ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΤΕπ και Αττικό Μετρό συμφώνησαν σε χρηματοδότηση-ρεκόρ 580 εκατ. για την γραμμή 4

Σύμβαση χρηματοδότησης με το ποσό ρεκόρ των 580 εκατ. ευρώ υπέγραψαν η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η Αττικό Μετρό Α.Ε. για την κατασκευή της νέας Γραμμής 4 του Μετρό Αθήνας.

Το τριακονταετές δάνειο σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση συγκοινωνιακού έργου στη χώρα.

Το ανωτέρω ποσό στήριξης, από πλευράς ΕΤΕπ, αποτελεί τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση που έχει δοθεί ποτέ για την κατασκευή ενός και μόνο έργου στην Ελλάδα
Η χρηματοδότηση αφορά την κατασκευή της νέας Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας – Τμήμα Α’ – Άλσος Βεΐκου – Γουδή, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη «διαδρομή» Μετρό που έχει κατασκευασθεί ποτέ στην Αθήνα
Το Δάνειο συνιστά το δεύτερο τμήμα της χρηματοδότησης συνολικού ύψους 730 εκατομμυρίων ευρώ που έχει δοθεί από την ΕΤΕπ για το έργο.

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε αναφέρεται:

«Σήμερα, η ΕΤΕπ εγκρίνει επισήμως την πίστωση του εμβληματικού ποσού των 580 εκατομμυρίων ΕΥΡΩ για τη νέα χρηματοδότηση της κατασκευής της Νέας Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας, η οποία συνιστά εμπράκτως όχι μόνον τη μεγαλύτερη στήριξη της ΕΤΕπ έναντι ενός νέου συγκοινωνιακού έργου στην χώρα αλλά και τη στήριξή της σε ένα και μόνο έργο στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, η νέα χρηματοδότηση, υπό τη μορφή τριαντακονταετούς δανείου, θα στηρίξει την κατασκευή της Νέας Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας και, συγκεκριμένα, το Τμήμα Α’ – Άλσος Βεΐκου – Γουδή, έργο το οποίο αποτελείται από δεκαπέντε (15) νέους υπόγειους σταθμούς. Συνιστά, δε, το δεύτερο τμήμα της χρηματοδότησης συνολικού ύψους 730 εκατομμυρίων ΕΥΡΩ που έχει δοθεί από την ΕΤΕπ για το έργο.

Σήμερα, στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας, η Αττικό Μετρό Α.Ε., σε συνεργασία με την ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, του Υπουργείου Οικονομικών και τους αρμόδιους φορείς, ολοκλήρωσε όλες τις διαδικασίες που απαιτούνταν για τη σύναψη της Σύμβασης, η οποία υπεγράφη παρουσία των κ.κ. Christian Thomsen, Αντιπροέδρου της ΕΤΕπ, Ιωάννη Καλτσά, Επικεφαλής της Ομάδας Επενδύσεων της ΕΤΕπ για την Ελλάδα, και Νικολάου Κουρέτα, Διευθύνοντα Συμβούλου της Αττικό Μετρό Α.Ε.

Η τελευταία χρηματοδοτική στήριξη παρέχεται σε συνέχεια την πρώτης Δανειακής Σύμβασης που υπεγράφη το 2019, βάσει της οποίας η Αττικό Μετρό Α.Ε. απεδέχθη την υποστήριξη της ΕΤΕπ με το ποσό των 150 εκατομμυρίων ΕΥΡΩ από τη συνολική εγκεκριμένη πίστωση. Το εν λόγω ποσό εκταμιεύθηκε στις 30.11.21.

Η νέα χρηματοδοτική στήριξη καταδεικνύει την απόλυτη ικανοποίηση και αμέριστη εμπιστοσύνη της ΕΤΕπ έναντι της τεχνογνωσίας της Αττικό Μετρό Α.Ε, καθώς και την έμπρακτη και συνεχή υποστήριξη της ΕΤΕπ προς την ελληνική οικονομία και τα έργα υποδομών, ιδιαίτερα, δε, στον τομέα των βιώσιμων μεταφορών.

«Η επένδυση στις βιώσιμες μεταφορές είναι κρίσιμης σημασία για τη βελτίωση της καθημερινότητας, τη στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης και τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και της ατμοσφαιρικής μόλυνσης. Τα τελευταία 30 χρόνια, η ΕΤΕπ υπήρξε αρωγός των επενδύσεων με όραμα, όπως το όραμα που ενσάρκωσε η Αττικό Μετρό Α.Ε., η οποία κατάφερε να μειώσει τα κυκλοφοριακά προβλήματα βελτιώνοντας την ποιότητα των μετακινήσεων για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Αθήνας. Σήμερα, είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που συμμετέχω στην υπογραφή της επίσημης συμφωνίας στήριξης προς την Αττικό Μετρό Α.Ε., τη μεγαλύτερη στήριξη που έχει δοθεί μέχρι σήμερα στον τομέα των μεταφορών στην Ελλάδα, επιβεβαιώνοντας με τον τρόπο αυτό τη στήριξή μας για τη Γραμμή 4», δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ κ. Christian Kettel Thomsen.

«H υλοποίηση των έργων της Αττικό Μετρό Α.Ε. δε θα ήταν δυνατή χωρίς την ένταξή τους στα χρηματοδοτικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, της οποίας η συμβολή είναι καθοριστική από την έναρξη κατασκευής των έργων Μετρό σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, έως και σήμερα.

Κατά τη διάρκεια της πολυετούς λειτουργίας της, η Αττικό Μετρό Α.Ε. έχει αποδείξει τη δυνατότητά της να σχεδιάζει, μελετά, δημοπρατεί, επιβλέπει την κατασκευή και να θέτει σε λειτουργία σύνθετα έργα, όπως αυτά των Μετρό και Τραμ, με ασφάλεια, αξιοπιστία, ποιότητα και υψηλή αισθητική μέσω της ανάδειξης των σταθμών του μετρό σε μουσεία μικρού μεγέθους», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Αττικό Μετρό Α.Ε., κ. Νικόλαος Κουρέτας, οποίος πριν από την υπογραφή της Σύμβασης, προέβη σε σύντομη παρουσίαση του έργου.

Η Αττικό Μετρό Α.Ε., σε συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, τον Υπουργό, κ. Κ. Καραμανλή και τον Υφυπουργό, κ. Γ. Καραγιάννη, συνεχίζει την υλοποίηση νέων επεκτάσεων του δικτύου Μετρό στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη, έχοντας ένα φιλόδοξο πρόγραμμα επεκτάσεων των δικτύων της, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας και εξασφαλίζοντας παράλληλα χιλιάδες θέσεις εργασίας, δίνοντας τη δυνατότητα σε όλο και περισσότερους πολίτες, να απολαμβάνουν μια ασφαλή, άνετη, γρήγορη και αξιόπιστη μετακίνηση με τα κατ’ εξοχήν φιλικά προς το περιβάλλον μέσα μαζικής μεταφοράς.

Ακολουθεί πρόσθετο Ενημερωτικό Σημείωμα από την παρουσίαση του Διευθύνοντος Σύμβουλου της Αττικό Μετρό Α.Ε., κ. Νικολάου Κουρέτα.

Αττικό Μετρό: Έργα Μετρό και Τραμ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

H ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. είναι μια σύγχρονη εταιρεία δημόσιου συμφέροντος, με προσωπικό υψηλής επιστημονικής κατάρτισης, η οποία με υπεύθυνο σχεδιασμό και συστηματική δουλειά υλοποιεί την ανάπτυξη των μέσων σταθερής τροχιάς (Μετρό και Τραμ) σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Σήμερα, οι δύο Γραμμές του Μετρό της Αθήνας έχουν συνολικό μήκος περίπου 43 χλμ. και 40 σύγχρονους σταθμούς (συμπεριλαμβανομένων των 3 νέων σταθμών της Γραμμής 3 προς Πειραιά), ενώ εξυπηρετούν περίπου 1.000.000 επιβάτες. Έτσι, μαζί με τη Γραμμή 1 των π. ΗΣΑΠ, το Τραμ και τον Προαστιακό, το Μετρό συμβάλλει στη σύνθεση ενός σύγχρονου συγκοινωνιακού δικτύου και στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στο Λεκανοπέδιο.

Εκτός από την άνεση, την ταχύτητα και την αξιοπιστία των δρομολογίων του, το Μετρό της Αθήνας φημίζεται για τα εντυπωσιακά αρχαιολογικά εκθέματα στους κεντρικούς Σταθμούς του δικτύου του, καθώς και για τα έργα Τέχνης διακεκριμένων καλλιτεχνών σχεδόν σε όλους τους Σταθμούς των Γραμμών 2 και 3. Αξίζει να σημειωθεί ότι, χάρη στην κατασκευή του Μετρό της Αθήνας, πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη αρχαιολογική ανασκαφή στην πρωτεύουσα (79.000. τ.μ.), η οποία έφερε στο φως περισσότερα από 50.000 αρχαιολογικά ευρήματα από τη νεολιθική περίοδο έως τη σύγχρονη εποχή.

Ένα από τα πιο σημαντικά και εξίσου πολύπλοκα έργα της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. είναι η κατασκευή Μετρό στη Θεσσαλονίκη. Το αρχικό έργο, μήκους 9,6 χλμ., με 13 σύγχρονους Σταθμούς βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, όπως και η επέκτασή του προς Καλαμαριά, μήκους 4,8 χλμ. υπόγειας γραμμής, με 5 σταθμούς. Τα έργα αυτά αναμένεται να ολοκληρωθούν στα τέλη του 2023 και να εξυπηρετούν συνολικά περισσότερους από 315.000 επιβάτες σε καθημερινή βάση. Αντίστοιχα, στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη αρχαιολογική ανασκαφή στην πόλη, με σημαντικά ευρήματα, ιδιαίτερα στους σταθμούς Βενιζέλου και Αγ. Σοφίας.

Παράλληλα, η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε., σε συνεργασία με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών τον υπουργό, κ. Καραμανλή, και τον υφυπουργό, κ. Καραγιάννη, συνεχίζει την υλοποίηση νέων επεκτάσεων του δικτύου Μετρό στην Αθήνα και αναμένεται το καλοκαίρι του 2022 να παραδώσει τους υπόλοιπους 3 Σταθμούς της Γραμμής 3 προς Πειραιά, συνδέοντας έτσι το λιμάνι του Πειραιά με το Αεροδρόμιο της Αθήνας.

Πέραν τούτου, η σύμβαση για την κατασκευή του Α’ Τμήματος της Γραμμής 4 (Άλσος Βεΐκου-Γουδή) υπεγράφη στις 22 Ιουνίου 2021, ενώ λίγους μήνες νωρίτερα υπεγράφη και η αντίστοιχη σύμβαση για τις πρόδρομες εργασίες, που βρίσκονται ήδη σε πλήρη εξέλιξη. Πρόκειται για έργο 15 νέων σταθμών και περίπου 13 χλμ. με συμβατικό τίμημα 1,2 δισ. ευρώ και χρόνο ολοκλήρωσης περίπου 8 έτη.

Επιπλέον, στις 15 Δεκεμβρίου 2021 παραδόθηκε σε λειτουργία το έργο επέκτασης του Τραμ προς Πειραιά με 12 νέες στάσεις, ενώ πρόσφατα παρελήφθησαν 25 νέα οχήματα Τραμ, που θα αναβαθμίσουν τη λειτουργία του σε όλο το δίκτυο.

Πέραν των υπό εξέλιξη έργων, η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. προγραμματίζει τις περαιτέρω επεκτάσεις του Μετρό σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Στις επεκτάσεις του Μετρό της Αθήνας που προχωρούν κατά προτεραιότητα είναι η επέκταση της Γραμμής 2 από Ανθούπολη προς Ίλιον, με 3 νέους σταθμούς, έργο το οποίο είναι υπό μελέτη, με πρόβλεψη δημοπράτησης αυτού εντός του 2022, ενώ θα ακολουθήσουν τόσο οι επεκτάσεις της Γραμμής 2 προς Γλυφάδα (3 νέοι σταθμοί) και της Γραμμής 1 (σε υπόγεια χάραξη) προς Καλλιθέα και ΚΠΙΣΝ με 4 νέους σταθμούς. Παράλληλα, ωριμάζουν και οι περαιτέρω επεκτάσεις της Γραμμής 4 προς Παγκράτι, Βύρωνα και Υμηττό (περιοχή της ΠΥΡΚΑΛ, που προβλέπεται για ανάπλαση), δυτικά προς Ν. Ιωνία, Ν. Φιλαδέλφεια, Αγ. Αναργύρους, με τελική κατάληξη στην Πετρούπολη, καθώς και προς τον άξονα της Λεωφ. Κηφισίας προς Μαρούσι και περαιτέρω προς Πεύκη και Λυκόβρυση.

Τέλος, όσον αφορά στην ωρίμανση των έργων για τη Θεσσαλονίκη, εκπονείται ήδη από την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕ ΤΡΟ Α.Ε. συγκοινωνιακή μελέτη (Μελέτη Ανάπτυξης Μετρό Θεσσαλονίκης ΜΑΜΘ), βάσει της οποίας θα καθορισθούν σε μελλοντικούς χρονικούς ορίζοντες τα αναγκαία έργα για την πόλη. Παράλληλα, προωθείται η ωρίμανση των περαιτέρω επεκτάσεων του Μετρό προς τις ΒΔ συνοικίες της πόλης και προς το Αεροδρόμιο Μακεδονία .

Διαβάστε επίσης

Προφυλακιστέος ο 23χρονος για τη δολοφονία του Άλκη – Αρνείται τις κατηγορίεςΕλλάδα

O δικηγόρος του 23χρονου που εμπλέκεται στην υπόθεση δολοφονίας του 19χρονου Άλκη στη Θεσσαλονίκη, ανέφερε πως η ανακρίτρια έκρινε τον πελάτη του προσωρινά κρατούμενο. Ο Θεόδωρος Σ...

Κορωνοϊός: Δείτε τα κρούσματα στα νησιά - Αττική: 4.698 νέα κρούσματα - ΌΛη η γεωγραφική κατανομήΕλλάδα

  Σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ στην Αττική τα 4.968 νέα κρούσματα κατανέμονται ως εξής:   Νήσων                                 99 Νότιος Τομέας Αθήνας       552     ...

Σπήλιος Λιβανός: «Μοιράσαμε λεφτά και κερδίσαμε τις εκλογές του 2007» – Το παρασκήνιο της αποπομπήςΕλλάδα

Σε παραίτηση οδηγήθηκε από τον πρωθυπουργό, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός. Αφορμή στάθηκαν οι δηλώσεις του δημάρχου Σπάρτης κ. Δούκα για τις φονικές ...

 Πιερρακάκης: Με ειδοποίηση στο κινητό το ετήσιο τσεκ απ - Νέα εφαρμογή MyHealth Ελλάδα

Ειδοποίηση για το απαραίτητο ετήσιο τσεκ απ, ψηφιακό βιβλιάριο παιδιού, πρόσβαση σε διαγνωστικές εξετάσεις και τηλεσυμβουλευτική, θα περιλαμβάνει η νέα εφαρμογή MyHealth. Την χτίζο...

 Αυστηρότερα μέτρα για την καταπολέμηση της οπαδικής βίας - Έρχεται νέο αθλητικό νομοσχέδιο Ελλάδα

Αθλητικό νομοσχέδιο που κατατίθεται τις επόμενες εβδομάδες στη Βουλή θα αυστηροποιεί το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των συνδέσμων Φιλάθλων και τις ευθύνες των ΠΑΕ, θα εισαγάγει ανα...

 Εκτός κυβέρνησης ο Σπ. Λιβανός - Δεκτή η παραίτησή του από τον Κυρ. Μητσοτάκη Ελλάδα

Εκτός κυβέρνησης τέθηκε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός, με αφορμή την αντίδρασή του στην απαράδεκτη αναφορά του Δημάρχου Σπάρτης κ. Δούκα για τις φονικές πυρκαγιές...

Συγκλονίζουν οι γονείς του Άλκη: Ο χαμός του να ενώσει φιλάθλους και ομάδες (βίντεο)Ελλάδα

Συγκλονίζουν οι γονείς του 19χρονου Άλκη, οι οποίοι με αξιοπρέπεια και μεγαλείο ψυχής, μίλησαν λίγες ημέρες μετά την εν ψυχρώ δολοφονία του γιου τους, Άλκη Καμπανού. «Πρέπει να θερ...

Δολοφονία Άλκη Καμπανού: Για ανθρωποκτονία από κοινού, με δόλοι διώκονται 8 συλληφθέντες Ελλάδα

Προθεσμία για να απολογηθούν την Τετάρτη, την Πέμπτη και την Παρασκευή πήραν οι οκτώ συλληφθέντες για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού. Σύμφωνα με το ένταλμα που εκδόθηκε εις βάρος τ...