Φωτιά στα Βίλια: Στη μάχη και τα 2 ρωσικά μεγαθήρια «Ιλιούσιν»- Τρία τα μέτωπα

Στη μάχη για την πυρκαγιά στα Βίλια μπήκαν πριν από λίγα λεπτά και τα δύο ρωσικά μεγαθήρια «Ιλιούσιν» χωρητικότητας 40 τόνων, που πλέον κάνουν ρίψεις νερού πάνω στα μέτωπα στο όρος Πατέρας, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η μεγάλη πυρκαγιά μέχρι τις απογευματινές ώρες.

Τα δύο ρωσικά αεροσκάφη έρχονται να ενισχύσουν την δύναμη κρούσης του μηχανισμού πυρόσβεσης και ειδικότερα τα εναέρια μέσα, που έχουν ήδη ενισχυθεί, και επιχειρούν συνολικά 14 ελικόπτερα και 8 αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων και το άλλο ρωσικό Beriev-200.

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά είναι σε εξέλιξη σε τρία μέτωπα και καίει πευκοδάσος στους λόφους του όρους Πατέρας, στο τμήμα από Παλαιοχώρι, 'Αγιος Σωτήρας και Παλαιοκούνδουρα, αλλά η κατάσταση παρουσιάζει βελτίωση σε σχέση με την νύχτα και τις πρωινές ώρες, που εκκενώθηκαν πέντε οικισμοί και ένα γηροκομείο.

Έχει «σπάσει» σε 3 μέτωπα η πυρκαγιά στα Βίλια ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΙ και ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλης Κόκκαλης.

Play Video
Όπως εξήγησε το ένα έχει κατεύθυνση προς Μέγαρα, το άλλο είναι σε ένα ύψωμα πριν τον κύριο όγκο του Πατέρα και το τρίτο έχει κατεύθυνση προς την Οινόη.

Υπογράμμισε πως όλο το μέτωπο συνολικά είναι περίπου 10 χλμ και πως και στα τρία μέτωπα επιχειρούν εναέρια μέσα. Ωστόσο, όπως είπε τα επίγεια μέσα δεν μπορούν να επιχειρήσουν στην περιοχή λόγω του ότι πρόκειται για δύσβατα σημεία. «Δεν μπορούν ούτε να γίνουν δρόμοι άμεσα, ούτε να πλησιάσουν τα επίγεια μέσα» είπε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε ότι βοηθάει το γεγονός πως δεν υπάρχουν πολλά μποφόρ σήμερα ενώ ερωτηθείς σχετικά με ζημιές που πιθανόν να έχουν προκληθεί από την μεγάλη πυρκαγιά ο ίδιος σχολίασε πως θα γίνει αποτίμηση ζημιών ότι περάσει αυτή η κατάσταση. 

Ο κ Κόκκαλης τόνισε πως όλη τη νύχτα μηχανήματα της περιφέρειας δημιουργούσαν αντιπυρικές ζώνες.

Όπως ανέφεραν αρμόδιοι αξιωματικοί, δεν κινδυνεύει πλέον κάποιος οικισμός, αλλά η εκκένωση έγινε ουσιαστικά γιατί δεν υπάρχουν δρόμοι για την γρήγορη απομάκρυνση των κατοίκων, που λόγω των πυκνών καπνών υπήρχε ενδεχόμενο να εγκλωβιστούν.

Το στοίχημα είναι να προλάβουν οι ισχυρές δυνάμεις που επιχειρούν οποιαδήποτε μεγάλη αναζωπύρωση τις μεσημβρινές ώρες και μέχρι τις 18.00 που ανεβαίνει η θερμοκρασία και δημιουργεί κινδύνους για ταχύτερη εξέλιξη της πυρκαγιάς, γι' αυτό αποφασίστηκε να επιχειρήσουν και τα δύο ρωσικά μεγαθήρια.

Μέχρι στιγμής ευνοούν και οι καιρικές συνθήκες καθώς πνέουν ασθενείς άνεμοι, μέχρι 3 μποφόρ, κάτι δημιουργεί ελπίδες για οριοθέτηση της πυρκαγιάς εντός τις ημέρας.

Σημειώνεται ότι το έργο της πυρόσβεσης συντονίζει ο Αρχηγός του Π.Σ. αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης που βρίσκεται στο πεδίο, ενώ επιχειρούν και πολύ ισχυρές επίγειες δυνάμεις με την συνδρομή του στρατού και μηχανημάτων, ενώ την δύσκολη δουλειά στα δύσβατα σημεία έχουν αναλάβει τα εναέρια μέσα.

Συνεχώς βελτιώνεται η κατάσταση και στην πυρκαγιά στην Κερατέα, η οποία πλέον, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, δεν έχει φλόγα και αντιμετωπίζονται μόνο κάποιες εστίες που καπνίζουν στην περίμετρο, η οποία επί της ουσίας έχει οροθετηθεί, αν και δεν έχει δοθεί επίσημα.

Για τις μεσημβρινές ώρες κάνουν συνεχώς ρίψεις δύο ελικόπτερα, ενώ επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις.

Νωρίτερα  (06.23) με μήνυμα που εστάλη από το 112 οι κάτοικοι των των οικισμών Θέα Παλαιοχώρι, Πανόραμα, Άγιος Σωτήρας ή Παλαιοκούνδουρα κλήθηκαν να εκκενώσουν προς Μάνδρα ενώ έχουν εκκενωθεί από χθες - για προληπτικούς λογούς - πάνω από δέκα οικισμοί. Πρόκειται για τους οικισμούς Βένιζα, Παλαιοχώρι, 'Αγιος Γεώργιος, Κρύο Πηγάδι, Αγία Παρασκευή, Μικρό και Μέγα Βαθυχώρι.

«Αν βρίσκεστε στην Θέα Παλαιοχώρι, Πανόραμα, Άγιος Σωτήρας ή Παλαιοκούνδουρα εκκενώστε τώρα προς  Μάνδρα, δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας» αναφέρει χαρακτηριστικά. 


Την ίδια στιγμή εκκενώθηκαν προληπτικά η Μονή της Παναγίας Φανερωμένης που βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Πατέρας καθώς και το γηροκομείο του Αγίου Αθανασίου που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση.

This is a modal window.The media could not be loaded, either because the server or network failed or because the format is not supported.Play Video
Οι ενδείξεις που είχαμε ότι η πυρκαγιά είναι εμπρησμός, γίνονται αποδείξεις, τόνισε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ 100.3 ο δήμαρχος Μάνδρας, Χρήστος Στάθης.

Μάλιστα επανέλαβε πως πρόκειται για εμπρησμό στην κυριολεξία.

Σημείωσε ότι οι ελπίδες για την κατάσβεση της φωτιάς στρέφονται στα εναέρια μέσα, καθώς το σημείο είναι δύσβατο, ενώ το μέτωπο βρίσκεται σε πυκνό παρθένο δάσος.

Περάσαμε μια άσχημη νύχτα τόνισε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ η πρόεδρος του οικισμού στο Παλαιοχώρι, Ελένη Αντζουλάτου.

Όπως ανέφερε η κατάσταση στην περιοχή είναι αποπνικτική ενώ η ζημιά έχει γίνει στον Άγιο Γεώργιο.

Αναφορικά με την μήνυμα εκκένωσης που εστάλη νωρίτερα στους κατοίκους του οικισμού προκειμένου να απομακρυνθούν προς Μάνδρα η ίδια σημείωσε πως οι περισσότεροι μόνιμοι κάτοικοι δεν έχουν φύγει αλλά έχουν παραμείνει στα σπίτια τους.

Η κα Αντζουλάτου υπογράμμισε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη νερού στην περιοχή και πως η Πολιτική Προστασία βοήθησε πολύ φέτος με τον καθαρισμό του μέρους. 

Στην περιοχή επιχειρούν 330 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων οκτώ (8) ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 115 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ καθώς και των δυνάμεων που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα.

Για την συνδρομή στον συντονισμό των δυνάμεων έχει διατεθεί το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Για την αεροπυρόσβεση έχουν κινητοποιηθεί 6Ε/Π και 5Α/Φ συμπεριλαμβανομένου και του Beriev-200.

Παράλληλα, ενεργοποιήθηκε το Σχέδιο Δευκαλίων και ο Ελληνικός Στρατός διαθέτει ως συνδρομή 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου του Ελληνικού Στρατού καθώς και υδροφόρες της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Πηγή: Skai.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Κοροναϊός – Πάνω από 11 εκατ. οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα – Τα ποσοστά ανά περιοχή και ηλικιακή ομάδαΕλλάδα

Ξεπέρασαν τα 11 εκατ. οι εμβολιασμοί στη χώρα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που παρουσίασε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους. Πάνω από 5 ...

Τούντας – Το όριο για τον εμβολιασμό των παιδιών από τα12 έτη πρέπει να κατέβει στα 5 έτηΕλλάδα

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία ωστόσο επικρατεί προβληματισμός καθώς ο κοροναϊός συνεχίζει να δηλώνει «παρών» στη χώρα και να προσβάλλει και μι...

Άνοιξε σήμερα η πλατφόρμα για την έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση 718,65 ευρώ σε πρώην εργαζόμενους πυρόπληκτων επιχειρήσεωνΕλλάδα

  Άνοιξε σήμερα, Τρίτη 17 Αυγούστου 2021, στις 12:00, η πλατφόρμα για την υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων για την έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση 718,65 ευρώ για τους πρώην εργαζό...

Φωτιά στα Βίλια: Συνεχείς αναζωπυρώσεις - Ρίψεις νερού από τις εναέριες δυνάμειςΕλλάδα

  Εκκενώθηκαν οικισμοί και γηροκομείο - Στην κατάσβεση συνδράμουν και πυροσβέστες από την Πολωνία   Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η  φωτιά στα Βίλια , με τις επίγειες δυνάμεις της  Πυ...

Μαρία Συρεγγέλα: Δεκάδες γυναίκες - θύματα βίας αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την οικογενειακή εστία - Η πολύτιμη συμβολή του ΞΕΕΕλλάδα

  Αύξηση των καταγγελιών για περιστατικά έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας καταγράφεται το τελευταίο χρονικό διάστημα στην Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900, ενώ σημαντικός είναι και ο ...

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδωσε όλος ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής συνδράμοντας το έργο της ΠυροσβεστικήςΕλλάδα

  Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδωσε όλος ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής σε Κερατέα και Βίλια συνεπικουρώντας και συνδράμοντας το έργο της Πυροσβεστικής ...

Σαν σήμερα το "μπλόκο της Κοκκινιάς":  315 πατριώτες εκτελούνται από ναζί και γερμανοτσολιάδες Ελλάδα

H αντιστασιακή δράση των κατοίκων της Κοκκινιάς (σημερινή Νίκαια Αττικής) μέσα από τις τάξεις του ΕΑΜ, προκάλεσε την οργή των γερμανών κατακτητών και των ντόπιων συνεργατών τους, π...

Δραματική η κατάσταση από την πυρκαγιά στα Βίλια, εκκενώθηκαν 5 οικισμοί και γηροκομείοΕλλάδα

Δραματική είναι η κατάσταση από τη μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή των Βιλίων, όπου τη νύχτα εκκενώθηκαν ακόμα πέντε οικισμοί (Θέα, Πανόραμα, Παλαιοχώρι, Παλαιοκούνδουρα και Αγία Σωτή...

Φωτιά στα Βίλια: Ανεξέλεγκτη η πύρινη λαίλαπα – Νέα εντολή εκκένωσης από το 112Ελλάδα

Ύστερα από μια  νύχτα αγωνίας και μάχης  για να μην περάσουν οι φλόγες στο Πόρτο Γερμενό, η  φωτιά  στα  Βίλια  συνεχίζει το καταστροφικό της έργο. Λίγο μετά τις 06:00 το πρωί δόθη...