ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σε σκηνές θα περάσουν τη νύχτα οι σεισμόπληκτοι στο Αρκαλοχώρι - Συγκλονίζουν οι εικόνες από drone

Άνδρες του στρατού, στήνουν σκηνές στο Εκθεσιακό Κέντρο Αρκαλοχωρίου, μετά τον σεισμό που συντάραξε την περιοχή του Ηρακλείου.

Σύμφωνα με το cretalive, στο σημείο θα στηθούν 80 σκηνές. Είκοσι σκηνές θα διατεθούν σε κοντινά χωριά για όσους κατοίκους θέλουν να παραμείνουν κοντά στις εστίες τους, ενώ, όπως έγινε γνωστό, έχει γίνει η απαραίτητη προετοιμασία ώστε να μπορούν να μοιραστούν 1.000 μερίδες φαγητού σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

«Θα κάνουμε την προσπάθεια, απόψε, να φιλοξενήσουμε σε σκηνές και σε ξενοδοχεία μέχρι 2.500 ανθρώπους», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, μετά και την απόφαση που ελήφθη να στηθούν 100 σκηνές. Αύριο, αναμένεται περισσότεροι από 40 μηχανικοί να μεταβούν στην περιοχή για να πραγματοποιήσουν αυτοψία στα κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές.


Η σεισμική δόνηση των 5,8 Ρίχτερ άφησε πίσω της έναν νεκρό, 35 τραυματίες και ανυπολόγιστες ζημιές, με τους κατοίκους να μετρούν τις πληγές τους, ενώ μέχρι στιγμής έχουν σημειωθεί τουλάχιστον 45 μετασεισμοί.

Ο Ακης Τσελέντης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, τόνισε ότι τα 5,8 Ρίχτερ ήταν και ο κύριος σεισμός. Εξέφρασε, δε, την ανησυχία ότι η σεισμική ακολουθία θα συνεχιστεί.


 Η κατάσταση των τραυματιών
Στο «Βενιζέλειο» παραμένει για νοσηλεία ο νεαρός που βρισκόταν μέσα στην εκκλησία που κατέρρευσε, όπου ο άτυχος 65χρονος ανασύρθηκε νεκρός. Επίσης, νοσηλεύονται μία 80χρονη με κάταγμα στο ισχίο και δύο ακόμη πολίτες με ελαφρά κατάγματα. Κανείς, σύμφωνα με τη διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, δεν διατρέχει κίνδυνο για τη ζωή του.


Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται ο υγειονομικός μηχανισμός της 7ης ΥΠΕ για την Π.Ε. Ηρακλείου, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διοικήτρια, Λένα Μπορμπουδάκη. Μέχρι αυτή την ώρα, 35 περιστατικά έχει διαχειριστεί το Κέντρο Υγείας Αρκαλοχωρίου, με ορισμένα από αυτά να μεταφέρονται στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου, το οποίο και εφημερεύει. Εκεί, όπως ανέφερε η κυρία Μπορμπουδάκη, οι γιατροί και νοσηλευτές διαχειρίστηκαν συνολικά 24 περιστατικά, με κάποια να προέρχονται από το Κ.Υ. της περιοχής που επλήγη από τον ισχυρό σεισμό.

 


«Όλες οι μονάδες υγείας βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα. Αναμένουμε να φτάσει σε λίγη ώρα μία κινητή μονάδα, η οποία θα παραμείνει στον χώρο που στήνονται οι σκηνές, ώστε οι πολίτες να έχουν τις υπηρεσίες που χρειάζονται, με νοσηλευτές και γιατρούς οι οποίοι για όλο το 24ωρο θα βρίσκονται στις επάλξεις», δήλωσε η κυρία Μπορμπουδάκη, συμπληρώνοντας πως ακόμη μία σκηνή ιατρικών και νοσηλευτικών υπηρεσιών θα στηθεί έξω από το Κέντρο Υγείας Αρκαλοχωρίου, ώστε σε περίπτωση σεισμού και αν υπάρξει ανάγκη που δεν θα μπορεί να καλύψει το Κ.Υ., να λειτουργήσει το προσωπικό που θα είναι σε επιφυλακή στην ιατρική σκηνή.

Συγκλονίζουν οι εικόνες από drone

 

Συνεχείς οι συσκέψεις υπό τον υπουργό Χρήστο Στυλιανίδη
Οι συσκέψεις είναι συνεχείς υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη, με τη συμμετοχή φορέων, του υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη και υπηρεσιακών παραγόντων.

Από την πρώτη στιγμή ενεργοποιήθηκε το σχέδιο «Εγκέλαδος», το οποίο προβλέπει ένα-ένα τα βήματα μετά την εκδήλωση του ισχυρού φαινομένου.

Η πρώτη επιθεώρηση σε Αρκαλοχώρι και χωριά της ευρύτερης περιοχής, από το κλιμάκιο με επικεφαλής τον υπουργό, ολοκληρώθηκε και άμεσα δόθηκε εντολή για στήσιμο των σκηνών, προκειμένου όλοι οι κάτοικοι να έχουν τη δυνατότητα ασφαλούς παραμονής τους, και λόγω των κρίσιμων και ευαίσθητων ωρών να μην μπουν μέσα στα σπίτια τους.


«Ήρθαμε αμέσως στην περιοχή που υπέστη τη σεισμική δόνηση, την παρακολουθούμε. Ζήσατε κι εσείς εδώ ότι είχαμε δύο σεισμικές δονήσεις, ενώ βρισκόμαστε εδώ και προσπαθούσαμε να συντονίσουμε όλες τις υπηρεσίες των τοπικών Αρχών. Φαίνεται ότι πρέπει να γίνει μια περιοδεία στη γύρω περιοχή, γιατί σε χωριά γύρω από το Αρκαλοχώρι τα προβλήματα είναι περισσότερα, γιατί τα σπίτια ήταν πιο παλιά, δεν είχαν ενταχθεί σε αντισεισμικό κώδικα», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Στυλιανίδης.

 

Οι Αρχές της Κρήτης από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν στο πλευρό των πληγέντων, κάνοντας όλες τις επαφές που ήταν απαραίτητες ώστε το βράδυ να μη βρεθεί κανείς πολίτης χωρίς φαγητό και στέγη.

Την ίδια ώρα, αρκετοί από τους κατοίκους αρνούνται να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους, παρά την αυστηρή προειδοποίηση του 112 και των επιστημόνων να μην μπαίνουν στις κατοικίες τους πριν ολοκληρωθεί ο έλεγχος.

ΕΛ.ΑΣ.: Αυξημένα μέτρα τάξης και ασφάλειας στις σεισμόπληκτες περιοχές, υπό τον φόβο πλιάτσικου
Η ΕΛ.ΑΣ., με διαταγή του αρχηγού της, αντιστράτηγου Μιχαήλ Καραμαλάκη, έχει λάβει από την πρώτη στιγμή αυξημένα μέτρα τάξης και ασφάλειας στις σεισμόπληκτες περιοχές της περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου Κρήτης, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Αρχηγείου της.

«Για τον σκοπό αυτό, η διεύθυνση Αστυνομίας Ηρακλείου διαθέτει ανά 8ωρο, 24 περιπολίες με 46 αστυνομικούς στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Μινώα-Πεδιάδας, ενώ στους λοιπούς δήμους της περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου διατίθενται επιπλέον, ανά 8ωρο, 22 περιπολίες με 44 αστυνομικούς. Η Ελληνική Αστυνομία βρίσκεται σε διαρκή ετοιμότητα για την παροχή κάθε αναγκαίας συνδρομής και υποστήριξης των κατοίκων».

 

Πηγή: iefimerida.gr

Φωτογραφίες: cretalive.gr

Διαβάστε επίσης

Επιδείνωση της κατάστασης στο Αρκαλοχώρι από τη νέα σεισμική δόνηση των 5,4 βαθμώνΕλλάδα

Επιδεινώθηκε η κατάσταση στο Αρκαλοχώρι, από τη νέα σεισμική δόνηση των 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, λίγα λεπτά πριν τις οκτώ το πρωί. Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Διοικητικών και...

Θεμιστοκλέους: Οι 11 περιφερειακές ενότητες με τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψηςΕλλάδα

Χαμηλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης καταγράφονται σε δέκα Περιφερειακές Ενότητες. Πρόκειται για Αρκαδία, Ξάνθη, Πέλλα, Σέρρες, Ηλεία, Φωκίδα, Δράμα, Δυτική Αττική, Πιερία, Κιλκίς ...

Μητσοτάκης και Μακρόν στο ΛούβροΕλλάδα

Με αναφορές στις ιστορικές ελληνογαλλικές σχέσεις του παρελθόντος αλλά και στο μέλλον, Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμανουέλ Μακρόν εγκαινίασαν στο Λούβρο την έκθεση «Παρίσι-Αθήνα: Γένν...

Μητσοτάκης : «Προς μια ουσιαστική εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας- Γαλλίας»Ελλάδα

Κατευθυνόμαστε προς μια ουσιαστική εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας – Γαλλίας δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε αποκλειστική συνέντευξη στην ΕΡΤ. Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥ...

Τσίπρας: Το μόνο που φυσά στη χώρα είναι άνεμος οργής και αποδοκιμασίας για την ΚυβέρνησηΕλλάδα

Για «άνεμο οργής και αποδοκιμασίας» κατά της κυβέρνησης έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στη Βουλή στο πλαίσιο της επίκαιρης επερώτησης της α...

Κορωνοϊός: Ηπιότερες οι παρενέργειες της αναμνηστικής δόσης από την πρώτη και τη δεύτερη - Ποιοι δεν χρειάζεται να κάνουν την τρίτη δόση Ελλάδα

  Στην τρίτη δόση του εμβολίου, που έχει αποφασιστεί για τους υγειονομικούς και τους άνω των 60 ετών, αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για τον εμβολιασμό, η πρό...

Μητσοτάκης-Μακρόν προς ανακοίνωση  αύριο αμυντικής συμφωνίας για προμήθεια τριών γαλλικών φρεγατώνΕλλάδα

  Μεγάλη αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας αναμένεται να ανακοινώσουν αύριο από το Παρίσι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Βασικός ...