ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πανελλαδικές Εξετάσεις: Ανοίγει η αυλαία την ερχόμενη εβδομάδα - Οι βασικές αλλαγές

 
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, η αυλαία των οποίων ανοίγει την προσεχή εβδομάδα. Οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) εξετάζονται την Πέμπτη, 3 Ιουνίου στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία και των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ) την Τετάρτη, 2 Ιουνίου, στα Νέα Ελληνικά.

«Φέτος είναι η πρώτη χρονιά που είμαστε πιο κοντά στην προ-covid εποχή. Τα παιδιά είναι πιο ήρεμα και έχουν προετοιμαστεί καλύτερα», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Θανάσης Σταυριανόπουλος, φιλόλογος, Συντονιστής Τομέα Ανθρωπιστικών Σπουδών στο Κοινωνικό Φροντιστήριο Αγίου Δημητρίου. Τα τελευταία δυο χρόνια διεξήχθησαν μόνο Πανελλαδικές, ενώ φέτος έγιναν τόσο προαγωγικές, όσο και απολυτήριες εξετάσεις στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο. Για το λόγο αυτό, σε συνδυασμό με την εισαγωγή της Τράπεζας Θεμάτων στην Α' και Β' Λυκείου, ο κ. Σταυριανόπουλος περιμένει, «ότι τα θέματα ίσως θα είναι πιο δύσκολα, γιατί θα δοθεί μεγαλύτερο βάρος και στις Πανελλαδικές».

Ο αριθμός των εισακτέων στα ΑΕΙ φέτος είναι 68.394, περίπου 10% λιγότεροι από πέρσι (77.415). Στον αριθμό αυτό δεν περιλαμβάνονται οι θέσεις επιτυχόντων στις στρατιωτικές, πυροσβεστικές, αστυνομικές, λιμενικές σχολές και στο εμπορικό Ναυτικό, περιγράφει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Αναστασία Βρεττού, Σύμβουλος Επαγγελματικής Σταδιοδρομίας, Συντονίστρια Τομέα Συμβουλευτικής και Επαγγελματικού Προσανατολισμού.

Ο κάθε υποψήφιος για κάθε σχολή θα έχει διαφορετικά μόρια, γιατί ο συντελεστής βαρύτητας της Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) είναι διαφορετικός σε κάθε σχολή, καθώς κάθε τμήμα μπορεί να ορίσει τους δικούς του συντελεστές βαρύτητας για κάθε μάθημα.

393 Σχολές έχουν κρατήσει ίδιο το συντελεστή βαρύτητας με πέρσι.

Από την άλλη, κάποια Τμήματα, για παράδειγμα Γεωπονική Αμαλιάδας, Μουσειολογία Πύργου, Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων Αγρινίου, δε θα πάρουν φέτος φοιτητές.

Στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στα Λατινικά, αντί της Κοινωνιολογίας.

Ούτε φέτος θα ισχύσει το διπλό μηχανογραφικό, επισημαίνει η κ. Βρεττού. Οι υποψήφιοι θα έχουν ένα μηχανογραφικό για τα ΑΕΙ και ένα παράλληλο για εισαγωγή στα Δημόσια ΙΕΚ.

Οι Πανελλαδικές ολοκληρώνονται στις 10 Ιουνίου για τους μαθητές των ΓΕΛ και στις 17 Ιουνίου για τους μαθητές των ΕΠΑΛ. Τα Ειδικά Μαθήματα θα εξεταστούν 18-30 Ιουνίου.

Οι μαθητές πρέπει να προσέλθουν στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08:00. Οι εξετάσεις αρχίζουν στις 08:30, κοινή για τους υποψηφίους ημερήσιων και εσπερινών Λυκείων.

Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις ώρες. Η εξεταστέα ύλη και τα θέματα των εξετάσεων είναι κοινά για όλους τους υποψηφίους ημερησίων και εσπερινών ΓΕΛ.

Υπενθυμίζεται, ότι κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, εξεταζόμενοι και εξεταστές πρέπει να φορούν την προστατευτική μάσκα.

Διαβάστε επίσης

 Νέα «πυρά» Ερντογάν κατά Μητσοτάκη: «Για όσους μας βλέπουν εχθρικά, θα κάνουμε αυτό που πρέπει»Ελλάδα

Κλιμακώνει την επιθετική ρητορική του κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Yeni Safak, μιλώντας σε δημοσιογράφους έπε...

Συνεδριάση της νέα ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ - Αλ. Τσίπρας: Θέλουμε, μπορούμε και θα νικήσουμεΕλλάδα

Σπουδαία ημέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ιστορική μέρα για την αριστερά και την προοδευτική παράταξη, χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας τη σημερινή, της «πρώτης Κεντρικής Επι...

Νύχτα έντασης στο ΑΠΘ – Μολότοφ, χημικά, κρότου λάμψεις και ρίψεις νερού (vid)Ελλάδα

  Νέα επεισόδια σημειώθηκαν περίπου στις 3 τα ξημερώματα της Κυριακής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, μετά από συναυλία που διοργανώθηκε. Όπως μεταδίδει το Grtimes.gr, ...

Πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού σήμερα- Συστάσεις της ΓΓ Πολιτικής ΠροστασίαςΕλλάδα

Πρόσκαιρη αλλαγή των καιρικών συνθηκών αναμένεται την Κυριακή στη χώρα μας με διαφορετικά χαρακτηριστικά και κινδύνους ανά περιοχή, σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Ε...

Tώρα: Αιφνιδιασμός της Τουρκίας στο Αιγαίο-Βγάζει το ερευνητικό σκάφος ”Cesme” – Παράνομη Navtex (εικόνες)Ελλάδα

  Με κάθε τρόπο η Τουρκία ανεβάζει το θερμόμετρο στο Αιγαίο, με σχεδόν καθημερινές προκλήσεις, που εντάθηκαν ιδιαίτερα μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μ...

Έντονο διάβημα ΥΠΕΞ στο Ιράν για την κατάληψη των δύο πλοίων από τους Φρουρούς της Επανάστασης Ελλάδα

Με εντολή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε προ ολίγου έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον Ιρανό πρέσβη στην...