργειακή γέφυρα» που ενώνει τον γεωγραφικό νότο με τον βορρά, φέρνοντας σε πρώτη φάση πιο κοντά την Ελλάδα και τη Βουλγαρία.

«Αυτή τη σημασία του IGB για τις δύο φίλες χώρες δηλώνει και η παρουσία του Κίριλ (Πέτκοφ) σήμερα μαζί μας» είπε ο πρωθυπουργός.

Ανέφερε ότι «οι βάσεις αυτού του έργου είχαν τεθεί από το 2009, όταν οι δύο χώρες υπόγραψαν το σχετικό μνημόνιο συνεργασίας. Αργότερα, τα κοινοβούλιά μας το χαρακτήρισαν ως ένα έργο εθνικής προτεραιότητας, υπογραμμίζοντας τις σημαντικές ευκαιρίες που δημιουργεί για το αύριο».

Η ολοκλήρωση του έργου «στην παρούσα εξαιρετικά ταραγμένη διεθνή συγκυρία, και αφού αντιμετωπίσαμε από κοινού και με αποφασιστικότητα τις όποιες τελευταίες προκλήσεις, αναδεικνύει τη μεγάλη του αξία σήμερα, δίνοντας μια ισχυρή ώθηση προς την επίτευξη του κοινού ευρωπαϊκού στόχου της ενεργειακής αυτονομίας της ηπείρου μας» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η λειτουργία του ελληνοβουλγαρικού αγωγού φυσικού αερίου IGB θα αλλάξει τον χάρτη της περιοχήςθα δώσει νέα δυναμική συνεργασία και τέλος στο ρωσικό μονοπώλιο, δίνοντας πρόσβαση σε διαφορετικές πηγές ενέργειας, τόνισε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Κίριλ Πετκόφ, κατά την ομιλία του στην τελετή εγκαινίων του αγωγού.

Ιστορική χαρακτήρισε τη λειτουργία του ελληνοβουλγαρικού αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου IGB ο υπουργός Ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν Parvis Shahbazov.

Σημείωσε ότι αυτός ο αγωγός διαφοροποιεί τις πηγές ενέργειας και δίνει νέα δυναμική στον αγωγό που μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν, ο οποίος με τη σειρά του τροφοδοτεί τον IGB.

Ο IGB συνδέει την Κομοτηνή με τη Στάρα Ζαγόρα της Βουλγαρίας και θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τον αγωγό TAP στη γειτονική χώρα. Μπορεί να μεταφέρει 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και υπάρχει η δυνατότητα αύξησής του στα 5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Σύμφωνα με τα όσα έχει εξαγγείλει ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία μέχρι το τέλος του μήνα.

Το έργο, που είχε σχεδιαστεί πριν από χρόνια, αποκτά σήμερα ξεχωριστή σημασία, μετά την ενεργειακή κρίση, την οποία προκάλεσε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, και αναδεικνύει τον κομβικό ρόλο της Ελλάδας και ιδιαίτερα της Θράκης στον τομέα της ενέργειας και της ενίσχυσης της ενεργειακής ασφάλειας των χωρών της περιοχής.

Διαβάστε επίσης

Κόρη ασθενούς τα έκανε γυαλιά-καρφιά στο «Αλεξάνδρα» – Χτύπησε μαία με γλάστραΕλλάδα

Από θαύμα δεν είχαμε σήμερα πρωί σοβαρό τραυματισμό συναδέλφων μαιών στο νοσοκομείο «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ». Συγκεκριμένα γυναίκα ασθενής της γυναικολογικής κλινικής μεταφέρθηκε στην ΑΝΑΝΗΨΗ γ...

Καιρός: Πώς θα κινηθεί το κύμα κακοκαιρίας το Σαββατοκύριακο – Η νεότερη πρόγνωση του meteoΕλλάδα

Τις επόμενες ώρες το σκηνικό του  καιρού  αλλάζει άρδην και οι υψηλές θερμοκρασίες θα αποτελέσουν παρελθόν για 48 ώρες, όσο θα διαρκέσει δηλαδή η  κακοκαιρία . Το έκτακτο δελτίο τη...

Ηράκλειο: Προσωρινά κρατούμενος ο μητροκτόνος – Εκτός τόπου και χρόνου κατά την απολογία του (video)Ελλάδα

Προσωρινά κρατούμενος με τη σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέως κρίθηκε πριν από λίγο ο 42χρονος μητροκτόνος, ο οποίος  χτύπησε μέχρι θανάτου με ξύλινες τάβλες τη μητέρα του ...

Οικονόμου: Στα 54 έτη αυξάνεται η δυνατότητα ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγήςΕλλάδα

Στα 54 έτη αυξάνεται η δυνατότητα της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, με το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας, όπως αναφέρει σε ανάρτηση του στο twitter ο κυβερνητικός εκπρό...

Δύο νεκροί, ηλικίας 22 και 25 ετών, σε ισάριθμα τροχαία στη Νέα ΦιλαδέλφειαΕλλάδα

Δύο νεαρά άτομα έχασαν τη ζωή τους σε ισάριθμα τροχαία δυστύχημα που συνέβησαν τα ξημερώματα, στην περιοχή της Νέας Φιλαδέλφειας.    Ειδικότερα, στο πρώτο περιστατικό, το όχημα που...

Φήμες από το ελληνοαμερικανικό λόμπι ότι ο Ερντογάν θα ανακοινώσει προσάρτηση των Κατεχομένων στις 20 ΙουλίουΕλλάδα

Ο ισχυρός άνδρας του ελληνικού λόμπι στις ΗΠΑ, εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), Έντι Ζεμενίδης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, προχώρησε σε ...