Τασάκια οι ελληνικές παραλίες
Σε υπαίθρια τασάκια μετατρέπονται κάθε καλοκαίρι οι παραλίες. Σε λεπτομερή καταγραφή των απορριμμάτων σε 78 παραλίες ανά την Ελλάδα με τη συνδρομή εθελοντών υπό την περιβαλλοντική οργάνωση WWF, σχεδόν το ένα τρίτο όσων συνελέγησαν είναι αποτσίγαρα. Κομμάτια πλαστικού, καπάκια, καλαμάκια, κομμάτια φελιζόλ, κομμάτια από σακούλες, μωρομάντιλα, ποτήρια και μπουκάλια συμπληρώνουν την εικόνα.
Τα στοιχεία προέρχονται από το πρόγραμμα «Υιοθέτησε μια παραλία» του WWF, το οποίο έκλεισε το πρώτο έτος υλοποίησής του. Συμμετέχοντας στο πρόγραμμα, ομάδες εθελοντών «υιοθέτησαν» μια παραλία αναλαμβάνοντας να καταγράφουν λεπτομερώς τουλάχιστον δύο φορές το έτος τα απορρίμματα που συλλέγουν από συγκεκριμένο τμήμα της 100 μέτρων. Συνολικά συμμετείχαν 93 ομάδες εθελοντών (σχολεία, ομάδες προσκόπων, σύλλογοι κ.ά.), οι οποίοι πραγματοποίησαν 119 καταγραφές σε 78 παραλίες από τις 105 που έχουν υιοθετηθεί. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η περιβαλλοντική οργάνωση, οι εθελοντές συνέλεξαν συνολικά 95.724 αντικείμενα (άνω των 2,5 εκατοστών), η συντριπτική πλειονότητα των οποίων (84,6%) είναι τεχνητά πολυμερή υλικά ή πλαστικά.
Οσον αφορά το είδος των απορριμμάτων, οι εθελοντές συνέλεξαν κατά μέσον όρο 241 αποτσίγαρα (περιέχουν μικροπλαστικά) ανά 100 μέτρα παραλίας, 88 κομμάτια πλαστικών (όχι φελιζόλ), 45 καπάκια ποτών ή νερού, 42 καλαμάκια ή αναδευτήρες, 35 κομμάτια φελιζόλ, 30 κομμάτια από πλαστικές σακούλες, 21 μωρομάντιλα, 18 ποτήρια και καπάκια ποτηριών, 16 πλαστικά μπουκάλια, 15 κομμάτια επεξεργασμένου ξύλου και άλλα. «Τα αποτσίγαρα έχουν την τιμητική τους, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση στα συχνότερα ευρήματα. Συνολικά καταμετρήθηκαν σε όλες τις παραλίες και καταγραφές 28.140 αποτσίγαρα, που ισοδυναμούν με 1.407 πακέτα τσιγάρων. Τα αποτσίγαρα αποτελούν το συχνότερο εύρημα σε όλες σχεδόν τις δράσεις καθαρισμού που πραγματοποιούνται στον κόσμο», αναφέρει η ανακοίνωση του WWF.
Ενδιαφέρον έχει η αλλαγή του είδους των απορριμμάτων ανάλογα με την περιοχή ή την περίοδο. Για παράδειγμα, στην παραλία Θέρμης Θεσσαλονίκης, το καλοκαίρι του 2021 ο μεγαλύτερος όγκος απορριμμάτων ήταν τα δίχτυα οστρακοκαλλιεργειών. Στην παραλία Ραψάνης στην Καβάλα παρατηρείται διαφοροποίηση των ευρημάτων ανά εποχή. Για παράδειγμα, κατά τους χειμερινούς – ανοιξιάτικους μήνες, που η παραλία δεν χρησιμοποιείται από λουομένους, εμφανίζονται κυρίως κομμάτια φελιζόλ και μικρά κομμάτια πλαστικών, ενώ το καλοκαίρι και το φθινόπωρο, αποτσίγαρα, καλαμάκια και περιτυλίγματα σνακ.
Πηγή: kathimerini.gr